برخی از پژوهشگران در مورد توسعهی همجوشی هستهای پایدار پژوهش میکنند. هدف آنها از نظر تئوری ساده است: به دست آوردن همان انرژی که در خورشید هم تولید میشود؛ اما دستیابی به آن در واقعیت دشوار است. به همین دلیل، تیم پژوهشی گوگل و شرکت همجوشی هستهای تری آلفا انرژی با همکاری یکدیگر به دنبال سادهسازی این پروسه هستند.
راه حل آنها مبتنی بر الگوریتمی کامپیوتری به نام الگوریتم «اپتومتریست» است که میتواند سرعت آزمایشهای پلاسمایی را افزایش دهد. پلاسما مادهی اصلی واکنشهای همجوشی است. این مورد، چالشبرانگیزترین وجهی است که میتوان در آن دست برد. تد بالتز، مهندس نرمافزار ارشد در گروه علمی شتابدهنده گوگل، در پستی در بلاگ پژوهشی گوگل نوشت:
حتی اگر از منابع کامپیوتری گوگل هم کمک بگیریم، کلیت این [راه حل] فراتر از دانش ما است. ما با مسئلهی پیش رویمان اینگونه مواجه شدیم: تلاش کردیم تا رفتارهای پلاسما را که از دید فیزیکدان پلاسما (یعنی از دید انسانی) جذاب هستند، (توسط کامپیوتر) پیدا کنیم. چنین رویکردی، یکی از موارد معمول همکاری انسان و کامپیوتر بود.
الگوریتم اپتومتریست به ماشین C2-U شرکت تری آلفا انرژی اعمال شد. این ماشین میتواند آزمایشهایی که انجام آنها معمولا یک ماه طول میکشد، در عرض چند ساعت انجام دهد. نتیجه، کاهشی ۵۰ درصدی در هدررفت انرژی ناشی از سیستم و افزایش انرژی کلی پلاسما بود. بالتز نوشته است:
اگرچه این نتیجه فقط برای ۲ میلیثانیه مشاهده شد؛ اما نخستین باری است که به آن دست یافتهایم.
قدم بعدی، دستیابی به آستانهی بحرانی لازم برای رخ دادن همجوشی هستهای و پایدارسازی آن است.
انرژی تجدیدپذیر حقیقی
پژوهش در مورد همجوشی هستهای در سالهای اخیر و پس از پی بردن به پتانسیل آن بهعنوان منبع انرژی پاک و تجدیدپذیر با اقبال دانشمندان روبرو شده است. انرژی تولیدشده از همجوشی هستهای، چهار برابر انرژی تولیدشده توسطشکافت هستهای است. یک رویداد شکافت هستهای در حدود ۲۰۰ مگا الکترون ولت انرژی تولید میکند. پس تعجبی ندارد که همجوشی هستهای به جام مقدس پژوهشهای انرژی تبدیل شده است.
سؤالهای اخیر پژوهشهای همجوشی به یافتن راههایی برای پایدار کردن پلاسما، منبع قدرت همجوشی، مربوط است. این کار چندان ساده نیست؛ چرا که این کار باید در دمایی بالاتر از ۳۰ میلیون درجهی سلسیوس انجام شود. تاکنون برخی پژوهشگران استفاده از یک راکتور همجوشی بهتر را پیشنهاد دادهاند و برخی دیگر به دنبال احتمال استفاده از پایهای متفاوت برای پلاسما هستند. فیزیکدانهای آزمایشگاه فیزیک پلاسمای پرینستون در صدد هستند تا بهجای هیدروژن، دوتریوم یا هلیوم، از پلاسمای مبتنی بر گاز آرگون استفاده کنند.
حال سؤالی که پیش میآید این است که الگوریتم گوگل چه نقشی در این پژوهشها دارد؟ این الگوریتم میتواند زمان لازم برای هر یک از این آزمایشها را کمتر کند. بالتز میگوید:
دستیابی به نتایجی مانند این، بدون استفاده از محاسبات پیشرفته سالها طول میکشد.
الگوریتم اپتومتریست با استفاده از مدلهای محاسباتی در کنار آزمایشهای انسانی، میتواند هر ترکیب ممکن که در همجوشی هستهای مفید باشد، در مدتزمان کوتاهی آزمایش کند.
تری آلفا انرژی، دستگاه C2-U را با دستگاه پیشرفتهتر نورمن جایگزین کرده است. این دستگاه اوایل این ماه توانست به نخستین پلاسما دست پیدا کند. آنها میخواهند ژنراتور قویتری بسازند تا آزمایشهای موفقتری با نورمن انجام دهند.
