محققان دانشگاه تربیت مدرس موفق به طراحی و ساخت دستگاه شبیهساز پرواز (سسنا 172) برای شبیهسازی سوانح هوایی و آموزش خلبانی شدند.
محمد رستمی، مجری طرح در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه این شبیهساز با عنوان "دستگاه شبیهساز پرواز (سسنا 172)" طراحی و ساخته شده است، اظهار کرد: این پروژه به سفارش یک مرکز آموزش خلبانی به دانشگاه تربیت مدرس واگذار شد و تیم تحقیقاتی ما در مدت دو سال تحقیق و مطالعه موفق به ساخت سختافزار و آلات دقیق پروازی زیرنظر سازمان هواپیمایی کشور شد.
وی افزود: دستگاه شبیهساز پرواز برای شبیهسازی سوانح هوایی و آموزش خلبانی مورد استفاده قرار میگیرد.
رستمی ادامه داد: دستگاه شبیهساز پرواز کابینی است که تمامی آلات دقیق و فرامین پروازی به صورت سختافزاری در آن طراحی شده و امکان آموزش تمامی موارد همچون آتش گرفتن موتور و شرایط اضطراری را برای دانشجویان خلبانی فراهم میکند.
مجری طرح با تاکید بر ضرورت آشنایی دانشجویان رشتههای مرتبط با خلبانی با شرایط اضطراری حین پرواز و آموزش دانشجویان در محیطهای واقعی خاطرنشان کرد: پیش از این دانشجویان خلبانی باید این مباحث را در حین پرواز واقعی به صورت کلامی آموزش میدیدند، چراکه پرداختن به بسیاری از مباحث همچون آتش گرفتن موتور هواپیما حین پرواز واقعی امکانپذیر نیست.
وی یادآور شد: دستگاه شبیهساز پرواز این موارد را هم به صورت نرمافزاری و هم به صورت سختافزاری شبیهسازی میکند.
رستمی تصریح کرد: پیش از این در ایران سختافزارهای شبیهساز از خارج وارد میشد و نرمافزار را در ایران میساختند که هزینه دستگاه را نیز بالا میبرد که این امر منجر به عدم هماهنگی و اختلال در روند پروژهها میشد.
مجری طرح تاکید کرد: با ساخت این دستگاه شبیهساز مشکل عدم هماهنگی نرمافزار با سختافزار را حل کردیم و از طرفی قیمت این دستگاه با استانداردهای اروپایی یک سوم نمونه خارجی خود است.
وی با تاکید بر اینکه در طراحی و ساخت این شبیهساز 90 درصد به خودکفایی رسیدیم، اضافه کرد: طی یک ماه آینده از سوی سازمان هواپیمایی کشوری برای این دستگاه گواهینامه استاندارد صادر میشود.
رستمی همچنین با بیان اینکه علاوه بر آموزش دانشجویان خلبانی از این دستگاه میتوان برای بررسی سوانح هوایی هم استفاده کرد، افزود: این دستگاه اولین شبیهساز سانحه هوایی در ایران بوده که برای بررسی سوانح هوایی و حقیقتیابی پروازهای آموزشی قابل کاربرد است، به گونهای که دستگاه ساخته شده قادر به شبیهسازی آخرین لحظات سانحه هوایی است.
مجری طرح یادآور شد: البته این دستگاه شبیهساز فقط برای هواپیمای سسنا 172 استی (هواپیمای چهار نفره ساخت شرکت سسنا) قابل نصب است و برای نصب این دستگاه بر روی سایر مدلها باید متناسبسازی شود.
امام موسی بن جعفر الکاظم، یا موسی کاظم ملقب به ابو ابراهیم، ابوالحسن و ابوعبدالله هفتمین امام شیعیان پس از پدرش امام جعفر صادق ( ع ) است. تاریخ ولادت ایشان به روایتی در روز ۷ صفر سال ۱۲۸ ه.ق. و طبق قول برخی نیز بیستم ماه ذی الحجه سال ۱۲۸ هجری قمری در ابواء (منطقهای در میان مکه و مدینه) ذکر شده است. مادرش بردهای آزاد شده به نام حمیده بود که نامهای دیگری از قبیل حمیده بربریه و حمیده اندلسیه نیز برای او نقل شده است. اهل سنت به عنوان یک عالم دینی به امام موسی کاظم ( ع ) احترام میگذارند. زندگی ایشان همزمان با زندگی خلفای عباسی منصور، هادی، مهدی و هارونالرشید بود.
امام موسی کاظم (ع )چندین بار به زندان افتاد و عاقبت در زندان سندی بن شاهک در بغداد از دنیا رفت. علی بن موسی الرضا امام هشتم شیعیان ، فاطمه معصومه و ابراهیم از جمله فرزندانش هستند.برخی منابع از هوش سرشار ایشان در دوران کودکی یاد میکنند. محمدباقر مجلسی داستانی را روایت میکند که در آن ابوحنیفه به دیدار امام جعفر صادق ( ع ) میآید تا از او در مورد مسئلهٔ سؤال کند که با پسرش امام موسی کاظم ( ع ) که در آن موقع پنج سال داشت مواجه میشود. ابوحنیفه سؤالی را که برای امام جعفر صادق ( ع ) آماده کرده بود از ایشان میپرسد: پسر! گناه از کجا صادر میشود؟ از طرف خداست یا از طرف بندهٔ خدا؟
امام موسی کاظم ( ع ) پاسخ میدهد: یا از طرف خداست و بنده هیچ نقشی در آن ندارد که در آن صورت خداوند بنده را به خاطر چیزی که در آن نقشی نداشته تنبیه نمیکند. یا از طرف خداوند و هم از طرف بنده است که در آن صورت خداوند شریک قوی تر است و شریک قوی تر حق ندارد ضعیف تر را به خاطر گناهی که هر دو در آن نقش داشتهاند تنبیه کند. یا از طرف بنده است و خدا در آن نقشی ندارد که در آن صورت اگر خدا بخواهد بنده را میبخشد و اگر نخواهد تنبیه میکند، و خدا کسی است که کمکش در همه حال طلب میشود. نقل است که ابوحنیفه با شنیدن این پاسخ، خانهٔ امام جعفر صادق ( ع ) را ترک کرده اظهار داشت: این پاسخ برایش کافی بوده است.
امام موسی کاظم( ع ) به خاطر صبر زیاد و به این دلیل که خشمش را فرومیخورده است، به کاظم ملقب شد. همچنین به این دلیل که نسبت به کسانی که به او بد کرده بودند مهربان و بخشنده بوده است به این نام نامیده شد.
