شرکت تیونینگ آلمانی منصوری با جدیدترین محصول خود به ایالات متحده رفته است تا در نمایشگاه SEMA Show سال ۲۰۱۶ شرکت کند. این پروژه به صورت ویژه برای بنتلی بنتایاگا توسعه یافته است. نیازی به یادآوری ندارد که منصوری پروژه‌های خاص با جلوه‌های مجلل دارد و بنتلی بنتایاگا نیز از این قاعده مستثنی نیست. این خودرو بهینه‌سازی‌های مناسبی را در نمای خارجی و داخلی به خود دیده است و پیشرانه‌ی آن نیز ارتقا یافته است. در نتیجه‌ی این بهینه سازی‌ها قدرت تولیدی پیشرانه به ۶۹۱ اسب بخار و گشتاور آن به ۱۰۴۸ نیوتون متر رسیده است. در ادامه‌ی مطلب همراه زومیت باشید.

بنتلی

افزایش قدرت تولیدی و به دنبال ان بهبود عملکرد فنی خودرو از بارزترین مشخصه‌های این کیت هستند، با این وجود این افزایش توانایی فنی تنها بخشی نیست که دچار تغییر شده است. هر وقت نام منصوری به میان می‌آید باید انتظار استفاده زیاد از فیبر کربن را نیز داشت. این کیت بنتایاگا نیز از مقدار زیادی فیبر کربن استفاده کرده است. نمای داخلی این خودرو بسیار غیر معمول و خاص است و از بهترین و لوکس ترین ادوات در آن استفاده شده است. همچنین این خودرو به یک ست رینگ‌های اسپرت نیز مجهز شده که ابعاد بزرگی دارند. 

بنتلی بنتایاگای ارتقا یافته توسط منصوری قطعا در میان سایر خودروهای تقویت شده‌ی حاضر در نمایشگاه SEMA تنها نخواهد بود. این حضور احتمالا نشان می‌دهد که منصوری قصد دارد نقش پررنگ‌تری را در بازار خودروهای تیونینگ شده‌ی امریکا بازی کند. 

نمای خارجی

نمای خارجی بنتایاگا بخشی است که در برنامه‌ی منصوری بیشترین تغییرات را به خود دیده است. بخش جلویی خودرو تغییرات بسیار بارزی را به خود دیده است. سپر جلوی جدید از جنس فیبر کربنی که چراغ‌های روشنایی در روز، از نوع LED را به صورت یکپارچه درون خود جای داده است، درب موتور نیز از جنس فیبر کربن است و جلوپنجره نیز از فیبر کربن بی‌بهره نمانده است.

با حرکت به سمت نمای جانبی خودرو استفاده از گلگیر و رکاب جانبی اسپرت به چشم می‌خورد که نه تنها باعث افزایش پهنای خودرو شده‌اند بلکه نمایی اسپرت‌تر را نیز به این SUV بخشیده‌اند. در بخش عقبی نخستین چیزی که جلب توجه می‌کند استفاده از اسپویلر دو تکه بر روی سقف و یک اسپویلر دیگر که بر روی درب صندوق بار نصب شده است. در قسمت پایینی عقب خودرو استفاده از سپر و سر سپر جدیدی به چشم می‌خورد که دیفیوزر و البته خروجی‌های چهارگانه‌ی سیستم اگزوز اسپرت را نیز در خود جای داده‌اند. برخی تغییرات دیگر نیز در تزئینات بدنه‌ی خودرو اعمال شده‌اند که شامل استفاده از قاب آینه و ورودی‌های هوای فیبر کربنی می‌شوند.

تکمیل کنندهی نمای خارجی بنتایاگا منصوری، رینگ‌های ۲۳ اینچی پولیش شده‌ی Y5/1 هستند که دارای وزن کمی نیز هستند. این رینگ‌ها دارای پره‌های نازکی هستند و تایرهای کنتیننتال با ابعاد 295/35R23 بر روی آن‌ها سوار شده است. 

داخل کابین

زمانی که صحبت از برنامه‌ی ارتقای منصوری برای بنتلی بنتایاگا به میان می‌آید تنها نامی که می‌توان برای آن بکار برد "شاسی بلند فوق لوکس است". البته نکاتی در داخل کابین وجود دارند که سبب شده نتیجه‌ی نهایی کار کاملا با چنین نامی همخوانی داشته باشد. خوشبختانه منصوری نام خود را در بازار تیونینگ خودروهای لوکس کاملا شناسانده است و نیازی به اثبات توانایی‌های خود ندارد و ارتقای صورت گرفته در کابین این بنتلی نیز بار دیگر تاییدی بر توانایی‌های منصوری است. در داخل کابین از پوشش چرم دست ساز استفاده شده و پوشش کف خودرو نیز به صورت اختصاصی با دست دوخته شده است. فرمان خودرو نیز که ایربگ راننده را در خود جای داده است کاملا از نو طراحی شده است که نشان می‌دهد این تیونر آلمانی به خوبی می‌داند که چگونه باید تک تک اجزای کابین را لوکس‌تر کرد. 

مشخصات فنی

بنتلی

پیشرانه‌ی دبلیو شکل ۱۲ سیلندر بنتلی بنتایاگا از نوع تویین توربو است و ۶ لیتر حجم دارد. جزئیات ارتقای صورت گرفته بر روی این پیشرانه به طور کامل فاش نشده است. اما منصوری اعلام کرده است که تنظیمات و تغییرات لازم را برای دستیابی به حداکثر قدرت ۶۹۱ اسب بخار و گشتاور ۱۰۴۸ نیوتون متری بر روی پیشرانه و سیستم اگزوز این خودرو انجام داده است. پیشرانه‌ی استاندارد بنتایاگا ۶۰۰ اسب بخار قدرت و ۹۰۰ نیوتون متر گشتاور دارد، با این حساب، منصوری توانسته است ۹۱ اسب بخار و ۱۴۸ نیوتون متر به قدرت و گشتاور پیشرانه اضافه کند. منصوری تصمیم گرفته است تا شتاب صفر تا صد کیلومتر این SUV را اعلام نکند اما اشاره کرده است که این تغییرات منجر به افزایش حداکثر سرعت این مدل به ۳۱۰ کیلومتر بر ساعت شده است که تقریبا ۹ کیلومتر بر ساعت بالاتر از حداکثر سرعت مدل استاندارد بنتایاگا است. 

قیمت

بنتلی

تا زمان به نمایش درآمدن این SUV در نمایشگاه SEMA نباید انتظار انتشار جزئیات قیمتی آن را از طرف منصوری داشته باشیم، البته ممکن است منصوری در این نمایشگاه به قیمت خودرو نیز اشاره کند. با توجه به اجزای مختلف بکار رفته در این برنامه‌ی تیونینگ می‌توان حدس زد که قیمت این خودرو با توجه به انتخاب مشتریان می‌تواند متفاوت باشد.

نتیجه گیری

بنتلی

بنتایاگا مسلما زیباترین اس یو وی موجود نیست اما این کیت، ظاهر بنتایاگا را بسیار اسپرت‌تر کرده است. از نظر من منصوری با این کیت در حقیقت تا حدودی بنتلی بودن را از بنتایاگا گرفته است.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

اندازه‌ی ترانزیستور بخش مهمی از مجموعه‌ی بهبودهای اعمال شده در زمینه‌ی فناوری کامپیوتر را شامل می‌شود. می‌توان چنین گفت که هر چقدر ترانزیستورهای به کار رفته‌ کوچک‌تر باشند، به همان اندازه نیز میزان دسترسی در یک تراشه بیشتر شده و در نتیجه سرعت و بازده پردازنده‌ها نیز می‌تواند بالاتر رود. شاید با دانستن این نکات، بهتر بتوانیم تشخیص دهیم که چرا دستاوردهای جدید یک تیم پژوهشی در آزمایشگاه ملی لارنس برکلی بسیار مهم هستند. آنها موفق شده‌اند تا ترانزیستوری کاربردی را با طول گیت ترانزیستوری ۱ نانومتر بسازند. آزمایشگاه سازنده‌ی این ترانزیستور جدید اعلام کرده است که ساخته‌ی اخیر آنها در واقع کوچک‌ترین ترانزیستور در حال کاری به شمار می‌رود که تا به امروز ساخته شده است.

برای سال‌ها، صنعت کامپیوتر بر پایه‌ی قانون مور اداره شده است. بر پایه‌ی این قانون، تعداد ترانزیستورهای نیمه‌هادی در یک مدار در هر دو سال، دو برابر می شود. فناوری نسل کنونی از فناوری مقیاس ۱۴ نانومتری، با نیمه‌هادی‌های ۱۰ نانومتری استفاده می‌کند. پیش‌بینی می‌شود که این سری از محصولات در سال ۲۰۱۷ یا ۲۰۱۸ و روی تولیدات جدیدی همچون Cannonlake کمپانی اینتل روانه‌ی بازار شود.

 اما واقعیت این است که اگر نگاهی به آینده‌ی تزانزیستورها داشته باشیم، به نظر می‌رسد که قانون مور رفته رفته وارد مرحله‌ای می‌شود که شاید دیگر مانند گذشته نتواند به طور مطلق و ثابت برقرار باشد. منظورمان در اینجا در رابطه‌ با قوانین فیزیک است. بیایید اندکی دقیق‌تر شویم. ابتدا به یاد داشته باشیم که ایجاد گره‌های ۷ نانومتری از نظر فنی با استفاده از سیلیکون‌ ممکن شده‌اند. پس از چنین دستاوردی ما احتمالا در رابطه با قانون مور و محدودیت‌های لحاظ شده در آن به مشکل بر خواهیم خورد. مشکل از جایی شاید شروع شود که ترانزیستورهای سیلیکونی کوچک‌تر از ۷ نانومتر نیز با انجام موفقیت‌آمیز تونل‌زنی الکترونی در دنیای کوانتوم، اکنون کاملا در شرف ورود به دنیای فناوری هستند.

ترانزیستور ۱ نانومتری برکلی

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که به جای ماندن بر روی یک قانون منطقی منطبق بر گیت‌ها، الکترون‌ها می‌توانند به طور پیوسته از یک گیت به گیت بعدی برسند. به عبارتی چنین برداشت می‌شود که اعمال یا در نظر گرفتن یک حالت پایان برای ترانزیستورها در عمل غیر ممکن است.

 نکته‌ی قابل توجه خبر اخیر شاید در این باشد که شرکت هایی مانند اینتل در حال حاضر به طور رسمی اعلام کرده‌اند که در حال انجام آزمایش‌ها و بررسی‌هایی روی مواد گوناگون به منظور ساخت ترانزیستورهای ۷ نانومتری و کوچک‌تر از آن هستند. اکنون پژوهشگران آزمایشگاه برکلی با استفاده از نانولوله‌های کربنی و دی‌سولفید مولیبدن(MoS2)  موفق به ایجاد یک ترانزیستور زیر ۷ نانومتر شده‌اند. در این ترانزیستورها، MoS2 در نقش نیمه‌رسانا و نانولوله‌های توخالی کربن نیز به عنوان گیت‌هایی برای کنترل جریان الکترون‌ها عمل می‌کنند.

