نتایج تحقیقات اخیر پژوهشگران دانشگاه تهران در زمینه بررسی برنامههای پخش شده از سوی صداو سیما و سینما با موضوع «ایدز» نشان میدهد که این برنامهها قبل از آنکه موجب شناساندن بیشتر این بیماری به جامعه و روشهای درمانی آن باشد، با انگ زدن به بیماران موجب مطرود شدن آنها از اجتماع شده است.
عاطفه آقایی، محقق این طرح با اشاره به افزایش چشمگیر زنان مبتلا به ویروس HIV و کاهش سن ابتلا به این ویروس در کشور گفت: علاوه بر آن به دلیل تغییر راه انتقال از تزریق به سمت روابط جنسی و شیوع بیماریهای مقاربتی، افزایش روابط جنسی پیش از ازدواج در ایران، جوانی جمعیت و گسترش روابط جنسی پرخطر در این سنین موجب افزایش موج سوم ابتلا به ایدز (ازطریق روابط جنسی) شده است؛ به طوری که طبق گفته دکتر مینو محرز رییس مرکز تحقیقات ایدز، 99 درصد بیماران جدیدی که در تهران به این مرکز مراجعه کردهاند از طریق روابط جنسی به ویروس ایدز مبتلا شدهاند.
وی با بیان اینکه این بیماری زندگی بیماران مبتلا به ایدز را دستخوش تحول کرده است، یادآور شد: این امر موجب شده تا بیماران مبتلا از اجتماع طرد شوند؛ به گونهای که مثلا این بیماری در جامعه آمریکایی بیشتر به عنوان «سرطان همجنسگرایان» نامگذاری شده است.
آقایی به رویکرد رسانهها نسبت به این بیماری اشاره کرد و ادامه داد: رسانهها با تکیه بر قدرت ارتباطیشان معنای خاصی از این بیماری را برجسته میکنند. این قدرت ارتباطی میتواند موجب ارتقای سلامت بیماران مبتلا به ایدز از طریق «انگزدایی» از این بیماری و کمک به پذیرش این بیماران در جامعه شود یا اینکه بر عکس عمل کند و با زدن برچسب و داغ ننگ به این بیماران به سلامت روانی و اجتماعی این بیماران آسیب بزند.
محقق طرح با بیان اینکه نمایش بیماری ایدز در رسانههای ایران در نوع رابطه شکل گرفته بین این بیماران و جامعه نقش دارد، خاطر نشان کرد: این موضوع با گفتمانها و برساختهای مفهومی از این بیماری در رسانههای ایران مرتبط است به گونهای که اگر برساخت گفتمانی از این بیماری منفی باشد مثلا بیمار ایدز را یک گناهکار نشان دهد، این تصویر بر سلامت این بیماران، نحوه برخورد اجتماعی با آنان و فرایندهای درمان بیماران تاثیر منفی دارد.
وی رسانهها را عامل تغییر در الگوهای ارتباطی مخاطبان توصیف کرد و یادآور شد: چراکه مخاطبان در واقع در یک فضای آموزشی قرار میگیرند و نحوه اندیشه و برخورد آنها با موضوع بیماری ایدز تغییر میکند، به همین دلیل رسانهها میتوانند موجب تغییراتی در فضای ارتباطی جامعه شده و عاملی برای تغییر در جهت بهبود سلامت جسمی و اجتماعی این بیماران باشند.
آقایی با تاکید بر اینکه رسانهها میتوانند موجب انگ زدایی از این بیماران شوند، اضافه کرد: بر این اساس مطالعاتی را با عنوان «بازنمایی بیماران مبتلا به ایدز در سینما و تلویزیون ایران» در دانشگاه تهران اجرایی کردیم که در آن نحوه بازنمایی بیماری ایدز در رسانهها مورد بررسی قرار گرفت.
این محقق ادامه داد: این مطالعات نشان داد که در مقایسه با سینمای جهان تنها تعداد اندکی از فیلمهای سینمای ایران به موضوع بیماری ایدز پرداخته است که این امر نشان میدهد سیاست کلی نسبت به این بیماری سکوت و طرد است، از این رو به باور ما در چنین وضعیتی «سینما» در ایران نمیتواند نقش چندانی در بهبود وضعیت اجتماعی و ارتقای سلامت این بیماران داشته باشد.
وی با اشاره به بررسی کیفی و محتوایی برنامههای صدا و سیما در این مطالعات، توضیح داد: در ابتدای ورود بیماری ایدز به ایران این بیماری به عنوان یک بیماری غربی که متعلق به همجنسگرایان غربی است، در این برنامهها معرفی شد؛ از این رو این بیماران به عنوان افراد «غربزده» بازنمایی میشدند.
به گفته وی به این معنا که کسانی در ایران به این بیماری مبتلا میشدند که یا به غرب رفته بودند یا این بیماری را از آنجا با خود سوغات میآوردند، ضمن آنکه در یک گفتمان حاشیهای نیز بیماران بودند که با خون آلوده غربی به این بیماری مبتلا میشدند، اما مساله اصلی این بود که این بیماری با غرب پیوند داشت.
وی یادآور شد: با گذشت زمان و بالا رفتن آمار بیماران مبتلا به ایدز در ایران، دیگر این بیماری با مرکزیت غربزده معرفی نشد و این بیماران به عنوان افراد گناهکاری معرفی شدند که مرتکب به گناه شده بودند و اگر خودشان قوانین مدنی یا شرعی را رعایت میکردند، به این بیماری مبتلا نمیشدند.
آقایی با بیان اینکه در این گفتمان این بیماران عامل شیطان معرفی میشوند که حتی قصد دارند دیگران را نیز آلوده کنند، اظهار کرد: این گناهکارانی که باید از جامعه حذف شوند، ولی به تدریج و به خصوص با فعالیتهای گروههای مدنی و متخصصین آگاه این گفتمان به چالش کشیده میشود و حتی در سینمای ایران با فیلمهایی روبرو هستیم که این چالش را به نمایش میگذارند.
وی ادامه داد: این بار هر چند گفتمان گناهکار بودن این بیماران غالب است؛ اما این گفتمان قربانی بودن این بیماران است که با نشانههایی به خصوص در سینما مخاطب را با خود همراه میکند. البته آنچه در این اواخر شاهدش هستیم، نشانههایی از ظهور گفتمانهایی هستیم که این بیماران را افراد «خاکستری» و نه شیطانی سیاه در برابر فرشتهای سپید بازنمایی میکند. حتی در این اواخر فیلمهایی به چشم میخورد که این بیماران را با دال مرکزی ساختارشکنان جامعه و حتی گاه مصلحان اجتماعی شکستخورده نشان میدهند.
این محقق در عین حال با تاکید بر ضرورت پرداختن به وضعیت اجتماعی این بیماران در رسانهها، خاطرنشان کرد: بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، برساخت بیماری ایدز یا «اختراع ایدز» میتواند موجب شود که بیماران از حقوق درمانی، اجتماعی و اقتصادی خود محروم شوند. برای مثال میتوان به شرایط سخت اقتصادی و ضعف مالی حاکم بر زندگی این بیماران اشاره کرد.
به گفته وی برخی از بیماران از طرف خانواده و نزدیکان خود طرد شده و حمایتهای عاطفی و اقتصادی آنها را از دست دادهاند و بسیاری از این بیماران نگران تامین اقتصادی، از دست دادن شغل، ترس از افشای بیماری و از دست دادن دوستان و اطرافیان خود هستند. تمامی این موارد نشان میدهد مطالعه بیماری ایدز در ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، رسانهای و اقتصادی همچنان در اولویتهای مطالعاتی اقشار دانشگاهی ایران قرار دارد.