امام موسی کاظم( ع ) چندین بار در طول زندگی اش به زندان افتاد. اولین بار به دستور مهدی، خلیفه عباسی، دستگیر و به بغداد منتقل شد
دومین حبس امام موسی کاظم( ع ) در پی بحثی که با هارون الرشید بود. خزایی رئیس نگهبانان قصر هارون الرشید از خوابی روایت میکند که باعث شد هارون الرشید، امام موسی کاظم( ع ) را آزاد کند. خزایی نقل میکند که «فرستادهای از طرف هارون نزدم آمد در ساعتی از شب که هیج وقت قبلا نیامده بود؛ و با چنان عجلهای مرا از جایی که خوابیده بودم بیرون کشید که حتی فرصت لباس پوشیدن پیدا نکردم. خیلی وحشت کرده بودم. وقتی به قصر رسیدم، خلیفه را دیدم که روی تختش نشسته بود. سلام کردم اما خلیفه ساکت حرفی نمیزد و این باعث شد بیشتر وحشت کنم. خلیفه سپس گفت «می دانی برای چه در این وقت شب پی ات فرستادم؟»
گفتم: به خدا که نه! ای امیر المومنین گفت: آگاه باش که چند لحظه پیش خواب دیدم که یک حبشی نیزه به دست به نزدم آمد و گفت: موسی را در دم آزاد کن وگرنه با همین نیزه ذبحت میکنم. حالا برو و آزادش کن. گفتم: ای امیرالمؤمنین! بروم و موسی پسر جعفر را آزاد کنم؟ گفت: بله! برو موسی پسر جعفر را آزاد کن... سه هزار درهم به او بده و از قول من بگو که اگر میخواهد با ما بماند، هر چه بخواهد بدست خواهد آورد، اما اگر ترجیح میدهد به مدینه برگردد، اجازه دارد تا چنین کند. به زندان رفتم و دیدم که امام موسی کاظم ( ع ) بیدار شده منتظرم نشسته است. گفت: در خواب پیغمبر خدا را دیدم که به من گفت: موسی! تو به ناحق به زندان افتادهای، کلماتی که میخوانم را با من تکرار کن، همانا امشب را تا پایان در زندان نخواهی ماند
تأثیر علمی آن بزرگوار
امام موسی کاظم(ع) با جمع روایات و احادیث و احكام و احیای سنن پدر گرامی و تعلیم و ارشاد شیعیان، اسلام راستین را كه با تعالیم و مجاهدات پدرش جعفر بن محمد (ع) نظم و استحكام یافته بود حفظ و تقویت كرد و علی رغم موانع بسیار در راه انجام وظایف الهی تا آنجا پایداری كرد كه جان خود را فدا ساخت.
شخصیت اخلاقی امام موسی الكاظم (ع)
امام موسی الكاظم (ع) در علم و تواضع و مكارم اخلاق و كثرت صدقات و سخاوت و بخشندگی ضرب المثل بود. بدان و بداندیشان را با عفو و احسان بیكران خویش تربیت می فرمود.
شب ها به طور ناشناس در كوچه های مدینه می گشت و به مستمندان كمك می كرد. مبلغ دویست، سیصد و چهارصد دینار در كیسه ها می گذاشت و در مدینه میان نیازمندان قسمت می كرد. صرار (كیسه ها) موسی بن جعفر در مدینه معروف بودو اگر به كسی صره ای می رسید بی نیاز می گشت معذلك در اطاقی كه نماز می گذارد جز بوریا و مصحف و شمشیر چیزی نبود.
فکر کردن به کهکشان راه شیری با قطر ۱۰۰ هزار تا ۱۸۰ هزار سال نوری (۳۱ -۵۵ کیلوپارسک) و با داشتن ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد ستاره، بسیار شگفتانگیز است. و هنوز وقتی بحث ساختار بزرگ کیهان مطرح میشود، کهکشان ما مثل یک قطره کوچک داخل یک سطل بزرگ است. اگر بخواهیم فراتر برویم، به گفتهی ستارهشناسان، کهکشانها خوشهها را شکل میدهند و همین خوشهها خود ابَرخوشهها را تشکیل میدهند که بزرگترین ساختارهای شناختهشده در کیهان هستند.
ابَرخوشهای که کهکشان ما در آن قرار گرفته است، لانیاکا نامیده میشود که ۵۰۰ میلیون سال نوری وسعت دارد. اما به لطف یک مطالعهی جدید توسط تیمی از ستارهشناسان هندی، یک ابَرخوشهی جدید شناسایی شده است که باعث شرمساری ابَرخوشههای دیگر میشود! قطر این ابَرخوشه معروف به ساراسواتی بیش از ۶۵۰ میلیون سال نوری (۲۰۰ مگاپارسک) است و به بزرگترین ساختار شناختهشده در کیهان تبدیل شده است.
این مطالعه که اخیرا در مجلهی اختر فیزیک با عنوان «ساراسواتی: ابرخوشهی ۲۰۰ مگاپارسکی عظیم» منتشر شده است توسط ستارهشناسانی از مرکز دانشگاهی اخترفیزیک و ستارهشناسی (IUCAA) و مؤسسهی هندسی تحقیقات و آموزش علوم (IISER) با همکاری تعدادی از دانشگاه های هندی جریان یافته است.
توزیع کهکشانها از مطالعهی آسمان اسلون دیجیتال (SDSS)، در ابر خوشهی ساراسواتی. منبع عکس :IUCAA
تیم برای این مطالعه و بررسی ساختار بزرگ کیهانی، به دادههای به دست آمده از مطالعات آسمان ( Sloan Digital (SDSS وابسته بود. در گذشته، ستارهشناسها به این نتیجه رسیدند که کیهان به صورت سلسلهمراتبی جمعآوری شده و کهکشانها در خوشهها، ابَرخوشهها، صفحات، دیوارهها و رشتهها مرتب شدهاند. این بخشها با فضاهای خالی کیهانی از یکدیگر جدا میشوند و با یکدیگر ساختار عظیم «شبکهی کیهانی» را شکل میدهند.
ابَرخوشهها
ابَرخوشهها، که بزرگترین ساختارهای منسجم شبکهی کیهانی هستند، در اصل زنجیرههایی از کهکشانها و خوشههای کهکشانی هستند؛ زنجیرههایی که تا صدها میلیون سال نوری توسعه مییابند و شامل تریلیونها ستاره هستند. در انتها، تیم پژوهشی به این نتیجه رسید که ابَرخوشهی یادشده در فاصلهی ۴ میلیارد سال نوری (۱۲۲۶ مگاپارسک) از زمین قرار گرفته است؛ در صورت فلکی حوت که عرض آن ۶۰۰ میلیون سال نوری است و جرم آن همارز با ۲۰ میلیون میلیارد خورشید است.
آنها اسم این ابَرخوشه را «ساراسواتی» گذاشتند که اسم یک رودخانهی باستانی است و نقش مهمی در ظهور تمدن هند داشته است. ساراسواتی همچنین نام خدایی است که در هند امروزی به عنوان حافظ رودخانههای آسمانی و خدای دانش، موسیقی، هنر، خرد و طبیعت ستایش میشود. این یافته کاملاً شگفتانگیز بود و نشان میداد که ساراسواتی قدیمیتر از حد انتظار است.