 البته باید اشاره کنیم که این تحقیق هنوز در مراحل بسیار اولیه قرار دارد. در مقیاس ۱۴ نانومتر، یک بخش منفرد می‌تواند دارای بیش از یک میلیارد ترانزیستور باشد و از سویی تیم آزمایشگاه برکلی باید راه قابل اطمینانی را برای تولید انبوه ترانزیستورهای ۱ نانومتری خود توسعه دهند؛ حتی باید تراشه‌هایی نیر برای استفاده از آنها توسعه داده شود. اما در هر صورت، طرح اخیر در جایگاه یک طرح مفهومی نیر دارای اهمیت زیادی است و دستاورهای آن هم بسیار مهم هستند. ماده‌های جدیدی که استفاده شده‌اند، حتی می‌توانند باعث تولید سایزهای کوچک‌تری از ترانزیستورها نیز شوند و به افزایش توان و بازده در کامپیوترهای آینده منتهی شوند.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

آگاهی یا شعور (Consciousness) چیزی نیست که دانشمندان علاقه‌ی زیادی به صحبت در مورد آن داشته باشند. شما نمی‌توانید آن را ببینید، شما نمی‌توانید آن را لمس کنید و با وجود تلاش‌های قابل توجه محققان خاصی که در این زمینه فعالیت دارند، شما نمی‌توانید آن را به طور کمی اندازه‌گیری کنید. از سویی نیز در دنیای علم، اگر شما نتوانید یک پدیده را اندازه‌گیری کنید، برای توضیح و تشریح عملکرد آن نیاز به تلاش و زمان زیادی خواهید داشت.

 اما ما می‌دانیم که آگاهی وجود دارد و در عین حال یکی از اساسی‌ترین جنبه‌هایی است که باعث تشکیل موجودی به نام «انسان» می‌شود. درست مانند ماده‌ی تاریک و انرژی تاریک که دانشمندان آنها را برای پر کردن خلاهای علمی موجود در مدل‌های استاندارد فیزیک مورد استفاده قرار داده‌اند، محققانی هم پیشنهاد کرده‌اند که امکان اینکه آگاهی نیز به عنوان حالت جدیدی از ماده باشد وجود دارد.

 برای روشن‌تر شدم موضوع، باید بگوییم که این فقط یک فرضیه است و ما در اینجا با خلاهای زیادی مواجه هستیم. به نوعی می‌توان گفت ما در میان قلمرویی از فرضیه‌ها واقع شده‌ایم و بخش‌های زیادی برای سنجش و محک زدن وجود دارد.

اما می‌توان در نظر داشت که این امر به طور کلی همانند وجود یک حرکت کاملا پرجنب‌وجوش در فیزیک تئوری و علوم عصب‌شناسی است تا بتوانند با انجام کوشش‌هایی، اصول خاص این علوم را با مقوله‌ی آگاهی مرتبط سازند تا به این ترتیب پدیده‌ی آگاهی را برای ما ملموس‌تر و درک‌پذیرتر کنند.

این فرضیه برای اولین بار در سال ۲۰۱۴ توسط کیهان‌شناس و فیزیکدان نظری مکس تگمارک (Max Tegmark) از MIT ارائه شد. او پیشنهاد کرده بود که حالتی از ماده دقیقا همانند حالت‌های مایع، جامد یا گاز وجود دارد که در آن اتم‌ها به منظور پردازش اطلاعات و به نوعی شکل‌ دادن به موضوعیت یک پدیده در حالت‌های خاصی مرتب می‌شوند و در نهایت منجر به شکل‌گیری آگاهی می‌شوند.

پرسشی که مطرح می‌شود این است که نام این حالت پیشنهادی از ماه چیست؟ پاسخ این است که وی برای ان حالت پیشنهادی، نام پرسپترونیم (Perceptronium) را پیشنهاد داده بود. تگمارک در این رابطه در متن اولیه‌ی مقاله‌ی خود توضیح داده است:

 چندین نسل از فیزیک‌دانها و شیمی‌دانها در مطالعه‌های خود در پی پاسخ این پرسش بوده‌اند که وقتی شما شمار گسترده‌ای از اتم‌ها را با هم گروه‌بندی می‌کنید، چه اتفاقی رخ می‌دهد. آنها به این نتیجه رسیده‌اند که رفتارهای اشتراکی و همگانی آنها به الگوهایی بستگی دارد که بر حسب آنها مرتب می‌شوند. تفاوت کلیدی میان یک جسم جامد، مایع و گاز در نوع اتم‌های آنها نیست، بلکه در چیدمان و ترتیب آنها مربوط است.

 در این مقاله، من حدس می‌زنم که آگاهی هم می‌تواند به عنوان یک حالت دیگر از ماده، قابل درک باشد. همانطور که انواع بسیاری از مایعات وجود دارد، انواع بسیاری از تیپ‌های گوناگون آگاهی نیز وجود دارد.

 با این حال، این موضوع نباید ما را از شناسایی، اندازه‌گیری، مدل‌سازی و در نهایت درک خواص مشخصه‌ای که همه‌ی اشکال مایع ماده (یا همه‌ی اشکال آگاهانه از ماده) با هم به صورت مشترک دارند، باز دارد.

 به عبارتی می‌توان گفت، تگمارک بر این باور نیست که خوشه‌های فیزیکی از پرسپترونیم در جایی از مغزمان قرار داشته و به طور مرتب در رگ‌ها جریان می‌یابند تا حس خودآگاهی را به ما القا کنند. در عوض، او پیشنهاد می‌کند که آگاهی می‌تواند به عنوان یک الگوی ریاضی تفسیر شود؛ به صورت نتیجه‌ی به دست آمده از یک مجموعه‌ی خاص از شرایط ریاضی.

 درست همان گونه که تحت شرایط خاص، حالت‌های مختلف از یک ماده وجود دارد (مانند بخار، آب و یخ)، به همین ترتیب نیز حالت‌های مختلفی از آگاهی نیز می‌تواند وجود داشته باشد. پی بردن به اینکه چه عاملی باعث تولید حالت‌های متنوعی از آگاهی با توجه به موقعیت‌های مشاهده‌پذیر و قابل اندازه‌گیری می‌شود، می‌تواند در ادامه به ما کمک کند تا به صورت دقیق‌تر دریابیم که آگاهی چیست و از آن مهم‌تر اینکه برای انسان، میمون، کک یا حتی برای یک ابررایانه چه جایگاه و مفهومی دارد.

 این ایده از کارهای عصب‌شناس گیولیو تونونی (Giulio Tononi) از دانشگاه ویسکانسین در مدیسون الهام گرفته شده است. وی در سال ۲۰۰۸ پیشنهاد کرد که اگر شما بخواهید ثابت کنید که یک پدیده‌ی مشخص دارای آگاهی است، می‌بایست بتوانید وجود دو صفت را در آن مطرح کنید.

 با توجه به نظریه‌ی اطلاعات یکپارچه‌ی این دانشمند که به اختصار IIT خوانده می‌شود، یکی از دو صفت یاد شده این است که یک موجود آگاه بایستی دارای توانایی ذخیره‌سازی، پردازش و یادآوری مقادیر عظیمی از اطلاعات را داشته باشد. و مورد دوم هم در توضیح سایت arXiv.org به این شکل بیان شده است: این اطلاعات باید در یک کل یکپارچه بتوانند با هم جمع شوند، به طوری که تقسیم آنها به بخش‌های مستقل ناممکن باشد. تونونی (Tononi) در این باره نیز چنین استدلال می‌کند:

گفته‌ی فوق به این معنی است که آگاهی به عنوان یک کل در نظر گرفته شود، و نمی‌تواند به اجزای جداگانه‌ی کوچک‌تر تقسیم شود. یک موجود یا سیستم خودآگاه نه تنها باید قادر به ذخیره و پردازش اطلاعات باشد، اما باید این کار را به طریقی انجام دهد که به شکل‌گیری یک کل تفکیک‌ناپذیر منجر شود.

 اگر شما نیز با یک ابررایانه مواجه شده باشید که به صورت بالقوه دارای این صفات بوده باشد، به نوعی می‌توان گفت که این پدیده در واقع همان چیزی است که تونونی بیان کرده است. بر پایه‌ی نوشته‌ی جورج جانسون برای نیویورک تایمز، فرضیه‌ی تونونی با شمار بسیاری از محاسبات ریاضی، پیش‌بینی می‌کند که:

دستگاه‌هایی به سادگی یک ترموستات و یا یک دیود فوتوالکتریک هم ممکن است کورسویی از آگاهی یا فردیت را داشته باشند.

 در محاسبات تونونی، آنهایی که «کورسویی از آگاهی» را دارند، لزوما به منزله‌ی یک سیستم آگاه نیستند، و او حتی از یک واحد، به نام Φ که به گفته‌ی او می‌تواند برای اندازه گیری آگاهی یک پدیده‌ی خاص به کار رود، استفاده کرده است. شش سال بعد، Tegmark پیشنهاد کرد که دو نوع ماده وجود دارند که می توانند بر پایه‌ی تئوری اطلاعات یکپارچه برای این کار در نظر گرفته شوند.

 مورد نخست با نام کامپیوترینیوم (computronium) شناخته می‌شود. این ماده الزامات مربوط به صفت اول در رابطه با توانایی ذخیره، پردازش و به یاد آوردن مقادیر زیادی از اطلاعات را دارد. دومی نیز پرسپترونیم است، که همه‌ی توانایی‌های مورد اولی را دارد، اما تفاوت در این است که این توانایی به گونه‌ای است که می‌تواند باعث شکل‌گیری یک کل تفکیک‌ناپذیر شود. همان کل تفکیک‌ناپذیری که تونونی درباره‌ی آن سخن گفته است.

 تگمارک در مقاله‌ی سال ۲۰۱۴ خود، به بررسی مواردی می‌پردازد که به تعبیر خودش آنها را به عنوان پنج اصل اساسی قلمداد می‌کند؛ پنج اصلی که می‌تواند برای تشخیص ماده‌ی آگاهانه از سایر سیستم‌های فیزیکی مانند جامدات، مایعات و گازهای مورد استفاده قرار گیرد. پنج اصل وی عبارتند از: اطلاعات، یکپارچه‌سازی، استقلال، دینامیک (پویایی) و اصول ابزار.

 او در ادامه‌ی این توضیحات در حدود ۳۰ صفحه یا بیشتر می‌کوشد تا توضیح دهد که چگونه می‌توان از طرز فکر جدید وی درباره‌ی مقوله‌ی آگاهی برای تشریح و ارائه‌ی نگرش منحصر به فرد بشر در جهان هستی بهره برد. در بخشی از توضیحات در پایگاه arXiv.org پیرامون این موضوع چنین آمده است:

هنگامی ما که به یک لیوان آب سرد نگاه کنیم، مایع و یخ جامد موجود در لیوان را به عنوان پدیده‌های مستقل از هم تلقی خواهیم کرد؛ حتی اگر آنها به طور عمیقی به عنوان بخشی از یک سیستم مشابه با هم مرتبط باشند. پرسش این است که چرا این اتفاق رخ می‌دهد؟ جدای از تمامی نتایج احتمالی، چرا برداشت ما از این پدیده به صورت فوق است؟

 البته باید اشاره کنیم که باور وی یک باور نادرست است. زیرا تگمارک «راهکاری» برای پرسش خود ندارد. و همانطور که شاید شما نیز حدس زده باشید، چنین پرسش و استدلالی در حد قابل قبول نیستند که هم‌فکران و طرفداران این نوع نگرش بتوانند به راحتی آن را بپذیرند و بر پایه‌ی آن استدلال کنند. اما به هر حال شما می‌توانید افکار او را در مقاله‌ای بخوانید که در ژورنال Chaos, Solitons & Fractals به انتشار رسیده است.

 مشکل اصلی در رابطه با اندازه‌گیری کیفیت‌هایی همانند آگاهی این است که اگر شما نتوانید مقدار تلاش‌های خود برای سنجش آن را اندازه بگیرید؛ در آن صورت چطور می‌توانید مطمین باشید واقعا موفق به سنجش آن شده‌اید؟

 اخیرا، دانشمندان تلاش کرده‌اند تا توضیح دهند که آگاهی انسان، چگونه می تواند به یک بدن مصنوعی منتقل شود. در واقع باید اشاره کنیم که به طور جدی، استارتاپی برای انجام این کار ایجاد شده است. گروهی از فیزیکدانان سوئیسی پیشنهاد کرده‌اند که آگاهی در «برش‌های زمانی» ایجاد می‌شود و این برش‌های زمانی هر یک به میزان چند میلی‌ثانیه با هم فاصله دارند.