آقایی همچنین یادآور شد: این تحقیق همچنین نشان میدهد بازنمایی بیماران ایدز در سینما و تلویزیون بیش از آنکه به انگزدایی از این بیماران کمک کند، گفتمان انگزنی را تقویت کرده است.






دانشمندان اعلام کردهاند که بهتازگی موفق شدهاند یکی از عجیبترین سیارههای فراخورشیدی را در عالم شناختهشده، کشف کنند. این سیاره، یک غول گازی است که به ستاره مادر خود بسیار نزدیک است و هر ۱.۵ روز، مدار خود به دور این ستاره را تکمیل میکند؛ همچنین گفته شده که سطح این سیاره، از بسیاری از ستارهها داغتر است. این سیاره به دور ستارهای به نام KELT-9 گردش میکند. KELT-9 که با نام HD 195689 نیز شناخته میشود، یک ستاره نوع AA از رشته اصلی نمودار هرتزاشپرونگ-راسل است که در فاصلهی ۶۵۰۰ سال نوری از زمین قرار گرفته و از خورشید بزرگتر است. این برای نخستین بار است که ستارهشناسان سیارهای کشف میکنند که به چنین ستارهای نزدیک است و مشابه آن را تا پیش از این مشاهده نکردهاند.
این سیارهی فراخورشیدی، KELT-9b نام دارد و دمای سطح آن به هنگام روز به ۴۶۰۰ درجه کلوین (۴۳۲۶ درجه سلسیوس) میرسد. برای مقایسه، باید بدانید که دمای سطح خورشید ۵۸۰۰ درجه کلوین (۵۵۲۶ درجه سلسیوس) است و دمای سطح عطارد بهعنوان نزدیکترین سیاره به خورشید، تنها ۷۰۰ درجه کلوین (۴۲۶ درجه سلسیوس) است. دلیل این گرمای دیوانه کننده در سطح سیاره KELT-9b، نزدیکی بیش از حد به ستاره مادر است. البته ستارهای که این سیاره به دور آن گردش میکند، جزو داغترین ستارههایی است که ما میشناسیم و دمای سطح آن حدود ۱۰۱۷۰ درجه کلوین (۹۸۹۶ درجه سلسیوس) است.
جونتی هورنِر، ستارهشناسی از دانشگاه کوئینزلند جنوبی استرالیا، در مورد این کشف میگوید:
بر هیچکس پوشیده نیست که سطح این سیاره، تحت تأثیر ستارهی مادر است؛ زیرا این ستاره، بسیار درخشانتر و داغتر از خورشید است. همچنین نزدیکی بیش از حد سیارهی KELT-9b به ستارهی مادر، باعث میشود این سیاره به داغترین سیارهای تبدیل شود که بشر توانسته است کشف کند. دمای سطح آن به طرز خارقالعادهای بالا است و به بیش از هزار درجه سلسیوس میرسد.
KELT-9b بهعنوان یک غول گازی، حدود ۲.۸ برابر پرجرمتر از سیارهی مشتری است؛ اما به دلیل اینکه اتمسفر سیاره شدیداً تحت تأثیر ستارهی مادر است، تنها نیمی از چگالی مشتری را دارد. اسکات گائودی، ستارهشناسی از دانشگاه ایالتی اوهایو و همچنین یکی از پژوهشگرانی که در کشف این سیاره نقش داشته، در یک بیانیهی رسمی اینچنین گفته است:
هر تعریفی که بر پایهی جرم باشد، میتواند این سیاره را توصیف کند؛ اما اتمسفر این سیاره به دلیل دمای بسیار بالای سطح آن در طول روز، غیرمعمول است و ما تا به امروز نظیر آن را مشاهده نکردهایم.
در واقع به نظر میرسد که این سیاره از گرمای شدید رنج میبرد و ستارهشناسان از اینکه این سیاره توانسته است در این شرایط سخت همچنان وجود داشته باشد، تعجب میکنند.
آلن دافی، ستارهشناسی از دانشگاه سوینبرن، در مصاحبهای که با وبسایت ScienceAlert داشته، اینچنین گفته است:
من واقعاً از اینکه چنین سیارهای را مشاهده میکنم شگفتزده هستم. وقتی که یک ستارهی پرجرم، بسیار درخشان و داغ وجود دارد، قدرت تابش آن بسیار بالا خواهد بود و سعی میکند هر مادهای را که در اطراف ستاره قرار دارد، دور سازد. در واقع در اطراف این ستاره غبار و گاز زیادی وجود نداشته است که بتواند چنین سیارههایی را تشکیل دهد.
شرایط بسیار سختی که در اطراف ستارهی KELT-9 وجود دارد، باعث کوتاه شدن زندگی سیارههایی میشود که در اطراف ستاره گردش میکنند. گروهی که سیارهی KELT-9b را کشف کردهاند، تخمین زدهاند که سیارهی مذکور در هر ثانیه چیزی در حدود ۱۰ میلیون کیلوگرم از جرم خود را از دست میدهد و به احتمال زیاد، این گرمای بالا، ردپای درخشانی همچون دنبالهدارها در قسمت پشتی این سیاره تشکیل داده است. این یعنی به احتمال زیاد، سیاره مدت زیادی زنده نمیماند و شاید بهزودی کاملاً از بین برود و تنها یک هستهی سنگی جامد از آن باقی بماند (البته ما هنوز نمیدانیم که سیارههای مشابه KELT-9b هستهی سنگی جامد دارند یا خیر).
کشف این سیاره در واقع توسط یک گروه بینالمللی از پژوهشگران و ستارهشناسان آماتور صورت گرفته است و جهشی بزرگ به شمار میرود. جونتی هورنِر در این خصوص میگوید:
این کشف، به گسترش مرز آنچه ما میتوانیم به کمک فناوری به دست آوریم و آنچه ما میدانیم در آسمان است، منجر میشود. این کشف به دلایل بسیار بسیار زیادی شگفتانگیز و مهم است.
دانشمندان معمولاً به دنبال کشف سیارههای فراخورشیدی خاصی هستند که به دور ستارههای کمنور و کوچک مشابه خورشید، گردش میکنند؛ زیرا این سیارهها سادهتر کشف میشوند و احتمال شکلگیری حیات روی آنها وجود دارد و به همین دلیل مهم هستند؛ اما کشف سیارهی جهنمی KELT-9b باعث شد ما به این موضوع پی ببریم که چه چیزهای خارقالعادهای در آسمان وجود دارند و همچنین باعث افزایش درک ما از چگونگی تولد و مرگ سیارهها خواهد شد. آلن دافی در این خصوص گفت:
این کشف ما را به غیرممکنها امیدوار کرد. ما تا پیش از این تصور نمیکردیم سیارهای در اطراف یک چنین ستارههایی وجود داشته باشد؛ اما اکنون میتوانیم به ستارههایی که بسیار بزرگتر، درخشانتر و داغتر هستند نیز نگاهی بیندازیم؛ زیرا ممکن است که در اطراف آنها هم سیارههای شگفتانگیزی وجود داشته باشند.
اکنون که این کشف مهم صورت گرفته است، پژوهشگران امیدوار هستند که بتوانند بهزودی به کمک دیگر تلسکوپها، مانند تلسکوپ فوقالعاده قدرتمند جیمز وب ناسا که سال آینده به فضا پرتاب میشود، سیاره KELT-9b را با دقت بالاتری مشاهده کنند.
نتایج این پژوهشها در مجله Nature منتشر شده است.
5G یا نسل پنجم یک استاندارد وایرلس، مانند 4G است؛ اما هنوز تعریف مشخصی ندارد. انجمن بینالمللی ارتباطات (ITU) تا نوامبر ۲۰۱۷ تعریف نهایی 5G را اعلام نخواهد کرد، سازندگان چیپ هنوز سختافزار لازم برای 5G را تولید نکردهاند و شرکتهای مخابراتی در حال تست استانداردها هستند.