نقشهی سفر مشتری نموداری است که رفتار مشتریها و نحوهی درگیر شدن آنها با یک محصول یا خدمت را نشان میدهد. اجازه دهید این موضوع را با ذکر یک مثال بیشتر توضیح دهیم:
فرض کنید شما یک کارمند دورکار هستید و از منزل کار میکنید. بعد از چند ساعت کار کردن میخواهید از خانه خارج شوید و کمی استراحت کنید. سپس تصمیم میگیرید به یکی از شعب استارباکس مراجعه کنید و قهوهی مورد نظر خود را سفارش دهید. ۲ شعبهی استارباکس در نزدیکی آپارتمان شما وجود دارد. شما ترجیح میدهید به یک شعبهی خلوتتر مراجعه کنید تا بتوانید به پروژههای خود نیز رسیدگی کنید. شعبهای که در سمت شمال واقع شده است، ویژگیهای مورد نظر شما را دارد. همچنین یکی از شعبات نان فروشی پانرا در نزدیکی آن قرار دارد که در صورت شلوغ بودن استارباکس، میتوانید آنجا بنشینید. جو محیط، یکی از عوامل مهم انتخاب محل برای افراد دورکار است. مشکل این است که این افراد تا زمانی که در یک محیط قرار نگیرند، نمیتوانند جو آن را شناسایی کنند. و نسبت به خوب یا بد بودن آن نظر دهند.
شما جو محیط استارباکس را ترجیح میدهید؛ اما از طرفی برای زمان خود ارزش قائل هستید. یعنی میخواهید محل نزدیک و خلوتی را انتخاب کنید که بتوانید کار خودتان را نیز از آنجا مدیریت کنید. اگر استارباکس از یک نقشهی سفر مشتری استفاده کند، متوجه میشود فرصتهای زیادی برای افزایش تعداد مشتریهای خود دارد. افراد دورکار بسیاری وجود دارند که ترجیح میدهند کار خودشان را از محیط کافیشاپهای استارباکس انجام دهند. بنابراین شرکت استارباکس میتواند روی اپلیکیشن خود این امکان را برای این دسته از کاربران مهیا کند و نزدیکترین محل با تعداد میزهای خالی را به آنها نشان دهد. این مثال کلیت نقشهی مشتری را مشخص میکند.
نقشهی سفر مشتری چیست؟
نقشهی سفر مشتری تجربهی کاربر از کسبوکار شما را نشان میدهد و به نکات جالبی برای توسعه و گسترش آن اشاره میکند. در مثال بالا، استارباکس باید رفتار مشتریها را مورد بررسی قرار دهد. به این صورت که ببیند آیا مردم قهوهی خود را در محیط کافیشاپ مینوشند یا به محیط خلوتتری مراجعه میکنند. این شرکت با در نظر گرفتن این واقعیت میتواند ویژگی جدیدی به اپلیکیشن خود اضافه کند. این ویژگی جدید تعداد شعبههای نزدیک و مناسب برای کار کردن را به افراد دورکار نشان میدهد. تعداد افراد دورکاری که ترجیح میدهند در کافیشاپ کار کنند کم نیست. درنتیجه این افراد تبدیل به مشتریان دائم کافیشاپ استارباکس خواهند شد. نقشهی سفر مشتری تنها برای توسعهی یک ویژگی جدید استفاده نمیشود. در ادامهی این مقاله بیشتر به موارد کاربرد و نحوهی ساختن آن میپردازیم.
موارد استفاده از نقشهی سفر مشتری چیست؟
نقشهی سفر مشتری تصویر واضحی از نحوهی آشنایی مشتری با برند را مشخص میکند. این نقشه همچنین هدف مشتری از انتخاب این برند را به صاحب کسبوکار نشان میدهد. مدیران یک برند میتوانند مسیر حرکت مشتری در قیف فروش را از طریق نقشهی مشتری ببینند. همچنین میتوانند شانس درگیری مشتریها با برند را از طریق اضافه کردن امکانات جدید افزایش دهند. نقشهی مشتری به طراح رابط کاربری نشان میدهد که چه شکافهایی باعث تأثیر منفی بر تجربهی مشتری میشوند. این شکافها عبارتاند از:
شکاف میان دستگاهها: زمانی که کاربر از دستگاههای متفاوتی استفاده میکند.
شکاف میان سازمانها: زمانی که ممکن است کاربر از یک برند ناامید شود.
شکاف میان کانالها: بهعنوان مثال زمانی که حرکت از شبکههای اجتماعی به سمت وبسایت باعث بهبود عملکرد برند میشود.
نقشهی مشتری، کاربر را در مرکز توجه یک سازمان قرار میدهد. درواقع میتواند نشان دهد که موبایل، شبکههای اجتماعی و وبسایت چه تأثیری بر رفتار مشتری داشتهاند. اعضای یک شرکت با بررسی کردن احساسات کاربر، سؤال و نیاز آنها، به یک سری عدد و رقم میرسند که میتوانند برای بهبود کار خود استفاده کنند. نقشهی سفر مشتری مزایای زیادی برای بهبود بازاریابی یک برند دارد؛ اما چگونه میتوان یک نقشهی مشتری طراحی کرد؟
چگونه برای تهیهی نقشهی مشتری تحقیق کنیم؟
فرآیند ساخت نقشهی سفر مشتری با شناخت کاربران آغاز میشود. بسیاری از سازمانها اطلاعات خوبی از مشتریهای خود دارند و کافی است که از آنها در راه درست استفاده کنند. مرحلهی بعد از جمعآوری اطلاعات، تحقیق و اعتبارسنجی است. این کار باعث میشود که اطلاعات نامربوط حذف شوند و در زمان شما صرفهجویی شود. تحقیق کردن روی اطلاعات به ۲ دستهی تحلیلی و روایتی تقسیمبندی میشود.