 این در حالی است که متیو دیویدسون (Matthew Davidson)، که در زمینه‌ی علوم اعصاب آگاهی در دانشگاه موناش در استرالیا مطالعه می‌کند، در گفتگو با پایگاه The Conversation توضیح می‌دهد، ما هنوز هم واقعا چیز زیادی در مورد آگاهی نمی‌دانیم. اما هر چقدر که جلوتر می‌رویم، این احتمال بیشتر قوت می‌گیرد که شاید چیزی که ما باید در نظر بگیریم در خارج از محدوده‌ی انسان‌ها قرار داشته باشد. وی در این باره می‌گوید:

 اگر خودآگاهی واقعا یک ویژگی بر آمده از یک شبکه‌ی بسیار یکپارچه، به همان صورتی که ITT پیشنهاد می‌دهد باشد، در آن صورت احتمالا همهی سیستم‌های پیچیده و قطعا همه‌ی موجودات دارای مغز، به نوعی حداقل میزانی از آگاهی را دارا خواهند بود.

 با تعمیم این موضوع می‌توان به این نتیجه رسید که اگر آگاهی توسط مقدار اطلاعات یکپارچه در یک سیستم تعریف شود، در آن صورت شاید لازم باشد که ما هم در نگرش خودمان از گونه استثنا پنداشتن نوع بشر و منحصر دانستن آگاهی صرفا برای خودمان خودداری کنیم.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

در پایان یافتن حیات روی زمین و نابودی کامل سیاره‌ی آبی‌مان شکی وجود ندارد؛ در واقع با کمک علم، حتی زمان این اتفاق را نیز با تقریب خوبی می‌دانیم. اما سرنوشت جهان هستی به چه شکل رقم خواهد خورد؟ آیا کسی می‌تواند از آخرالزمان کیهانی جان سالم به در ببرد؟ علم پایان کائنات را چطور پیش بینی می‌کند؟

زمین نهایتاً تا ۶ میلیارد سال دیگر از بین خواهد رفت و به احتمال زیاد حتی مدت‌ها قبل از نابودی سیاره‌مان، دیگر حیاتی بر روی آن وجود نخواهد داشت. خورشید در حال مرگ، در حالی که در راه تبدیل شدن به یک غول سرخ مرتباً بزرگ‌تر می‌شود، گهواره‌ی بشریت را خواهد بلعید.

اما زمین تنها یکی از سیارات منظومه‌ی شمسی و خورشید تنها یکی از ستاره‌های کهکشان راه شیری است. صدها میلیارد ستاره در کهکشان راه شیری وجود دارند و تعداد کهکشان‌ها در «جهان قابل رویت» نیز به صدها میلیارد عدد می‌رسد. نابودی زمین و منظومه‌ی شمسی کوچک‌ترین تاثیری روی سرنوشت نهایی عالم هستی نخواهد گذاشت.

در مقایسه با سرنوشت زمین و خورشید، در مورد چگونگی پایان یافتن جهان هستی از نظر علمی قطعیت کمتری وجود دارد. درک فعلی ما از فیزیک، چندین سناریوی احتمالی در مورد آخرالزمان کیهانی پیشنهاد می‌دهد و همچنین به ما می‌گوید که چطور ممکن است بتوانیم از آن جان سالم به در ببریم.

انجماد بزرگ

انجماد بزرگ big freeze - halo

اولین سرنخ‌ها از پایان جهان هستی را ترمودینامیک در اختیار ما قرار می‌دهد. در دنیای فیزیک، ترمودینامیک مانند مبلغان آخرالزمان است؛ با پلاکارد بزرگی آویخته از گردنش که روی آن نوشته: «مرگ گرما نزدیک است.»

بر خلاف آنچه از نام این سناریوی احتمالیِ پایان یافتنِ جهان ممکن است به نظر برسد، «مرگ گرمایی» یک پایان جهنم گونه نخواهد بود؛ بلکه به معنای پایان یافتن تمامی اختلاف حرارت‌ها در همه جای عالم هستی است. اگر از این سناریو ناامید شده‌اید و به نظرتان به هیجان انگیزی پایانی جهنمی نیست، باید بدانید که مرگ گرمایی جهان به مراتب بدتر از دیگر سناریوها است.

با گذشت زمان و گسترش کیهان، جهان به مخلوطی رقیق و سرد از ذرات بدون انرژی و تابش پراکنده تبدیل خواهد شد

تقریباً تمام چیزهایی که در زندگی روزمره با آن‌ها سر و کار داریم، به نوعی نیازمند تفاوت دما هستند. برای مثال، خودروی شما به دلیل تفاوت دمای داخل سیلندرهایش کار می‌کند. کامپیوتر شما انرژی خود را از نیروگاهی می‌گیرد که به احتمال زیاد با گرم کردن آب درون توربین کار می‌کند و در نهایت خود شما با استفاده از غذایی زنده هستید که به لطف اختلاف دمایی که خورشید ایجاد کرده به وجود آمده است.

اما زمانی که دنیا به مرگ گرمایی برسد، همه چیز در همه جا دمای یکسانی خواهد داشت و این یعنی دیگر هیچ اتفاق جالبی رخ نخواهد داد. تمامی ستارگان خواهند مرد و تمامی مواد از بین خواهند رفت و در نهایت، کائنات تبدیل به سوپی از ذرات و تابش‌های پراکنده خواهد شد. حتی انرژی این سوپ بی جان نیز با گذشت زمان ضعیف‌تر خواهد شد و در نهایت، دمای تمامی کائنات تنها به اندکی بالاتر از صفر مطلق خواهد رسید.

در سناریوی مرگ حرارتی یا «انجماد بزرگ» (Big Freeze)، جهان هستی در نهایت به صورت یکنواختی سرد، مرده و خالی خواهد شد.

پس از توسعه‌ی ترمودینامیک در اوایل قرن ۱۹ میلادی، مرگ حرارتی تنها سناریوی ممکن برای پایان یافتن جهان هستی تصور می‌شد؛ اما ۱۰۰ سال پیش، تئوری نسبیت عام آلبرت اینشتین سرنوشت بسیار دراماتیک‌تری را برای پایان عالم هستی پیشنهاد داد.

مَه‌رُمب یا فشردگی بزرگ

بیگ کرانچ

نسبیت عام می‌گوید که ماده و انرژی می‌توانند ساختار فضا و زمان را دستخوش تغییر کنند. رابطه‌ی بین فضا-زمان و ماده-انرژی در کل جهان صادق است. بنا به نظریات اینشتین، میزان «چیز»های موجود در جهان سرنوشت نهایی آن را تعیین می‌کند.

نظریه پیش بینی می‌کند که جهان به صورت کلی یا باید در حال انبساط باشد یا منقبض شود. در هر صورت جهان نمی‌تواند به یک اندازه باقی بماند. اینشتین این موضوع را در سال ۱۹۱۷ متوجه شد و به قدری نسبت به آن بی علاقه بود که این باور خود را از دیگران پنهان می‌کرد.

سپس در سال ۱۹۲۹ ستاره‌شناس آمریکایی، ادوین هابل، شواهد محکمی از انبساط جهان یافت. اینشتین نیز با تغییر دادن عقیده‌اش در مورد ثابت بودن جهان، تاکید قبلی‌اش بر جهانی ایستا را «بزرگترین اشتباه» زندگی حرفه‌ای خود نامید.

اگر جهان در حال گسترش باشد، باید زمانی در گذشته بسیار کوچک‌تر از وضعیت فعلی‌اش بوده باشد. این درک ناگهانی منجر به پیشنهاد تئوری بیگ بنگ شد؛ ایده‌ای که می‌گوید جهان از وضعیتی بسیار کوچک شروع شده و سپس فوق العاده به سرعت گسترش یافته است. جالب است بدانید همین حالا هم می‌توانیم تابش ناشی از انفجار بیگ بنگ را در تابش پس زمینه‌ی کهکشانی (جریان ثابتی از امواج رادیویی که در تمام جهات در فضا منتشر می‌شوند) پیدا کنیم.

با توجه به نسبیت عام، سرنوشت هستی به این سوال ساده بستگی دارد: آیا کائنات به گسترش خود ادامه خواهد داد؟

در صورتی که جهان فقط از «چیزهای» معمولی مانند مواد و نور ساخته شده باشد، پاسخ این پرسش به مقدار این چیزها بستگی دارد. مواد بیشتر به معنای جاذبه‌ی بیشتر است که همه چیز را به سمت هم جذب می‌کند و باعث کاهش سرعت انبساط عالم می‌شود.

اگر مقدار مواد موجود در عالم از حد مشخصی کمتر باشد، نیروی جاذبه برای کنترل انبساط ناشی از بیگ بنگ کافی نخواهد بود و گیتی تا ابد به گسترش خود ادامه خواهد داد. در این صورت همان سرنوشت «انجماد بزرگ» در انتظار جهان خواهد بود.

اما اگر مقدار مواد از حدی بیشتر باشد، این انبساط سرانجام کند و متوقف خواهد شد و سپس جهان شروع به انقباض می‌کند. جهان منقبض شونده هر چه کوچک‌تر شود، داغ‌تر و چگال‌تر می‌شود و در نهایت در یک نقطه جمع خواهد شد. این فرآیند که به نوعی معکوس بیگ بنگ است، مه‌رمب یا فشردگی بزرگ (Big Crunch، بیگ کرانچ) نام دارد.

big crunch

در طول قرن بیستم اخترشناسان مطمئن نبودند که کدام یک از این سناریو‌ها ممکن است اتفاق بیفتد. آن‌ها با استفاده از آمارگیری کهکشانی سعی داشتند مقدار تمامی مواد موجود در عالم را محاسبه کنند. مشخص شد که مقدار مواد موجود در عالم بسیار به «میزان بحرانی» نزدیک است. با در نظر گرفتن عدم قطعیت و احتمال خطای محاسباتی، سرنوشت جهان در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت.

این شرایط اواخر قرن بیستم میلادی تغییر کرد. در سال ۱۹۹۸، دو تیم مختلف از اخترشناسان کشف شگفت‌انگیزی را اعلام کردند: سرعت گسترش جهان ثابت نیست، بلکه با شتاب در حال افزایش است! این کشف اولین شاهد برای وجود «ماده‌ و انرژی تاریک» به شمار می‌رفت چرا که ماده و انرژی معمولی که ما می‌شناسیم نمی‌توانند باعث این رفتار عجیب جهان شوند.

انرژی تاریک باعث جدا شدن جهان از هم و افزایش سرعت انبساط آن می‌شود. هرچند هنوز هم دقیقاً نمی‌دانیم انرژی تاریک چیست، اما می‌دانیم ۷۰ درصد انرژی جهان از آن تشکیل شده است و این میزان روز به روز در حال افزایش است.

وجود انرژی تاریک به معنای این است که دیگر «مقدار مواد موجود در جهان» مشخص کننده‌ی سرنوشت آن نخواهد بود؛ در عوض این انرژی تاریک است که عالم هستی را کنترل می‌کند و به گسترش آن سرعت می‌بخشد. این موضوع باعث می‌شود که احتمال وقوع بیک کرانچ بسیار کمتر از آنچه پیش از این فکر می‌کردیم باشد.

البته این به معنای حتمی بودن انجماد عظیم نیست، چرا که احتمالات دیگری نیز وجود دارند.