اما این موانع باعث نشدهاند شرکتها رو به جلو حرکت نکنند. اپراتورهایی همچون ورایزن، AT&T و اسپرینت در حال تست شبکههای 5G در شهرهای مختلف و سازندگانی همچون نوکیا، کوالکام و اینتل در حال تولید نمونههای اولیه تجهیزات 5G هستند که در نهایت در گوشیهای هوشمند، تبلتها، لپتاپها و دیگر محصولات استفاده خواهند شد. اما این شرکتها هنوز نمیدانند چه زمانی 5G به بازار عرضه خواهد شد یا حتی بر سر اینکه 5G چه خواهد بود، اختلاف دارند.
5G چیست؟
برای درک بهتر 5G، شناخت نسلهای قبلی فناوریهای مخابراتی مانند 3G، 2G و 4G ضروری است. با عرضه فناوری 2G در دهه ۹۰ میلادی، ارتباطات وایرلس تلفنی علاوه بر صوت، از پیامک نیز پشتیبانی کردند. 3G انتقال داده را نیز به پیامک و تماس صوتی افزود و در نهایت، 4G LTE سرعت و اطمینانپذیری این قابلیتها را افزایش داد.
5G بهبودهای زیادی نسبت به نسل قبل در تکنولوژیهای حال حاضر میدهد؛ اما تکنولوژیهای جدیدی نیز معرفی میکند. سازندگان هنوز بر سر تکنولوژیهای نهایی موجود در 5G توافق نکردهاند، اما مهمترین تکنولوژیها عبارتند از: سلولهای کوچک، امواج میلیمتری، MIMO، فیلترینگ فضایی و فول داپلکس.
برجهای مخابراتی کوچکی وجود دارند که میتوان آنها را در مکانهای دور از دید، مانند سقف خانه قرار داد. این برجها نیازی به انرژی زیادی ندارند و زمانی که بهصورت کلاستر باشند، بهتر عمل میکنند. سلولهای کوچک، دادهها را با استفاده از امواج میلیمتری منتقل میکنند. طول موج امواج میلیمتری از متوسط موجها کوتاهتر و بازه فرکانسی آنها بین ۳۰ تا ۳۰۰ گیگاهرتز است. این بازه فرکانسی از سیگنالهای خارجی در امان است؛ اما قدرت بسیار کمی برای عبور از موانع فیزیکی دارد. در برخی موارد، تنها یک برگ درخت کافی است تا دانلود شما مختل شود.
امواج میلیمتری محدودیتهای زیادی دارند؛ اما برای MIMO مناسب هستند. MIMO یک سیستم وایرلس است که از چندین فرستنده رادیویی برای فرستادن و دریافت داده بهصورت همزمان استفاده میکند. شبکههای 4G LTE فعلی از حداکثر ۸ فرستنده و ۴ گیرنده پشتیبانی میکنند؛ درحالیکه برجهای مخابراتی 5G از دهها فرستنده و گیرنده پشتیبانی خواهند کرد.
فرستنده رادیویی بیشتر به معنی تداخل بیشتر است و اینجا است که فیلترینگ فضایی وارد میشود. بهطور ساده، میتوان گفت فیلترینگ فضایی از الگوریتمهایی استفاده میکند تا حرکت امواج وایرلس را مدیریت کند و برای افزایش قدرت امواج، آنها را در یک پرتو متمرکز میکند.
فناوری فول داپلکس (Full Duplex) سیگنال را بیش از پیش تقویت خواهد کرد. اکثر برجهای مخابراتی و گوشیهای هوشمند نمیتوانند بهصورت همزمان داده را ارسال و دریافت کنند؛ اما گوشیهای هوشمندی که از فناوری فول داپلکس بهره ببرند، خواهند توانست همزمان داده را ارسال و دریافت کنند و این به معنای دوبرابر شدن پهنای باند است.
5G در دنیای واقعی
اگر تستهای فعلی را ملاک قرار دهیم، 5G بسیار سریع خواهد بود. پیشنویس اولیه سند ITU خواهان حداقل سرعت دانلود ۲۰ گیگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود ۱۰ گیگابیت بر ثانیه برای هر ایستگاه پایه است.
این سرعت بین همه کاربران برج مخابراتی تقسیم میشود؛ اما اپراتورهایی همچون AT&T، انتظار دارند 5G باید سرعت بالایی داشته باشد. داو والتر، معاون مدیر ارتباطات و معماری رادیویی شرکت AT&T، در کنفرانس 5G بروکلین در نیویورک گفت مهندسان این شرکت در سایت آزمایشی در شهر آستین تگزاس به سرعت ۶ گیگابیت بر ثانیه دست یافتهاند. با این سرعت میتوان یک فیلم 4K با حجم ۱۰۰ گیگابایت را تنها در دو دقیقه و نیم دانلود کرد.
پیشنویس مشخصات 5G خواهان زمان تأخیر کم است. ITU زمان تأخیر 5G را ۵ میلیثانیه میداند. در مقام مقایسه، زمان تأخیر 4G LTE حدود ۲۰ میلیثانیه است. زمان تأخیر کم 5G خبر خوبی برای اپلیکیشنهای چت ویدئویی و بازیهای رایانهای چندکاربره خواهد بود.
اما پوشش 5G در حد 4G LTE و حتی در حد 3G نیز نخواهد بود. از بسیاری جهات، 5G شبیه وایفای خواهد بود تا ارتباطات موبایلی. فرستندههای 5G بهجای برجهای بلند، در مکانهایی نزدیک به زمین نصب میشوند. 5G دامنه و برد نسلهای فعلی را ندارد و اگر فرستنده پشت یک مانع مانند دیوار قرار گیرد، سیگنال را از دست خواهید داد. علت این است که امواج 5G فرکانس بالایی دارند و طول موج آنها کم است، در نتیجه، قدرت نفوذ به اشیایی مانند دیوار، پنجره و درخت ندارد. یکی از راهحلهای این مشکل این است که در مکانهای پر رفت و آمد مانند پارک، کافیشاپ و فرودگاه، تجهیزات 5G نصب شود. باسیل الکادی، مدیر بازاریابی کوالکام در این زمینه میگوید:
ما در مورد مراکز شلوغ شهری در نیویورک و شیکاگو بحث میکنیم. شما 5G را ابتدا در مراکز خرید و پارکها خواهید دید.
جیسون الیوت، مدیر بازاریابی و امور شرکتی نوکیا، میگوید:
اپراتورها باید در مورد برنامه خود بسیار محتاط باشند. اگر به نقشهی هوایی منهتن نگاه کنید، خواهید دید که در خیابانهای پهن بر خلاف خیابانهای باریک، درختی وجود ندارد. پس اگر فرستندهها در خیابانهای پهن نصب شوند، در خیابانهای باریک سیگنال خوبی دریافت نمیشود.
هاتاسپاتهای 5G از نظر اندازه بسیار متفاوت خواهند بود و برخی از مناطق نسبت به مناطق دیگر عملکرد بهتری خواهند داشت. الیوت میگوید: «شما در درون هاتاسپاتها، هاتاسپاتهایی با سرعت بیشتر و زمان تأخیر کمتر خواهید داشت.»
این معایب باعث میشوند اپراتورها به پشتیبانی از 4G LTE تا آیندهای نامعلوم ادامه دهند. الکادی میگوید:
بیشتر دستگاههای 5G از 4G LTE نیز پشتیبانی خواهند کرد. اگر کاربر از ناحیه پوششی 5G خارج شود، از 4G استفاده خواهد کرد. LTE باید وجود داشته باشد.
