نقش پررنگ ربات‌ها در صنعت

 

براساس آمار رسمی ارائه شده از سوی فدراسیون بین‌المللی رباتیک اکنون حدود 1.1 میلیون ربات کارگر در سراسر جهان مشغول کار هستند.

 
 

این ربات ها در حوزه های مختلف از ساخت اتومبیل تا گوشی های تلفن همراه و بسیاری از محصولاتی که در زندگی روزمره از آنها استفاده می کنیم مشغول کار و فعالیت هستند و در بسیاری از زمینه ها اگر بهتر از نیروی انسانی نباشند در سطح نیروی انسانی شاغل در بخش های مختلف تولید از عهده انجام کارهایی که مسئولیت اجرای آن را بر عهده دارند، برمی آیند.

به گزارش سرویس ابتکارات msn، اگرچه این ربات ها دوره های آموزشی تخصصی را پشت سر نگذاشته اند و هنوز از هوش هیجانی برخوردار نشده اند، اما بدون تردید در انجام کارهایی که براساس الگوی مشخصی تکرار می شود از مهارت بالایی برخوردارند. یکی از ویژگی های منحصر به فرد نیروی رباتیک در مقایسه با نیروی انسانی این است که هرگز احساس خستگی نمی کند، بیمار نمی شود و هیچ مانعی نمی تواند او را از کار و تلاش بازدارد.

اکنون ماشین آلات و دستگاه های مختلف خودکار مسئولیت انجام 80 درصد از فرآیند ساخت و تولید خودرو را به عهده دارند. پیشرفته تر شدن ربات ها به این معنی است که ابزارهای رباتیک می توانند در زمینه های دیگری مانند ساخت گوشی های هوشمند تلفن همراه که در مقایسه از پیچیدگی های بیشتری برخوردار است نیز حضور داشته باشند و نقش آفرینی کنند. ممکن است درباره فرآیند ساخت گوشی های هوشمند اطلاعات زیادی نداشته باشید. در فرآیند ساخت گوشی های هوشمند باید قطعات بسیار کوچک و حساس با دقت بالایی در کنار هم قرار گیرند. اگر شما از مهارت و چابکی در حد مهارت انگشتان یک نوازنده پیانوی حرفه ای برخوردار نباشید، حتی تجزیه کردن قطعات مختلف این گوشی برای تعمیر و رفع نقص آن نیز برای شما شبیه یک کابوس خواهد بود، چه برسد به این که بخواهید قطعات مختلف آن را در کنار هم قرار دهید. بنابراین تردیدی نیست که ساخت یک گوشی هوشمند به مراتب دشوارتر از ساخت یک خودرو باشد. اگرچه ممکن است انجام این کار بعضی مواقع فراتر از توانایی های انسان باشد، اما به نظر می رسد برای نیروی رباتیک موانع موجود کمتر باشد و آنها بتوانند در انجام این مسئولیت نیز موفق عمل کنند.

ربات ها کارها را تسهیل می کنند

حضور ربات ها در کنار نیروی انسانی در خط تولید کارخانه ها همواره به عنوان یک چالش جدی در صنعت رباتیک مطرح بوده است. ابعاد و اندازه، وزن و پیچیدگی بسیاری از این ربات ها یا ماشین آلات رباتیک برای نیروی انسانی که در خط تولید مشغول فعالیت است به عنوان موانع و مشکلات جدی مطرح می شود که فعالیت نیروی انسانی را دشوار می کند. از همه مهم تر این که اگر نیروی رباتیک به هر علتی مرتکب خطایی شود مداخله نیروی انسانی برای رفع مشکل پیش آمده ممکن است با سختی های بسیاری همراه باشد، اما پیشرفت های به دست آمده در حوزه رباتیک به ساخت ربات هایی منجر شده است که می تواند همه این موانع و مشکلات را از میان بردارد. ربات باکستر یکی از این ربات های جدید و پیشرفته است که براساس شرایط کار در کارخانه ها و خطوط تولید طراحی و ساخته شده است و می تواند خود را با شرایط موجود وفق دهد.