تغییر بزرگ

تغییر بزرگ big change

در یکی دیگر از سناریوهای آخرالزمان کیهانی، این دفعه پایان جهان به نجوم و اخترشناسی ربطی ندارد و در واقع مربوط به جهان ذرات زیر اتمی می‌شود. این سرنوشت به قدری عجیب است که گویی از دل فیلم‌های علمی تخیلی بیرون آمده است.

در رمان علمی تخیلی کلاسیک «کورت ونه‌گارت» با نام «گهواره‌ی گربه»، یخ-۹ (ice-nine) شکل جدیدی از حالت جامد آب است که ویژگی خاصی دارد: این ماده در دمای ۴۶ درجه‌ی سلسیوس منجمد می‌شود، نه ۰ درجه. در این رمان آمده است وقتی یک قطعه از کریستال یخ-۹ درون ظرفی از آب معمولی انداخته شود، تمامی آب پیرامون آن خود را به شکل الگوی کریستال یخ-۹ در خواهند آورد، چرا که انرژی آن از آب مایع کم‌تر است.

کریستال‌های جدید یخ-۹ که در اطراف کریستال اصلی به وجود آمده‌اند نیز با آب اطراف خود همین کار را می‌کنند و ظرف مدت زمان کوتاهی، تمام آب درون ظرف به شکل یخ-۹ منجمد خواهد شد.

چیزی شبیه این اتفاق در دنیای واقعی برای یخ و آب معمولی نیز اتفاق می‌افتد. اگر آب کاملاً خالصی را در ظرفی کاملاً تمیز بریزید و آن را تا دمای اندکی پایین‌تر از ۰ درجه سرد کنید، آب به جای انجماد «فرو سرد» (supercooled) می‌شود. چون هیچ ناخالصی در آب فرضی ما وجود ندارد و هیچ‌گونه لبه‌ی خشن و تیزی هم در ظرف نیست، جایی برای شروع شکل‌گیری کریستال‌های یخ وجود نخواهد داشت. اما اگر قطعه‌ای یخ درون این ظرف بیندازید، آب به سرعت منجمد خواهد شد، درست مانند داستان یخ-۹ رمان گهواره‌ی گربه.

تغییر بزرگ big change

اما یخ-۹ و آب فرو سرد چه ربطی به پایان دنیا و سرنوشت عالم هستی دارند؟

بنا به فیزیک کوانتوم، حتی در خلاء مطلق نیز مقدار کمی انرژی وجود دارد. نوع دیگری از خلاء نیز ممکن است وجود داشته باشد که دارای انرژی کمتری باشد. اگر چنین چیزی درست باشد، تمام عالم هستی مانند ظرف بزرگی از آب فروسرد است و تنها تا زمانی دوام خواهد آورد که سر و کله‌ی یک قطعه یخ (حبابی از خلاء کم انرژی) پیدا شود.

خوشبختانه دانشمندان تا به حال چیزی به نام خلاء کم انرژی پیدا نکرده‌اند؛ اما متاسفانه فیزیک کوانتوم حکم می‌کند که اگر وجود خلاء کم انرژی ممکن باشد، چنین پدیده‌ای به طرز اجتناب ناپذیری بالاخره در یک گوشه از کائنات به وجود خواهد آمد.

هنگامی که چنین اتفاقی رخ بدهد، خلاء جدید (درست مانند یخ-۹)، خلاء پیرامون خود را تبدیل به خلاء کم انرژی خواهد کرد. به این ترتیب حباب خلاء کم انرژی با سرعت نور گسترش پیدا خواهد کرد و سر راه خود همه چیز را از بین خواهد برد. نکته‌ی جالب اینجاست که چون سرعت گسترش این پدیده برابر با سرعت نور است، نمی‌توان با رصد آسمان متوجه وقوع آن شد. در واقع ممکن است همین حالا چنین پدیده‌ای در گوشه‌ای از عالم اتفاق افتاده و در حال حرکت به سمت ما باشد و ما تنها زمانی متوجه آن خواهیم شد که به زمین برسد.

ممکن است همین حالا در گوشه‌ای از کائنات، حبابی از خلاء کم انرژی تشکیل شده و با سرعت نور در حال پیشروی به سمت زمین باشد

درون این حباب، شرایط بسیار متفاوت از دنیایی که می‌شناسیم خواهد بود. خواص ذرات بنیادی مانند الکترون‌ها و کوارک‌ها کاملاً تغییر خواهد کرد؛ به نحوی که شاید حتی درون این حباب، اتم‌ها قادر به شکل‌گیری نباشند و قوانین شیمی و فیزیک تغییر کنند.

در این سناریو که به تغییر بزرگ (Big Change) مشهور است، انسان‌ها، سیارات و حتی ستاره‌ها همگی از بین خواهند رفت. در مقاله‌ای علمی منتشر شده در سال ۱۹۸۰، دو دانشمند فیزیک‌دان با نام‌های سیدنی کولمن و فرانک دلوسیا چنین اتفاقی را «فاجعه‌ی زیست محیطی نهایی» نامیده‌اند.

اوضاع بد چنین آخرالزمانی به همینجا ختم نخواهد شد؛ چرا که انرژی تاریک نیز بعد از «تغییر بزرگ» دستخوش تغییر می‌شود و به جای اینکه به انبساط جهان کمک کند، ممکن است با فروریختن جهان درون خودش باعث وقوع «بیگ کرانچ» شود. یک فاجعه پس از فاجعه‌ای دیگر.

گسست بزرگ

گسست بزرگ big rip

احتمال چهارمی نیز وجود دارد که باز هم در دل آن انرژی تاریک نقشی اساسی بازی می‌کند. هرچند این ایده بسیار نظری است و احتمال کمی برای رخ دادن آن وجود دارد، اما به هر حال یکی از احتمالات ممکن برای پایان جهان به شمار می‌رود. انرژی تاریک ممکن است از آنچه تصور می‌کنیم هم قوی‌تر باشد؛ آنقدر قوی که به تنهایی بتواند جهان را بدون نیاز به «تغییر بزرگ»، «انجماد بزرگ» یا «بیگ کرانچ» به آخر برساند.

انرژی تاریک یک ویژگی عجیب دارد. با وجود گسترش جهان، چگالی آن به جای کم شدن، ثابت باقی می‌ماند. تنها توضیح برای این پدیده این است که با گذشت زمان، سر و کله‌ی مقدار بیشتری از انرژی تاریک از ناکجا آباد پیدا می‌شود. هرچند این پدیده غیر معمول به نظر می‌رسد، اما هیچ کدام از قوانین فیزیک را نقض نمی‌کند.

اوضاع از این هم می‌تواند عجیب‌تر شود. اگر چگالی ماده و انرژی تاریک با گسترش جهان بیشتر شود چه؟ به بیان دیگر، چه می‌شود اگر سرعت به وجود آمدن انرژی تاریک از سرعت انبساط گیتی بیشتر باشد؟

این ایده اولین بار توسط رابرت کالدول مطرح شد و «انرژی تاریک شبح» (phantom dark energy) نام دارد. در چنین سناریویی، سرنوشت نهایی جهان به طرز عجیبی متفاوت خواهد بود. اگر انرژی تاریک شبح وجود داشته باشد، در نهایت با در برگرفتن تمام دنیایی که می‌شناسیم، باعث از بین رفتن ما خواهد شد.

در حال حاضر، چگالی انرژی تاریک بسیار کم است؛ به مراتب کمتر از چگالی زمین یا حتی چگالی منظومه‌ی شمسی و کهکشان راه شیری (که خود به مراتب چگالی بسیار کمتری نسبت به زمین دارند). اما اگر با گذشت زمان چگالی انرژی تاریک شبح افزایش پیدا کند، در نهایت هستی را متلاشی خواهد کرد.

انرژی تاریک

در یک مقاله‌ی علمی منتشر شده در سال ۲۰۰۳، کادول به همراه همکارانش به سناریویی اشاره کردند که «قیامت کیهانی» (cosmic doomsday) نام دارد. در این سناریو، زمانی که چگالی انرژی تاریک شبح از شئ‌ای بیشتر شود، آن شئ متلاشی خواهد شد.

در قیامت کیهانی، ابتدا انرژی تاریک شبح باعث می‌شود کهکشان راه شیری از هم باز شود و ستاره‌های تشکیل دهنده‌ی آن به فضای میان کهکشانی پرتاب شوند. سپس منظومه‌ی شمسی نیز از هم می‌پاشد و سیارات آن دیگر به دور خورشید نخواهند چرخید. در نهایت زمین در برخورد با انرژی تاریک متلاشی خواهد شد و حتی تک تک اتم‌های تشکیل دهنده‌ی آن نیز متلاشی (یا به اصطلاح کادول پاره پاره) خواهند شد. تنها طی کسری از ثانیه تمام کائنات از هم خواهد گسیخت. کادول این فرآیند را بیگ ریپ (Big Rip، مَه‌گسست) می‌نامد.

بنا به اعتراف خود کادول، تئوری بیگ ریپ بسیار عجیب و غریب است. انرژی تاریک شبح با بسیاری از قوانین اساسی جهان مانند محدود بودن سرعت ماده و انرژی به سرعت نور، در تضاد است.

با توجه به مشاهدات انسان از گسترش جهان و آزمایش‌های انجام شده در حیطه‌ی فیزیک ذرات بنیادی، به احتمال زیاد سرنوشت نهایی جهان هستی «انجماد بزرگ» خواهد بود. پس از انجماد بزرگ، «تغییر بزرگ» و «بیگ کرانچ» بیشترین شانس برای رقم زدن آخرالزمان کیهانی را در اختیار دارند.

چنین عاقبتی برای کائنات بسیار پوچ و ناامید کننده است؛ خاموش شدن در سرما، فروپاشی در خلاء و در نهایت مچاله شدن در یک نقطه. اما آیا راه فراری از این سرنوشت وجود دارد؟

نجات از آخرالزمان کیهانی

Halo UNSC Infinity هیلو اینفینیتی

قطعاً هیچ دلیلی برای نگرانی «ما» نسبت به پایان یافتن هستی وجود ندارد. تمامی آنچه که گفته شد احتمالاً تریلیون‌ها سال دیگر اتفاق خواهند افتاد. همچنین جای نگرانی برای «بشریت» نیز وجود ندارد؛ چرا که اگر تا آن زمان نسل بشر منقرض نشده باشد، به قدری با بشر امروزی تفاوت خواهد داشت که دیگر نمی‌توان نام بشریت بر روی آن گذاشت.

اما جدای از انسان‌ها، آیا هیچ موجود هوشمندی توانایی نجات یافتن از آخرالزمان کیهانی را خواهد داشت؟

فریمن دایسون، از فیزیکدانان دانشگاه پرینستون در مقاله‌ای در سال ۱۹۷۹ به این پرسش پاسخ می‌دهد. او در این مقاله توضیح می‌دهد که انجماد عظیم از دیگر سناریوهای احتمالی که برای پایان یافتن جهان مطرح می‌شوند کمتر مهلک است و حیات می‌تواند با تغییر دادن خود، از این جهنم سرد نجات پیدا کند.

اما مقاله‌ی دایسون قبل از کشف انرژی تاریک منتشر شده بود و او این روزها دیگر به خوشبینی گذشته نیست. دایسون می‌گوید:

اینکه جهان با «شتاب» در حال گسترش است، خبر بسیار بدی است. گسترش با شتاب به معنای این است که در نهایت گیتی به قدری بزرگ می‌شود که سفرهای بین کهکشانی غیر ممکن خواهند شد و ما عملاً ارتباط خود با تمامی کهکشان‌ها را از دست خواهیم داد. این اتفاق باعث می‌شود انرژی در دسترس ما تنها محدود به ستاره‌های یک کهکشان باشد.