به همین دلیل، الکادی انتظار دارد 4G LTE نیز در کنار 5G به توسعه خود ادامه دهد. اسپرینت و اریکسون در حال کار روی 4G LTE گیگابایتی هستند و تیموبایل نیز ادعا میکند که بخشی از شبکهاش از 4G LTE گیگابایتی پشتیبانی میکند. الکادی میگوید:
شبکههای LTE به تکامل خود ادامه خواهند داد. ما انتظار داریم تا دو سه سال آینده 4G LTE با سرعت ۲ گیگابیت بر ثانیه در دسترس همگان باشد.
اینترنت پرسرعت خانگی
5G حتی قادر است اینترنت پرسرعت در اختیار کاربران خانگی قرار دهد. در ماه فوریه امسال، ورایزن اعلام کرد که اواخر سال ۲۰۱۷ تست تکنولوژی 5G را در پنج شهر آمریکا آغاز میکند. ورایزن با همکاری سامسونگ، اریکسون، اینتل و کوالکام در خانهها نقاط دسترسی 5G نصب میکند که قادر به ارائه اینترنت پرسرعت گیگابایتی هستند.
ورایزن تنها شرکتی نیست که تست 5G را در دستور کار خود قرار داده است. AT&T امسال DirecTV را به کاربران خانگی عرضه خواهد کرد. DirecTV در حال حاضر نام سرویس استریم تلویزیونی شرکت AT&T است؛ اما این شرکت قصد دارد DirecTV را بهصورت یک بسته چهارگانه شامل سرویس تلویزیون، اینترنت 5G خانگی، سرویس موبایل و سرویس تلفن ثابت عرضه کند.
این میتواند خبر خوبی برای کاربران باشد و حق انتخاب مصرفکنندگان را افزایش میدهد. بر اساس گزارش سال ۲۰۱۵ کمیسیون فدرال ارتباطات، ۵۱ درصد خانههای آمریکا برای تهیه اینترنت ۲۵ مگابیت بر ثانیه و بالاتر، تنها به یک اپراتور دسترسی دارند.
تمرکز بر ارائه 5G برای خانهها شاید بیشتر به دلیل تجهیزات باشد. سازندگان تراشه همچون اینتل و کوالکام، مودمهای 5G خود را اوایل سال ۲۰۱۷ معرفی کردند و پیشرفتهایی داشتهاند، اما هنوز راه درازی در پیش دارند. الکادی میگوید:
در بازه زمانی کم، استفاده از وایرلس آسانتر از 5G خواهد بود. عمر باتری و دیگر مشکلات، چالشهایی برای توسعه 5G خواهند بود.
5G ارزان نخواهد بود و واضح است که اپراتورها دوست دارند بخشی از هزینه را بر گردن مشتریان بیندازند. تحلیلگران iGR معتقدند که توسعه و ساخت شبکههای 5G به ۴۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای ارتقاء شبکههای LTE تا سال ۲۰۱۹ و ۵۶ میلیارد دلار برای نصب تجهیزات جدید 5G بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۵ نیاز دارد. شرکت سیسکو معتقد است که میزان مصرف داده اینترنت موبایل تا سال ۲۰۱۹، ۵۷ درصد افزایش خواهد داشت و میانگین قیمت طرح داده موبایل از ۵۱ دلار به ۱۱۹ دلار میرسد. ایان گیوت، رئیس iGR، میگوید:
اجرای 5G هزینه بالایی خواهد داشت. بر خلاف تکنولوژیهای وایرلس پیشین که بیشتر هزینه در رابطهای هوایی بود، 5G نیاز به سرمایهگذاری زیادی در مراکز داده و دفاتر مرکزی خواهد داشت. موفقیت 5G به توانایی پشتیبانی از سرویسها و اپلیکیشنهایی که به زمان تأخیر کم نیاز دارند و ارائه ویدئوها بستگی دارد.
کاربردهای 5G
سرعت بالا و زمان تأخیر کم، پتانسیل آن را دارد تا صنایع گوناگون را دگرگون کند.
خودروها
خودروهای خودران یکی از مهمترین عوامل رشد اینترنت 5G خواهند بود. آیندهنگران پیشبینی میکنند که خودروهای خودران بر بستر شبکههای با تأخیر کم، اطلاعاتی همچون مدیریت فضای ابری، اطلاعات سنسورها و محتوای چندرسانهای را تبادل میکنند. بر اساس تحقیقات ABI Research، در آینده ۶۷ میلیون حساب کاربری به خودروهای 5G اختصاص خواهد یافت که سه میلیون از آنها مربوط به ارتباطات با زمان تأخیر کم در خودروهای خودران خواهد بود.
اینترنت اشیاء
بر اساس گفتههای آشا کدی، مدیر کل استانداردهای موبایل در اینتل، 5G اولین شبکهای است که در هنگام طراحی آن،تطابق آن با اینترنت اشیاء در نظر گرفته شده است. او میگوید:
شبکهها و استانداردهای نسل بعدی برای حل چالشهای ترکیب زیرساختهای ارتباطی و کامپیوتری لازم خواهند بود. در شبکههای 5G، قابلیتهای محاسباتی با قابلیتهای ارتباطی ترکیب میشوند و به همین دلیل تریلیونها دستگاهی که به اینترنت متصل هستند، نگران توان پردازشی نخواهند بود؛ چون شبکه خواهد توانست هر پردازشی را انجام دهد.
کدی آیندهای را تصور میکند که ساعتهای هوشمند و تبلتها با استفاده از سنسورهای حساس به مکان و محتوا، اطلاعات را با کسانی که در تقویم شما هستند به اشتراک میگذارند و در هنگام استفاده از سرویسهایی مبتنی بر مکان، در مصرف انرژی صرفهجویی میکنند. در نهایت، هر چیزی از گجتهای پوشیدنی گرفته تا محصولات اینترنت اشیاء مانند ماشینهای لباسشویی، دوربینهای ترافیک و حتی درختهایی که سنسورهای کوچک دارند، با هم ارتباط خواهند داشت. او میگوید:
زیرساختی از ارتباطات و قدرت محاسباتی وجود خواهد داشت و هیچ کس دست خالی نخواهد ماند؛ چون بسیاری از قابلیتهایی که لازم دارند، در نزدیکی آنها خواهد بود. حتی شارژ وایرلس نیز در این شبکه تجمیع میشود تا دستگاهها پیوسته کار کنند.
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
5G باعث پیشرفتهای زیادی در حوزه واقعیت مجازی و استریم ویدئو خواهد شد. اخیرا اپراتور اسپرینت، تورنمنت فوتبال آمریکایی Copa America را بهصورت واقعیت مجازی وایرلس استریم کرد و هواوی دمویی از یک ویدئوی ۳۶۰ درجه که بهصورت زنده بر بستر شبکه 5G پخش شده بود، نشان داد.
اپلیکیشنهای مبتنی بر فضای ابری
اپلیکیشنهای وب و فضای ذخیرهسازی ابری از 5G بهره زیادی خواهند برد. الکادی میگوید:
فضای ابری به یک ضمیمه نامحدود حافظه گوشی هوشمند تبدیل خواهد شد. شما دیگر هیچگاه نگران کمبود حافظه برای ذخیره عکسهای خود نخواهید بود.
اپلیکیشنهای فوری گوگل، اپلیکیشنهای وب مبتنی بر فضای ابری که بسیار سریع در جستجوگر موبایل اجرا میشوند، از 5G بهره زیادی میبرند. با سرعت بالای شبکه، شما دیگر نگران زمان لود پایین نخواهید بود.