۱- تحقیق تحلیلی
منابع زیادی برای جمعآوری داده در مورد کاربران وجود دارند. یکی از مهمترین منابع، تحلیل وبسایت است. اطلاعاتی که از تحلیل وبسایت به دست میآید به شما نشان میدهد که کاربران از چه طریقی وارد سایت شما شدهاند و قصد دارند به چه چیزی دست پیدا کنند. همچنین به شما کمک میکند که متوجه شوید در چه مرحلهای ناامید شدهاند و وبسایتتان را ترک کردهاند. فراموش نکنید که باید در تحلیل کردن اطلاعات دقت کنید. بهعنوان مثال مدت زمان طولانی حضور کاربر در سایت را بهعنوان نقطهی قوت در نظر نگیرید. این موضوع ممکن است نشانه دهندهی این باشد که آنها دچار سردرگمی میشوند و نمیتوانند به مطلب مورد نظر خود برسند.
شبکههای اجتماعی نیز منبع خوبی برای جمعآوری داده هستند. ابزارهای مختلفی نیز وجود دارند که فعالیت شبکههای اجتماعی شما را تحلیل و بررسی میکنند. تحلیل دادهها همچنین نشان میدهد که کاربران بیشتر به دنبال چه موضوعاتی هستند. نظرسنجی یکی از بهترین راههای جمعآوری اطلاعات است. بنابراین در سایت یا شبکهی اجتماعی خود یک نظرسنجی قرار دهید و از پرسشها یا احساسات کاربران مطلع شوید.
۲- تحقیق روایتی
اگرچه دادهها اطلاعات قانعکنندهای استخراج میکنند؛ اما تمام داستان را بیان نمیکنند. داستانهایی از تجربهی کاربری، صحبت کردن و مصاحبه با کاربران، اینگونه اطلاعات را در اختیار شما قرار خواهند داد. سعی کنید این اطلاعات را حتما در تحقیقات خود لحاظ کنید؛ زیرا تأثیر زیادی بر نقشهی مشتری خواهند گذاشت. کارمندان بخش پشتیبانی و فروش، ارتباط بیشتری با مشتریها دارند. بنابراین میتوانید اطلاعات مفیدی از آنها بگیرید. اگر سازمان بزرگی با گروههای مختلف دارید، ساختن نقشهی سفر با در نظر گرفتن تمام جزئیات کار سختی است. بنابراین تمرکز خود را بر مشتریهای مهمتر بگذارید و نظر مابقی کاربران را از روی تحلیل رفتار گروه اول حدس بزنید.
اجزای تشکیل دهندهی نقشهی سفر مشتری
نقشهی سفر مشتری از ۴ جزء تشکیل شده است:
۱- طرحبندی
۲ روش برای ارائهی نقشهی سفر مشتری وجود دارد: اولین روش استفاده از تایملاین کلاسیک است. در این روش نقاط تماس با استفاده از خطوط عمودی و افقی از چپ به راست یا بالا به پایین به هم متصل شدهاند. روش دوم نمودار دایرهای فلش دار است که برای نشان دادن تعامل کاربر مناسبتر است. شما با توجه به نوع کسبوکار خود میتوانید از یکی از این ۲ روش برای بازتاب تجربهی استفادهی کاربر از خدمات یا محصول خود استفاده کنید.
۲- محتوا و عناصر
محتوای مورد استفاده در اکثر نقشههای سفر مشتری عبارت است از:
- فازهایی که کاربر تجربه میکند و باید مورد بررسی قرار گیرد
- احساسات کاربر از تجربهی فازها یا نقاط تماس مورد نظر
- واکنش کاربر بعد از تجربه کردن فازها
- واکنش سیستم نسبت به تعامل کاربر
- پرسونا یا پروفایل قوی از مشتریها
در ادامه بیشتر در مورد راههای جمعآوری اطلاعات میپردازیم.
۳- مشخص کردن نقاط تماس
نقطهی تماس زمانی اتفاق میافتد که یک مشتری بالقوه، قبل و بعد از خرید با کسبوکار شما ارتباط برقرار میکند. شما باید تمام نقاط تماس را مشخص کنید تا بتوانید تمام زوایای پرسونای کاربر را به دست آورید. یکی از بهترین راهها برای جمعآوری اطلاعات این است که خودتان را جای مشتری بگذارید و سؤالهای زیر را از خودتان بپرسید:
- اگر مشکلی داشته باشم که شرکت قادر به رفع آن باشد، به کدام قسمت مراجعه میکنم؟
- اگر راه حل مشکلم را پیدا کردم، به کجا مراجعه میکنم؟
- زمانی که خدمات یا محصولی مورد نظرم را خریداری کردم، چه کاری انجام میدهم؟
- اگر به خدمات پس از فروش احتیاج داشته باشم، باید وارد کدام قسمت شوم؟
این مدل سؤالها را آماده کنید و در نظر سنجی از کاربران بخواهید که به آنها پاسخ دهند. یا اینکه از ابزارهای تحلیل سایت استفاده کنید و رفتار مشتری را زیر نظر بگیرید.