بر اساس دادههای SDSS، یک ابر خوشه وجود دارد که عمر آن به زمانی برمیگردد که طول عمر کیهان ۱۰ میلیارد سال بوده است. بنابراین ساراسواتی تنها یکی از بزرگترین ابَرخوشههای کشف شده تا امروز است، اما وجود آن باعث مطرح شدن سؤالهایی جدی در مورد مدلهای کیهانی فعلی شده است. در اصل مدل غالب تکامل کیهانی نشان نمی دهد که وجود این ابرخوشه به ۱۰ میلیارد سالگی کیهان برمیگردد.
نمودار لامبادا – مدل CDM نشاندهندهی ارزیابی کیهانی بیگ بنگ و انبساط کیهان است. منبع عکس :Alex Mittelmann
مدل معروف به «مادهی تاریک سیاه» پیشگویی میکند که در ابتدا ساختارهای کوچک (از جمله کهکشانها) در کیهان شکل گرفتند و سپس ساختارهای بزرگتر را تشکیل دادند. با این که تغییراتی در این مدل وجود دارد، هیچکدام پیشبینی نمیکردند که ساختار عظیمی مانند ساراسواتی بتواند ۴ میلیارد سال پیش وجود داشته باشد. به همین دلیل، کشف این ساختار میتواند ستارهشناسان را وادار کند تا در مورد نظریههای خود دربارهی شکلگیری کیهان تجدیدنظر کنند.
به بیان سادهتر، ابرخوشهی ساراسواتی زمانی شکل گرفت که انرژی سیاه برای غلبه بر شکلگیری ساختار آغاز شد و نیروی جاذبه را به عنوان منبع اصلی شکلدهندی تکامل کیهانی جایگزین کرد. همانطور که جویدیپ باگی، محقق IUCAA و مؤلف سرپرست مقاله و دستیار شیشیر سانخایان (از IISER) در نسخهی مطبوعاتی IUCAA اشاره میکند:
ما از کشف این ابرخوشهی غولآسای دیوارمانند از کهکشانها بسیار شگفتزده شدیم ... این ابرخوشه به وضوح در یک شبکهی بزرگ از رشتههای کیهانی تعبیهشده است که از طریق خوشهها و فضاهای خالی بزرگ قابل ردیابی است. در گذشته تنها چند ابرخوشهی نسبتا بزرگ گزارش شدند، برای مثال میتوان به «تودهی شاپلی» یا «دیوارهی بزرگ اسلون» در جهان مجاور اشاره کرد در حالی که ابرخوشهی «ساراسواتی» یک نمونهی عظیمتر است. اثر ما به تأکید به این سؤال گیجکننده کمک میکند؛ اینکه افزایش جرم و چگالی قابل توجه در مقیاس بزرگ، در میلیاردها سال پیش به چه طریقی شکل گرفتند، آن هم زمانی که انرژی تاریک اسرارآمیز تازه برای غلبه بر شکلگیری ساختار آغاز شده بود.
به این ترتیب، کشف غولآساترین ابرخوشهها میتواند بر نقش مهم انرژی تاریک سیاه در شکلگیری ابرخوشه تأکید کند. همچنین درهایی را بر نظریههای کیهانی دیگر در رقابت با مدل CDM باز میکند که ممکن است تعریفهای سازگارتری را برای این سؤال ارائه کنند که چرا ساراسواتی ده میلیارد سال پس از بیگبنگ وجود دارد.
یک نکته واضح است: این کشف، فرصت هیجانانگیزی برای تحقیقات جدید در زمینهی تشکیل و تکامل کیهان ارائه میدهد. و به کمک واسطههای جدید و امکانات مشاهداتی، ستارهشناسان میتوانند به ساراستواتی و دیگر ابرخوشهها دقیقتر نگاه کنند و تأثیر آنها بر محیط کیهانی را مطالعه کنند.
مهندسان نانو دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو برای نخستین بار از میکرو موتورهایی برای درمان عفونت باکتریایی معده بهره بردند. این ابزار رباتیک بسیار کوچک که تقریبا بهاندازه نیمی از عرض موی سر انسان است، بهسرعت در سراسر معده پخش میشود، سپس اسید معده را خنثی میکند و مواد حاوی آنتیبیوتیک آن باعث افزایش پیاچ معده میشود. به گفته محققان، این روش جدید میتواند درمان مؤثری برای بیمارهای معده و گوارشی که به داروهای اسیدی حساساند باشد.
اسید معده میتواند مواد خوراکی مانند آنتیبیوتیکها و داروهای پروتئینی را تخریب کند. داروهای مورد استفاده برای درمان عفونتهای باکتریایی، زخمها و سایر بیماریهای مرتبط به معده، بهطور معمول با مواد اضافه به نام «مهارکنندههای پروتون پمپ» برای کاهش اسید معده همراه هستند. اما مصرف مهارکنندههای پروتون پمپ در بازههای زمانی طولانی یا در دوزهای بالا، میتواند موجب عوارض جانبی همچون سردرد، اسهال و خستگی مفرط شود. همچنین مصرف این دست داروها در موارد جدیتر موجب اضطراب یا افسردگی شود. این میکرو موتورها دارای سازوکار مؤثری برای خنثی کردن اسید معده و همچنین حمل داروها بدون استفاده از مهارکنندههای پمپ پروتون هستند.
برتا استابان فرناندز دی آویلا، محقق ارشد این مطالعه از دانشگاه سن دیگوی کالیفرنیا، میگوید:
این درمان جدید، درمان تکمرحلهای با میکرو موتورها است که خنثیسازی اسید معده و فعالیتهای درمانی را باهم ترکیب میکند.
هر میکرو موتور شامل هستهای کروی شکل از جنس منیزیم است که با لایهای از دیاکسید تیتانیوم، نوعی آنتیبیوتیک به نام کلاریترومایسین و یک لایه خارجی پلیمر کیتوسان با بار مثبت پوشانده است که موتورها را به دیواره معده متصل میکند.
مورد جالب در مورد این میکرو موتورها این است که نیروی آنها بهوسیله اسید معده تأمین میشود. هستههای منیزیم با اسید معده واکنش نشان میدهند و جریانی از حبابهای هیدروژنی ایجاد میکنند که موتورها را در اطراف معده به حرکت درمیآورد. این واکنش موقتا اسید معده را کاهش میدهد و سطح پیاچ را بهاندازهای افزایش میدهد که میکرو موتورها امکان آزادسازی دارو را داشته باشند. پیاچ طبیعی معده هم پس از ۲۴ ساعت دوباره به حالت اولیه بازمیگردد.