تا چه زمانی باید منتظر بمانیم؟
بیشتر اپراتورها ۲۰۲۰ را سال عرضه گسترده 5G هدفگذاری کردهاند. اما برخی از اپراتورها مطمئن هستند که زودتر از ۲۰۲۰ میتوانند شبکههای 5G را راهاندازی کنند. AT&T قصد دارد دوره آزمایشی شرکتهای کوچک و مجتمعهای خانگی را در نیمه دوم سال ۲۰۱۷ گسترش دهد. الکادی، مدیر بازاریابی کوالکام، معتقد است که محصولات سازگار با 5G امسال روانه بازار میشوند. او میگوید:
ما انتظار داریم در سال ۲۰۱۷ بین ۸ تا ۱۰ محصول سازگار با 5G در سراسر دنیا ببینیم. ما طبق برنامه حرکت میکنیم. 5G زودتر از آن چیزی که فکر کنید فرا خواهد رسید.
از زمان رونمایی سامسونگ از Exynos 3 Single، نخستین سیستم-روی-یک-چیپ از خانوادهی اکسینوس، هفت سال میگذرد. این تراشهی ۳۲ بیتی و ۴۵ نانومتری برای نخستین بار در گوشی هوشمند نامدار گلکسی اس به کار گرفته شد؛ محصولی که زمینهساز موفقیتهای سامسونگ در دنیای گوشیهای هوشمند شد. از آن زمان تاکنون، کرهایها در هر نسل از تراشههای سری اکسینوس، سعی در بهبود عملکرد و پایینآوردن مصرف آنها داشتهاند.
طی هفت سال گذشته، سامسونگ همواره به دنبال یافتن راهکارهایی نوآورانه برای بهبود عملکرد و بالا بردن بهرهوری تراشههای خود بوده است. سامسونگ در جریان نمایشگاه CES 2013 از نخستین تراشهی هشت هستهای موبایل دنیا با معماری big.LITTLE رونمایی کرد و در سال ۲۰۱۴ با رونمایی از تراشهی (Exynos 7 Octa (5433، استفاده از تراشههای چند هستهای موبایل و ۶۴ بیتی را به پدیدهای مرسوم بدل کرد.
در نوامبر سال ۲۰۱۵ سامسونگ با معرفی تراشهی بالاردهی (Exynos 8 Octa (8890، از نخستین هستهی سفارشیشدهی خود با نام "Exynos M2 "Mongoose پرده برداشت؛ سیپییوی سفارشیشدهی سامسونگ عملکرد سینگل-ترد و مالتی-ترد بهتری دارد و مصرف انرژی آن نیز نسبت به سیپییوی بهکاررفته در تراشههای پیشین سری اکسینوس پایینتر است. این تراشه در گوشیهای گلکسی اس ۷ و اس ۷ اج به کار گرفته شد.
کرهایها در فوریهی سال جاری و مدتی پیش از معرفی نسل هشتم کهکشانیها، از جدیدترین تراشهی بالاردهی خود با نام Exynos 9 Series 8895 رونمایی کردند. این تراشه همانند نسل قبل خود از هستههای پردازشی سفارشیشدهی سامسونگ بهره میبرد؛ هستههایی که با نام Exynos M2 شناخته میشوند و نسبت به نمونههای M1، قدرتمندتر و بهینهتر هستند.
اکسینوس ۸۸۹۵، نخستین تراشهی سامسونگ محسوب میشود که از فناوری تولید ۱۰ نانومتری FinFET با ساختار سهبعدی بهبودیافتهی ترانزیستور بهره میبرد؛ این فرایند تولید نسبت به فناوری ۱۴ نانومتری، ۲۷ درصد عملکرد بهتر و ۴۰ درصد مصرف انرژی پایینتر به ارمغان میآورد. در ادامه به تراشهی هشت هستهای و ۱۰ نانومتری اکسینوس ۸۸۹۵ و قابلیتهای منحصربهفرد این سیستم-روی-یک-چیپ توانمند نگاهی عمیق خواهیم داشت.
مشخصات تراشههای اکسینوس سامسونگ | |||
---|---|---|---|
مشخصات / تراشه | اکسینوس ۸۸۹۵ | اکسینسوس ۸۸۹۰ | اسنپدراگون ۸۳۵ |
سیپییو | ۴ هستهی اکسینوس M2 با فرکانس ۲.۳۱۴ گیگاهرتز ۴ هستهی پردازشی Cortex-A53 با فرکانس ۱.۶۹ گیگاهرتز |
۴ هستهی اکسینوس M1 با فرکانس ۲.۳ و ۲.۶ گیگاهرتز ۴ هستهی پردازشی Cortex-A53 با فرکانس ۱.۶ گیگاهرتز |
۴ هستهی Kryo 280 با فرکانس ۲.۴۵ گیگاهرتز ۴ هستهی پردازشی Kryo 280 با فرکانس ۱.۹ گیگاهرتز |
جیپییو | Mali G71MP20 |
Mali T880MP12 ۶۵۰ مگاهرتز |
Adreno 540 ۷۱۰ مگاهرتز |
کنترلر حافظه | LPDDR4X | LPDDR4 | LPDDR4X |
حافظهی ذخیرهسازی | eMMC 5.1, UFS 2.1 | eMMC 5.1, UFS 2.0 | eMMC 5.1, UFS 2.1 |
مودم | Down: LTE Cat16 Up: LTE Cat13 |
Down: LTE Cat12 Up: LTE Cat13 |
Down: LTE Cat16 Up: LTE Cat13 |
ISP | دوربین عقب: ۲۸ مگاپیکسل دوربین جلو: ۲۸ مگاپیکسل |
دوربین عقب: ۲۴ مگاپیکسل دوربین جلو: ۱۳ مگاپیکسل |
۳۲ مگاپیکسل تکی ۱۶ مگاپیکسل دوگانه |
فرایند تولید | ۱۰ نانومتری FinFET | ۱۴ نانومتری FinFET | ۱۰ نانومتری FinFET |
همانطور که از نام تراشهی Exynos 9 Series 8895 برمیآید، میتوان حدس زد که این چیپ تفاوت فاحشی با سیستم-روی-یک-چیپ اکسینوس ۸۸۹۰ ندارد؛ با این حال، کرهایها تغییرات مهمی در ساختار این تراشه بهوجود آوردهاند که میتواند عملکرد کلی مجموعه را تحت تأثیر قرار دهد.
فرایند ساخت ۱۰ نانومتری FinFET
اکسینوس ۸۸۹۵ نخستین سیستم-روی-یک-چیپ ۱۰ نانومتری دنیا محسوب میشود؛ این تراشه توسط Samsung LSI طراحی و توسط سامسونگ تولید شده است. فرایند ساخت ۱۰ نانومتری بهمفهوم آن است که طول مسیری که الکترونها در داخل ترانزیستور طی میکنند (طول گیت) تقریبا معادل ۱۰ نانومتر است؛ بنابراین در تراشهی جدید سامسونگ، الکترونها نسبت به نمونههای ۱۴ یا ۲۸ نانومتری قبلی، مسافت کوتاهتری طی میکنند. علاوه بر این، ساختار سهبعدی FinFET به الکترونها اجازه میدهد در هر ترانزیستور روی سه سطح حرکت کنند و این موضوع امکان عبور تعداد الکترونهای بیشتر را طی هر واحد زمان فراهم میکند؛ بنابراین به لطف حرکت سریعتر الکترونها در داخل ترانزیستورها، تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵ عملکرد بهبودیافته با سرعت رایانش سریعتر به ارمغان میآورد.
سامسونگ مدعی است که به لطف فرایند ساخت ۱۰ نانومتری بهکاررفته در تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵، این چیپ تا ۲۷ درصد عملکرد بهتر یا ۴۰ درصد مصرف انرژی پایینتری در قیاس با تراشههای مبتنی بر فرایند ۱۴ نانومتری FinFET به ارمغان میآورد.از این رو گوشیهای گلکسی اس ۸ و اس ۸ پلاس که از این تراشه بهره میبرند نیز عملکرد سریعتر و بهینهتری در اختیار کاربر قرار میدهند؛ بهطوری که کهکشانیهای هشتم کرهایها نهتنها از عهدهی وظایف یک گوشی هوشمند برمیآیند؛ بلکه میتوانند قابلیتهایی مانند فراهم کردن تجربهی دسکتاپ از طریق داک Samsung DeX و کنترل دستگاههای هوشمند خانه از طریق Samsung Connect ارائه دهند.