بعد از مشخص کردن نقاط تماس، لیستی از راههای ممکن برای حفظ تماس مشتریها با کسبوکارتان تهیه کنید:
- قبل از اینکه مشتریها وارد وبسایت شما شوند: آنها چگونه وبسایت شما را پیدا کردند؟ بعد از جستجوی چه عبارتی داخل گوگل وارد وبسایت شما شدند؟ آیا سایت شما را از آگهی داخل وبسایتهای دیگر یا شبکههای اجتماعی پیدا کردند؟ آیا نقد محصول یا خدمات شما را در سایتهای دیگر خواندهاند؟
- زمانی که کاربر وارد سایت شده است: کاربر داخل سایت چه کاری انجام میدهد؟ به ترتیب وارد چه صفحاتی میشود؟ در هر صفحه چه مدتزمانی سپری میکند؟
- بعد از اینکه تصمیم گرفتند از شما خرید کنند: مشتری برای خرید کردن باید چه کاری انجام دهد؟ از کدام صفحهها باید بازدید کند تا بتواند محصول مورد نظر را بخرد؟ آیا بعد از خرید کردن برای آنها ایمیل ارسال میشود؟ برای تکمیل فرآیند خرید به چه مقدار اطلاعات نیاز است؟
مباحث پیشرفتهتر:
۱- گزارش جریان رفتار مشتری: اگر برای تحلیل وبسایت از گوگل آنالایتیکس استفاده میکنید و دادههای زیادی دارید، بهتر است جریان رفتار مشتری بسازید. مشخص کنید که هر کاربر از یک صفحه به کدام صفحه مراجعه میکند و چه واکنشی نشان میدهد.
۲- گزارش جریان هدف: این گزارش رفتار کاربر را با اهداف شما مقایسه میکند. هر کسبوکاری برای محصولات و خدماتی که ارائه میدهد، یک جریان هدف تعیین میکند. این گزارش به او نشان میدهد که تا چه اندازه به هدف خود نزدیک شده است.
۴- تشخیص واکنش کاربر
بعد از اینکه نقاط تماس مشتریها را مشخص کردید، باید واکنش آنها را مورد بررسی قرار دهید. درواقع باید مشخص کنید که چه تجربهای از حضور در شرکت شما کسب کردهاند. سؤالهای زیر نمونههایی هستند که برای جمعآوری این اطلاعات به شما کمک میکنند:
- آیا کاربر داخل وبسایت ما به اهدافش میرسد؟
- چه زمانی کاربر از ادامهی مسیر ناامید میشود؟
- کدام صفحهها بیشترین نرخ تعامل با کاربر را داشتهاند؟
- آیا کاربران بعد از زدن دکمهی خرید و با مشاهدهی فرم، وبسایت را ترک میکنند؟
سؤالهای زیر نیز برای تهیهی پرسشنامه مناسب هستند:
- چگونه با وبسایت ما آشنا شدید؟
- چه چیزی باعث شد وبسایت ما را ترک کنید؟
- کدامیک از صفحات وبسایت ما را دوست داشتید؟
- آیا این صفحات توانستند نیازهای شما را برطرف کنند؟
- در هر مرحله از تصمیمگیری خود به دنبال کسب چه اطلاعاتی بودید؟
ساختن نقشهی مشتری
هیچ راه درست یا اشتباهی برای ساختن نقشهی مشتری وجود ندارد؛ زیرا این نقشه درواقع نموداری است که نحوهی رفتار مشتری را به صورت زمانبندی شده نشان میدهد. کافی است از یک طراح بخواهید که اطلاعات شما را به شکل قابل فهمی طراحی کند. فراموش نکنید که نقشهی مشتری شما باید شامل هر ۲ نوع تحقیق گفتهشده باشد و احساسات، سؤالها و واکنش مشتریها را نسبت به سازمان بهخوبی نشان دهد. این نقشه قرار نیست تمام زوایای تجربهی کاربر را نشان دهد. بنابراین قضیه را پیچیده نکنید.
بهطور خلاصه، بعد از مشخص شدن هدف باید لیستی از فازهای مورد نظر و عملکرد مشتریها ایجاد کنید. این لیست کمک میکند بخشهای نقشهی مشتری را بهتر و دقیقتر طراحی کنید. بهعنوان مثال اگر عملکرد مشتری پرداخت صورتحساب باشد، نحوهی انجام آن پرداخت آنلاین و پرداخت در محل خواهد بود. سپس اطلاعات بهدستآمده از نحوهی واکنش کاربران را جمعآوری کنید. بعد از انجام این مراحل، کافی است تمام قطعات را کنار هم بگذارید. نتیجهی تحقیقات و تمام ایدههایی را که به ذهنتان رسیده است، پیادهسازی کنید. سادهترین راه برای کشیدن نقشهی مشتری، نوشتههای جهتدار است؛ اما بهتر است کمی خلاقیت به خرج دهید و از شکلهای نموداری نیز استفاده کنید.