محققان این میکرو موتورها را در موشهای مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری (عفونتی که در نهایت منجر به سرطان معده میشود) مورد آزمایش قرار دادند. این میکرو موتورها حاوی دوز مشخصی آنتیبیوتیک کلاریترومایسین بهصورت خوراکی بودند که یکبار در روز بهصورت پنج روز متوالی به موشها داده شدند. سپس محققان باکتریهای درون معده موشها را بررسی کردند و دریافتند که درمان با میکرو موتورها مؤثرتر از درمان با دوز آنتیبیوتیک حاوی مهارکنندههای پروتئین پمپ است. میکرو موتورها عمدتا از مواد زیستتخریبپذیر ساخته شدهاند و هستههای منیزیمی و لایههای پلیمری هم بدون تولید پسماند بهوسیله اسید معده حل میشوند.
به گفته محققان، نتایج این آزمایشها امیدوارکننده است؛ اما این مطالعه هنوز در مراحل اولیه خود به سر میبرد. این تیم تحقیقاتی هماکنون در حال برنامهریزی برای مطالعات بیشتر در زمینهی عملکرد درمانی میکرو موتورها و همچنین مقایسه آن با سایر روشهای استاندارد درمان بیماریهای مرتبط به معده است. این محققان همچنین قصد دارند آزمایشهای دیگری با ترکیبهای مختلف دارویی به همراه این میکرو موتورها برای درمان بیمارهای معده یا دیگر بیماریهای گوارشی انجام دهند. محققان میگویند این مطالعه جدید میتواند روزنه جدیدی بهسوی استفاده ازموتورهای سنتتیک (زیستی) بهعنوان ابزارهای فعال تحویل دارو در درمانهای درون بدن بگشاید.
نمایشگاه خودروی فرانکفورت، هر دو سال یکبار برگزار میشود و انجمن صنعت خودروی آلمان، در رأس هیئت اجرایی آن قرار دارد. نام کامل این رویداد به زبان آلمانی، Internationale Automobil-Ausstellung است که بهاختصار، IAA گفته میشود. از سال ۱۹۹۱، تصمیم گرفته شد تا IAA به دو قسمت خودروهای عمومی و ماشینآلات صنعتی تقسیم شود. با این حساب در سالهای فرد، نمایشگاه خودروی فرانکفورت برگزار میشود و در سالهای زوج، نمایشگاه خودروهای تجاری و صنعتی در شهر هانوفر.
در مقایسه با نمایشگاه خودروی ژنو و دیترویت، نمایشگاه فرانکفورت از شهرت و محبوبیت کمتری برخوردار است. از سویی دیگر نباید فراموش کرد که مهد خودروسازی دنیا، مسلما یکی از قدیمیترین رویدادهای مربوط به این صنعت را میزبانی میکند. نمایشگاه خودروی آلمان از سال ۱۸۹۷، بیش از ۱۲۰ سال قبل، پذیرای علاقهمندان و کارشناسان بوده است؛ درحالیکه ژنو و دیترویت، به ترتیب ۱۱۲ سال و ۶۴ سال قدمت دارند. نمایشگاه خودروی آلمان بهعنوان نمایشگری از بازار و فنآوریهای خودروی اروپا شناخته میشود و به همین دلیل، بعضی از خودروسازان مشهور دنیا که در اروپا حضور کمرنگی دارند، طبیعتا در فرانکفورت هم غایب خواهند بود.
در ادامهی مطلب، نگاهی خواهیم داشت به مهمترین خودروهایی که در فرانکفورت امسال (IAA 2017) برای اولین بار به نمایش عمومی گذاشته خواهند شد.
مرسدس AMG پروژه یک
بیشک نام مرسدس بنز، بهتنهایی جذابیت زیادی ایجاد میکند. پس میتوان یقین داشت که ابرخودروی این برند، الماس درخشان فرانکفورت ۲۰۱۷ باشد. این محصول، به مناسبت ۵۰ سالگی AMG عرضه خواهد شد و البته بار تبلیغاتی بالایی نیز به همراه خواهد داشت. تاکنون هیچ تصویر واضحی از خودروی AMG پروژه یک منتشر نشده است و صرفاپنج تیزر کوتاه با حضور لوئیس همیلتون، گوشههایی از طراحی آن را به نمایش گذاشتهاند.
چند ماه پیش، مرسدس از سیستم محرکهی پروژه یک رونمایی و تأیید کرد که این هایپرکار، یک ابرخودروی هیبریدی تمام چرخ محرک با حداقل ۱۰۰۰ اسب بخار قدرت خواهد بود. دو موتور الکتریکی ۱۶۱ اسب بخار، چرخهای جلوی خودرو را به حرکت درمیآورند؛ درحالیکه یک پیشرانهی شش سیلندر ۱.۶ لیتری توربوشارژ با حداقل ۷۰۰ اسب بخار قدرت، از طریق یک جعبهدنده اتوماتیک هشت سرعته نیرو را به چرخهای عقب ارسال میکند.
مرسدس EQ هاچبک
همانند فولکسواگن، مرسدس بنز به دنبال ساخت خودروهای کوچک و تمام الکتریکی است. در این زمینه، به نظر میرسد که مرسدس از فولکس و بیامو عقب افتاده باشد؛ اما کارشناسان معتقدند این بار هم دایلمر دست خالی نیست و بهموقع و سرشار از فناوریهای مدرن، به میدان خواهد آمد. اطلاعات بسیار کمی از پروژهی EQ منتشر شده است و با توجه به حضور خودروی اسمارت EQ در فرانکفورت، ممکن است مرسدس EQ در IAA رونمایی نشود.
مرسدس G63 AMG نسخهی ویژه
سال گذشته، تصور پیشفروش ۹۹ دستگاه میباخ G650 به قیمت باورنکردنی هر نمونه یک میلیون دلار، فراتر از انتظار بود؛ اما به وقوع پیوست و ارزش خودروهای سری G را آشکار کرد. حال مرسدس بنز با نسخهی انحصاری G63 AMG که گفته میشود کیفیت ساختی هماهنگ با خودروهای نظامی دارد، در فرانکفورت حضور خواهد داشت. این خودروها، با دو نوع پیشرانهی G63 و G65 عرضه میشوند؛ درحالیکه مزین به طراحی داخلی و بیرونی اختصاصی خواهند بود.
مرسدس F-Cell
تا همین یک سال پیش، برنامهی تویوتا و هوندا در زمینهی ساخت خودروهای هیدروژنی چندان جدی گرفته نمیشد و حتی پس از عرضهی محصولات تجاری نیز آیندهی مدلهای مجهز به پیشرانههای پیل سوختی، مبهم به نظر میرسید. بااینحال، به نظر میرسد که مرسدس بنز، به موضوع سوخت هیدروژنی با جدیت نگاه میکند و حتی یک نمونهی مفهومی به نام EQ F-Cell روانهی IAA خواهد کرد.