پردازنده مرکزی سفارشیشده
واحد پردازش مرکزی یا CPU در تراشههای موبایل، یکی از قطعات کلیدی برای اجرای اپلیکیشنهای سنگین یا فراهم کردن تجربهی مالتیتسکینگ بینقص محسوب میشود. اکسینوس ۸۸۹۵ از یک پردازندهی مرکزی هشت هستهای بهره میبرد که شامل نسل دوم از هستههای سفارشیشدهی سامسونگ موسوم به Exynos M2 است. این هستهها نسل دوم و ارتقاءیافته از نمونههای بهکاررفته در تراشهی اکسینوس ۸۸۹۰ هستند.
نسل دوم از پردازندهی مرکزی سفارشیشدهی سامسونگ به لطف IP و معماری بهبودیافته، عملکرد سریعتر و مصرف پایینتری به ارمغان میآورد. اکسینوس ۸۸۹۵ از هشت هستهی پردازشی شامل چهار هستهی قدرتمند و سفارشیشدهی "Exynos M2 "Mongoose با فرکانس کاری ۲.۳ گیگاهرتز و چهار هستهی کممصرف با ریزمعماری Cortex-A53 آرم و فرکانس ۱.۶۹ گیگاهرتز تشکیل شده است.
ساختار یادشده برای پردازندهی مرکزی اکسینوس ۸۸۹۵، به لطف سیستم اتصال میانی سامسونگ موسوم به Samsung Coherent Interconnect یا SCI برای فناوری چندپردازشی ناهمگون (HMP) معماری big.LITTLE امکان به وجود آوردن تعادلی مناسب، بین عملکرد و بهرهوری را فراهم میکند. در پردازش مبتنی بر معماری big.LITTLE، تعداد بهینهای از هستههای سفارشیشدهی سامسونگ و هستههای Cortex-A53 به کار گرفته میشود تا بدین ترتیب، به هر تسک دلخواه، توان پردازشی مناسبی اختصاص یابد و از این طریق، در مصرف انرژی صرفهجویی شود.
واحد پردازش گرافیکی
سامسونگ با بهره گرفتن از جدیدترین نسل واحد پردازش گرافیکی Mali-G71 آرم با پیکرهبندی MP20، بهطور قابل توجهی قابلیتهای گرافیکی تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵ را ارتقاء داده است. آرم در طراحی Mali-G71 از نسل جدید معماری GPU موسوم به Bifrost بهره گرفته است؛ به لطف این معماری، ساختار داخلی G71 بهصورت بنیادینی اصلاح شده است تا بدین ترتیب با ماهیت موازیسازی همزمان در سطح تِرد یا TLP پردازندههای گرافیکی دسکتاپ و بار محاسباتی مدرن برابری کند.
آرم پیش از این پیشبینی کرده بود که عملکرد گرافیکی دستگاههای مبتنی بر پردازندهی گرافیکی G71 حدود ۵۰ درصد بهتر از دستگاههای مبتنی بر T880 باشد؛ اما سامسونگ پا را فراتر گذاشته و اعلام کرده است که تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵ حدود ۶۰ درصد، عملکرد گرافیکی بهتری ارائه میدهد.
برای ارائهی محتوای گرافیکی شارپتر و واقعگرایانهتر، واحد پردازش گرافیکی تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵ از قابلیتهای گرافیکی متنوعی مانند MSAA یا آنتی-الیاسینگ چندنمونهگیری برای بهبود کیفیت تصویر، Mipmap برای افزایش سرعت رندرگیری،Tessellation برای مدیریت مجموعهی دادههای مبتنی بر چندضلعیها و پشتیبانی از آخرین کتابخانههای مربوط به گرافیک مانند Vulkan بهره میبرد. علاوهبر موارد یادشده، ترکیب معماری پیشرفتهی Mali-G71 با فرایند ساخت ۱۰ نانومتری FinFET، بهطور قابل توجهی بر سطح عملکرد و بهرهوری تراشه میافزاید.
اکسینوس ۸۸۹۵ نخستین تراشهی سامسونگ محسوب میشود که با معماری سیستم ناهمگن یا HSA سازگار است؛ این معماری امکان یکپارچهسازی پردازندهی مرکزی و پردازندهی گرافیکی روی باس یکسان با حافظه و تسکهای اشتراکی را میدهد. برای این منظور، باید علاوه بر واحدهای پردازشی، بخشهای دیگر تراشه نظیر اتصال میانی یا اینترکانکت نیز با HSA سازگار باشند؛ از این رو سامسونگ پیش از عرضهی اکسینوس ۸۸۹۵، نسخهای جدید از اینترکانکت اختصاصی خود منتشر کرد که با این معماری سازگار است. HSA در نهایت به توسعهدهندگان امکان توسعهی راحتتر اپلیکیشنهایی را میدهد که در زمینهی رایانش از جیپییو استفاده میکنند.
کنترلر حافظه
سامسونگ برای تغذیهی تراشهی قدرتمند اکسینوس ۸۸۹۵، پشتیبانی از حافظهی LPDDR4x را نیز به آن اضافه کرده است؛ نسخهای ارتقاءیافته از حافظهی LPDDR4 استاندارد که با هدف کاهش ۲۰ درصدی مصرف انرژی DRAM از طریق کاهش ۴۵ درصدی توان خروجی درایور (ولتاژ I/O VDDQ) از ۱.۱ ولت به ۰.۶ ولت طراحی شده است. حافظهی LPDDR4x بهتازگی معرفی شده است و تراشههای اسنپدراگون ۸۳۵ و اکسینوس ۸۸۹۵ تنها نمونههای بالارده و قدرتمندی هستند که از این حافظهی جدید پشتیبانی میکنند.
مودم گیگابیتی
به لطف تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵، گوشیهای گلکسی اس ۸ و اس ۸ پلاس، بهصورت پیشفرض از سریعترین اتصال LTE ممکن پشتیبانی میکنند. این تراشه از یک مودم LTE گیگابیتی بهره میبرد که از LTE کتگوری ۱۶ برای Downlink و LTE کتگوری ۱۳ برای Uplink پشتیبانی میکند و امکان دانلود و آپلود به ترتیب با سرعت ۱ گیگابیت بر ثانیه و ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه فراهم میکند.
علاوه بر موارد یادشده، مودم بهکاررفته در تراشهی بالاردهی سامسونگ، در نوع خود نخستین نمونهای است که برای Downlink از تجمیع ۵ برابری حاملهای LTE برای دستیابی به سرعت دانلود ۱ گیگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند و نتیجهی آن امکان برقراری ارتباط موبایل سریعتر و پایدارتر است؛ اما در وضعیت دانلود، تنها از ترکیب دو حامل LTE برای دستیابی به سرعت ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه استفاده میشود.
کدک چند-فرمتی (MFC)
سیستم-روی-یک-چیپ اکسینوس ۸۸۹۵ از نسخهی جدید بلوک کدگشایی ویدیوی سامسونگ، موسوم به کدک چند فرمتی یا MFC نیز بهره میبرد؛ جدیدترین نسخه از این بلوک، از کدگذاری ویدیویی پربازده یا HEVC و کدگشایی VP9 تا حداکثر رزولوشن 4K با نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه پشتیبانی میکند.