تسلا مدل S قادر است با هر بار شارژ، مسافتی حدود ۵۳۵ کیلومتر طی کند. این عدد، توسط آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA) برای این خودرو اعلام شده است؛ اما اخیرا گروهی از مالکان و طرفداران تسلا موفق شدهاند به شعاع حرکتی دو برابر دست پیدا کند. این رویداد، توسط ۵ نفر از اعضای یک کلوپ دارندگان تسلا در کشور ایتالیا انجام شده است که موفق به ثبت رکورد ۱۰۷۸ کیلومتر، با یکبار شارژ شدهاند.
برای نیل به این هدف، تیم انجامدهندهی رکوردشکنی سیستم تهویهی خودرو را خاموش کرده بودند و متوسط سرعت آنها در حدود ۴۰ کیلومتر بر ساعت بود. آنها همچنین اقدام به استفاده از تایرهایی با اصطکاک کمتر برای تسلا مدل S کردند تا راندمان خودرو افزایش پیدا کند. به این نکته نیز باید اشاره کرد که هنگام رسیدن خودرو به مسافت ۱۰۷۸ کیلومتری، شارژ باتریهای آن بهطور کامل خالی شده بود، با این وجود آنها موفق شدن رکورد قبلی حرکت با تسلا که قبلا در کشور بلژیک به ثبت رسیده بود، حدود ۱۷۷ کیلومتر ارتقاء دهند.
لوکا دل برو، مدیر کلوپ تسلا نیز به این نکته اشاره کرده است که این خودرو میتواند ۹۵ درصد انرژی خود را به حرکت تبدیل کند و این در حالی است که بهترین پیشرانههای احتراق داخلی موجود در جهان هنوز حتی به راندمان ۳۰ درصد دست پیدا نکردهاند. ایلان ماسک مدیر اجرایی تسلا نیز این موفقیت را درتوئیتر خود تبریک گفته است. روساریو پینگارو،یکی از ۵ رانندهای است که در این رکوردشکنی شرکت داشت، او در مورد تسلا مدل S میگوید:
سیستم رانندگی خودکار تسلا میتواند سرعت خودرو را در خط مستقیم بهطور کاملا ثابتی حفظ کند.
مدلی که رکوردشکنی با آن انجام شده است نسخهی 100D است که در بین نسخههای تسلا مدل S، بیشترین شعاع حرکتی را دارد. این نسخه در حالت عادی میتواند با هر بار شارژ و در صورتی که حداکثر سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت باشد، تا ۸۳۰ کیلومتر مسافت بپیماید که این دادهها در وبسایت تسلا نیز موجود هستند. البته EPA برد واقعی این خودرو را ۵۰۶ کیلومتر تخمین زده است. نسخهی 100D از تسلا مدل S ، توانایی رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت در کمتر از ۳ ثانیه دارد و رکورد ۲.۳ ثانیه هم برای آن به دست آمده است.
امروز عکسهایی از نسخه جدید لکسوس LX که برای بازار آسیا تدارک دیده شده است، منتشر شد که انتظار میرود برای مناطق دیگر از جمله بازار آمریکای شمالی نیز عرضه شود. این نسخه در بازار روسیه بهعنوان LX 570 و در کشورهای حاشیهی خلیج فارس با نام LX 570 S شناخته میشود تا بهنوعی نسخهی لوکستر و اسپرتتر از لندکروزر همراه با جلوپنجره جدید، سپرهای عریض، رکابهای جانبی اسپرت و رینگهای بزرگتر باشد.
تریمهای جدید، در ابتدا فقط در دو بازار خاورمیانه و روسیه عرضه خواهند شد. این خودرو در بازار بومی ژاپن نیز با نام TRD فروخته میشود که البته در نسخهی در نظر گرفتهشده برای بازار داخلی ژاپن، خبری از جلوپنجرهی مشکی و باابهت این مدل نیست و همان جلوپنجرهی کرومی استاندارد به کار خواهد رفت.
البته باید همچنان منتظر اطلاعات رسمی از جانب تویوتا بود و فعلا نمیتوانیم هیچ اظهار نظری راجع به عرضه این خودرو در بازار آمریکای شمالی با کیت TRD کنیم. اما اصلیترین تغییر، مربوط به ارائه مدلهای مختلف در بازارهای گوناگون خواهد بود. این موضوع عجیب که دارندگان لکسوس LX در آمریکای شمالی قادر به داشتن این خودرو با کیت TDR نخواهند بود، میتواند به دلیل توجه ویژهی تویوتا به بازار خاورمیانه و روسیه باشد.
تیمی بینالمللی از دانشمندان با همکاری محققان ایرانی، مدل نسبتا سادهای از کبد ارائه دادهاند که سیستم بسیار دقیقی برای آزمایش میزان سمی بودن داروها خواهد بود.
به نقل از ساینسدیلی، اکثر مدلهای آزمایش دارو از یک بافت سلولی تکلایه دوبعدی تولید شدهاند اما بافت کبد سهبعدی جدید، در مقایسه با مدلهای سلولی تکلایه و دوبعدی، ساختار بافتی پیچیده بدن را به دلیل تعاملات سلول به سلول بیشتر، بهتر تقلید میکند.