مرسدس بنز F-Cell، ترکیبی از فناوریهای مربوط به پیل سوختی هیدروژنی و موتور الکتریکی خواهد بود تا اولین خودروی هایبرید هیدروژنی دنیا باشد. بنا به شایعات مطرحشده، این مدل میتواند با هر بار شارژ، مسافتی در حدود ۵۰۰ کیلومتر طی کند. از سویی دیگر، این احتمال وجود دارد که بهجای یک طرح مفهومی، شاهد رونمایی از نسخهی آمادهی تولید مرسدس GLC با پیشرانهی پلاگین هیبرید هیدروژنی باشیم.
رنو مگان RS
دپارتمان رنو اسپرت، برای علاقهمندان خودروهای تقویتشده و مسابقهای، کاملا شناختهشده است. این بخش از رنو که با نام اختصاری RS شناخته میشود، در دنیای موتوراسپرت سابقهی درخشانی دارد و حتی در فرمول یک هم فعالیت میکند.
درحالیکه فولکس گلف GT محبوبترین هاچبک داغ بازار اروپا محسوب میشود و نسخهی R از نسل جدید هوندا سیویک هم معرفی شده است، جای خالی مگان RS مدرن، بیش از پیش احساس میشود. جزئیات زیادی از تواناییهای فنی مدل آیندهی این خودرو منتشر نشده است؛ اما با توجه به رقبا، میتوان اطمینان داشت که مگان RS بعدی با پیشرانهی توربوشارژ ۲ لیتری عرضه شود و بیش از ۳۰۰ اسب بخار قدرت داشته باشد.
تویوتا C-HR نسخهی Hy-Power
همانطور که پیشبینی میشد، امروزه کراساور هیبریدی تویوتا، حضور قدرتمندی در بازار جهانی دارد و با استقبال خوبی مواجه شده است. این موضوع، مسلما تویوتا را به ارائهی مدلهای قدرتمندتر و جذابتر تشویق خواهد کرد. با این حساب، نسخهی Hy-Power از تویوتا C-HR، میتواند اولین کراساور هیبریدی تقویتشدهی تاریخ باشد.
فولکسواگن I.D کراز
هرچند خبری از نمونهی نهائی و آمادهی تولید خودروهای برقی سری I.D نیست، تعداد مدلهای مفهومی فولکس واگندر این گروه، هر روز بیشتر میشود. نسخهی اولیهی کراساوور مفهومی و تمام برقی فولکس بهعنوان عضو جدیدی از خانواده خودروهای برقی I.D.، در نمایشگاه خودروی شانگهای معرفی شد. در حال حاضر، مدل I.D. Buzz (نسل جدید و برقی از ون افسانهای فولکسواگن) و هاچبک کامپکت برقیِ .Concept I.D (با توانایی حرکت تا مسافت ۳۹۰ تا ۶۰۰ کیلومتر با یکبار شارژ) نیز عضوی از خانواده I.D. هستند.
در خودروی I.D. Crozz، پنلهای خورشیدی جلب توجه میکنند. البته در چهار گوشه سقف واحدهای لیدار را میبینیم که وجود قابلیتهای خودران را در I.D. Crozz تأیید میکنند. احتمالاً این ویرایش جدید، از همان پیشرانهی برقی نسخهی اولیه با قدرت ۳۰۲ اسب بخار و توانایی طی کردن ۵۰۰ کیلومتر مسافت با یکبار شارژ استفاده میکند.
آئودی خودران مفهومی
در بحث فناوری خودران، میتوان برند آئودی را باسابقهتر از مرسدس و بیامو دانست؛ هرچند به نظر میرسد در زمینهی تجاریسازی فناوریهای خود، از بیامو عقب افتاده باشد. این برند زیرمجموعهی فولکس واگن، قرار است با رونمایی از یک محصول مفهومی، سطح ۴ و ۵ خودروهای خودران آئودی را در فرانکفورت ۲۰۱۷ به نمایش بگذارد.
بیامو i5
سالهای زیادی از تولید خودروهای i3 و i8 در مجموعهی بیامو میگذرد. این محصولات، هرچند تمام برقی، پرفروش و بسیار کارا هستند؛ به دلایل مختلف ازجمله نوع بدنه و قیمت غیر اقتصادی، مورد توجه عموم مردم دنیا قرار نگرفتهاند. این موضوع، بیامو را به فکر ساخت یک محصول مدرن با فناوریهای سری i انداخته است که مسلما، i5 نام خواهد داشت.
محصول جدید، فعلا بهصورت مفهومی در نمایشگاه خودروی فرانکفورت حضور خواهد داشت؛ اما در برنامهی تولید بیامو تا پیش از آغاز سال ۲۰۲۱ قرار دارد.
بیامو M8 GTE
مدت زیادی از معرفی بیامو سری 8 درقالب یک خودروی مفهومی نمیگذرد. این خودرو شدیدا مورد تحسین کارشناسان واقع شده است و طرفداران بیامو امیدوارند شاهد رونمایی از مدل نهائی و قابل تولید آن باشند. درحالیکه بیامو سری 8، میتواند به سلطنت مرسدس کلاس S کوپه در کلاس لوکسهای دودر پایان دهد؛ احتمالا نمونهی مسابقهای و غیر جادهای آن در فرانکفورت رونمایی خواهد شد. اگر M8 GTE رونمایی شود، در اقدامی کمسابقه شاهد معرفی نسخهی مخصوص پیست یک خودرو، پیش از تولید نمونهی جادهای آن خواهیم بود.
بورگوارد اسپرت و مفهومی
مدت زیادی از معرفی بیامو سری 8 در قالب یک خودروی مفهومی نمیگذرد. این خودرو شدیدا مورد تحسین کارشناسان واقع شده است و طرفداران بیامو امیدوارند شاهد رونمایی از مدل نهائی و قابل تولید آن باشند. درحالیکه بیامو سری 8 میتواند به سلطنت مرسدس کلاس S کوپه در کلاس لوکسهای دودر پایان دهد؛ احتمالا نمونهی مسابقهای و غیر جادهای آن در فرانکفورت رونمایی خواهد شد. اگر M8 GTE رونمایی شود، در اقدامی کمسابقه شاهد معرفی نسخهی مخصوص پیست یک خودرو، پیش از تولید نمونهی جادهای آن خواهیم بود.
چری مفهومی و شاسیبلند
یکی از مشهورترین خودروسازان چینی در بازار جهانی که تلاش زیادی برای حضور در بازارهای غیر آسیایی دارد، چریاست. سالهای گذشته، شاهد کسب جوایز متعدد و معتبر توسط کراساور چری تیگو ۷ بودیم و حال طرح مفهومی دیگری از این خودروساز چینی، روانهی نمایشگاه خودروی فرانکفورت خواهد شد. مدیران چری، این خودروی مفهومی را کاملا مشابه نمونهای میدانند که بهزودی روی خط تولید خواهد رفت و مجهز به پیشرانهی مدرن هیبرید یا تمام برقی خواهد بود.
هوندا CR-V هیبرید

یکی از محبوبترین کراساورهای دنیا، بدون شک هوندا CR-V است. این خودروی دوستداشتنی، بهزودی مجهز به پیشرانه هیبرید خواهد شد و از نمایشگاه IAA برای رونمایی استفاده خواهد کرد. درحالیکه نمونهی مدرن CR-V با پیشرانهی ۱.۵ لیتری توربوشارژ به قدرت ۱۹۰ اسب بخار، همراه با زمان سرعتگیری صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ۷.۵ ثانیه، بیرقیب به نظر میرسد؛ مجهز شدن به پیشرانهی هیبرید، خبر بسیار خوبی برای طرفداران هوندا CR-V خواهد بود. این احتمال وجود دارد که نمونهای مفهومی از CR-V هیبرید به نمایشگاه خودروی فرانکفورت آورده شود.
لکسوس CT فیسلیفت یا UX
مدل CT200h، به دلیل بهرهگیری از پیشرانهی هیبرید و بدنهی جذاب هاچبک، توجه زیادی به خود جلب کرد، اما پس از تولید، با تقاضای بالایی مواجه نشد. شایع شده است که نسخهی جدید لکسوس CT، با فیسلیفت متعادل آمادهی رونمایی در فرانکفورت باشد؛ هرچند با توجه به شکست نسبی این پروژه و استقبال پرشور بازار جهانی از شاسیبلندهای لکسوس، ممکن است خودروی CT بهصورت کراساور و با نام UX عرضه شود.
یک گروه از محققان چینی، با استفاده از اصولی مشابه با نیروگاههای برق آبی بزرگ، یک نانوژنراتور کوچک ایجاد کردهاند که میتواند به طور بالقوه در داخل رگ جای گرفته و از جریان خون برق تولید کند.
به نقل از گیزمگ، محققان دانشگاه "فودان" در حال حاضر یک نوع جدید از دستگاه تولید برق را بر اساس مجموعهای از نانولولههای کربنی پیچیده شده در اطراف هسته پلیمری ایجاد کردهاند که برق توسط آنچه تیم به آن "نانو ژنراتورهای سیال فیبر شکل"(FFNG) میخواند تولید میشود.
در سال 2011، محققان سوئیسی توربینهای کوچکی را توسعه دادند که به لحاظ نظری میتوانستند در داخل یک شریان انسانی قرار بگیرند و از طریق جریان خون مقدار کمی از برق را تولید کنند.
با این حال، این توربینها سبب ایجاد لختههای خون کشنده میشد که همین امر تا حدودی باعث کاهش مصرف آن شد.
دانشمندان می گویند: "در این روش جدید برق از حرکت نسبی بین FFNG و محلول حاصل میشود. دو لایه الکتریکی در اطراف فیبر ایجاد شده و سپس محلول جریان یافته، توزیع بار الکتریکی متقارن را تحریف کرده و یک گرادیان الکتریکی در امتداد محور طولی تولید میکند."
دقیقا مشخص نیست که چه میزان نیرویی توسط این دستگاه تولید می شود، اما دانشمندان ادعا میکنند که میزان نیروی تولید شده توسط این دستگاه در مقایسه با سایر دستگاههای تولید برق بسیار بالا است و تبدیل انرژی کارآمد آن بیش از 20 درصد است.
این تکنولوژی هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارد اما محققان میگویند که ایمپلنت این دستگاه بر روی قورباغهها موفقیت آمیز بوده است و میتواند یک روز برای نیرودهی به ایمپلنتهای پزشکی در بدن انسان مورد استفاده قرار گیرد.
این پژوهش در مجله Angewandte Chemie منتشر شده است.
محققان دانشگاه "اوترخت" هلند موفق به کشف دومین تپاختر سریع جهان شدند که با سرعت 42 هزار بار در دقیقه به دور خود میچرخد.
به نقل از اسپیس، تپ اخترها( Pulsar) ستارههای نوترونی چرخانی هستند که با سرعت بسیار زیادی دوران میکنند و پالسهای مداومی از انرژی تابشی به همراه خطوط میدان مغناطیسی قوی را از خود منتشر میکنند.
برخی از تپاخترها نیز پرتوهای ایکس تابش میکنند. ستارههای نوترونی در حقیقت بقایای هسته ستاره منفجر شدهای هستند که حجم کوچک و چگالی بسیار بالایی دارند. برای نمونه تپاختری به قطر ۲۰ کیلومتر ۱٫۵ برابر جرم خورشید را در خود جای داده است.
تپ اخترها هنگام تولد دمایی در حدود چند میلیون درجه سلسیوس دارند و بلافاصله شروع به سرد شدن میکنند. نحوه و سرعت سرد شدن نیز به مواد تشکیل دهنده و چگالی آنها بستگی دارد.
هنگام دوران تپ اخترها فوارههایی از ذرات با سرعت نزدیک به سرعت نور از قطبهای مغناطیسی آنها به بیرون جریان دارد. این فورانها باریکههایی بسیار قوی از نور تولید میکنند. همانطور که در کره زمین شمال مغناطیسی و شمال واقعی با هم تفاوت دارند، به دلیل مشابهی محورهای چرخشی و مغناطیسی یک تپ اختر نیز در یک امتداد نیستند.
اگر این قطبها در راستای دید ما باشند با چرخش تند، تپ اخترها به صورت تپهای منظمی دیده میشوند. همانند یک کشتی در اقیانوس که فقط پرتو منظمی از نور ساطع شده از یک فانوس دریایی را میبیند.
تپاخترهای پرتوایکس دستهای از اجسام نجومی هستند که منبع پرتوایکس بوده و تغییرات متناوبی در شدت پرتوایکس آنها مشاهده میشود.
طول دورههای تناوب پرتوایکس ممکن است از کسری از ثانیه تا چند دقیقه باشد.
حال محققان هلندی با استفاده از مجموعه تلسکوپهای فرکانس پایین "لوفار"(LOFAR) که در هلند مستقر است موفق به کشف دومین تپاختر سریع جهان شدهاند که با سرعت 42 هزار بار در دقیقه به دور خود میچرخد.
این تپاختر در فاصلهای بین 3200 تا 5700 سال نوری از زمین قرار دارد.
هدف اصلی این تحقیق بررسی منابع اشعه گامایی که به تازگی بوسیله تلسکوپ فضایی "فرمی"(Fermi) کشف شده، بوده است تا مشخص شود که این منابع از نوع ابرنواختر، سیاهچاله، تپاختر و یا ستاره نوترونی بودهاند.
"الیزابت فرارا"( Elizabeth Ferrara) یکی از محققان این تیم گفت: به نظر میرسد که منابع کشفشده بوسیله تلسکوپ فرمی اکثرا از نوع تپاختر باشند اما برای اثبات این موضوع نیاز به رصدهای رادیویی و مغناطیسی تکمیلی دارد.