در بیانیهی مطبوعاتی سامسونگ آمده است که فناوری پردازش ویدیوی ویژهای نیز قادر است کیفیت بخش خاصی از تصویر را که چشم انسان به آن حساسیت بیشتری دارد، بهبود ببخشد. با توجه به امکان استفاده از گلکسی اس ۸ و اس ۸ پلاس در کاربردهای مبتنی بر واقعیت مجازی، بهنظر میرسد که ایدهی این فناوری، بهگونهای شبیه به رندرینگ Foviated است.
رندرینگ Foviated، تکنیکی جدید در بازیهای ویدیویی است که با کاهش کیفیت تصویر در ناحیهی بینایی خارج از مرکز (Peripheral Vision)، با استفاده از سیستم ردیابی چشمی که با هدستهای واقعیت مجازی یکپارچه شده است، بار محاسباتی را در رندرینگ به مقدار زیادی کاهش میدهد.
پردازنده سیگنال تصویر (ISP)
پردازندهی سیگنال تصویر یا ISP تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵ نیز ارتقاء یافته است. این ISP اکنون برای دوربینهای جلو و عقب دستگاه از سنسورهای ۲۸ مگاپیکسلی پشتیبانی میکند؛ البته در لیست مشخصاتی که کرهایها منتشر کردهاند، پشتیبانی از حالت دوربین دوگانهی ۲۸+۱۶ مگاپیکسل نیز به چشم میخورد.
تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵ در حقیقت از دو ISP بهره میبرد: یک ISP با عملکرد بالا و یک ISP کممصرف که احتمالا نمونهی کممصرف برای سنسور ۱۶ مگاپیکسلی در حالت دوربین دوگانه در نظر گرفته شده است. سامسونگ مدعی است که این راهکار در عین پشتیبانی از دوربین دوگانه، مصرف انرژی را نیز در سطح پایینی نگه میدارد.
امنیت بهبودیافته
به لطف پردازندهی اکسینوس ۸۸۹۵، گوشیهای گلکسی اس ۸ و اس ۸ پلاس از پلتفرم امنیتی Samsung Knox بهره میبرند؛ این گوشیها از قابلیتهای امنیتی بایومتریک نظیر حسگر اثر انگشت، حسگر تشخیص عنبیه و چهره نیز پشتیبانی میکنند. سامسونگ در تراشهی اکسینوس ۸۸۹۵، واحد مجزایی برای یک زیرسیستم امنیتی بهبودیافته در نظر گرفته که وظیفهی آن، پردازش امنیتی جهت محافظت بهتر از اطلاعات خصوصی و محرمانهی کاربر است.
نظر شما در رابطه با پردازندهی بالاردهی اکسینوس ۸۸۹۵ چیست؟
دانشمندان با گرم کردن کربن تا دمای هزار درجهی سلسیوس، موفق به کشف حالت جدیدی از کربن شدهاند. حالت جدید کربن، مقاومت بسیار بالا و وزنی بسیار پایین دارد؛ این ویژگیها به همراه انعطافپذیری بالا و رسانایی الکتریکی، باعث میشوند حالت جدید کربن برای محققین بسیار هیجانانگیز باشد.
علاوه بر اینکه کشف حالت جدید کربن با ویژگیهای خارقالعادهی آن جالب است، روش رسیدن به این حالت هم میتواند شروعی تازه برای کشف طیف گستردهای از موادی باشد که تا به حال امکان دسترسی به آنها وجود نداشته است.
کربن چهارمین عنصر با فراوانی بالا در جهان هستی و همچنین دومین عنصر فراوان در بدن انسان، بعد از اکسیژن به شمار میرود؛ در نتیجه، این عنصر شیمیایی نقش مهمی در حیات روی زمین بازی میکند. افزون بر تمام این خصوصیتها، کربن اشکال مختلفی هم در طبیعت دارد؛ از گرافیت با درجهی نرمی بالا تا الماس بهعنوان سختترین مادهی شناختهشده. میتوان گفت تقریبا عنصر مشابه دیگری با چنین خصوصیات ویژهای وجود ندارد. آرایش اتمهای کربن در ساخت حالت ماده نقش برجستهای دارند؛ طوری که گرافیت و الماس هر دو حالتی از کربن با دو آرایش اتمی متفاوت هستند. گرافن نیز ساختاری تکلایهای از اتمهای کربن دارد و قویترین مادهی جهان بهحساب میآید.
در تحقیق صورت گرفته، محققین دریافتند که با گرم کردن کربن تا دمای هزار درجهی سلسیوس در فشاری برابر با ۲۵۰ هزار اتمسفر، میتوان حالتی جدید از کربن به دست آورد که بسیار قوی و انعطافپذیر است. بنابراین میتوانیم برای این حالت جدید کاربردهای گوناگونی چون استفادههای بیولوژیکی تا ساخت فضاپیما متصور شویم. ژیشنگ ژائو، عضو تیم تحقیقاتی از دانشگاه یانشان چین، در این مورد میگوید:
مادههای سبک با قدرت و انعطافپذیری بالا همانند حالت جدید کشفشده از کربن، در ساخت تجهیزاتی که به دنبال کاهش وزن هستیم اهمیتی حیاتی دارتد. اهمیت این مواد میتواند حتی عامل مهمی چون هزینه را در حاشیه قرار دهد.
در گذشته نیز دانشمندان در پی رسیدن به این حالت کربن بودند؛ حالتی که البته بدون ایجاد فشار بالا در کنار گرما، امکان بازگشت به حالت اولیه در آن زیاد است و همین عامل بهعنوان یکی از دلایل شکست پژوهشهای قبلی بهحساب میآید. در روش استفادهشده توسط ژائو و همکارانش، آنها با ایجاد گرما و فشار بهینه، شرایط را برای رسیدن به حالت جدید مهیا کردند. نتیجهی کار حالتی عجیب از کربن بود؛ این حالت علاوه بر داشتن ویژگیهایی از گرافیت، پیوندهایی محکم همچون الماس را بین اتمهای خود نشان میدهد. علاوه بر این با داشتن ساختار لایهای مثل گرافن، ویژگیهایی مثل نرمی و استحکام را بهصورت همزمان دارد.
در شکل پایین میتوانید سه حالت مختلف این مادهی جدید را مشاهده کنید. در این حالتها گویهای قرمز، پیوندهای الماسمانند و گویهای سیاه، ساختار لایهای گرافن را نشان میدهند. پژوهشگران مادهی جدید را Compressed Glassy Carbon یا کربن فشردهی شیشهای نامگذاری کردهاند.
در مقالهی منتشرشده آمده است:
کربن فشردهی شیشهای ویژگیهایی خاص دارد؛ قدرتی بالا نزدیک به دو برابر قویتر از سرامیکهایی که در صنعت استفاده میشوند و بهطور همزمان، انعطافپذیری بالا در برابر فشارهای نقطهای واردشده به سطح ماده. انعطافپذیری این ماده از لاستیکهای طبیعی، سیلیکا و خیلی دیگر از مواد موجود بیشتر است و استحکام آن هم به میزان ۵ برابر بیشتر از فلزات و آلیاژهای مختلف است.
باید منتظر ماند و دید حالت جدید کربن در کدامیک از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. در همین حین، روش استفادهشده برای تولید کربن فشردهی شیشهای راه جدیدی برای پژوهشگران در مسیر کشف طیفهای گوناگونی از مواد دیگر باز میکند. دکتر ژائو در ادامه میگوید:
امیدواریم روش معرفیشده به شناخت یا ساخت خانوادههای مختلفی از مواد با کاربردهای متنوع منجر شود.
نتیجهی این پژوهش در نشریهی Science Advances به چاپ رسیده است.
تا همین چند سال پیش، تنها محصول مشهور آئودی برای علاقهمندان خودروهای اسپرت، مدل R8 بود، اما امروزه میتوان در کلاسهای متفاوت بدنه، یک مدل هیجانانگیز از سبد آئودی انتخاب کرد که مجهز به سیستم دو دیفرانسیل هوشمند کواترو، پیشرانهی قدرتمند ۶۰۰ اسب بخار و تواناییهای فنی خیرهکننده باشد.