سازه چاپی سهبعدی توسط امیر خادم حسینی، پروفسور دانشگاه هاروارد، الهه زارع، دانشآموخته دانشگاه صنعتی شریف و محقق دانشگاه ام.آی.تی، و المیرا جلیلیان از دانشگاه هاروارد، و سایر اعضای تیم علمی تولید شده است. این سیستم، واکنشهای دارویی واقعیتری را در مقایسه با نمونههای دوبعدی نشان میدهد؛ در واقع، این مدل سه بعدی عروقدار ، قابلیت بیشتری برای آزمایش سطح واقعی سمی بودنی داروها بر روی بدن دارد.
مدل ساده جدید کبد، با استفاده از جوهر زیستی چاپ شده و از نوعی شبکه میکروکانال لایهبندی شده بهره میبرد. این مدل اندوتلیالدار، امکان مشاهده تاثیرات جذب دارو توسط بدن را به طور زنده فراهم میکند. این سیستم همچنین میتواند با انواع سلولهای مختلف سازگار شود و بستر مهمی برای آزمایش میزان سمی بودن داروها باشد.
گرچه این سازه عروقی، نسخه ساده شده بافت واقعی کبد است، پیچیدگی آن به تیم علمی در کشف مکانیزمهای مهمی کمک میکند که یک مدل تکلایه هرگز قادر به آشکارسازی آنها نیست.
دانشمندان امیدوارند این مطالعه، گام اول برای تولید سیستمهای مشابه زیستی و چاپی پیچیدهتر مانند "ابزارهای چند اندامی" بر روی تراشه و سیستمهای بافتی و اندامهای دیگر باشد. به طور مثال، درمانهای دارویی سرطان نیازمند درک تاثیر دارو بر روی بافتهای سالم خارج از خود بافت سرطانی هستند و این درمانها تا حد زیادی از مدل چاپی سه بعدی جدید استفاده خواهند کرد.
جزئیات این مطالعه در مجله Biomicrofluidics قابل مشاهده است.
محققان دانشگاه "پردو" آمریکا با طراحی یک سیستم پیشران جدید برای ماهوارههای مکعبی موفق شدند از آب به عنوان سوخت در آنها استفاده کنند.
به نقل از گیزمگ، ماهوارههای مکعبی کوچکترین، کمهزینهترین و مناسبترین ماهوارهها برای بسیاری از ماموریتهای فضایی هستند.
این ماهوارهها معمولا سیستم پیشران ندارند و با استفاده از ماهوارههای دیگر به کاوش و گردش در مدار پرداخته و اطلاعات ارسال میکنند.
حال محققان دانشگاه "پردو"(Purdue) آمریکا موفق به طراحی سیستم پیشرانی برای این ماهوارهها شدهاند که میتواند استفاده از آنها را بسیار متداولتر و گسترده تر کند.
این سامانه با اسپری کردن آب در پشت ماهواره سبب پیش رانده شدن آن میشود.
نمونهای که محققان بر روی آن کار کردهاند 10 سانتیمتر مکعب حجم و حدود 2.8 کیلوگرم وزن دارد و با استفاده از تجهیزات الکترونیکی آماده، طراحی شده است.
در سامانه پیشران این ماهواره از فیلمهای ترانزیستوری برای تبخیر آب استفاده شده است.
در ماهواره نمونه از چهار فیلم استفاده شده که هر کدام از آنها یک قاشق چایخوری آب فوقالعاده تصفیهشده در خود دارند.
در این مخزنها یک شبکه مویرگی به عرض 10 میکرون طراحی شده است که آب در درون آنها قرار میگیرد و بوسیله گرمکنهای ترانزیستوری گرم شده و ایجاد حبابهای داغ بخار آب میکند که برای پیشران مورد استفاده قرار میگیرند.
آب، علاوه بر فراوانی و ارزانی، بیخطر نیز هست و انرژی مناسبی نیز تولید میکند. این سامانه "فمتا"(FEMTA) نام دارد.
آزمایشهای انجام شده در یک محفظه خلا نشان میدهد 230 میکرونیوتن بر وات نرخ تولید نیروی آن بوده که با استفاده از این نیرو در هر 80 ثانیه یک بار آب اسپری خواهد شد.
"آلینا الکسینکو"(Alina Alexeenko) محقق ارشد این پروژه گفت: این سامانه فوقالعاده کممصرف است و ما میتوانیم تنها با مصرف 0.25 وات انرژی و در کمتر از یک دقیقه مسیر ماهواره را 180 درجه تغییر دهیم که نشان میدهد فمتا یک سامانه موثر و مفید است.
نمونه اولیه تولید شده از چهار منبع آبی استفاده میکند که امکان چرخش روی یک محور را به آن میدهد اما یک ماهواره مکعبی باید بتواند خود را در سهبعد تنظیم کند که برای این منظور برای هر بعد نیازمند چهار مخزن خواهد بود که مجموعا تعداد آنها 12 مخزن میشود.
قدم بعدی تیم تحقیقاتی طراحی ماهوارههایی با این روش برای ماموریتهای فضایی واقعی است.
نتایج این تحقیق در کنفرانس AIAA/USU در زمینه ماهوارههای مقیاس کوچک عرضه شده است.
تیمی از مبتکران دانشگاه "شربروک" کانادا پهپاد خودکاری ساختهاند که قادر است روی سطوح عمودی فرود بیاید.
به نقل از گیزمگ، سامانه جدید، "پهپاد خودکار چند مدله شربروک" (S-MAD) نام دارد و جزئیات آن هفته گذشته در کنفرانس "ماشین زنده 2017" (Living Machine 2017) ارائه شد؛ این فناوری برنده "جایزه بهترین مقاله رباتیک" (Best Robotics Paper Award) شد.
تیم علمی از توانایی پرندگان برای تغییر دادن مسیر پروازشان و نشستن بر روی سطوح عمودی در لحظه آخر الهام گرفت و به دنبال تقلید از این قابلیت برای ساخت یک پهپاد خودکار مجهز به بال ثابت برآمد. محققان هزاران شبیهسازی مدلبندی آیرودینامیک را قبل از اعمال این توانایی به پهپاد جدید تهیه کردند.
این سامانه ابداعی در ابتدا با سرعت7 تا 9 متر در ثانیه و به طور افقی به سمت یک دیوار پرواز میکند. سپس حسگر لیزری آن، دیوار را شناسایی میکند و سیستم کنترل بازخورد، سرعت پهپاد را به یک تا سه متر در ثانیه میرساند و در نهایت، وضعیت آن را به صورت عمودی زاویهدار در میآورد.
همزمان فشار موتور این پهپاد افزایش مییابد تا وضعیت آن را هنگام نزدیک شدن به دیوار عمودی کند. پس از آن، پاهای میکروفیبری پهپاد بر روی دیوار قرار میگیرند و سیستم تعلیق با خاموش کردن پروانه، انرژی جنبشی ناشی از برخورد آن با دیوار را جذب میکند. تیم علمی مدعی است این پاها قادر به حرکت روی هر سطح سختی از جمله دیوارها، بتن و گچ هستند.
با جایگیری پهپاد بر روی دیوار، این فناوری میتواند تا پرواز بعدی آنجا بماند و سپس پروانه خود را روشن کرده و دوباره اوج بگیرد.
مبتکران معتقدند این نوع پهپادها را میتوان برای انجام ماموریتهای گسترده به کار برد چون قادرند متوقف شوند و انرژی را در مکانهایی که پهپادهای دیگر قادر به ورود نیستند ذخیره کنند. بنابراین میتوان از چنین سامانههایی برای عملیاتهای نظارتی بلندمدت استفاده کرد؛ با این حال، با داشتن توانایی فرود بر روی سطوح عمودی، همچنین میتوان از آنها برای بازرسی ساختمانها یا در نواحی حادثهدیده استفاده کرد.
محققان دانشگاه بیرمنگهام باتری ساختهاند که قادر به برقرسانی به یک لامپ الایدی با استفاده از یک قطره بزاق است.
به نقل از گیزمگ، باتری جدید از سلولهای سوختی میکروبی(MFCs) بهره میبرد؛ این سلولها از باکتریها برای انجام واکنشهای اکسایش/کاهش استفاده میکنند و این امر موجب جابجایی الکترونها بین مولکولها و در نهایت تولید برق میشود.
سلولهای سوختی میکروبی به کار رفته در ساخت باتری جدید در واقع، سلولهای غیرفعال خشک و منجمد اگزوالکتروژنیک هستند؛ میتوان این سلولها را برای مدتهای طولانی نگهداری کرد و با افزودن بزاق به آنها، ظرف دقایقی برق تولید کرد.
تیم علمی با آزمایش این باتری توانست به تراکم برق چند میکرووات در سانتیمتر مربع دست یابد و این میزان، برای روشنکردن یک لامپ الایدی کفایت میکند.
دانشمندان امیدوارند بتوان از این باتری برای برقرسانی به ابزارهای تشخیصی یک بار مصرف در کشورهای در حال توسعه بهره برد. این ابزارها در هر بار، نیازمند دهها میکرووات برق برای عملکرد چند دقیقه هستند.
جزئیات این مطالعه در مجله Advanced Materials منتشر شد.
محققان دانشگاه صنعتی شاهرود موفق به سنتز نانوکپسولهای حاوی اسانس رزماری با قابلیت ضدباکتری عامل بیماری حصبه شدند که این مواد میتواند جایگزینی برای مواد نگهدارنده مصنوعی در صنایع غذایی استفاده شود.
یکی از مشکلات عمده در بحث ماندگاری محصولات غذایی مانند گوشت، آلودگی به باکتریهای خطرناکی مانند باکتری عامل بیماری حصبه است. با استفاده از مواد نگهدارنده مصنوعی میتوان از بروز این مشکلات جلوگیری کرد، ولی از سوی دیگر مواد نگهدارنده حاوی ترکیبات شیمیایی خطرناکی هستند که میتوانند موجب ابتلا به بیماریهای دیگر شوند.
امروزه محققان به دنبال کاهش آلودگی و نگهداری محصولات غذایی با روشهای طبیعی هستند که در این راستا پروژه تحقیقاتی از سوی محققان دانشگاه صنعتی شاهرود اجرایی شده است.