این شرایط البته ممکن است تغییر کند. دکتر دایسون در ادامه می‌گوید:

ما واقعاً نمی‌دانیم که آیا گسترش جهان همچنان ادامه پیدا خواهد کرد یا نه، چرا که اصلاً در همان وهله‌ی اول نمی‌دانیم چرا این گسترش شتاب دارد. دیدگاه خوش‌بینانه این است که این شتاب با گذشت زمان کاهش پیدا کند و در نهایت کائنات با سرعت ثابتی گسترش پیدا کند. در چنین صورتی، آینده بسیار امیدوار کننده‌تر است.

اما اگر شتاب گسترش کیهان کند نشود، یا حتی بدتر از آن، تغییر بزرگ در انتظار ما باشد، برخی فیزیک‌دانان راه حلی را پیشنهاد داده‌اند که حتی برای فیلم‌های علمی-تخیلی نیز کمی زیاده روی به نظر می‌رسد:

«برای فرار از پایان کائنات، باید کائنات خود را درون آزمایشگاه بسازیم و به آن مهاجرت کنیم!»

ریک و مورتی مینی ورس rick and morty miniverse

یکی از دانشمندانی که بر روی این ایده کار می‌کند، آلن گوث از MIT است. او که به دلیل کار کردن بر روی ساخت اولین کیهان مصنوعی مشهور شده است، می‌گوید:

نمی‌توانم به طور قطع بگویم که قوانین فیزیک تضمین کننده‌ی امکان به وجود آوردن چنین چیزی است؛ اما اگر خلق جهانی دیگر ممکن باشد، احتیاج به تکنولوژی بسیار پیشرفته و مقادیر بسیار زیادی از انرژی داریم.

بنا به گفته‌های گوث، قدم اول برای ساخت یک کائنات جدید، ایجاد یک فرم فوق العاده متراکم و چگال از ماده است؛ به قدری متراکم که در آستانه‌ی ایجاد سیاه‌چاله باشیم. (وقتی چگالی جسمی از حدی معین بیشتر شود، فارق از ابعاد یا جرم آن جسم، یک سیاهچاله به وجود خواهد آمد.) اگر موفق به تولید چنین ماده‌ای شویم و به سرعت آن را از جای خود جابجا کنیم، ممکن است بتوانیم باعث گسترش سریع آن منطقه‌ی خاص از فضا شویم.   

multiverse چند جهانی

در واقع با چنین کاری باعث به وجود آمدن جهانی کاملاً جدید می‌شویم. همانطور که فضای آن منطقه گسترش پیدا می‌کند، مرزهای آن کوچک می‌شود و این اتفاق باعث به وجود آمدن حبابی از فضا می‌شود که درون آن بزرگتر از بیرون آن است. اگر طرفدار سریال دکتر هو باشید، احتمالاً این ایده برایتان بسیار آشنا است. به عقیده‌ی گوث، تاردیس(TARDIS) یک قیاس بسیار دقیق از «تاب برداشتن فضا-زمان» است.

در نهایت درون این جهان جدید بزرگ و بزرگ‌تر خواهد شد و کائنات جدید از سرنوشت کائنات قدیمی فرار خواهد کرد. البته دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که چنین روشی عملی باشد.

به جز ساختن جهانی جدید، سرچشمه‌ی دیگری از امید برای فرار از آخر الزمان کیهانی وجود دارد. گوث اولین دانشمندی بود که ایده‌ی «گسترش حیرت انگیز کائنات در کسری از ثانیه» را مطرح کرد؛ ایده‌ای که به «تورم کیهانی» شهرت دارد. بسیاری از کیهان شناسان عقیده دارند که تورم کیهانی کارآمدترین نظریه برای توضیح دادن اولین لحظات پیدایش کائنات است و برنامه‌های گوث برای خلق یک جهان جدید نیز متکی بر بازآفرینی این گسترش سریع خواهد بود.

تئوری تورم کیهانی نتیجه بسیار جالبی با خود به همراه دارد. این تئوری حکم می‌کند که جهانی که ما ساکن آن هستیم، تنها بخش کوچکی از یک چندجهانی (multiverse) است که در پس زمینه‌ی خود به صورت مستمر جهان‌های جدیدی مانند جهان ما را «تخم ریزی» می‌کند و این فرآیند تا ابد ادامه دارد.

گوث در این باره می‌گوید:

اگر چنین چیزی صحت داشته باشد، حتی اگر یک جهان بر اثر انجماد عظیم یا دلایل دیگر بمیرد، چندجهانی به عنوان یک کل، تا ابد به حیات خود ادامه خواهد داد. در این صورت چندجهانی ابدی (نه لزوماً ازلی) است؛ هرچند جهان‌های درون آن ممکن است فانی باشند.

به قول کافکا: «امید به قدر کافی هست، تا بی نهایت - اما نه برای ما.»



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 این روزها کمتر کسی را می توان پیدا کرد که کاربر گوشی های هوشمند نباشد. ممکن است گاهی اوقات نیازمند استفاده از نرم افزارهایی باشید که به صورت پیش فرض بر روی تلفن همراهتان نصب نشده است.

حال اگر در طول هفته فرصت نمی کنید تا برنامه های کاربردی و دلخواهتان را دانلود کنید نگران نباشید. در بسته هفتگی، پربازدیدترین و برترین نرم افزارها از دیدگاه شما کاربران را جمع آوری کرده ایم.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

دانلود قدرتمندترین پلیر اندروید "PlayerPro" 
نرم افزار PlayerPro Music Player یک ابزار قدرتمند برای پخش موزیک و ویدئو های گوشی شما است. اگر این نرم افزار را بر روی گوشی خود نصب کنید، دیگر نگرانی برای پخش فایل صوتی و تصویری وجود نخواهد داشت. این موزیک پلیر در گوگل پلی امتیاز 4.5 از 5.0 را دریافت کرده است و با قیمت 4.95 دلار به فروش می رود با این وجود، حدود 500 هزار بار توسط کاربران اندرویدی خریداری شده است. اگر به دنبال کاملترین پلیر برای گوشی خود هستید، این نرم افزار را از دست ندهید.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


با نرم افزار "Voice changer" صدای خود را تغییر دهید 
نرم افزار Voice changer with effects Premium ابزاری کاربردی برای کسانی است که می خواهند صدای خود را تغییر بدهند. با استفاده از این نرم افزار می توانید صدای خود را ضبط کنید و آن را تغییر دهید و در شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها به اشتراک بگذارید. این نرم افزار شامل 35 افکت است که می توانید هرکدام را به دلخواه انتخاب کنید.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


مدیریت پیامک ها با "GO SMS" 
GO SMS برنامه ای مناسب برای مدیریت کامل پیامک ها و پیام های چند رسانه ای گوشی موبایل شما می باشد. بیش از 200 تم زیبا، بیش از 800 شکلک، SMS و MMS رایگان، پاسخ خودکار به اس ام اس ها، جعبه پیام خصوصی برنامه ریزی شده و بسیاری از ویژگی های دیگر از امکانات این برنامه به شمار می آیند.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


ویرایش حرفه ای تصاویر با "PicsArt" 
PicsArt – Photo Studio یکی از بهترین نرم افزارها برای ویرایش عکس در گوشی‌های اندرویدی است چرا که با قابلیت‌های فراوان آن می‌توانید به راحتی و بدون نیاز به دانش خاصی عکس‌های خودتان را ویرایش کنید. صدها فیلتر برای تصویر، قاب‌های بسیار متنوع، افکت‌های متن، بریدن قسمتی از تصویر و تنظیم رنگ تصاویر از ویژگی‌های این ابزار فوق‌العاده است.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


اجرای فایل های پی‌دی‌اف در گوشی با "PDF Max" 
فایل های PDF به یکی از پرکاربرد ترین فرمت های اسناد تبدیل شده اند و هر کاربر برای اجرای این فایل ها در گوشی خود نیازمند نرم افزار های پی دی اف خوان است. نرم افزار PDF Max یکی از بهترین ابزار مشاهده فایل های PDF در گوشی است که در پایین می توانید آن را دانلود کنید.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


ضبط مکالمات تلفنی با "Call Recorder" 
نرم افزار Call Recorder یکی از برنامه های محبوب و پرطرفدار برای ضبط مکالمات در گوشی های هوشمند است که به وسیله آن می توانید تمامی تماس و مکالمات خود را بر روی گوشی خود ذخیره کنید. با استفاده از این نرم افزار می توانید مکالمات هر فرد را به صورت جداگانه در پوشه مخصوص خود ضبط نمایید.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


دانلود نرم افزار "Adobe Photoshop Lightroom" 
نرم افزار Adobe Photoshop Lightroom ابزاری فوق العاده برای ویراش عکس بر روی گوشی های اندروید و آس او اس است. این نرم افزار به شما این امکان را می دهد که تصاویر خود را به آثاری زیبا، با کیفیت و حرفه ای تبدیل کنید. همچنین نرم افزار Photoshop Lightroom از قابلیت اشتراک گذاری تصاویر ویرایش شده در شبکه های اجتماعی مختلف نظیر توییتر، فیسبوک، اینستاگرام و … پشتیبانی می کند.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


دانلود نرم افزار "Telegram Plus Messenger" 
امروزه تلگرام یکی از پرطرفدارترین پیام رسان ها در ایران به حساب می‌آید که بیش از 20 میلیون کاربر ایرانی برایش تخمین زده می شود. نسخه رسمی تلگرام در هر بروز رسانی ویژگی های جدیدی به نرم افزارش اضافه می کند. اما برخی نسخه های غیر رسمی هم از این نرم افزار  منتشر شده است که حتی قابلیت های بیشتر هم دارد.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


دانلود نرم افزار "prisma" برای اندروید و ios / به آسانی تصاویر هنری خلق کنید
نرم افزار Prisma این اجازه را به شما می دهد تا به تصاویر خود جلوه خاصی ببخشید و با امکاناتی که در اختیار شما قرار می دهد تصاویر خود را زیباتر کنید. با افکت هایی که این برنامه در اختیار شما می گذارد می توانید عکس های خود را به نقاشی تبدیل کنید.

بهترین و کاربردی‌ترین نرم افزارها از نگاه کاربران +دانلود

برای دانلود نرم افزار اینجا کلیک کنید


دانلود نسخه جدید نرم افزار "WhatsApp" 
پیام رسان WhatsApp Messenger یکی از بهترین نرم افزار های مسنجر برای تماس صوتی رایگان، ارسال و دریافت تصویر، متن و پیام صوتی است که برای سیستم عامل های ویندوز، آیفون و اندروید عرضه شده است. توسط WhatsApp می توانید از هر کجای دنیا که هستید تنها با اتصال به شبکه اینترنت برای دوستان خود پیام صوتی، تصویری و پیام متنی ارسال کنید.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

وقتی روند سیر تکاملی تکنولوژی اینترنت به مرحله ای رسید که امکان استفاده کاربران از شبکه های محلی بی سیم در سال 1997 ابتدا برای عرصه صنعت و سپس برای کاربری خانگی فراهم شد اهالی فن در حوزه پزشکی بر اساس پژوهش ها و تحقیقات خود نسبت مضرات ناشی از انتشار این امواج واکنش نشان دادند.

اثرگذار بودن یا نبودن امواج شبکه های محلی بی سیم یا در اصطلاح رایج امواج WiFi تا کنون در کش و قوس نظرات مختلف کارشناسان فضای مجازی، پژشکان و پژوهشگران در حوزه های مختلف و مرتبط با سلامت انسان بوده است این اختلاف نظرها تا کنون ادامه داشته و کاربران فضای مجازی نیز گاه تحت تاثیر این سخنان میزان مصرف خود را از این فضا کاهش داده و گاه برای در امان ماندن از مضرات احتمالی که توسط پزشکان و کارشناسان عنوان می شد به توصیه های آنان اهمیت می دادند، اما عده بسیاری دیگر هم بودند که این ادعا را بی پایه و علمی نمی دانستند و نسبت به هشدارها بی توجه بودند.