این ستاره تازه کشفشده جرمی حدود 1.4 برابر خورشید دارد و همچنین دارای یک ستاره دوقلو است که هر 6.5 ساعت یک بار به دور آن میچرخد.
این تیم تحقیقاتی چندی پیش نیز موفق به کشف یک تپاختر دیگر شده بود که با سرعت 25 هزار دور بر دقیقه به دور خود میچرخد.
سریعترین تپاختر جهان سرعتی در حدود 43 هزار چرخش در دقیقه دارد.
نتایج این تحقیق در ژورنال علمی Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.
رئیس پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با اشاره به توفیق این پژوهشگاه در تولد "مارال" از رحم یک قوچ وحشی، از تلاش برای ایجاد امکان تولد گونه در خطر انقراض "یوزپلنگ آسیایی" از یک رحم جایگزین در پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی خبر داد.
دکتر حمید گورابی ، اظهار کرد: برای تحقق این مهم نیازمند یکسری بسترسازیها و مقدمات بودیم که این مقدمات با تلاش همکاران ما و با شکلگیری بانک سلولی حیاتوحش در پژوهشگاه فراهم شده است.
وی با بیان اینکه مطالعات زیادی در این زمینه در رویان صورت گرفته، افزود: در حال حاضر سلولهای برخی جانداران حیاتوحش از جمله یوزپلنگ ایرانی در بانک سلولی رویان جمعآوری شده است.
رئیس پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با اشاره به رشد و تولد یک "مارال" از رحم قوچ وحشی در پژوهشگاههای جهاد دانشگاهی تصریح کرد: یکی از اهداف ما از این پژوهش جلوگیری از انقراض برخی موجودات حیات وحش و از جمله یوزپلنگ بوده، لذا پژوهشگران ما در ادامه تحقیقات خود در جستوجوی شبیهسازی دیگر گونهها و ازجمله یوز نیز هستند.
وی با بیان اینکه در مورد یوزپلنگ نیز مقدمات فراهم و مطالعات زیادی انجام شده، گفت: در حال حاضر بهدنبال رحم جایگزین هستیم تا جنین را به رحم حیوان دیگری انتقال داده و از رحم آن، تولد یوزپلنگ را داشته باشیم.
گورابی درباره گزینههای احتمالی برای رحم جایگزین، اظهار کرد: رحم در موجودات حیاتوحش متفاوت از حیوانات اهلی است و لذا برخی گربهسانان نظیر شیر میتواند گزینه مناسبی باشد؛ البته تحقیقات در این مورد ادامه دارد و هنوز نیازمند بررسی بیشتری است که همکاران ما در حال بررسی آن هستند.
عضو هیات علمی جهاد دانشگاهی همچنین درباره طرح رونمایی از چند حیوان آزمایشگاهی در کشور به ایسنا گفت: این کار با همکاری یک گروه علمی و پشتیبانی آنها صورت گرفته، اما رونمایی از این حیوانات آزمایشگاهی قرار است در مهرماه امسال انجام شود.
طوفان "هاروی" که مدتی قبل از طوفان "ایرما" رخ داد، با زدن رکورد در شدت و میزان باران، سوالاتی را در مورد چگونگی تاثیر تغییرات آب و هوایی در ایجاد طوفانها پدید آورد. دانشمندان میگویند تغییرات آب و هوایی باعث ایجاد طوفان "هاروی"، "ایرما" یا هر طوفان دیگری نمیشود، اما احتمال بروز طوفانهای شدید مانند "ایرما" را به شدت افزایش میدهد.
به نقل از فکت چک، جدیدترین آنالیزی که در مورد تاثیر تغییرات آب و هوایی در فعالیتهای طوفان صورت گرفته، از پیش نویس گزارش ویژه برنامه علوم تحقیقاتی تغییرات جهانی آمریکا است که 28 ژوئن منتشر شده است.
یکی از یافتههای کلیدی این گزارش میگوید که فعالیتهای انسانی از دهه 70 میلادی به "افزایش فعالیتهای طوفان" در اقیانوس اطلس شمالی منجر شده است. خلیج مکزیک، جایی که "هاروی" شکل گرفت، بخشی از اقیانوس اطلس شمالی است.
با این وجود، گزارش برنامه تحقیقاتی تغییرات جهانی آمریکا نشان دهنده عدم قطعیت در شناسایی میزان تاثیر و مشارکت علل انسانی بر فعالیتهای طوفانها است.
یکی دیگر از یافتههای کلیدی این گزارش نتیجهگیری کرد که مدلهای آب و هوایی به طور کلی نشان میدهد که یک "جهان گرمتر" منجر به افزایش شدت تندبادها و همچنین افزایش شدت طوفانهای سهمگین میشود.
این گزارش همچنین پیشبینی میکند که طبق شواهد و مطالعات، اقیانوس اطلس به طور ویژه خاستگاه افزایش بارش و وقوع طوفانهای سهمگین میشود.
این پیش بینیها با نظریههای دانشمندان در مورد اینکه چگونه یک جهان گرمتر منجر به رطوبت بیشتری در جو، بارش بیشتر و وقوع طوفانهای شدید میشود، مطابقت دارد.
با این وجود اما کمی عدم اطمینان نیز وجود دارد؛ چرا که پیش بینیها هنوز با دادههای مشاهده شده در مورد طوفانها سازگار نیستند. زیرا دادهها از کیفیت بالا و کافی برای تشخیص سهم انسان در این روند برخوردار نیستند.
در مورد طوفان "هاروی" همانطور که گفتیم، گفتن اینکه تغییرات آب و هوایی منجر به وقوع آن شده نادقیق است. طوفانی که طی چهار روز رکورد بیش از 50 اینچ بارش را در جنوب تگزاس ثبت کرد.
اما دانشمندان گفتهاند که "هاروی" به دلیل تغییرات اقلیمی سهمگینتر و مخرب شده است.
"مایکل مان"، استاد علوم جوی در ایالت پنسیلوانیا، در مقاله ای که در گاردین در روز 28 اوت منتشر شد؛ به حداقل سه عامل ناشی از تغییرات اقلیمی اشاره کرد که طوفانها را تحت تاثیر قرار میدهند: بالا آمدن سطح دریاها، آبهای گرمتر اقیانوس و ضعف بادهای غالب.
وی توضیح میدهد که بالا آمدن سطح دریا موجب افزایش شدت طوفان شده و بر همین اساس جریانهای طوفانی شدیدتر منجر به بروز سیلابهای ساحلی بیشتر میشود.