آئودی R8 در سال ۲۰۰۶ معرفی شد و با نسخهی V10 که در سال ۲۰۰۹ به تولید رسید، شهرت بیشتری پیدا کرد. قدرتمندترین مدل فعلی از این خودرو R8V10 Plus است که ۶۰۰ اسب بخار قدرت و ۵۶۰ نیوتنمتر گشتاور دارد. پپیشرانهی ۱۰ سیلندر R8، حدود ۵.۲ لیتر حجم دارد و میتواند این مدل را ظرف ۳.۲ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برساند. در بعضی تستها، R8V10 Plus آمار ۲.۹ ثانیه برای سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، ۶.۵ ثانیه برای سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت و ۱۱ ثانیه برای سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت را ثبت کرده است. نهایت سرعت این محصول ۳۳۰ کیلومتر بر ساعت خواهد بود که با قیمتی نزدیک به ۲۰۰ هزار دلار فروخته میشود.
آئودی RS6، با بدنهی سدان هم تولید میشود؛ اما بهعنوان یکی از داغترین هاچبکهای دنیا به شهرت رسیده است. پیشرانهی ۸ سیلندر ۴ لیتری این خودرو به لطف استفاده از توربوی دوگانه، قدرت ۶۰۰ اسب بخار و گشتاور ۵۶۰ نیوتنمتر فراهم میکند. RS6 میتواند ظرف ۳.۷ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. نهایت سرعت این محصول ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت است و با قیمت ۱۱۰ هزار دلار، در بازار جهانی عرضه میشود.
مدل S8 در کلاس سدانهای لوکس قرار میگیرد؛ اما تواناییهای اسپرت بسیار خوبی در اختیار راننده میگذارد. این خودرو کاملا مشابه آئودی RS6، پیشرانهی ۴ لیتری توئینتوربو به قدرت ۶۰۰ اسب بخار با گشتاور ۵۶۰ نیوتنمتر دارد. بدنهی S8، مسلما به دلیل وزن بالاتر در مقایسه با RS6، تواناییهای اسپرت کمتری خواهد داشت؛ اما با ثبت زمان ۳.۸ ثانیه در آزمون سرعت صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، ۷.۸ ثانیه برای سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت و ۱۳.۷ ثانیه برای سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت، کاملا راضی کننده است. نهایت سرعت این خودرو به ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت محدود شده؛ اما در بعضی نسخهها به ۳۱۰ کیلومتر بر ساعت نیز دست پیدا کرده است. امروزه آئودی S8 با قیمتی نزدیک به ۱۲۵ هزار دلار فروخته میشود تا رقیب مهمی برای مرسدس بنز AMG E63 S باشد.
با توجه به نوع پیشرانه، وزن خالص و چندین عامل دیگر، اول شدن R8 V10 Plus در این آزمون بدیهی است؛ اما تفاوت شتابگیری این خودروها، با توجه به اینکه در سه کلاس بدنهی مختلف هستند، در فیلم کوتاهی که در ادامهی مطلب قابل مشاهده است، جالب توجه خواهد بود. این ویدئو، توسط مجلهی تاپگیر تهیه شده است.
دانلود با کیفیت 360p 720p 1080p
"رصدخانه جنوبی اروپا"(ESO) تصویری زیبا با کیفیت 3.3 گیگاپیکسل از سه پدیده کهکشانی منتشر کرد.
به نقل از گیزمگ، این تصویر که سحابیهای "عقاب"(Eagle) در وسط ، "اومگا"(Omega) در سمت چپ و "شارپلس 54-2"(Sharpless 2-54) را در سمت راست نشان میدهد، از چندین عکس کوچکتر با کیفیت 254 مگاپیکسل تشکیل شده که در رصدخانه "پارانال"(Paranal) واقع در شیلی گرفته شدهاند.
این سه پدیده کهکشانی در فاصله 7000 سال نوری از زمین و در مسیر صورتهای فلکی "مار"( Serpens ) و "قوس" (Sagittarius ) قرار دارند.
این سحابیها همگی از ابرهای وسیع گاز و گرد و غبار تشکیل شدهاند و رنگهای ایجاد شده در آنها به سبب واکنش گازهای موجود در آنها با هم و واکنش با ذرات غبار موجود در فضای پیرامون آنهاست.
سحابی عقاب یک خوشه ستارهای باز جوان در صورت فلکی مار است که توسط "ژان فیلیپ دو شوزو" (Jean-Philippe de Cheseaux) در سال 1745 کشف گردید.نام آن از شکل عقاب مانند این سحابی گرفته شده است.
سحابی اومگا، که با اسمهای شناخته شدهٔ دیگرش سحابی قو یا سحابی نعل اسبی نیز از آن یاد میشود در صورت فلکی کمان قرار دارد و دهانهٔ آن حدود ۱۵ سال نوری قطر دارد.
قطر مادهٔ میان ستارها که خود سحابی اومگا نیز بخشی از آن است ٬ ۴۰ سال نوری است. جرم کل سحابی اومگا ۸۰۰ برابر جرم خورشید است.
اگر برایتان جالب است تا از واقعیت های این چنینی آگاه شوید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

دانشمندان قادر هستند کره بادام زمینی را به الماس تبدیل کنند. دلیل آن نیز مقدار بسیار زیاد کربن موجود در این خوراکی اعلام شده است.

غذاهایی که در هواپیما سرو می شوند اصولا بی مزه به نظر می رسند زیرا حس بویایی و چشایی انسان درون کابین هواپیما در ارتفاع زیاد تا ۳۰ درصد کاهش می یابد.

گونه های بی شماری از سیب در سراسر جهان وجود دارد که اگر بخواهید هر روز یکی از آن ها را میل کنید، بیش از ۲۰ سال طول می کشد تا مزه تمامی انواع سیب های جهان را بچشید.

پنیر یکی از خوراکی هایی است که بیشتر آمار دزدیده شدن را به خود اختصاص داده است. به طوری که گفته می شود، هر سال حدود ۴ درصد از پنیرهای جهان به سرقت رفته و گم می شوند.

سیب زمینی قادر است سیگنال های وای فای را جذب کرده و آن ها را منعکس کنند. دلیلش هم مواد شیمیایی و آب موجود در سیب زمینی است.

در ساخت نخستین دینامیت دنیا از بادام زمینی استفاده شده بود زیرا روغن بادام زمینی نیتروگلیسیرین تولید می کند. نیترو گلیسیرین یکی از مواد اصلی برای ساخت دینامیت است.

شما می توانید با شیشه های نوتلایی که هر سال به فروش می رسد، ۸ دیوار بزرگ چین بسازید. (اشاره به نرخ بالای فروش نوتلا)

آب میوه هایی که روی آن ها ۱۰۰ درصد طبیعی درج شده به صورت صددرصدی با طعم و عطردهنده های مصنوعی و کارخانه ای مزه دار شده اند.

چای کیسه ای به صورت تصادفی درست شد و مشتری ها از آن به عنوان نمونه چای استفاده می کردند تا بهتر بتوانند گزینه دلخواه خود را انتخاب و خریداری کنند.

در دهه ۱۸۰۰ میلادی، سس کچاپ به قرص های فشرده تبدیل شده و به عنوان دارویی برای درمان حالت تهوع و استفراغ فروخته می شد.

اگر سیر خام را برای زمان طولانی روی دست خود بگذارید، پوست آن قسمت دچار سوختگی درجه سه می شود زیرا مواد شیمیایی موجود در سیر بسیار قوی است.
.: Weblog Themes By Pichak :.