آیا باید در سیاه‌اری دیگر به دنیا می‌آمدیم؟ آیا در زمان درستی پا به جهان گذاشته‌ایم؟ در دنیای اطراف ما چه می‌گذرد؟ مقاله زیر به شما در شناخت دیگر سیاره‌ها و احتمال وجود حیات در آنها کمک خواهد کرد.

آیا ما از زمانمان جلوتر هستیم؟

red-dwarf

بعید نیست در آینده زندگی پیرامون ستاره‌های کوچک قرمز رنگ توسعه یابد. جهان شامل ۱۰۰ میلیارد کهکشان است و اگر بخواهیم برای آنها جشن تولد بگیریم حدودا ۱۳.۸ میلیارد شمع باید فوت شود. زمین تنها ۴.۵ میلیارد از آن سالها را گذرانده در حالیکه به نظر می‌رسد شانس مدل‌های زندگی بسیار قدیمی‌تری نسبت به زندگی ما در جایی از آن وجود دارد. طبق تحقیق جدیدی که از مرکز فیزیک نجومی هاروارد-اسمیتسونین انجام شده، از نظر کهکشانی احتمال این هست که ما قبل از زمان خود به زمین آمده‌ایم.

رییس مرکز هاروارد-اسمیتسونین فیزیک نجومی می‌گوید:« اگر بپرسید احتمال پیدایش حیات چه زمانی بیشتر است؟ ممکن است ساده انگاری کرده و بگویید الان. اما ما متوجه شدیم که شانس رشد حیات در آینده دور بیشتر است.»

Loeb و تیمش احتمال رشد «زندگی را به آنگونه که ما می‌شناسیم» بین دو بازه زمانی مشخص کردند. این بازه از ۳۰ میلیون سال بعد از انفجار بزرگ‌ (بیگ بنگ) یعنی زمانی که زندگی با کاشته شدن بذر کهکشان‌ها توسط عناصری مانند کربن و اکسیژن  محقق شد؛ شروع شده تا ۱۰ تریلیون سال بعد یعنی زمانی که دانشمندان معتقدند آخرین ستاره ها کم سو شده و زندگی خواهد مرد.

bigbang

 

دانشمندان فاکتور طول عمر ستاره‌ها که بیشترین ارتباط با زندگی دارد را بررسی کرده‌اند. طبق آن هرچه جرم یک ستاره بیشتر باشد، طول عمر و احتمال نمو زندگی آن نیز کمتر است. در مقابل ستاره‌های کوچک‌‌تر چون سوخت هسته‌ای را آرام تر می‌سوزانند تریلیون‌ها سال می‌درخشند و فرصت تکامل زندگی آن‌ها بیشتر است.

تیم تحقیقاتی پس از مقایسه اندازه ستاره‌ها نسبت به احتمال گسترش زندگی آنها در اطراف سیاره‌های قابل سکونت، متوجه شدند که به احتمال زیاد در آینده حیات در ستاره‌های کوچک قرمز کوچکتر ممکن خواهد شد. با افزایش تعداد ستاره‌ها در آینده پتانسیل رشد حیات نیز بیشتر خواهد شد( می‌توان گفت شانس حیات ۱۰۰۰ برابر بیشتر از اکنون خواهد شد).

Loeb می گوید:« اگر بپرسید چرا ما در آینده در کنار ستاره‌ای که جرم کمی دارد زندگی نمی‌کنیم؟ می گویم: یک احتمال این است که ما هنوز به آن بلوغ نرسیده‌ایم. احتمال دیگر این است که محیط پیرامون یک ستاره‌ی کم-جرم برای حیات خطرناک است.»

این خطرات شامل اشعه ماورابنفش و زبانه‌های شدید آن در ابتدای زندگی آنهاست که می‌تواند جو هر سیاره‌ی موجود در ناحیه مسکونی آنها را بخار کند.

در نتیجه تحقیقی که توسط ناسا و موسسه‌ی علمی تلسکوپ فضایی صورت گرفته، نشان داده شده که اکثر سیاره‌های مانند زمین که پتانسیل رشد حیات را دارند هنوز به وجود نیامده‌اند. موضوع این است که ما خیلی زود شروع به گشتن کرده ایم.

تعداد سیاره‌های خورشیدی زیادی که قابل سکونت بوده و به سرعت در حال کشف شدن هستند و نیز جستجوی مداوم برای یافتن سیاره‌های مسکونی پیرامون ستاره‌های کوچک قرمز، می‌تواند به روشن شدن جواب اینکه آیا زندگی روی زمین از نظر کیهانی به تکامل رسیده یا خیر، کمک کند.

Loeb که رییس کمیته‌ی مشورتی «در جست جوی ابتکاری Breakthrough Starshot» است بر این اعتقاد است که اشکال بدوی حیات در پیرامون ستاره‌های دیگر وجود دارد. او می گوید:« من اعتقادی به زندگی هوشمند ندارم اما معتقدم باید به دنبال آن بگردیم.»



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
 تفنگ گونه‌ای سلاح گرم دستی و انفرادی است. تفنگ معمولاً دارای قنداق است و کاربرد آن مستلزم استفاده از دو دست و شانه تیرانداز است. برخی تفنگ‌ها گلوله را با انفجار مهمات به بیرون می رانند، در مقابل نوع دیگری به نام تفنگ بادی وجود دارد که با فشار هوا به صورت مکانیکی این کار را انجام می‌دهد.
 
تفنگ‌های دارای مهمات هم دو نوع اصلی تفنگ دارند: تفنگ ساچمه‌زنی و تفنگ گلوله‌زنی در تفنگ ساچمه‌زنی تعدادی ساچمه فلزی در اثر فشار گاز باروت که در فشنگ ایجاد می‌شود از لوله تفنگ به بیرون پرتاب می‌شود. در تفنگ گلوله زنی فقط یک گلوله از لوله به بیرون می‌رود.تفنگ گلوله‌زنی معمولاً دارای لوله خاندار است که به همین دلیل دقت تیراندازی و برد آن بسیار بیشتر از تفنگ ساچمه‌ای است.در سال ۲۰۱۳ شرکت آمریکایی ترکینگ پوینت از نوعی تفنگ شکاری رونمایی کرد.
 
میدان دید و هدف‌گیری این سلاح رایانه‌ای است و مجهز به نرم افزارهای هدف‌گیری و سیستم مسافت‌یاب لیزری است. تجهیزات کامپیوتری این تفنگ به منظور نشانه‌گیری بسیار دقیق تعبیه شده است. کاربران مبتدی نیز به راحتی می‌توانند با این تفنگ شکاری به هدف مشخص شلیک کنند.این سلاح مجهز به سامانه وای-فای است و قادر می‌باشد مختصات هدف گیری و تاریخ شلیک را ثبت کند. تکنولوژی این سلاح امکان پی‌گیری جرائم را به مراجع قانونی و حقوقی داده و کار آنها را برای کشف جرم و زمان رویداد تخلف آسان می‌کند.
 
انواع تفنگ
 
تفنگ ها پیشرفت چشم گیری داشتند تفنگ های اولیه مانند تپانچه از باروت استفاده می شد تفنگ pistol یا کمری تفنگ هایی با تعداد تیر کم هستند که وزن کم قدرت متوسط و به سادگی جا به جا می شوند تفنگ های smg تفنگ هایی هستند که حالت رگبار دو تیر تیک تیر نیز دارند یعنی به سه حالت بالا شلیک می کنند مانند یوزی uzi تفنگ های shotgun شاتگان تفنگی پر قدرت که می تواند تیر های بزرگ یا 6تیر را هم زمان شلیک کند Rifle اسلحه ای پر قدرت دقیق اما به صورت تک تیر است نام دیگر ان تک تیر است.
 
 


تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

رادار هواشناسی

رییس سازمان هواشناسی کل کشور از ساخت رادارهای هواشناسی توسط متخصصان ایرانی برای نخستین‌بار در کشور خبر داد.

 به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، داود پرهیزکار درخصوص ورود تکنولوژی ساخت رادار برای پایش شرایط جوی در کشور برای نخستین بار اظهار کرد: رادارهای هواشناسی یکی از ادوات دیدبانی و پایش جوی است که در مراکز هواشناسی پیشرفته جهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع رادارها از حساسیت بالایی برخوردار بوده و از تکنولوژی‌های روز استفاده می‌کنند.

وی در ادامه با بیان اینکه رادارهای هواشناسی توانایی شناسایی قطره باران از فاصله ۲۰۰ کیلومتری را دارند، گفت: حسنی که این رادارها نسبت به سایر ادوات دیدبانی و پایش جوی دارا هستند، این است که از پوشش آن‌ها در مکان‌های دور از دسترسی که امکان نصب سایر تجهیزات وجود ندارد، استفاده می‌شود. علاوه بر این در علم هواشناسی از داده‌های راداری می‌توان برای پایش و پیش‌بینی پدیده‌های خردمقیاس (که دارای گستره و طول عمر کوتاه هستند) نیز استفاده کرد.

رییس سازمان هواشناسی کل کشور در این‌باره اضافه کرد: در حال حاضر ۹ رادار در کشور وجود دارد که باید تا ۲۴ مورد افزایش یابد، در این صورت است که شبکه اصلی شکل می‌گیرد و پس از آن برای نقاط فرعی که فاقد پوشش هستند، شبکه‌ تکمیلی تحت عنوان شبکه فرعی راه‌اندازی خواهد شد.

دکتر پرهیزکار در ادامه از انجام اقدامات اولیه برای امضای تفاهم‌نامه با پژوهشگاه فضایی با سازمان هواشناسی برای ساخت رادارهای جدید در داخل کشور خبر داد و گفت: با توجه به مذاکرات انجام شده بین سازمان هواشناسی و پژوهشگاه فضایی قرار است نسخه آزمایشی این رادارها تا تابستان سال ۹۶ آماده و مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در رادارهای هواشناسی مهمتر از حوزه سخت‌افزاری آن، نرم‌افزاری است که اکوی رادار را به محصولات هواشناسی تبدیل می‌کند. در حقیقت رادارها در شناسایی پدیده خردمقیاس کمک می‌کنند، این توانایی درحال حاضر در کل کشور نیست و به همین دلیل نیاز است تا سطح پوشش رادارها در کل کشور گسترش یابد و آموزش لازم برای پیش‌بینی این پدیده‌ها نیز انجام گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنانش کمبود اعتبار و نبود نقدینگی را یکی از مشکلات موجود در اجرای طرح توسعه هواشناسی در کشور اعلام کرد و گفت: به طور قطع اگر این طرح در کشور اجرا می‌شد، طی سه تا چهار سال گذشته تحول عظیمی در سطح فعالیت هواشناسی کشور پدید می‌آمد.



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

قاشق رژیمی

دانشمندان دانشگاه لندن یک دستگاه جدید ارائه کرده‌اند که غذاهای کم‌شیرین را شیرین‌تر نشان می‌دهد و رژیم‌های غذایی را برای دارندگان‌ آن‌ها آسانتر می‌کند.

 به نقل از تلگراف، این ابداع موسوم به "Taste Buddy" یک جریان الکتریکی سطح پائین را به غدد بزاقی وارد می‌کند تا دهان طعم‌های شیرین یا شور را حتی در صورت عدم شکر و نمک دریافت کند.

این دستگاه در نهایت می‌تواند برای استفاده در ابزارهای روزمره مانند قاشق و چنگال، فنجان و قوطی مهندسی شود و محققان در حال حاضر نمونه اولیه‌ای از یک قاشق را طراحی کرده‌اند.

آن‌ها مدعی هستند که با بهبود بیشتر این ابداع، در آینده می‌توان از آن برای تغییر طعم غذا به مزه دلخواه استفاده کرد و برای مثال سبزیجات را با طعم شکلات به خورد کودکان داد.

در این ابداع از واکنش‌های شیمیایی دهان در زمان خوردن سوءاستفاده شده است. طعم‌های شور و شیرین زمانی که گیرنده‌های طعم روی زبان، واکنش بین بزاق و اسیدیته هیدروژن یا سدیم را درک می‌کند، تشخیص داده می‌شوند.

محققان با استفاده از تحریک برقی توانستند فرکانسی را پیدا کنند که بطور مصنوعی این واکنش را تقلید می‌کرد.

برای طعم‌های شیرین یک کانال به نام TRPM5 وجود دارد که به دما حساس است، از این رو زمانی که غذا داغ‌تر است، طعم شیرینی آن بیشتر حس می‌شود. دستگاه جدید برای تقلید از طعم‌های شیرین‌تر، دمای زبان را به سرعت از 25 درجه سانتیگراد به 40 درجه سانتیگراد می‌رساند.



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

چسب جدید

محققانی از دانشگاه رازی کرمانشاه با بهره‌گیری از نانوذرات عنصر مس موفق به تولید پوشش‌های پلیمری ضد باکتری، قارچ و کپک شده‌اند که می‌توان آن‌ها را به‌عنوان پانسمان و چسب‌های بیمارستانی مورد استفاده قرار داد.

 امروزه بشر به دلیل ارتقای آگاهی‌اش از بهداشت و سلامت فردی، نیازهای متفاوت و جدیدی را می‌طلبد و انتظار دارد تا محیط اطراف، وسایل، لباس‌ها و هر آنچه او با آن‌ها سروکار دارد، عاری از هرگونه آلودگی و بوی بد باشد. ازاین‌بین منسوجات و پوشش‌ها محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها هستند و در صورت وجود رطوبت، حرارت و تغذیه‌ کافی، باکتری در آن‌ها رشد کرده و موجبات بیماری، بوی بد و عفونت را فراهم می‌آورند. پوشش تخت‌های بیمارستانی، ماسک‌های پزشکی و چسب‌های زخم بهترین شرایط رشد باکتری و میکروارگانیسم‌ها را ایجاد می‌کنند. به‌کارگیری فناوری نانو در تولید این نوع پوشش‌ها، افزایش کارایی و دوام این پوشش‌ها را موجب شده است.

دکتر امیررضا عباسی، عضو هیأت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه و از محققان طرح ضمن تأکید بر لزوم اجرای این طرح در رابطه با اهداف دنبال شده گفت: هدف از انجام این طرح به‌کارگیری مواد ارزان‌قیمت حاوی ترکیبات مس به‌منظور تولید نانوکامپوزیت‌های زمینه ابریشمی ضدمیکروب بوده است.

وی افزود: استفاده از نتایج این طرح تحقیقاتی در صنعت پلیمر و نساجی، صرفه‌ اقتصادی را در پی دارد. همچنین مواد گران‌قیمت وارداتی جای خود را به مواد ارزان‌قیمت بومی خواهند داد.

محقق طرح تصریح کرد: تکنیک فراصوت یا سونوشیمی به‌عنوان یکی از تکنیک‌های مؤثر در سنتز مواد نانوساختار در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این روش به کمک امواج فراصوت حباب‌هایی تولید شده و انرژی زیاد حاصل از ترکیدن این حباب‌ها صرف شکستن پیوندها می‌شود. در این طرح از این روش جهت پراکنده کردن همگن و یکنواخت نانوذرات در زمینه‌ پلیمری از روش سونوشیمی استفاده شده است. وجود این نانوذرات علاوه بر اعطای خاصیت ضد میکروبی به پلیمر، موجب بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی نانوکامپوزیت حاصل می‌شود.

به گفته‌ محقق این طرح، در این پژوهش نانوذرات اکسید مس بر روی الیاف ابریشم با استفاده از روش تابش امواج فراصوت (سونوشیمی) رشد داده شده است. تأثیر دما، زمان واکنش، تابش امواج فراصوت و حلال بر روی رشد نانوذرات درون الیاف مورد مطالعه قرار گرفته است. همچنین مورفولوژی نانوذرات رشد داده نیز به کمک میکروسکوپ الکترونی بررسی شده است.

دکتر عباسی خاطرنشان کرد: بر اساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی، اکسید مس به صورت کریستالی بر روی الیاف ابریشم رشد کرده است.

نتایج این تحقیقات که حاصل تلاش‌های دکتر امیررضا عباسی، عضو هیأت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه و گروه تحقیقاتی وی در دانشکده شیمی این دانشگاه است، در مجله‌  The Iranian Chemical Society به چاپ رسیده است.



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

آسمان شب

با نگاهی به آسمان شب می‌توان یک خلاء کاملا سیاه را مشاهده کرد که مملو از ستارگان چشمک‌زن است. دانشمندان در سرشماری جدید خود با بیش از یک تریلیون کهکشان در اعماق فضا روبرو شده‌اند که تعداد کهکشان‌های شناخته‌شده را حداقل 10 برابر افزایش می‌دهند.

 به نقل از ساینس، این نتایج از کاربردهای واضحی برای درک انسان از شکل‌گیری کهکشان برخوردار است، اما همچنین به حل یک پارادوکس باستانی نجومی کمک می‌کند: چرا آسمان شب سیاه است؟

یکی از بنیادی‌ترین پرسش‌های نجوم این است که چه تعداد کهکشان در کیهان وجود دارد. پیش از این ستاره‌شناسان تصور می‌کردند که جهان قابل مشاهده حاوی حدود 100 تا 200 میلیارد کهکشان است.

اکنون تیمی بین‌المللی از ستارشناسان با استفاده از تصاویر فضای عمیق و سایر داده‌های تلسکوپ فضایی هابل، یک نقشه سه‌بعدی از جهان شناخته‌شده طراحی کردند که این میزان را حداقل 10 برابر افزایش داده است.

آن‌ها بطور خاص بر تصاویر میدان عمیق هابل تکیه داشتند که دورترین کهکشان‌های قابل مشاهده توسط یک تلسکوپ را آشکار می‌کنند. علاوه بر آن، از مدل‌های ریاضیاتی جدید برای تعیین محل کهکشان‌هایی که با نسل کنونی تلسکوپ‌ها قابل رصد نیستند، استفاده شد.

ستاره‌شناسان در این تحقیق به بررسی بخش‌هایی از جهان در فاصله 13 میلیارد سال نوری پرداختند. رصد از چنین فاصله‌ای به محققان اجازه داد تا تصاویر فوری جزئی از تکامل جهان را در 13 میلیارد سال قبل و کمتر از 100 میلیون سال پس از بیگ‌بنگ (انفجار بزرگ) مشاهده کنند.                        

آن‌ها دریافتند که جهان اولیه حاوی کهکشان‌های بیشتری نسبت به حال حاضر بوده است که بسیاری از آن‌ها، کهکشان‌های کوتوله و کم‌نور با جرم مشابه کهکشان‌های ماهواره‌ای اطراف راه شیری بودند.

این یافته‌ها، شواهد محکمی از بروز یک تکامل چشمگیر در کل تاریخ جهان است که طی آن،‌ کهکشان‌ها با هم ادغام شده و تعداد کلی را بطور چشمگیری کاهش داده‌اند.

کاهش تعداد کهکشان‌ها با گذشت زمان همچنین به راه‌حلی برای «پارادوکس اولبرس» در مورد سیاه بودن آسمان شب منجر شده است. محققان به این نتیجه رسیدند که چنان تعداد فراوانی از کهکشان در جهان وجود دارد که در اصل، هر گوشه‌ای از جهان حاوی بخشی از یک کهکشان است. اما بیشتر این کهکشان‌ها برای چشم انسان و حتی تلسکوپ‌های مدرن به خاطر عواملی از جمله انتقال سرخ نور، ماهیت دینامیکی جهان و جذب نور توسط گاز و غبار میان کهکشانی قابل مشاهده نیستند و باعث شده آسمان شب تا حد زیادی تیره بماند.

یافته‌های این تحقیق در مجله Astrophysical منتشر شده است.



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

واكسن

رییس کمیته نانو غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از صدور مجوز برای عرضه دومین داروی ضدسرطان تولید شده به داروخانه‎ها خبر داد و گفت: داروی ضدسرطان تولید شده در کشور تحت پوشش بیمه درمان قرار دارد.

دکتر سید مهدی رضایت  از صدور مجوز تولید برای محصولات چندین شرکت فعال در حوره نانو پزشکی خبر داد و گفت: در سال جاری پیش‌بینی می‌شود که مجوز نهایی تولید برای چندین محصول در حوزه نانو پزشکی صادر و این محصولات وارد بازار خواهد شد.

وی یکی از مجوزها را مربوط به تولید نانو دارویی برای درمان کبد چرب ذکر کرد و ادامه داد: مطالعات اولیه این دارو نشان از اثربخشی این دارو در درمان کبد چرب دارد.

رضایت، اضافه کرد: علاوه بر آن یکی از شرکت‌های دارویی به دانش فنی تولید داروی ضد سرطان دست یافته است که تاکنون این دارو با قیمت‌های بالا وارد کشور می‌شد و از آنجایی که قیمت این دارو بالا بود همه بیماران مبتلا قادر به خرید این دارو نبودند.

وی با تاکید بر این که این دارو به تولید رسیده است، خاطرنشان کرد: صدور مجوز برای این دارو در مرحله نهایی است.

رییس کمیته نانو غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی این دارو را دومین داروی ضد سرطان کشور دانست و یادآور شد: این داروی ضد سرطان از جمله داروهای مهمی است که ماده موثره آن «تکری تاکسول» از خانواده «تاکسول‌» ها است که با قیمت‌های گزاف به کشور وارد می‌شد.

رضایت، تاکید کرد: پیش بینی می‌شود که در سال جاری این دارو وارد بازار شود و چون این دارو تحت پوشش بیمه قرار می‌گیرد، با قیمت پایین‌تر از مشابه خارجی در اختیار بیماران مبتلا قرار می‌گیرد.

صدور مجوز داروی ضد سالک تا 3 ماه آینده

وی داروی درمان بیماری «سالک» را از دیگر دستاوردهای محققان کشور نام برد و گفت: این دارو داروی پوستی برای درمان سالک در دنیا است که به همت محققان کشور به تولید رسید.

رضایت با تاکید براین که داروی ضد سالک موجود در بازارها یک داروی تزریقی است که دارای عوارض سمی است، ادامه داد: ولی داروی ضد سالک ایرانی به صورت پماد تولید شده و قادر است در طی یک ماه این بیماری را درمان کند.

وی با بیان این که این بیماری بیشتر در مناطقی که از نظر بهداشت پایین است، بروز می‌کند، یادآور شد: از این رو اقشار کم درآمد بیشتر به این بیماری مبتلا می‌شوند که با همکاری وزارت بهداشت مجوز نهایی این دارو در 2 تا 3 ماه آینده صادر خواهد شد.

به گفته مدیر کارگروه نیروی انسانی ستاد توسعه فناوری نانو در آزمایش‌های انجام شده این پماد تا 95 درصد در درمان سالک پوستی موثر بوده است.

تعداد داروهای نانویی عرضه شده به بازار

رییس کمیته نانو وزارت بهداشت تعداد محصولات نانویی در حوزه سلامت را 35 محصول ذکر کرد و افزود: یکی از داروهای مبتنی بر فناوری نانو که در حال حاضر با نسخه پزشک عرضه می‌شود داروی «سینا دوکسوزوم» که ماده موثره آن  «دوکسوروبیسین» است.

به گفته وی این دارو تاکنون حدود 15هزار ویال در داخل کشور به فروش رسیده است.

داروهای نانویی محققان کشور

به گزارش ایسنا، سالک یک بیماری پوستی است که بر اثر ورود انگل تک سلولی به نام «لشمانیا» به بدن ایجاد می‌شود. اگرچه این بیماری بندرت باعث به مخاطره افتادن زندگی می‌شود ولی اثر زخم‌هایی که ایجاد می‌کند تا پایان عمر روی پوست باقی می‌ماند.

این بیماری یک بیماری پوستی مشترک بین انسان و تعدادی از حیوانات از جمله جوندگان است که تاکنون داروی تزریقی برای درمان این بیماری عرضه شده که اثربخشی آن زیاد نبوده است از این رو محققان کشور با بهره گیری از فناوری نانو داروی پوستی برای درمان آن عرضه کردند.

داروی ضد سالک محققان کشور پماد نانویی به نام «نانو آمفوتریپسین» و نام صنعتی آن «آمفولیش» است.

علاوه بر آن، محصول «سینادوکسوزوم» حاوی دوروکسوروبیسین هیدروکلراید لیپوزمال است. فرمولاسیون این فرآورده به شکلی است که دوکسوروبیسین را به داخل حامل‌های نانولیپوزومی وارد کرده و با افزایش نفوذپذیری و پایداری دارو را در بافت تومور آزاد می‌کند. این حامل لیپیدی با نشت کمی که دارد باعث کاهش عوارض جانبی دوکسوروبیسین می‌شود و به این شکل سمیت قلبی این دارو که جزو خطرناک‌ترین عوارض جانبی آن است، کاهش می‌یابد.

سینادوکسوزوم در درمان سرطان‌های مختلفی به کار می‌رود و با توجه به کارایی بالایی که به علت ماهیت لیپوزومال خود دارد در سرطان‌های متاستاتیک متعددی نظیر سرطان‌های متاستاتیک پستان و تخمدان و همچنین در مولتیپل می‌لوما و کاپوسی سارکومای بیماران مبتلا به ایدز اثر قابل توجهی دارد.

این دارو یک داروی شیمی درمانی است و محققان به دنبال کاهش اثرات شیمی درمانی، به بهره گیری از فناوری نانو و لیپوزوم، فرم نانویی این دارو را عرضه کردند که شامل یک کره لیپوزومی است و حالت چربی مانندی دارد و دارو در داخل آن محصور می‌شود به این ترتیب عوارض و آسیب‌های کبدی و قلبی ناشی از شیمی درمانی را به حداقل می‌رساند.



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

کوکاکولا

گزارش‌های جدید حاکی از آن است که 96 سازمان بهداشت که بر روی تغییرات رژیمی به منظور کاهش چاقی تحقیق انجام می‌دهند، توسط شرکت‌های «پپسی» و «کوکاکولا» تامین مالی می‌شوند.

 به نقل از سای‌تک، پژوهشی جدید نشان داده که اقدامات این شرکت‌ها بر نتایج تحقیقات و همچنین بهبود مراقبت‌های بهداشتی آمریکا تاثیر منفی داشته است.

صنعت نوشیدنی‌های گازدار تأثیر عمده‌ای بر سلامت مصرف‌کنندگان آن داشته و از حدود 100 سازمان بهداشت مانند انجمن دیابت آمریکا برای نجات کودکان به عنوان بخشی از کمپین‌های مسؤولیت اجتماعی شرکت، حمایت مالی می‌کند.

دانشمندان حوزه بهداشت و سلامت، سازمان‌های بهداشت را تحت فشار قرار داده‌اند تا دیگر پولی از این فعالیت‌های لابی‌گرانه نپذیرند. پژوهش جدید نشان داده که تاثیر این اعمال به ظاهر خیریه می‌تواند شامل قدرت تحت فشار گذاشتن این سازمان‌ها در زمانی که پای کاهش مصرف قند ناسالم به میان بیاید، باشد.

از سال 2011 تا 2015، شرکت‌های «کوکاکولا» و «پپسی» در سازمان‌های بهداشت زیادی سرمایه‌گذاری کرده‌اند و محققان در سپتامبر امسال دریافتند که لابی‌کننده‌های قند همچنین در دهه 1960 در تحقیقات بر روی نقش قند بر بیماری‌های قلبی سرمایه‌گذاری کرده بودند. به گفته محققان، این شرایط مشابه زمانی است که یک شرکت تولید تنباکو، خطرات مصرف سیگار را به حداقل رسانده بود.

به گفته آن‌ها، مکانیزم این شرکت‌ها به این شکل است که ابتدا فعالیت‌های علمی بی‌طرف رد شده و سپس جایگزین‌های سالم برای جبران زندگی به شدت ناسالم ارائه می‌شود.

در دو سال اخیر، انجمن نوشیدنی‌های آمریکا میلیون‌ها دلار در مبارزه با قوانین اعمال مالیات و برچسب بر روی نوشیدنی‌های شیرین خرج کرده است. تنها در سال 2015، شرکت کوکا کولا با اتهام سرمایه‌گذاری در پژوهشی گمراه‌کننده روبرو شد که نشان می‌داد ورزش بیش از رژیم‌های غذایی در کاهش وزن موثر است. این تحقیق با بودجه کوکاکولا در حال انجام بود.

طبق گزارش‌ها، کاهش مصرف نوشیدنی‌های گازدار بطور چشمگیری باعث کاهش نرخ چاقی در آمریکا می‌شود.

این پژوهش در مجله Preventive Medicine منتشر شده است.



تاريخ : شنبه 24 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

 کوفه، شهر بهترین و برجسته ترین یاران حسین و اینک شهری که داغ اتهام سنگین پیمان شکنی بر پیشانی دارد، آماده ورود کاروانی است که از کربلای حماسه و سوک آمده است.

این شهر چهل روز پیش، شاهد شهادت مسلم بن عقیل و هانی بن عروه بوده است، چهل روز پیش در هشتم و نهم ذی الحجه، دو شهید، بی سر، در مقابل نگاه مبهوت مردم وارونه بر دار آویزان شدند و مردم نامه نگار دیروز، نه روز پیش از این دروازه گروه گروه به کربلا آمدند تا در مقابل سپاه اندک اباعبدالله صف آرایی کنند.

این شهر برای زینب کبری ناشناخته نیست. پیش از این حدود 3 سال -سال 37 تا 40 هجری- در این شهر زیسته است و پس از شهادت پدر بزرگوارش به مدینه آمده است. پیمان شکنی کوفه در کوله بار تجربه های دختر علی اندوخته شده است.

هر چند عذر و نیرنگ برای همیشه، همسایه نام کوفه شد اما کوفه با شام تفاوت فرهنگی فاحشی داشت، در این شهر خطبه های علی(ع) و سخنان امام مجتبی(ع) طنین انداخته بود. این شهر تا حدی «دل» با حسین داشت و همان گونه که فرزدق گفته بود شمشیر بر حسین(ع) داشتند و دل با او!

بر اساس همین ویژگی است که سرعت تحول و تغییر موضع گیری در این شهر شدید است و اندکی بعد گریه و ناله و پشیمانی، قصه جاری شهر خواهد شد.

کاروان اسیران را صبح زود به داخل شهر کوفه آوردند. عمر سعد پیش تر وارد کوفه شده بود. شهر از همه سو در محاصره و مراقبت شدید نگهبانان و ماموران بود. مردم از هم می پرسیدند: شما از اسیران کدام سرزمین و قبیله اید؟ و پاسخ می شنیدند: ما اسیران آل محمد هستیم.

عبیدالله دستور داده بود اسرا و سرها را در میان بازارها و میدان ها بچرخانند. در این حالت سرها لابه لای مجاوه ها تقسیم شده بود. این منظره را به قصر ارعاب و وحشت مردم فراهم کرده بودند. شهر به دو گروه تقسیم شده بود، گروهی می گریستند و گروهی می خندیدند و شادی می کردند. شاید گروهی دیگر نیز با بهت و حیرت و ناباوری صحنه را نگاه می کردند.

سهل بن حبیب شهرزوری گوید: «من در آن سال از مکه برمی گشتم، وقتی وارد کوفه شدم، شهر آشفته و دگرگون بود. بازارها و دکان ها تعطیل بود. مردم گروه گروه جمع شده بودند. برخی می خندیدند و به هم تبریک و شادباش می گفتند و گروهی دیگر اشک ریزان به هم تعزیت و تسلیت می گفتند. من در شگفت از این وضعیت، از پیرمردی که آنجا بود، پرسیدم: چه شده است؟

پیرمرد که کم کم به من اعتماد کرده بود دستم را گرفت و کناری کشید و آهسته گفت: آقای من ما عید نداریم. سبب گرد آمدن مردم، آن است که دو لشکر رویاروی شدند. یکی پیروز شد و دیگری مغلوب. لشکر ابن زیاد پیروز شد و لشکر حسین بن علی شکست خورده است. خداکند سر حسین بن علی را نزد ما نیاورند. آنگاه اشک ریزان ابیاتی را خواند.

هنوز پیرمرد می گریست که صدای طبل و بوق برخاست. پرچم ها افراشته و سپاه عمرسعد وارد شهر کوفه شد.»

در مسیر حرکت کاروان تا دارالاماره مردم ایستاده بودند. شهر آب و جارو شده بود. سمت حرکت، عبور از میدان ها و خیابان های اصلی تا دارالاماره بود. دیوارهای دارالاماره را گچ کاری کرده بودند. عبور از انبوه نگاه ها، درد و رنج دیگری بود که اهل بیت تحمل می کردند.

دراین هنگام ام کلثوم -خواهر حضرت زینب- فریاد زد: ای مردم کوفه آیا شرم نمی کنید از خدا و رسولش که به حرم پیامبر نگاه می کنید؟

در این هنگام مردم نان و خرما و گردو می آوردند تا بین اسیران تقسیم کنند. ام کلثوم و حضرت زینب آنها را از دست بچه ها می گرفتند و دور می انداختند. ام کلثوم با صدایی گریه آلود می گفت: ای اهل کوفه، صدقه بر ما حرام است... و مردم با شنیدن این سخن می گریستند. آنگاه می گفت: مردان شما عزیزان ما را می کشند و زنانشان بر ما گریه می کنند!

امام سجاد(ع) که در تب می سوخت و به زنجیر بسته بود، وقتی گریه های مردم را دید فرمود: اگر این جماعت بر ما می گریند، پس چه کسانی ما را کشته اند؟
در حاشیه کاروان اسیران، سربازان مسلح بازگشته از کربلا نیز حرکت می کردند تا نشان دهند ما بودیم که این پیروزی را رقم زدیم. این شیوه حرکت برای مهار کردن حرکات احتمالی و نیز ترساندن و رعب مردم نیز بود.

بعید است مردم کوفه در روزهای قبل از ماجراهای کربلا کاملا بی خبر مانده باشند. رفت و آمدها میان کوفه و کربلا کم نبود و خبرها در جامعه ای مثل کوفه، سریع دهان به دهان می گشت و به گوش همگان می رسید.

اما این شهر بزرگ مسافرانی نیز داشت که از هر سو می آمدند و نسبت به حادثه، کنجکاوانه پرسش می کردند. هر چه بود، همگان پس از کسب خبر - به ویژه آنکه درمی یافتند اسیران از خانواده پیامبرند- متاثر و گریان می شدند.

خطبه حضرت زینب(س)

خطبه پرهیمنه و شگفت حضرت زینب در کوفه در موقعیتی ایراد شد که:

1. داغ دار و کصیبت زده بود، هنوز با کربلایی که خود به چشم دیده بود چند روزی فاصله نداشت.
2. در محاصره سنگین نظامی دشمن بود. هزاران سرباز مسلح که از فاجعه و جنایت کربلا بازگشته بودند، گرداگرد او و دیگر اسیران بودند.
3. مردم ازدحام کرده بودند و کوفه آمیزه ای از خنده و گریه بود.
4. پیش روی زنیب سرهای شهیدان بود، سر عزیزترین انسان ها بر نیزه ها نشسته بود و در چرخش و گردش مداوم، چشم در چشم زینب داشتند.
5. کاخ عبیدالله منتظر ورود اسیران بود. آبنده نامعلوم، عبیدالله گستاخ و مغرور و سنگ دل و اسیران نگران، خطبه خوانی در این هنگامه سخت، بر میزان خطر و خشم عبیدالله می افزاید.
6. خطبه در فضای باز بود و جمعیت بسیار و همهمه ها و فریادها و سر و صدای اسب ها و ابزارهای جنگی و حرکت ها، مانع شنیدن می شد.

در این هنگامه، با آرامشی که تنها در چون زینبی می توان یافت، دختر علی قصد سخن کرد. به اشارت دست او همهمه ها فروخوابید.

بشیر بن خزیم اسدی گوید: «به زینب نظر کردم، به خدا سوگند تا آن روز هرگز زنی پوشیده و نجیب و بزرگ منش چون زینب ندیده بودم که این گونه بلیغ و رسا و شورانگیز سخن بگوید. گویی سخنانش از کام امیرالمومنین برمی آمد.»

خطیب بلیغ و اسیر کوفه این گونه سخن آغاز کرد: «خدا را ستایش می کنم و بر پدرم محمد(ص) و خاندان پاک و برگزیده اش درود می فرستم.» همین نخستین جمله کافی است تا مخاطبینی که خود را پیروان پیامبر خاتم می دانند، بدانند از زبان چه کسی خطبه را می شنوند. بدانند دختر پیامبر حرف می زند.

زینب درنگ کوتاهی کرد و آنگاه چونان آذرخشی که در شب تار فرود آید و بدرخشد، بر قلب های تاریک و جان های خفته فریاد کشید که:

«ای مردم کوفه، ای مردمان حیله گر و خیانت کار !
گریه می کنید ؟؟

اشک چشمانتان خشک نشود و ناله هایتان آرام نگیرد.

همانا کار شما مانند آن زنی است که رشته ی خود را پس از محکم بافتن، یکی یکی از هم می گسست، شما نیز سوگندهای خود را در میان خویش، وسیله ی فریب و تقلب ساخته اید.

آیا در میان شما جز وقاحت و رسوایی ، سینه های آکنده از کینه ، دو رویی و تملق، همچون زبان پردازی کنیزکان و ذلت و حقارت در برابر دشمنان چیز دیگری نیز یافت می شود ؟

یا همچون سبزه هایی هستید که ریشه در فضولات حیوانی داشته یا همچون جنازه ی دفن شده ای که روی قبرش را با نقره تزیین نموده باشند ؟
چه کار زشتی کردید و چه بد توشه ای برای جهان دیگر اندوختید. خشم خدا را خریدید و ایمان خویش را فروختید.

گریه می کنید ؟ بگریید که به خدا شایسته و سزاوار گریه اید. بسیار بگریید و کم بخندید که داغ ننگی بر پیشانی خود نهاده اید که هرگز زدودنی نیست. این ننگ از دامانتان شست و شو دادنی نیست. شما فرزند خاتم پیامبران را کشتید. شما سید جوانان بهشت و چراغ راه امت را کشتید. کسی را به قتل رساندید که در جنگ سنگرگاهتان، در سختی پناهتان و در گیر و دار تاریکی و آشفتگی، مشعل هدایت و پایان پریشانی و سرگردانی شما بود.

کوششتان تباه و معامله تان زیان بار است و به خشم و غضب الهی دچار و خواری و پریشانی و بیچارگی همراهتان. کاری بسیار زشت و ناروا کردید. نزدیک است از زشتی این کار آسمان ها بشکافد و زمین متلاشی شود و کوه ها از هم گسسته شوند.
هیچ می دانید چه جگری از رسول خدا دریده اید؟ هیچ می دانید چه حرمتی از او شکستید و چه خونی از او ریختید؟ ...

هرگز مباد مهلتی که به داده اند فریفته تان سازد، چرا که خداوند گناهکاران را زود به مکافات و مجازات نمی رساند، انتقام خون ستمدیدگان را خدا می ستاید. هرگز چنین نیست که می پندارید. خدا مراقب ما و شماست.»

خطبه پایان یافت. ناله ها دیگر بار آغاز شد. اشک بود که می جوشید، زنان مویه می کردند و مو می کندند مردان همدیگر را سرزنش می کردند. شیوه شهر را پر کرده بود. نگاه به قافله اسیران، دیگر شبیه ساعت های آغازین ورود نبود... اینک عبیدالله منفورترین بود و اباعبدالله محبوب ترین.

بشیر بن حزیم می گوید: «وقتی سخنان زنیب(س) به پایان رسید، پیر و جوان و زن و مرد می گریستند. پیرمردی که نزدیک من ایستاده بود چنان گریه می کرد که محاسنش از اشک خیس شده بود و در همان حال دست خود را به آسمان افراشته و ناله کنان می گفت: پدر و مادر فدایتان! پیران شما بهترین پیران، جوانانتان بهترین جوانان و نسل و فرزندان شما بهترین فرزندان اند و شما خانواده ای بزرگ منش و کریم و برترید.»

آیا خطبه زینب پایان پذیرفت یا امام سجاد(ع) از وی خواست تا خطبه را پایان دهد به درستی معلوم نیست، اما وقتی خطبه حضرت زینب(س) به اینجا رسید امام سجاد با لحنی صمیمانه گفت: عمه جان بحمدالله تو دانشمندی هستی که تعلم ندیده است و دانایی هستی که از خیچ آموزگار و معلم و مدرسه ای درس نیاموخته ای.

سپس حضرت زینب بر شتر خویش این مرثیه را سرود: «برای پیامبر خدا چه پاسخی دارید آنگاه که بپرسد با امت من چه کردید در حالی که آخرین امت بودید، اهل بیت و فرزندان و عزیزان من برخی اسیر و برخی کشته و در خون غلتیده اند. آیا این پاداش من بود که شما را نصیحت و وصیت کردم که با خویشاوندان من خوش رفتاری کنید.
من بیمناک و نگران شمایم که همان عذابی که بر قوم «ارم» فرود آمد بر شما نازل شود.»

خطبه های خواهر حضرت زینب و فرزندان امام حسین(ع)

پس از خطبه حضرت زینب، کاروان چند گامی پیش نرفته بود که فاطمه صغری -دختر اباعبدالله که 17 یا 20 سال داشت- خطابه آتشین خود را آغاز کرد. این خطبه طولانی تر از خطبه حضرت زینب اما با همان سیاق و عبارات و باید گفت متمم و مکمل خطبه اوست.

بعد از خطبه فاطمه صغری، ام کلثوم -دختر امیرالمومنین علی و خواهر حضرت زینب خطبه خواند و سپس امام سجاد(ع) خطبه خود را آغاز کرد. خطبه هایی که هر کدام همان ویژگی خطبه های حضرت زینب را داشتند.

پس از این خطبه های غرا و آتشین، قافله اسیران را از خیابان ها و میدان ها عبور دادند. سرها را در میان قبایل و تماشاچیان چرهاندند. نوشته اند کسانی از لبان امام حسین(ع) می شنیدند که امام آیه 9 سوره کهف را تلاوت می کرد: ام حَسبتَ اَنَّ اصحاب الکهف و الرقیم کانوا مِن آیاتنا عجبا.

کاروان اسیران سپس به کاخ عبیدالله بن زیاد وارد شد. در اینجا باز سخنان حضرت زینب و امام سجاد را در برابر ابن زیاد داریم. رویداد دیگر این مجلس گفت و گوی رباب همسر اباعبدالله الحسین(ع) با سر آن بزرگوار است.

 

اقدامات امام سجاد(ع) برای احیای نام و یاد و اهداف قیام کربلا در گفتاری از آیت الله جوادی آملی

جریان سیّدالشهداء نه تنها در قبر بی‌نظیر بود، در حال جان دادن هم بی‌نظیر بود. در حال جان دادن هم که شنیده‌اید؛ چون آنجا هم مستحب است، یا جزء آداب احتضار است که اگر کسی مُحتضر است، در حال جان دادن است؛ کسی دست به سینه‌اش نگذارد. این محتضر است، بالأخره در کشاکش مرگ است؛ گفتند: دست به سینه‌اش نگذارید، بگذارید آسان جان بدهد. خانواده‌های شاهد، بدانند فرزندان‌شان برای یک همچنین امامی رفتند؛ با او محشورند!

وجود مبارک أبی عبدالله(ع) که در قتلگاه تمام قسمت‌های چشمان مطهرش را خون گرفت، چشمان مطهرش بسته بود؛ دید این سینه سنگین شده؛ فرمود: کیستی؟ هر که هستی بدان، جای بلندی نشسته‌ای.

«لَقَدِ ارْتَقَیتَ مُرتَقاً عَظیماً طالَما قَبَّلَهُ رَسُول الله...» (ناسخ التواریخ / ج2 / ص 390) هر که هستی، بدان اینجا خیلی بلند است. اینجا را پیغمبر مکرر می‌بوسید. دیگران می‌دیدند وجود مبارک پیغمبر این دکمه‌ها را باز می‌کند، از یقه تا این قسمت سینه را مکرر می‌بوسد. نمی‌دانستند رازش چیست! چه اینکه لبان مطهر أبی عبدالله را هم می‌بوسد، نمی‌دانستند که رازش چیست!

وجود مبارک امام سجاد (ع) شبی که آمدند تا بدن شهدای کربلا را دفن کنند، همه را معرفی کرد، دستور داد همه آن ابدان را بیاورند پائین پای وجود مبارک سیّدالشهداء(ع)؛ با کمک‌ بنی اسد آن ابدان دفن می‌شدند.

نوبت به 2 تا بدن که رسید،‌ شخصاً این بدن‌ها را دفن کرد و به اینها اجازه نداد. یکی بدن مبارک قمر بنی هاشم بود، چون به عمویش خیلی اظهار ارادت می‌کرد. در «الأمالی لِلصدوق» صفحه 463 آمده است «إنَّ لِعَمِیَّ العَباسْ دَرَجَهً یَغبِطُهُ بِهَا جَمیعُ الشُّهَداء یُومَ القِیامَه ...» خیلی به عمویش احترام می‌کرد.

حالا از مقامات قمر بنی هاشم چه خبر داشت، ما اطلاعی نداریم. خُب او کسی است که بالأخره هم وجود مبارک سیّدالشهداء به قمر بنی هاشم فرمود: من به فدای تو، اِرکَبْ بِنَفسِی اَنتْ ... هم امام صادق(ع) درباره او یک زیارت عظیمی دارد، هم امام سجاد این حرف را زد. با این 2 تا بدن یک کار اختصاصی کرد؛ که شخصاً وارد قبر شد، این بدن‌ها را شخصاً به قبر برد و شخصاً دفن کرد. و اگر می‌گفتند‌:‌ شما به تنهائی چگونه این بدن را دفن می کنید، می فرمود: إنَّ مَعِیَ مَنْ یُعینُنِی؛ با من کسانی هستند که من را کمک کنند.

جزء آداب دفن این است که وقتی مرده را در قبر گذاشتند، این کفن را از صورتش باز می‌کنند، این صورت را روی خاک می‌گذارند، 2 ـ 3 بار این جمله را با خدای سبحان می‌گویند: عَفوَکَ، عَفوَکَ، عَفوَکْ. حالا وجود مبارک امام سجاد(ع) بدن مطهر سیّدالشهداء(ع) را به قبر سپرد. می‌خواهد کفن از صورتش بردارد، صورت مطهرش را روی خاک بگذارد، بگوید: عَفوَکَ، عَفوَکَ! هیچ مصیبتی به اندازه مصیبت امام سجاد(ع) نیست؛ با این بدن چه کرد...

در شام وقتی از امام سجاد(ع) سئوال کردند در این جریان و در این جنگ چه کسی پیروز شد، فرمود: ما. با اینکه حضرت را با زنجیر اسارت وارد شام کرده‌اند، فرمود: «ما رفتیم، و دین را آزاد کردیم. مردم فهمیدند اسلام یعنی چه، قرآن یعنی چه، سنّت یعنی چه؛‌ و ... همه این امور را آزاد کردیم و برگشتیم؛ إذا اَرَدْتَ اَنْ تَعرِ‏فَ مَنْ غَلَبْ فَإذا دَخَلَ وَقتُ الصَّلاه فَاَذِّنْ وَ اَقِمْ.»

جریان کربلا سالیان متمادی ذکرش،‌ روضه خوانی‌اش، عرض ادب به پیشگاه سالار شهیدان قَدغن بود، تا عصر عباسی‌ها هم همین طور بود؛ بعدها کم کم رواج پیدا کرد. آنوقت همین امام سجاد(ع) برای اینکه این نام را حفظ بکند؛ از هر فرصتی برای احیای نام کربلا استفاده می‌کرد. آب می‌آوردند برای وضو، حضرت متأثر می‌شد؛ گاهی هم اشک می‌ریخت. گوسفند ذبح شده‌ای را می‌دید، متأثر می‌شد. نام غریب یا مظلومی را می‌شنید، متأثر می‌شد؛ در بسیاری از موارد اشک می‌ریخت و با این اشک کربلا را نگه داشت. با این مرثیه خوانی و نوحه خوانی و عزاداری بسیاری از ائمه (ع) جریان کربلا را زنده نگه داشتند.

وجود مبارک امام پنجم، امام باقر (ع) وصیت کرده بود که بخشی از مال مرا وقف کنید، لِنَوادِبَ تَندُبُنِی بِمِنَی عَشرْ سِنینْ فرمود: زائران، حاجیان؛ وقتی اعمالشان را انجام دادند، در منا یک فراغتی دارند. یک دو یا سه شبی که آنجا هستند؛ شب یازدهم و شب دوازدهم را هستند، برخی‌ها هم ممکن است تا شب سیزدهم باشند. این دو شب را یک فراغتی دارند، برنامه‌ای ندارند، فقط بیتوته است. اینها آماده‌اند برای شنیدن؛ قبلاً در جاهلیّت وقتی کارهایشان تمام می‌شد در مِنا، به مفاخر قوم و تبار و نِیای خودشان می‌پرداختند، اسلام که آمد، گفت: این حرف‌ها را بردارید، مفاخر قرآن و انبیاء و اولیاء را بازگو کنید، آنها فخر نیست.

وجود مبارک امام باقر (ع) فرمود: مالی را من وقف کردم، 10 سال در منا برای من عزاداری کنید... یعنی نام خاندان عصمت و طهارت را، هدف، برنامه و انگیزه و هدایت های ائمه(ع) را، علوم و معارف دین را 10 سال برای مردم منتقل بکنید که کم کم این آثار بماند.

برای همین ائمه (ع) اصرار داشتند که اگر کسی این نام را احیاء کند، قدمی که به طرف مراسم عزای سالار شهیدان می‌رود، مخصوصاً آن وقت؛ و در همه اعصار، این برکت را دارد که این نام زنده می‌شود. انسان با حضور در محافل حسینی (ع) معنای اسلام را، معنای قرآن را، معنای سنّت را، معنای اسیر و امیر را، معنای مصادر

امام سجاد و تغییر مسیر زندگی سیاسی شیعه/ گفتاری از دکتر رسول جعفریان

صحيفه سجاديه پس از قرآن و نهج‌البلاغه، سومين متن معتبر ديني شيعيان به شمار مي‌رود. در واقع، اين اثر ارزشمند حضرت زين‌العابدين (ع) مجموعه‌اي بسيار مهم و مستقل است كه آغاز و پاياني مشخص دارد. صحيفه سجاديه كتابي با مضامين ادعيه است كه در چند قرن اخير به زبور آل محمد (ص) معروف شده است. صحيفه سجاديه از دوران قديم براي شيعيان شناخته شده بود و نسخه‌هاي بسيار كهن آن از قرن 6 و 7 وجود دارد اما بيش از هر چيز دوره صفويه و پدر علامه مجلسي، اين كتاب را در جامعه شيعي ترويج و گسترش دادند.

به جز شيعيان امامي، شيعيان زيدي هم بسيار به صحيفه سجاديه اعتقاد دارند به طوري كه اغلب آنها دعاهايي از صحيفه را به صورت مكتوب همراه خود داشته و در مواقع نياز آنها را قرائت مي‌كردند. نگارش صحيفه سجاديه توسط امام زين‌العابدين(ع) تنها متأثر از شرايط خفقان سياسي آن زمان نبود بلكه همه ائمه ما اهل دعا بودند و از دعا به عنوان وسيله‌اي عبادي، معنوي و اخلاقي بهره مي‌بردند لذا دعا قالبي براي معارف ديني محسوب مي‌شد. امام سجاد(ع) داراي شخصيتي عبادي و معنوي بود بدين معنا كه به جز بحث امامت و آن جنبه الهي كه در ائمه وجود داشت خود امام سجاد (ع) نيز به لحاظ ادبي و گفتاري، علاقه زيادي به انشاء دعا داشتند و در واقع، اين يكي از جهات ممتاز حضرت زين‌العابدين (ع) در ميان ديگر ائمه است و از اين‌ رو امام سجاد (ع) به انشاء دعا با مضامين عالي تأكيد داشتند.

به دليل آنكه امام زين‌العابدين(ع) در شرايط سختي به سر مي‌بردند محتواي دعاها علاوه بر معنويت و عبادت كه اصل برقراري ارتباط ميان بنده و خالق است شامل معارف عبادي و سياسي بود لذا بيشتر ادعيه، جنبه سازندگي و شخصي داشت و اين توجيه سياسي و اجتماعي را مي‌توان داشت كه در آن دوران به دليل آنكه دين ضعيف شده بود شيعيان نيازمند پيراستگي و تهذيب نفس بودند.

پس از واقعه كربلا كه ضربه هولناكي براي شيعيان به شمار مي‌رفت و تجربه بسيار سختي بود كه شيعه نتواند در رأس امور قرار گيرد، حضرت سجاد(ع) مسير زندگي سياسي شيعه را از برخورد مستقيم به غيرمستقيم، تغيير داد و در واقع اين برخورد غيرمستقيم نيز تفسير تازه‌اي از كارهاي سياسي و فرهنگي بود. بايد به اين حقيقت توجه داشت كه امامان ما تنها امام سياسي نبودند كه جامعه را رهبري كنند بلكه آنها اماماني بودند كه بايستي دين را براي مردم تبيين مي‌كردند. اين مسئله كه بيش از 50 دعاي مشهور و بيش از 200 دعاي غير مشهور از امام سجاد(ع) به جا مانده نشانگر آن است كه يكي از وظايف امام(ع) تبيين رابطه زيباي ميان انسان و خداست.

امام سجاد(ع) باني و عامل سياست جديدي در ميان شيعيان بود كه تقويت كننده بنيادهاي فكري و اخلاقي شيعه محسوب مي‌شد.امامان معصوم(ع) به دليل عصمت و دركي كه خداوند متعال از قرآن به آنها داده بود رسالت مهم‌تري در تفسير دين بر عهده آنها بود، اين سياست امام سجاد(ع) بعدها ميان شيعيان باقي ماند به طوري كه امام باقر(ع) و امام صادق(ع)‌ نيز همين استراتژي را ادامه دادند.

با مروري بر صحيفه سجاديه در مي‌يابيم كه بخش عمده معارف اين كتاب ارجمند، توحيد، نبوت،امامت و ولايت است كه به تبيين موقعيت و جايگاه اهل بيت عليهم‌السلام پرداخته و به طور كلي صحيفه سجاديه منبع عرفان نظري مقبول و معقول است و ما امروز به جاي عرفان‌هاي كاذبي كه در جامعه شايع بوده و اسباب تحريف اجتماع را فراهم مي‌كند بايد «دعا» را تقويت كنيم. اما نبايد بيش از حد، به ادعيه شكل سياسي داد بلكه بايد سعي شود مضامين بلند آنها به طور مستقل، بخش‌ معنوي جامعه را تغذيه كند چرا كه جامعه امروز به لحاظ اخلاقي، نقاط ضعف‌هايي دارد كه بايد جلسات دعا در ميان توده مردم، تقويت شود.

ماجرای طواف امام سجاد(ع) و فرزدق شاعر

یکی از حوادث تاریخ که دورنمایی از تلألؤ شخصیت امام سجاد (ع) را به ما می نمایاند، قصیده ای است که فرزدق شاعر در مدح امام (ع) در برابر کعبه معظمه سروده است. مورخان نوشته اند: «در دوران حکومت ولید بن عبد الملک اموی، ولیعهد و برادرش هشام بن عبد الملک به قصد حج به مکه آمد و به آهنگ طواف قدم در مسجد الحرام گذاشت. چون به منظور استلام (لمس) حجر الاسود به نزدیک کعبه رسید، فشار جمعیت میان او و حطیم حائل شد، ناگزیر قدم واپس نهاد و بر منبری که برای وی نصب کردند، به انتظار فروکاستن ازدحام جمعیت بنشست و بزرگان شام که همراه او بودند در اطرافش جمع شدند و به تماشای مطاف پرداختند .

در این هنگام کوکبه جلال حضرت علی بن الحسین علیهما السلام که سیمایش از همگان زیباتر و جامه‌هایش از همگان پاکیزه تر و شمیم نسیمش از همه طواف کنندگان دلپذیرتر بود‌، از افق مسجد بدرخشید و به مطاف درآمد، و چون به نزدیک حجر الاسود رسید، موج جمعیت در برابر هیبت و عظمتش واپس نشست و منطقه استلام را در برابرش خالی از ازدحام ساخت تا به آسانی دست به حجر الاسود رساند و به طواف پرداخت.

تماشای این منظره موجی از خشم و حسد در دل و جان هشام بن عبد الملک برانگیخت و در همین حال که آتش کینه در درونش زبانه می کشید، یکی از بزرگان شام رو به او کرد و با لحنی آمیخته به حیرت گفت: این کیست که تمام جمعیت به تجلیل و تکریم او پرداختند و صحنه مطاف برای او خلوت گردید‌؟ هشام با آن که شخصیت امام را نیک می شناخت، اما از شدت کینه و حسد و از بیم آن که درباریانش به او مایل شوند و تحت تأثیر مقام و کلامش قرار گیرند، خود را به نادانی زد و در جواب مرد شامی گفت: "او را نمی شناسم"

در این هنگام روح حساس ابو فراس (فرزدق) از این تجاهل و حق کشی سخت آزرده شد و با آن که خود شاعر دربار اموی بود، بدون آن که از قهر و سطوت هشام بترسد و از درنده خویی آن امیر مغرور خودکامه بر جان خود بیندیشد، رو به مرد شامی کرد و گفت: اگر خواهی تا شخصیت او را بشناسی از من بپرس ، من او را نیک می شناسم. آن گاه فرزدق در لحظه‌ای از لحظات تجلی ایمان و معراج روح ، قصیده جاویدان خود را که از الهام وجدان بیدارش مایه می‌گرفت با حماسه‌ای افروخته و آهنگی پرشور و سیل آسا بر زبان راند.

«هذا الذی تعرف البطحاء وطأته / والبیت یعرفه والحل والحرم

هذا الذی احمد المختار والده / صلی علیه الهی ما جری القلم

او همان کسی است که سرزمین "بطحاء" جای گام هایش را می شناسد و کعبه و حل و حرم در شناسائیش هم‌دم و هم‌قدمند.

این کسی است که احمد مختار پدر اوست، که تا هر زمان قلم قضا در کار باشد، درود و رحمت خدا بر روان پاک او روان باد ... »

وقتی قصیده فرزدق به پایان رسید، هشام مانند کسی که از خوابی گران بیدار شده باشد، خشمگین و آشفته به فرزدق گفت: چرا چنین شعری - تا کنون - در مدح ما نسروده‌ای ؟ فرزدق گفت: جدی بمانند جد او و پدری هم‌شأن پدر او و مادری پاکیزه گوهر، مانند مادر او بیاور تا تو را نیز مانند او بستایم.

هشام برآشفت و دستور داد تا نام شاعر را از دفتر جوایز حذف کنند و او را در سرزمین "عسفان" میان مکه و مدینه به بند و زندان کشند. چون این خبر به حضرت سجاد (ع) رسید دستور فرمود دوازده هزار درهم به رسم صله و جایزه نزد فرزدق بفرستند و عذر بخواهند که بیش از این مقدور نیست. فرزدق صله را نپذیرفت و پیغام داد : من این قصیده را برای رضای خدا و رسول خدا و دفاع از حق سروده‌ام و صله‌ای نمی‌خواهم. امام(ع) صله را بازپس فرستاد و او را سوگند داد که بپذیرد و اطمینان داد که چیزی از ارزش واقعی آن، در نزد خدا کم نخواهد.



تاريخ : جمعه 23 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 بانک مرکزی در ابلاغیه‌ای به تمامی بانک‌های کشور در تاریخ ۱۱ مهرماه سال جاری، تعرفه جدید کارمزد خدمات بانکی مصوب سال ۹۵ و نرخ قابل وصول شامل خدمات بابت انواع حساب‌های قرض‌الحسنه و پس‌انداز، ضمانت‌نامه‌ها، حواله‌های صندوق‌های اجاره‌ای، مدیریت اوراق بهادار و بروات را ابلاغ کرد. بر این اساس در شاخص‌ترین افزایش نرخ خدمات، قیمت صدور چک بانکی از ۳۷۰۰ تومان به ۵ هزار تومان افزایش یافته است.

بانک‌های کشور نیزدر دستورالعملی که به شعب خود ارسال کرده‌اند، بر این نکته تاکید کرده‌اند که هزینه خدمات بانکی مذکور، به شرح مندرج در فایل‌های الحاقی که از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده است، لازم‌الاجرا است. در واقع، اداره ارزیابی سلامت نظام بانکی بانک مرکزی طی نامه‌ای به بانکهای کشور، تعرفه جدید را ابلاغ کرده است.

بر این اساس بانکها در دستورالعمل‌های خود، کارمندان را مکلف کرده‌اند که با توجه به اهمیت تامین هزینه‌های مرتبط با ارایه خدمات بانکی از محل کارمزدهای دریافتی، در اخذ کارمزدها اهتمام کنند. اما نکته حائز اهمیت در این دستورالعمل، موضوع ارایه تخفیف‌های ویژه بانکها به مشتریان خاص، در اعمال کارمزدها است. این در شرایطی است که واحدهای بانکی می‌توانند به مشتریان خاص و ویژه به منظور رقابت با سایر بانکها، حداکثر ۳۰ درصد قیمت مندرج در جدول ابلاغی را با نرخ‌های کمتری اعمال کنند.

از سوی دیگر، واحدها در خصوص اعمال بند تشویق به مشتریان خاص باید درخواست مشتریان خاص و ویژه را به اداره امور شعب ارسال کنند تا پس از تائید درخواست مزبور و طرح در کارگروه بخشودگی و تخفیفات ویژه خدمات بانک، مستقر در اداره کل بازاریابی و امور مشتریان، تخفیف اعمال شود؛ ضمن اینکه شعب باید پس از بررسی‌های لازم، درخواست را به منظور ارایه در کمیته منابع و مصارف بانکها ارسال کنند.

خبرگزاری مهر، فهرست کامل عمده‌ترین نرخ‌های جدید کارمزدهای بانکی را منتشر کرد:

 

 



تاريخ : جمعه 23 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 1828 1829 1830 1831 1832 ... 3356 صفحه بعد