از سوی دیگر، آبهای گرمتر منجر به افزایش رطوبت در اتمسفر میشوند که آن نیز منجر به ایجاد پتانسیل برای بارندگیها و سیلابهای بیشتر میشود. ترکیب سیلابهای ساحلی و بارانهای سنگین مسئول سیلهای ویران کنندهای است که آمریکا تجربه میکند.
وی افزود: اگرچه تاثیر عامل سوم کمتر از دو عامل دیگر است، اما طوفان در نزدیکی ساحل به علت بادهای ضعیف غالب که نتوانستند طوفان را به دریا هدایت کنند، به وجود میآید.
علت ضعف بادهای غالب، سیستم پرفشار و در حال گسترش در اکثر نقاط آمریکا است که یکی از عوامل دست مشارکت انسان در تغییر اقلیم برشمرده میشود.
دانشمندان میگویند طوفانهای بعدی در این منطقه به دلیل همین تغییرات آب و هوایی مذکور، سهمگینتر خواهند بود.
هرچند ممکن است تنها نیم تا یک سوم بالا آمدن سطح آب دریاها را میتوان به گردن گرمایش جهانی حاصل از فعالیتهای انسانی انداخت، اما به راحتی قابل فهم است که افزایش تعداد و شدت طوفانها و آسیبهای مرتبط با آن به طور قابل توجهی تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار گرفته است.
بنابراین آیا تغییرات اقلیمی مقصر بروز طوفانهایی همچون "هاروی" و "ایرما" هستند؟ دانشمندان میگویند خیر، اما این موضوع نقش تعیین کنندهای در شدت یافتن این طوفانها(همانند طوفانهای دیگر) داشته است، اما به تنهایی عامل ایجاد آنها نیست.
طوفان "هاروی" که مدتی قبل از طوفان "ایرما" رخ داد، با زدن رکورد در شدت و میزان باران، سوالاتی را در مورد چگونگی تاثیر تغییرات آب و هوایی در ایجاد طوفانها پدید آورد. دانشمندان میگویند تغییرات آب و هوایی باعث ایجاد طوفان "هاروی"، "ایرما" یا هر طوفان دیگری نمیشود، اما احتمال بروز طوفانهای شدید مانند "ایرما" را به شدت افزایش میدهد.
به نقل از فکت چک، جدیدترین آنالیزی که در مورد تاثیر تغییرات آب و هوایی در فعالیتهای طوفان صورت گرفته، از پیش نویس گزارش ویژه برنامه علوم تحقیقاتی تغییرات جهانی آمریکا است که 28 ژوئن منتشر شده است.
یکی از یافتههای کلیدی این گزارش میگوید که فعالیتهای انسانی از دهه 70 میلادی به "افزایش فعالیتهای طوفان" در اقیانوس اطلس شمالی منجر شده است. خلیج مکزیک، جایی که "هاروی" شکل گرفت، بخشی از اقیانوس اطلس شمالی است.
با این وجود، گزارش برنامه تحقیقاتی تغییرات جهانی آمریکا نشان دهنده عدم قطعیت در شناسایی میزان تاثیر و مشارکت علل انسانی بر فعالیتهای طوفانها است.
یکی دیگر از یافتههای کلیدی این گزارش نتیجهگیری کرد که مدلهای آب و هوایی به طور کلی نشان میدهد که یک "جهان گرمتر" منجر به افزایش شدت تندبادها و همچنین افزایش شدت طوفانهای سهمگین میشود.
این گزارش همچنین پیشبینی میکند که طبق شواهد و مطالعات، اقیانوس اطلس به طور ویژه خاستگاه افزایش بارش و وقوع طوفانهای سهمگین میشود.
این پیش بینیها با نظریههای دانشمندان در مورد اینکه چگونه یک جهان گرمتر منجر به رطوبت بیشتری در جو، بارش بیشتر و وقوع طوفانهای شدید میشود، مطابقت دارد.
با این وجود اما کمی عدم اطمینان نیز وجود دارد؛ چرا که پیش بینیها هنوز با دادههای مشاهده شده در مورد طوفانها سازگار نیستند. زیرا دادهها از کیفیت بالا و کافی برای تشخیص سهم انسان در این روند برخوردار نیستند.
در مورد طوفان "هاروی" همانطور که گفتیم، گفتن اینکه تغییرات آب و هوایی منجر به وقوع آن شده نادقیق است. طوفانی که طی چهار روز رکورد بیش از 50 اینچ بارش را در جنوب تگزاس ثبت کرد.
اما دانشمندان گفتهاند که "هاروی" به دلیل تغییرات اقلیمی سهمگینتر و مخرب شده است.
"مایکل مان"، استاد علوم جوی در ایالت پنسیلوانیا، در مقاله ای که در گاردین در روز 28 اوت منتشر شد؛ به حداقل سه عامل ناشی از تغییرات اقلیمی اشاره کرد که طوفانها را تحت تاثیر قرار میدهند: بالا آمدن سطح دریاها، آبهای گرمتر اقیانوس و ضعف بادهای غالب.
وی توضیح میدهد که بالا آمدن سطح دریا موجب افزایش شدت طوفان شده و بر همین اساس جریانهای طوفانی شدیدتر منجر به بروز سیلابهای ساحلی بیشتر میشود.
از سوی دیگر، آبهای گرمتر منجر به افزایش رطوبت در اتمسفر میشوند که آن نیز منجر به ایجاد پتانسیل برای بارندگیها و سیلابهای بیشتر میشود. ترکیب سیلابهای ساحلی و بارانهای سنگین مسئول سیلهای ویران کنندهای است که آمریکا تجربه میکند.
وی افزود: اگرچه تاثیر عامل سوم کمتر از دو عامل دیگر است، اما طوفان در نزدیکی ساحل به علت بادهای ضعیف غالب که نتوانستند طوفان را به دریا هدایت کنند، به وجود میآید.
علت ضعف بادهای غالب، سیستم پرفشار و در حال گسترش در اکثر نقاط آمریکا است که یکی از عوامل دست مشارکت انسان در تغییر اقلیم برشمرده میشود.
دانشمندان میگویند طوفانهای بعدی در این منطقه به دلیل همین تغییرات آب و هوایی مذکور، سهمگینتر خواهند بود.
هرچند ممکن است تنها نیم تا یک سوم بالا آمدن سطح آب دریاها را میتوان به گردن گرمایش جهانی حاصل از فعالیتهای انسانی انداخت، اما به راحتی قابل فهم است که افزایش تعداد و شدت طوفانها و آسیبهای مرتبط با آن به طور قابل توجهی تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی قرار گرفته است.
بنابراین آیا تغییرات اقلیمی مقصر بروز طوفانهایی همچون "هاروی" و "ایرما" هستند؟ دانشمندان میگویند خیر، اما این موضوع نقش تعیین کنندهای در شدت یافتن این طوفانها(همانند طوفانهای دیگر) داشته است، اما به تنهایی عامل ایجاد آنها نیست.
.: Weblog Themes By Pichak :.