ربات باکستر که «رودنی بروکس» از پیشگامان حوزه رباتیک و سازنده ربات «رومبا» آن را ساخته است، همان پرفروش ترین جاروبرقی رباتیک طراحی شده است. باکستر رباتی است که هر کسی می تواند با آن کار کند. این ربات می تواند تحت تعلیم قرار گیرد تا اجسام اطرافش را در چند دقیقه تشخیص دهد. برای این کار کافی است اجسام مختلف را در مقابل دوربین هایی که در قسمت سر، بدن و بازوهای این ربات کار گذاشته شده نگه دارید تا این ربات اطلاعات مربوط به مشخصات این اجسام را در حافظه اش ثبت و ذخیره کند. برنامه نویسی این ربات بسیار ساده است. برای این کار باید بازوهای ربات را حرکت دهید تا عمل موردنظرتان به شکل برنامه ای در بانک اطلاعاتی ربات ذخیره شود. موتورهای این ربات نسبت به لمس انسان واکنش نشان می دهند و این ویژگی موجب می شود که بتواند بازوهایش را در هوا حرکت دهد.

شبیه سازی به کمک ربات ها

امروزه از ربات ها برای بهبود و افزایش دقت بسیاری از ابزارها و محصولاتی که از آنها استفاده می کنیم کمک گرفته می شود. صندلی های خودرو را در نظر بگیرید. برای بررسی دوام صندلی های خودرو در بازه زمانی طول عمر خودرو از ربات ها استفاده می شود. برای این کار از حرکات و وزن بدن انسان ها الگوبرداری می شود و بر این اساس چگونگی قرار گرفتن فرد روی صندلی و تغییر حرکات او هنگام رانندگی شبیه سازی می شود، در مرحله بعدی ربات براساس این شرایط خود را وفق داده و محاسبات و اندازه گیری های لازم برای بهبود ویژگی های صندلی خودرو انجام می شود. برای رفع نواقص موجود در هواپیماها، از بین بردن تلاطم موجود در هنگام حرکت هواپیما و بهینه سازی ویژگی های آیرودینامیکی از طریق محاسبه جریان های هوایی روی مدل الگوسازی شده از مدل های مشابهی استفاده می شود. بنابراین شاید دفعه بعدی که سفر هوایی لذتبخشی را تجربه کردید، این تجربه متفاوت را مدیون ربات هایی باشید که در رفع مشکلات و محدودیت های شایع در سفرهایی هوایی ایفاگر نقش اصلی بوده اند.

شرکت خودروسازی نیسان نیز بتازگی از طرح مفهومی یک خودرو رباتیک به نام EPORO خبر داده است که مانند بسیاری از ربات هایی که این روزها طراحی و ساخته می شود با نشانه هایی از دنیای طبیعی اطراف برای انجام کارهای مختلف بهره می گیرد. این خودروی رباتیک طوری طراحی شده است که می تواند به طور گروهی در کنار دیگر خودرو های مشابه حرکت کرده و در مسیر حرکت با هیچ مانعی برخورد نکند؛ درست مانند گروهی از ماهی ها که بطور غریزی به شیوه ای حرکت می کنند که با دیگر ماهی ها برخورد نکنند و بتوانند در مسیر مشخصی حرکت کنند.

این خودروی رباتیک قادر است اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی و دیگر اطلاعاتی را که به آنها دسترسی دارد با خودروهای دیگر به اشتراک بگذارد. این ویژگی به همه خودروهایی که به شکل گروهی در یک مسیر در حرکت هستند این امکان را می دهد که بتوانند به شکل هماهنگ حرکت کرده و در صورت نیاز تغییر مسیر دهند. این طرح تحقیقاتی بخشی از تحقیقات انجام شده در شرکت نیسان است که با هدف افزایش ایمنی فناوری های مورد استفاده در این شرکت خودروسازی مورد توجه قرار گرفته است. به نظر می رسد به نتیجه رسیدن این تحقیقات نویدبخش افزایش ایمنی وسایل نقلیه و جاده ها در آینده ای نه چندان دور است که به توسعه وسایل نقلیه خودکار کمک می کند.

انرژی بیشتر

در مرکز تحقیقات انرژی خورشیدی برای کمک به توسعه منابع جایگزین انرژی از ربات ها کمک گرفته می شود. در این مرکز سیستم های فتوولتائیک، باتری و سلول های سوختی تولید می شود در حالی که تا چند وقت پیش این محصولات به روش دستی تولید می شد. زیرا حتی خطاهای بسیار کوچک در فرآیند تولید این محصولات می تواند به غیر قابل استفاده شدن آنها منجر شود، اما خوشبختانه امکان تنظیم دقیق ربات KUKA KR 60 HA، تولید سلول های سوختی و مونتاژ اجزای بسیار حساس این محصولات را به شیوه رباتیک با دقت بسیار بالایی ممکن کرده است. این ربات می تواند در حین انجام کار فرآیند تولید را مرحله به مرحله تحت کنترل قرار دهد و به طور خودکار هر گونه خطای احتمالی را که ممکن است در این فرآیند وجود داشته باشد، برطرف کند. این ربات در مدت زمان کمتر از سه ساعت 80 پیل یا سلول سوختی تولید می کند. این در حالی است که برای تولید 80 پیل با نیروی یک انسان، دو روز زمان لازم است.