سازمان جهان سلامت ورود کرد

علی رغم هشدارهای جدی به خصوص در چند سال اخیر که میزان استفاده از اینترنت با جان گرفتن شبکه های اجتماعی موبایلی رونق بیشتری داشته، تاییدها و تکذیب ها در میان بسیاری از کاربران این فضا دیده می شد تا این روند به نقطه ای از اهمیت رسید که سازمان سلامت جهانی در گزارشی بر خطرات ناشی از امواج WiFi اذعان کرد و مضرات اصلی آن را نیز برشمرد، به نظر می رسد این گزارش علاوه بر مهر تایید بر هشدارهای گذشته کارشناسان و پزشکان، سندی قابل اعتماد برای رجوع باشد.

افزایش مشکلات بی خوابی، کاهش رشد کودکان، کاهش رشد سلولهای بدن، کاهش عملکرد مغز، کاهش فعالیت مغز در زنان، خنثی سازی اسپرم در مردان، ناباروری در زنان، افزایش استرس و بیماری های قلبی، افزایش امکان ابتدا به سرطان و کاهش تولید ماده ملاتونین در مغز و وال کارنیتین در عضلات و کبد 10 اثر جبران ناپذیر امواج WiFi بر بدن انسان که سازمان سلامت جهانی در گزارش خود به آن اشاره داشته است.


بسیاری از بیماری های دنیای کنونی ما بی صدا و خاموش سلامتی را تهدید می کنند که ما بسیاری از آنها را می شناسیم و به توصیه پزشکان برای سلامتی خود اقدام می کنیم، عدم توجه به این بیماری ها و خطرات تهدید کننده سلامتی انسان گاه به آنها عنوان مرگ خاموش را داده است شاید بتوان اثرات تدریجی استفاده از این تکنولوژی و تهدیدش برای سلامتی را در رده این بیماری ها قرار داد.

محبوبت این تکنولوژی چهار حرفی به دلیل سهولت دسترسی به اینترنت و دربند نبودن کاربران به کابل و سیم های اتصال ضریب نفوذ آن را در استفاده علاقمندان به اینترنت افزایش داده است و این آمار روزانه تغییر می کند.

بر اساس آمار مرکز پژوهای صدا و سیما ضریب نفوذ اینترنت ADSL در کشور به ۲۲.۰۷ درصد رسیده است و تعداد کاربران این فناوری، ۱۶ میلیون و ۵۸۲ هزار و ۵۳ کاربر و تعداد مشترکان آن ۶ میلیون و ۶۳۲ هزار و ۸۲۱ مشترک اعلام شده است. این رقم نشان می دهد چه تعداد از هموطنان ما بصورت مستقیم تحت تاثیر امواج مخرب وای فای قرار دارند.

اینجا لغزشگاه است

شاید برخی بر این امر متصور شوند که با وجود این مضرات بهتر است این فضا را حذف کنیم اما مقام معظم رهبری در سیزدهم اردیبهشت ماه سال جاری در جمع فرهنگیان در خصوص این فضا و پیامدهای آن فرمودند: " این فضای مجازی امروز از فضای حقیقیِ زندگی ما چند برابر بزرگ‌تر شده؛ بعضی‌ها اصلاً در فضای مجازی تنفّس میکنند؛ اصلاً آنجا تنفّس میکنند، زندگی‌شان در فضای مجازی است. جوانان هم سروکار دارند با فضای مجازی، با انواع‌ واقسام چیزها و کارها، با برنامه‌های علمی‌اش، با اینترنتش، با شبکه‌های اجتماعی‌اش، با مبادلات و امثال اینها سروکار دارند؛ خب، اینجا لغزشگاه است. هیچ‌کس نمیگوید آقا جادّه نکش. اگر شما در یک منطقه‌ای جادّه‌ای لازم دارید، خیلی خب، جادّه بکش، جادّه‌ی اتوبان هم بکش امّا مواظب باش! آنجایی که ریزش کوه محتمل است، آنجا محاسبه‌ی لازم را بکنید. ما نمیگوییم این راه را ببندید؛ نه، اینکه بی‌عقلی است. یک کسانی نشسته‌اند، فکر کرده‌اند، یک راهی باز کرده‌اند به‌عنوان این فضای مجازی و به قول خودشان سایبری؛ خیلی خب، از این استفاده کنید منتها استفاده‌ی درست بکنید؛ دیگران دارند استفاده‌ی درست میکنند؛ بعضی از کشورها طبق فرهنگ خودشان این دستگاه‌ها را قبضه کرده‌اند. ما چرا نمیکنیم؟ چرا حواسمان نیست؟ چرا رها میکنیم این فضای غیرقابل کنترل و غیرمنضبط را؟ " 


جملات بالا راه نمای استفاده بسیاری از تکنولوژی های مدرن است که گاه به کشور وارد می شود و گاه تحمیل، همه بر باور این سخن هستیم که این فضا از زندگی کنونی و در عصر ارتباطات قابل حذف نیست اما چگونگی برخورد با آن و نحوه استفاده صحیح از فضای یاد شده اهمیت دارد که اصول آن باید در سبد دانشی و سطح سواد خانواده ها گنجانده شود.

تا اینجا گزارش بر محور هشدار سازمان سلامت جهانی بر خطرات ناشی از امواج بی سیم یا اصلاح رایج WiFi گذشت، در ادامه اظهار نظر کارشناسان را نیز بخوانید.

مضرات مشترک برای همه کاربران WiFi

محمدرضا متین‌فر مدیر مرکز سواد فضای مجازی و کلینیک سلامت ذهن فضای مجازی سازمان فضای مجازی سراج و استاد دانشگاه امام حسین (ع) معتقد است: خطرات و مشکلات وای‌فای به کشور ما محدود نمی‌شود و تا به حال کشورهای غربی ‌بویژه امریکا مقالات گوناگونی درباره خطرات این امواج ارائه کرده‌اند. 

وی می گوید: باید یک نهضت اطلاع‌رسانی راه بیاندازیم و مردم را از این خطرات و راه‌های پیشگیری آن مطلع کنیم، بسیاری از تجهیزات وای فای بصورت قاچاق وارد کشور می شود که آسیب های وارده از این ناحیه را چند برابر می کنند.

به گفته متین فر در سال 2008 کشور امریکا مقاله‌ای را منتشر کرد که در آن از وای‌فای به عنوان یک دستگاه خطرناک و آسیب‌‌زننده برای بدن نام برده شد و سالها پیش از آن نیز کارشناسان به این نتیجه رسیده بودند که امواج تولیدی توسط وای‌فای بر روی سلامت کلی بدن، مغز و حوزه کودکان اثرات منفی دارد. در حوزه تاثیرات امواج وای‌فای بر سلامت روانی کودکان در معرض وای‌فای، بیش‌فعالی یکی از اثرات آن است یعنی این کودکان تحرک بالایی دارند اما بهره‌دهی آنها بسیار پایین است.


این استاد دانشگاه تاکید کرد: سلسله گزارشهایی که منتشر شده نشان از خطرات احتمالی و آسیب هایی به بدن دارد که اپراتورهای کشور ما این موضوع را تکذیب کردند و اظهار داشتند که آسیب جدی‌ در این امواج وجود ندارد که به نظر بنده برای منافع مالی و کاری خود بسیاری از واقعیات را بیان نمی کنند. 

مدیر کلینیک سلامت ذهن فضای مجازی سازمان سراج همچنین اعلام کرد: در سال 2007 مطالعه و تحقیقاتی در امریکا در این حوزه به عمل آمد که از خطرات و آسیب های این امواج اطمینان حاصل کردند؛ در این تحقیقات کارشناسان امریکایی افرادی را در معرض فرکانس هایی که وای‌فای تولید می‌کند و عده‌ای را به دور از این فرکانسها قرار دادند و نتیجه‌ای که به دست آمد توسعه بیخوابی، فشار خون و افسردگی بود.

آسیب های ژنتیکی با فرکانس های ماکروویوی!

دکتر برهان ولدبیگی، فعال در حوزه محیط زیست دیگر کارشناسی از است که از اظهارنظرهایش در این گزارش بهره بردیم.

وی می گوید: شبکه های "وای فای”، روی فرکانس ۲٫۴ گیگاهرتز عمل میکنند. این فرکانس همان فرکانس "ماکروویوها” است. با وجود اینکه "میادین الکترومغناطیسی وای فای” به شدت "ماکروویو” نیست، اما قرار داشتن طولانی مدت در معرض این امواج ،”آسیب های ژنتیکی” زیادی ایجاد میکند و در سال ۲۰۱۵ در مجله "فوربز”، نوشته شده است : "امواج وای فای” برای "کودکان” خطرناک تر است.

دکتر ولدبیگی اظهار داشت: اگر کسی به طور مزمن از "خشکی بینی، گلو یا چشم” رنج میبرد و دلیل مشخصی برای آن پیدا نمیکند، ممکن است دچار "حساسیت به الکترومغناطیس” ساطع از منابع گوناگون تشعشات شده باشد. علاوه بر "خشکی مخاط” ، علامت دیگر "حساسیت الکترومغناطیسی”، میتواند "تورم غشاها بدون عوامل عفونی” باشد. بنابراین اگر کسی عامل دقیقی برای "خشکی مزمن مخاط” اش پیدا نکند، احتمالا پای امواج "وای فای” در میان است، این امواج میتوانند باعث "گرم شدن بافت های بدن انسان” شوند اما ارتباط مستقیمی بین "گرم شدن بافت ها” و "خطر ابتلا به سرطان” به اثبات نرسیده است.

وی معتقد است: استفاده از لپ تاپ با امواج "وای فای” میتواند برای”قدرت باروری مردان” مشکلاتی ایجاد کند. در یک پژوهش، نمونه اسپرم ۲۹ مرد سالم تحت تاثیر سیگنالهای وای فای قرار گرفت. در این پژوهش مشخص شد که ۲۵ درصد "اسپرم نمونه های زیر لپ تاپ” ، جنبندگی خود را از دست دادند، این در حالی بود که فقط ۱۴ درصد "اسپرم نمونه ها دور از سیگنال وای فای دچار این مسئله شدند. مایه نگرانی آن است که ۹ درصد "اسپرم نمونه های در معرض امواج وای فای”، دچار تخریب DNA شدند. بنابراین اگر کسی میخواهد پدر شود ،توصیه می شود به هیچ عنوان لپ تاپ را روی پاهایش قرار ندهد.

این کارشناس ادامه داد: امواج "وای فای” در افراد دچار بیماریهای قلبی ، آسیب بیشتری به همراه دارند. اگر کسی بدون دلیل دچار "اضطراب” شود یا "ضربان قلب” اش تند شود، احتمالا امواج "وای فای” نقش بازی می کنند. به همان روشی که "استرس”میتواند "ضربان قلب” را بالا ببرد، امواج "الکترومغناطیسی” نیز می توانند موجب تپش قلب شده و در فرد با زمینه بیماریهای قلبی ، مشکل زا خواهند بود، قرار گیری طولانی مدت در برابر امواج "وای فای” ، میتواند موجب مشکلات قلبی (مانند آنژین، آریتمی، فشار خون بالا و تاکیکاردی) شود.

شبها مودم را خاموش کنید

برای تکمیل نظر کارشناسان به سراغ دکتر فرامرز امیری، متخصص مغز و اعصاب رفتیم، وی نیز همچون دیگر کارشناسان بر مضرات ناشی از امواج وای فای اذعان دارد و می گوید: ممکن است بر اثر امواج وای فای انسان ها در زمینه اختلال شناختی و عدم تمرکز، بی خوابی، عدم رشد و نمو اطفال بخصوص در دوران جنینی، اختلال در کار کرد مغز، کاهش باروری، کاهش اسپرم و در نتیجه نازایی، تپش قلب، افزایش استرس دچار مشکل شوند.

وی ادامه داد: تحقیقات انجام شده در مدل های حیوانی و گیاهی صورت گرفته است مثلا بررسی کردند که در محیط یک گلخانه گیاهانی که تحت تاثیر امواج وای فای هستند رشد کمتری نسبت به گیاهان دیگر دارند.

این متخصص مغز و اعصاب تاکید کرد: امواج وای فای ممکن است به میزان قابل تاملی اختلالاتی را برمغز وارد کند، این اختلالات بصورت فراموشی، بی خوابی، اضطراب و گاهی تپش قلب در انسان نمایان می شود.

دکتر امیری با بیان اینکه ترسی وجود داشت که امواج وای فای سرطان زا است و باعث سرطان مغز و ارگان های دیگر می شود، گفت: نکته قابل ذکر این است که بررسی های انجام شده در این باره هنوز سرطان زا بودن امواج وای فای را ثابت نکرده اند، خطر وای فای برای کودکان را تنها باید با خاموش کردن دستگاه های منتشر کننده سیگنال و دور کردن آنها از کودکان و همچنین آموزش خطرات آنها برای کودکان به حداقل رساند.


وی اظهار داشت: واقعیت این است که امواج وای فای وقتی پخش شوند در همه جا هستند، حتی اگر در زمان شب مودم خود را خاموش کنید، باز هم تحت تأثیر امواج وای فای که از خانه همسایه می آید هستید. پس هیچ چیز نمی تواند جلوی نفوذ 100 درصدی وای فای را بگیرد.

این متخصص مغز و اعصاب در پایان بیان داشت: یکی از ساده‌ترین روش‌های کاهش خطرات این است که لپ‌تاپ، موبایل و تبلت‌ها را در نزدیکی بدن‌ نگه نداریم و بعد از اینکه کارمان با این وسایل تمام شد، از آنها فاصله بگیریم، اگر از این دستگاه‌ها استفاده نمی‌کنیم لزومی ندارد که از صبح تا شب در اطرافمان روشن باشند، پس به سرعت آنها را خاموش کنیم تا ضمن استفاده از تکنولوژی، سلامتی‌مان به خطر نیفتد.

و در پایان؛

پیشنهاد می کنیم برای یک مرتبه دیگر این گزارش را مرور کنید و در ذهن خود تصور کنید چه میزان در معرض این امواج هستید و تا کنون علی رغم هشدارها چقدر برای تامین سلامتی خود کوشیده اید، یادمان باشد مسیر فناوری در حال پیشرفت است بهتر است سطح سواد خود را افزایش دهیم.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

ربات جراح

طرح نوآورانه دستگاه حس مجازی یک درجه آزادی (هپتیک) که با حمایت مرکز نوآوری پارک علم و فناوری یزد به مرحله اجرا رسیده بود، در این مرکز دفاع شد.

 حمید نائمی "سرپرست تیم طراح دستگاه حس مجازی هپتیک" درباره‌ این محصول گفت: این دستگاه از دو بازو تشکیل شده است که یک بازو به عنوان ارباب و دیگری به عنوان پیرو عمل می‌کند.

وی افزود: هر حرکتی که بازوی ارباب با هر سرعتی انجام دهد، بازوی پیرو همان حرکت را با همان سرعت تقلید کند.

نائمی تصریح کرد: در صورت برخورد بازوی پیرو با مانع، بازوی ارباب وجود مانع را حس کرده و از حرکت می‌ایستد.

به گفته وی، از کاربردهای این محصول می‌توان به ربات‌های جراحی و خنثی سازی بمب‌ها اشاره کرد.

گفتنی است، مرکز نوآوری با توجه به رسالت خود در حمایت از طرح‌های نوآورانه، طرح‌های ارائه شده توسط صاحبان ایده را در مرحله اول در شورای پذیرش مطرح و پس از تصویب، تسهیلات و حمایت‌هایی در اختیار آن‌ها قرار می‌دهند.

در مرحله بعد صاحبان ایده پس از اجرایی کردن طرح، گزارشی  از روند کار خود به این مرکز ارائه می‌کنند و با حمایت‌های مشاوران مرکز طرح‌های خود را به صورت نمونه اولیه به اتمام می‌رسانند.

شایان ذکر است، در صورت اتمام موفق طرح‌ها؛ پارک مشاوره و حمایت‌های لازم برای ثبت اختراع را نیز در اختیار مجریان طرح قرار می‌دهد.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

brain-depression-1.jpg

محققان دانشگاه وارویک در دانشگاه انگلستان و دانشگاه فودان در چین طی انجام یک پژوهش جدید دریافته‌اند که چگونه افسردگی بر ماده خاکستری مغز تاثیر می‌گذارد.

به نقل از گیزمگ، افسردگی یک بیماری پیچیده است که طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، در حدود 350 میلیون نفر در جهان به آن دچار هستند.

برخی از شرایط افسردگی به دلیل وقوع حوادث مختلف در زندگی فرد رخ می‌دهد، بسیاری از اشکال دیگر این بیماری نیز به دلیل عدم تعادل شیمیایی، ناهنجاری‌های مغزی و یا ارتباط بین نورون‌ها در مغز ایجاد می‌شود.

محققان در این پژوهش به بررسی 909 نفر در چین پرداختند که از مغز آنها اسکن ام‌آرآی تهیه شده بود.

آنها با بررسی این اسکن‌ها دریافتند که 425 نفر از آنها به اختلال افسردگی اساسی دچار هستند و 488 نفر از آنها نمونه‌های بدون افسردگی بودند.

"اختلال افسردگی اساسی" یکی از شایع‌ترین تشخیص‌های روانپزشکی است که مشخصه آن خلق افسرده و احساس غمگینی، اعتماد به نفس پایین و بی‌علاقگی به هر نوع فعالیت و لذت روزمره مشخص می‌شود.

چیزی که از آن به عنوان سرماخوردگی روانی نیز یاد می‌شود.

محققان در طول اسکن  به بررسی کورتکس اوربیتوفرونتال داخلی و جانبی پرداختند که دو ناحیه مهم در بیماری افسردگی است.

آنها دریافتند که در افراد افسرده، برخی از اتصالات در این نواحی تقویت شده و برخی دیگر تضعیف شده‌اند.

برای مثال اتصال این ناحیه از مغز به بخشی از مغز که مربوط به حافظه و یادآوری خاطرات بود، ضعیف شده و بنابراین افراد در یادآوری تجارب مثبت خود ناتوان شده که این امر می‌تواند به افسردگی منجر شود.

در مقابل اتصال کورتکس اوربیتوفرونتال داخلی و جانبی که با تجارب و خاطرات تنبیهی و  غیر پاداشی مرتبط بود، در این افراد تقویت شده بود. به عبارتی دیگر آنها توانایی زیادی در به یادآوری وقایع منفی زندگی خود پیدا کرده بودند.

این محققان همچنین مدارهای عصبی مختلفی را که در افراد افسرده تقویت شده بود، کشف کردند.

محققان بر این باورند که کشف آنها می‌تواند به درک بهتری از افسردگی و یافتن درمان‌های موثرتر برای آن کمک کند.

نتایج پژوهش این محققان در مجله Brain به چاپ رسیده است.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

yale-heme-battery-1.jpg

محققان در دانشگاه ییل دریافته‌اند که "هم" (heme) بعنوان یک مولکول موجود در خون می‌تواند بهره‌وری باتری‌های لیتیوم اکسیژن را بهبود بخشد.

 به نقل از گیزمگ، هِم(heme)  بخش غیر پروتئینی هموگلوبین است که به آن گروه پروستتیک مولکول هموگلوبین می‌گویند. هِم عبارتست از یک حلقه پورفیرینی که یک اتم آهن دو ظرفیتی در مرکز آن قرار گرفته است.

باتری‌های لیتیوم یون سنتی تقریبا از رده خارج شده و دانشمندان برای غلبه بر موانع موجود این باتری‌ها به باتری‌های لیتیوم اکسیژن روی آوردند.

مشکل اصلی که پیش روی دانشمندان بود، عدم بهره‌وری و همچنین ساخت  پراکسید لیتیوم است که اثربخشی الکترودها را کاهش می‌دهد.

اما در حال حاضر یک تیم در دانشگاه ییل از یک مولکول موجود در خون به عنوان یک کاتالیزور استفاده کردند که نه تنها به بهبود عملکرد لیتیوم اکسیژن کمک می‌کند، بلکه سبب کاهش زباله‌های زیستی biowaste نیز می‌شود.

باتری‌های لیتیوم اکسیژن و یا لیتیوم-هوا، پتانسیل آن را دارند که بسیار طولانی‌تر از باتری‌های لیتیوم یون سنتی شارژ را نگه دارند و عمر دستگاه‌هایی مانند گوشی‌های هوشمند را افزایش دهند.

از این باتری‌ها می‌توان چنیدن هفته بدون نیاز به شارژ مجدد استفاده کرد.

اما برای تحقق همه این موارد، ابتدا باید مشکلات کارایی این باتری‌ها و ساخت پراکسید لیتیوم (یک ماده نامحلول که الکترود باتری را مسدود می‌کند)، برطرف شود.

محققان در پژوهش‌های قبلی در تلاش بودند تا با نگهداری اکسیژن به صورت جامد در سلول، به مبارزه با پراکسید لیتیوم پرداخته و با اصلاح الکترود به تولید سوپراکسید لیتیوم بپردازند.

محققان دانشگاه ییل به دنبال یک کاتالیزور جدید بودند که به لیتیوم اکسید موجود در سلول اجازه می‌دهد تا مجددا به لیتیوم یون و اکسیژن گازی تبدیل شود.

آنها طی پژوهش‌های خود، این کاتالیزور را در یک جای غیر منتظره یعنی "خون حیوانات" یافتند.


نقش خون در بدن حمل‌ونقل اکسیژن در سراسر بدن بوده که این کار را به کمک یک پروتئین به نام هموگلوبین انجام می‌دهد؛ مولکول "هم" نیز بخشی از این پروتئین را تشکیل می‌دهد.

محققان دریافتند  زمانی که از این مولکول در باتری استفاده می‌شود، این مولکول به الکترولیت‌هایی تبدیل شده که مقدار انرژی مورد نیاز برای شارژ و دشارژ شدن باتری را تامین می‌کنند.

این پژوهش در مجله Nature Communications به چاپ رسیده است.



تاريخ : جمعه 30 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

این روزها هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و اصطلاحاتی این چنین در خلال اخبار دنیای فناوری بسیار به گوش می‌رسند، چراکه بسیاری از کمپانی‌های رده بالا و پیشتاز در دنیای فناوری، هوش مصنوعی را قدم بعدی بزرگ برای اضافه کردن قابلیت یادگیری به رایانه‌ها عنوان کرده‌اند.

در ساده‌ترین تعریف ممکن، یادگیری ماشین به معنای تغذیه‌ی الگوریتم‌های محاسباتی با استفاده از در اختیار گذاشتن مجموعه‌ای از اطلاعات در قالب دیتاسِت است که در مرحله‌ی بعد رایانه باید با استفاده از این دیتاسِت به سوالات پرسیده شده پاسخ دهد. برای مثال می‌توان به تهیه‌ی مجموعه‌ای از تصاویر اشاره کرد که هر یک با توضیح "این یک گربه است" یا "این یک گربه نیست" همراه شده است. پس از آنکه این مجموعه‌ی تصاویر در اختیار الگوریتم قرار گرفت، می‌توان با نمایش تصاویری به رایانه از آن خواست تا تشخیص دهد که آیا تصویر مربوط به گربه است یا خیر؟

اما فرآیند آموزش به مجموعه‌ی اولی که در اختیار رایانه قرار گرفته محدود نمی‌شود؛ با پرسیدن هر سوال که در واقع یک تصویر در آن نمایش داده می‌شود، فارغ از اینکه الگوریتم صحیح پاسخ دهد یا خیر، عکس مورد نظر به دیتاست اضافه شده و در نتیجه دانش هوش مصنوعی به مرور زمان بهبود می‌یابد.

در ادامه ۱۰ کاربرد اصلی هوش مصنوعی برای حل مشکلات و چالش‌های دنیای فناوری را از نظر می‌گذرانیم.

۱. امنیت داده‌ها

بدافزارها یکی از مشکلات کاربران و کمپانی‌ها در فضای آنلاین است که قدمت آن به روزهای ابتدایی شکل‌گیری اینترنت بازمی‌گردد. در سال ۲۰۱۴، موسسه‌ی کسپراسکی اعلام کرد که روزانه بیش از ۳۲۵٫۰۰۰ بدافزار کشف می‌کند. براساس اطلاعات ارائه شده توسط موسسه‌ی تحقیقاتی Deep Instinct، اغلب بدافزار‌های جدید از کد مشابهی که در بدافزار‌های پیشین مورد استفاده قرار گرفته، بهره می‌برند، حال آنکه دامنه‌ی تغییرات اعمال شده بین ۲ تا ۱۰ درصد است. تحقیقات انجام شده نشان از این دارد که مدل یادگیری مورد استفاده در هوش مصنوعی قادر است تغییرات ۲ تا ۱۰ درصدی در کد پیاده‌سازی شده را شناسایی کرده و تشخیص دهد که کدام فایل‌ها بدافزار هستند. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که الگوریتم‌های یادگیری ماشین می‌توانند الگوی‌های مربوط به رد و بدل شدن اطلاعات در سرورهای ابری را تحت نظر گرفته و موارد مشکوک را که احتمالا منجر به سوءاستفاده‌های امنیتی خواهند شد، شناسایی کنند.

۲. امنیت در دنیای واقعی

این روزها گیت‌های امنیتی در تمام مکان‌ها نظیر فرودگاه‌ها یا شماری از گردهمایی‌ها که حساسیت امنیتی وجود دارد، دیده می‌شوند. یادگیری ماشین نشان داده که قادر است روند کنترل امنیتی را تسریع کرده و دقت این فرآیند را افزایش دهد. با استفاده از یادگیری ماشین می‌توان از ایجاد هشدارهای اشتباه پیشگیری کرده و مواردی را تشخیص داد که اسکنرهای معمولی قادر به شناسایی آن‌ها نیستند. از این سیستم می‌توان در فرودگاه‌ها، کنسرت‌ها، استادیوم‌ها و سایر مواردی که تعداد زیادی از افراد در آن حضور دارند، استفاده کرد.

۳. مبادلات مالی

بسیاری از افراد تمایل دارند تا قیمت سهام کمپانی‌ها در روزهای آینده را در صورت حاکم شدن شرایط مشخص، پیش‌بینی کنند. استفاده از یادگیری ماشین در کنار کلان‌ داده درصدد تحقق این امر است. بسیاری از کمپانی‌های خرید و فروش کننده‌ی سهام از سیستم‌های اختصاصی توسعه یافته برای پیش‌بینی قیمت و انجام خرید و فروش براساس نتایج به دست آمده استفاده می‌کنند. بسیاری از سیستم‌های توسعه یافته مبتنی بر علم احتمالات است، اما یک معامله که شاید احتمال کمی برای سوددهی داشته باشد، در صورتی که حجم بالایی داشته و با وجود احتمال پایین یک معامله‌ی موفق باشد، می‌تواند سود سرشاری را به همراه بیاورد. به قطع یقین زمانی که حجم داده‌هایی که باید پردازش شوند، افزایش یافت، انسان‌ها نمی‌توانند در برابر قدرت پردازشی رایانه‌ها حرفی برای گفتن داشته باشند، از این‌رو تجهیز سیستم‌ها به قدرت محاسباتی هوش مصنوعی و یادگیری ماشین می‌تواند در این خصوص بسیار راهگشا باشد.

۴. سرویس‌های سلامتی و مراقبت‌های بهداشتی

الگوریتم‌های مبتنی بر یادگیری ماشین می‌توانند اطلاعات بسیار زیادی را پردازش کرده و الگوهای بسیاری را در مقایسه با انسان‌ها از میان داده‌های بسیار استخراج کنند. در یک مطالعه، محققان از یک سیستم تشخیص رایانه‌ای برای بازبینی نتایج ماموگرافی زنانی استفاده کرده‌اند که بعدها به بیماری سرطان سینه مبتلا شده‌‌اند. براساس اطلاعات ارائه شده این سیستم رایانه‌ای موفق شده تا با بررسی نتایج ماموگرافی‌های یک سال پیش در ۵۲ درصد موارد، سرطان سینه را در بیماران پیش از تشخیص پزشکان، پیش‌بینی کند. علاوه بر تشخیص بیماری بصورت موردی برای هر فرد براساس نتایج آزمایش، یادگیری ماشین می‌تواند با بررسی عوامل خطرناک برای بیماری جمعی، آن را پیش از همه‌گیر شدن شناسایی کند. کمپانی Medecision الگوریتمی را توسعه داده که با استفاده از می‌توان با شناسایی هشت فاکتور در بیماران دیابتی، نیاز به بستری شدن در بیمارستان را تشخیص داد.

۵. بازاریابی

هراندازه که درک و شناخت شما از کاربرانتان بیشتر باشد، بهتر می‌توانید به آن‌ها سرویس بدهید و در نتیجه فروش بهتری را نیز تجربه خواهید کرد. این نگرش را باید بنیان استفاده از یادگیری ماشین و هوش مصنوعی در بازاریابی خواند. شاید شما این تجربه را دارید که پس از جستجو برای یک محصول و یافتن آن، از خرید پشیمان شده یا به هر دلیلی کالای مورد نظر را خریداری نکرده‌اید، اما در روزهای بعد در اغلب صفحات وب با آگهی‌هایی روبرو شده‌اید که کالای جستجو شده توسط شما را نمایش می‌دهند. این نوع بازاریابی را باید تنها بخش کوچکی از قابلیت‌هایی بدانیم که با استفاده از یادگیری ماشین می‌توان انجام داد. ایمیل‌های شخصی سازی شده ارسالی برای کاربران از جمله‌ی دیگر کاربردهای یادگیری ماشین در بازاریابی است.

۶. جلوگیری از تقلب

توانایی یادگیری ماشین در زمینه‌ی شناسایی و جلوگیری از تقلب در سرویس‌های مختلف روز به روز افزایش پیدا می‌کند که این توانایی در حوزه‌های مختلف قابل استفاده است. برای مثال می‌توان به سیستم پی‌پال اشاره کرد که از یادگیری ماشین برای مبارزه با پولشویی از طریق پی‌پال استفاده می‌کند. این کمپانی قادر است با بهره‌گیری از یادگیری ماشین میلیون‌ها تراکنش انجام شده را تحلیل کرده و موارد مشکوک به پولشویی را که بین خریداران و فروشندگان اتفاق می‌افتد، پیش‌بینی کند.

۷. سیستم ارائه‌ی پیشنهاد

سرویس‌هایی نظیر آمازون و نتفلیکس با استفاده از فعالیت‌های کاربران در سرویس‌هایشان، پیشنهاداتی را در اختیار افراد قرار می‌دهند. الگوریتم‌های مبتنی بر یادگیری ماشین با تحلیل و بررسی فعالیت یک کاربر مشخص و مقایسه‌ی آن با میلیون‌ها کاربر دیگر، لیستی از پیشنهادات را تهیه می‌کنند که احتمالا کاربر در نوبت بعدی به خرید کالا یا برنامه‌ی پیشنهادی علاقه نشان دهد. این پیشنهادات که برگرفته از سیستم‌های هوشمند هستند، رفته رفته باهوش‌تر شده و می‌توانند درک کنند که شما چه کالاهایی را برای هدیه دادن و چه کالاهایی را برای استفاده‌ی شخصی خریداری می‌کنید. در مورد سرویس‌هایی نظیر نتفلیکس، این سیستم‌ها با افزایش هوش می‌توانند تمایلات اعضای مختلف یک خانواده را از هم تفکیک کنند.

۸. جستجوی آنلاین

به جرات می‌توان جستجوی اینترنتی را شناخته شده‌ترین نمونه از کاربرد یادگیری ماشین خواند. گوگل و رقبای این کمپانی همواره در حال بهبود نتایج جستجو هستند. هر زمانی که کاربر جستجویی را در گوگل انجام می‌دهد، الگوریتم گوگل نحوه‌ی واکنش شما با نتایج نمایش داده شده را تحت نظر می‌گیرد. در صورتی که کاربر روی نتایج اولیه‌ی جستجو کلیک کند و به صفحه‌ی وب مورد نظر مراجعه کند، الگوریتم گوگل به این نتیجه می‌رسد که کاربر نتیجه‌ی مدنظر خود را یافته است. در صورتی که کاربر بدون کلیک روی هیچ یک از نتایج به صفحه‌ی دوم مراجعه کند یا عبارت دیگری را برای جستجو وارد کند، گوگل به این نتیجه می‌رسد که کاربر به مواردی که در نظر داشته، دست نیافته است. الگوریتم هوشمند مبتنی بر یادگیری ماشین قادر است با دریافت اطلاعات این چنینی، نتایج جستجو را در مقایسه با گذشته بهبود دهد.

۹. تشخیص گفتار

تشخیص گفتار طبیعی یا Natural language Processing که به اختصار NLP خوانده می‌شود، قابلیت استفاده در کاربردهای مختلفی را دارد. با استفاده یادگیری ماشین و تشخیص گفتار طبیعی می‌توان کاربران یا مشتریان را با سرعت بیشتری به سمت اطلاعاتی که مدنظر وی است، هدایت کرد. از جمله‌ی کاربردهای دیگر این سیستم می‌توان به ساده‌سازی مفاد یک قرارداد که اصطلاحات پیچیده‌ی حقوقی دارد و همچنین خلاصه کردن تمام اطلاعاتی که یک وکیل مدافع باید آن‌ها را مطالعه کند، اشاره کرد.

۱۰. خودروهای هوشمند

IBM اخیرا تحقیقی انجام داده که براساس آن بیش از ۷۴ درصد متخصصان در حوزه‌ی خودرو از پیش‌بینی خود برای عرضه‌ی تجاری خودروهای هوشمند تا سال ۲۰۲۵ سخن گفته‌اند. یک خودروی هوشمند نه تنها با استفاده از مفهوم اینترنت اشیا قادر است با خودروهای دیگر و تابلوهای کنار جاده ارتباط برقرار کند، بلکه قادر است تا با یادگیری ماشین، عادت‌های کاربر یا به بیان راننده را نیز بشناسد. این عادات شامل دمای داخلی خودرو، تنظیمات سیستم صوتی و وضعیت صندلی است. خودرو قادر است با تکیه بر قابلیت‌های هوشمند تنظیمات را تغییر داده و در صورت بروز مشکل، خود مساله را حل کند. همچنین باید به ارائه‌ی پیشنهاد در مورد مسیر رسیدن به مقصد براساس داده‌های ترافیکی و وضعیت جاده نیز اشاره کرد.



تاريخ : پنج شنبه 29 مهر 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 1820 1821 1822 1823 1824 ... 3356 صفحه بعد