دکتر احمد رجایی، از محققان این طرح و عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شاهرود با اشاره به اجرای این تحقیقات خاطرنشان کرد: در این تحقیق اسانس رزماری درون نانوکپسولهایی از جنس پلیمر طبیعی گنجانده و از آن به عنوان یک ماده طبیعی نگهدارنده استفاده شد.
وی اضافه کرد: این نانوکپسولها از خواص ضدباکتری قدرتمندی برای محافظت محصولاتی همچون گوشت در برابر عوامل بیماریزا برخوردار هستند.
رجایی استفاده از کیتوزان بهعنوان یک پلیمر طبیعی و نسبتاً ارزان را از خصوصیات بارز این نانوکپسولها عنوان کرد و یادآور شد: هر دو ماده کیتوزان و رزماری از خصوصیات ضد باکتری برخوردار هستند، اما استفاده همزمان از آنها به صورت کپسولهای نانومتری موجب شده تا سطح اثر این مواد افزایش یافته و در جلوگیری از ایجاد، رشد و تکثیر عوامل بیماریزا نقش موثری را ایفا کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شاهرود به بیان جزئیات اجرای این طرح پرداخت و اظهار کرد: در این طرح از یک نانو ژل متشکل از کیتوزان اصلاح شده با بنزوئیک اسید به منظور بهبود خواص ضدباکتری و افزایش پایداری اسانس رزماری استفاده شده است.
به گفته وی، میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت تعیین قطر متوسط کپسولها مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین بهمنظور ارزیابی خواص ضدباکتری، نانوکپسولها در دو حالت، درون لوله آزمایش و روی گوشت استفاده شدهاند.
عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود با اشاره به نتایج بدستآمده، گفت: تصاویر بدستآمده از میکروسکوپ الکترونی روبشی تأئید میکند که اندازه این کپسولها زیر 100 نانومتر است. همچنین خواص این نانوکپسولها علیه عامل بیماری حصبه نشان میدهد که استفاده از نانوکپسولهای حاوی اسانس رزماری مؤثرتر از زمانی است که اسانس رزماری به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد.
نتایج این تحقیقات که حاصل همکاری دکتر احمد رجایی عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شاهرود، دکتر افشین محسنیفر محقق یک شرکت فعال در حوزه نانو، دکتر میثم طباطبائی عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و مژگان هادیان دانشآموخته مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی شاهرود است، در مجله LWT - Food Science and Technology با ضریب تأثیر 2.329 منتشر شده است.
شرکت آمریکایی "راکت لب"، علت ناکامی ماموریت رسیدن موشک "الکترون" به مدار زمین را اعلام کرد.
به نقل از گیزمگ، شرکت آمریکایی "راکت لب" (Rocket Lab) اعلام کرده علت ناکامی موشک "الکترون" این شرکت در رسیدن به مدار زمین، به خاطر بروز اشتباه در عملکرد تجهیزات زمینی و نه خود موشک بوده است.
بررسی دوماهه این شرکت با نظارت سازمان هوانوردی آمریکا برای یافتن علل این ناکامی نشان داد مشکل در تجهیزات پیمانکار سوم این پروژه بوده است.
در تاریخ 25 می(4 مرداد)، موشک بدون سرنشین "الکترون" از "مجموعه پرتاب راکت لب 1" واقع در شبهجزیره ماهیای (Mahia) نیوزلند به فضا پرتاب شد و طبق آمارهای رسمی، ظرف سه دقیقه به ارتفاع 100 کیلومتری رسید. با این حال، پس از 4 دقیقه و در ارتفاع 224 کیلومتری، ارتباط تیم ماموریت با این سامانه قطع شد.
پس از تحلیل 25 هزار کانال داده در شرکت راکت لب در کالیفرنیا و آزمایشهای زمینی مشخص شد ناپدید شدن دادههای متعلق به تجهیزات پیمانکار سوم این پروژه موجب این حادثه شد. در واقع، مشکل در یکی از تجهیزات کلیدی بود که سیگنالهای رادیویی را به دادههایی برای افسران تیم ایمنی تبدیل میکرد.
به دلیل ناتوانی در رفع این مشکل از جانب تجهیزات مزبور، دادههای موقعیتی دریافت شده تا حد زیادی ناصحیح بودند؛ با این حال، دادههای خود تجهیزات شرکت راکت لب، تحت تاثیر این اشتباه قرار نگرفتند.
این شرکت اعلام کرده جدای از این مشکل، قدمهایی برای ممانعت از تکرار این سانحه برداشته شدهاند اما هیچ تغییر عمدهای در موشک الکترون لازم نبود و شرکت آزمایشگاه موشک به دنبال مونتاژ کردن چهار سامانه پرتاب دیگر است. همزمان موشک "الکترون" دیگری برای انتقال به نیوزلند جهت انجام پرتاب آماده است اما تاریخ انجام این ماموریت هنوز تایید نشده است.
موشک "الکترون" برای پرتاب کردن ماهوارههای کوچک با وزن کمتر از 150 کیلوگرم به مدار زمین با هزینه حدود 4.9 میلیون دلار ساخته شده است. پرتاب آزمایشی این موشک 17 متری بخشی از برنامه تجاری - فضایی است که با هدف کاوش و دستیابی به اطلاعات صورت میگیرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.