ربات هایی که آواز می خوانند

بعضی کارخانه ها ربات هایی را معرفی کرده اند که می توانند آواز بخوانند. در حقیقت این ربات ها را که یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت خودروسازی نیسان طراحی کرده و ساخته است، روی نوار های مغناطیسی در سطح زمین به حرکت در می آید و در نتیجه این حرکت، موسیقی نواخته می شود. شاید این ویژگی تاحدی عجیب به نظر برسد، اما در حقیقت هدف از این کار هشدار دادن به دیگر کارگران نسبت به حضور این ربات هاست.

این ربات ها با دست مونتاژ می شود و تاکنون 1450 ربات آوازه خوان در کارخانه های خودروسازی در سراسر دنیا مشغول کار هستند که در ارائه تجهیزات و ابزار موردنیاز به نیروی انسانی کمک می کنند. این ربات ها هوشمند هستند و به طور خودکار، باتری خودشان را برای تامین هشت ساعت انرژی موردنیاز شارژ می کنند. کار تا آنجا پیش رفته است که حتی بعضی از این ربات ها از کارخانه به هالیوود نقل مکان کرده اند؛ البته نه به دلیل این که می توانند بخوبی آواز بخوانند، بلکه برای حضور در موقعیت های پیچیده فیلم هایی مانند جاذبه.

این ربات ها در زمینه های مختلف از نگهداشتن دوربین های فیلمبرداری تا نورپردازی و حتی به عنوان بدلکاران ستاره های فیلم در موقعیت های فضایی پیچیده ای که باور نکردنی به نظر می رسد در این فیلم سینمایی نقش آفرینی کرده اند.

یک طراح هلندی از ربات های صنعتی برای راه اندازی خط تولید مبلمان بهره گرفته و به خاطر این ابتکار برنده جایزه طراحی هلند در سال 2011 شد. او در این خط تولید از ربات های صنعتی برای ساخت میز و صندلی هایی استفاده می کند که از پلاستیک های بازیافتی از یخچال فریزرهای قدیمی به دست آمده است. جایزه جیمز دایسون در سال گذشته نیز به یک بازوی رباتیک مجهز به باتری اعطا شده است که می تواند موجب افزایش قدرت انسان شود. این بازوی رباتیک را یکی از دانشجویان مهندسی مکانیک دانشگاه پنسیلوانیا طراحی کرده است که می تواند در افزایش توانمندی های بیمارانی که به علت آسیب دیدگی کمر با محدودیت های جدی مواجه شده اند نقش مهمی داشته باشد.

ترس از حضور ربات ها

اگرچه حضور ربات ها در زمینه های مختلف در آسان کردن انجام امور روزمره و کارهای سخت و پیچیده در بسیاری از کارخانه ها نقش بسیار مهمی داشته است، بعضی افراد از حضور ربات ها به جای انسان ها و جایگزین شدن نیروی رباتیک به جای نیروی انسانی احساس نگرانی می کنند که البته نگرانی بجایی است. اما باید توجه داشت دقت و مداومت ربات ها یا به عبارتی خستگی ناپذیر بودن آنها در انجام وظایفشان، این روزها در ساخت بسیاری از وسایل نقلیه و محصولاتی که در زندگی روزمره از آنها استفاده می کنیم بسیار مهم و ضروری است. شاید در آینده ای نه چندان دور این تغییرات و همچنین پیشرفت های به دست آمده در حوزه رباتیک، ازجمله ساخت ابزارهایی مانند بازوی «تیتان» که هوش طبیعی نیروی انسانی را به توانایی و قدرت ربات ها می افزاید، به همکاری هر چه بیشتر انسان ها و ربات ها منجر شود. اگر بخواهیم در حوزه رباتیک آینده ای را پیش بینی کنیم بدون تردید باید بگوییم به نظر می رسد که ربات ها همچنان به همکاری در تولید طیف وسیعی از محصولات موردنیاز بشر در زندگی روزمره و همچنین ارائه خدمات به نیروی انسانی ادامه خواهند داد. کسی نمی داند. روزی شاید ربات ها بتوانند با پیشرفت هوش مصنوعی به جایی برسند که خودشان ربات بسازند!





تاريخ : شنبه 26 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |