خودروساز آلمانی با خودرویی جدید که نام آن قبلا برای خودروهای LMP1 هم استفاده میشد، رقابتهای فصل ۲۰۱۷/۱۸ رقابتهای فرمول E را آغاز میکند. آئودی e-tron FE04 از جعبهدنده تکسرعته بهعنوان بخشی از «پیشرانه کاملا جدید» (به گفته ریاست موتوراسپرت آئودی، دیتر گاس) استفاده میکند.
قهرمان سه دوره رقابتهای ۲۴ ساعتهی لمانز، آلن مکنیش که به مدت یک فصل و بهعنوان مشاور ویژه در کنار تیم بوده است، این بار هم در کنار تیم آئودی اسپرت ABT شفلر، فعالیت میکند. اتومبیل جدید به لحاظ ظاهری هم تفاوتهایی دارد. رنگ بدنه e-tron FE04 با رنگهای بهکاررفته در فصل اخیر (قرمز، زرد و سبز) متفاوت است. این بار برای خودرو رنگ سفید و کمی هم سبز بهعنوان پایه و در کنار آن رنگ مشکی استفاده شده است. در این فصل هم مدافع عنوان قهرمانی رقابتهای فرمول E، لوکاس دی گراسی (که خودرو را در زمان معرفی رسمی روی صحنه آورد) با شماره ۱ ظاهر میشود.
خودروی او به لوگوی چهار حلقه آئودی در بالای بال پشتی مشکی و حلقه رول سفید، آراسته شده است. اتومبیل راننده دیگر تیم یعنی دانیل آبت با دماغه، حلقه رول و بال پشتی قرمزرنگ از اتومبیل راننده اصلی متمایز میشود. عضو هیئت مدیره بخش توسعه فناوری آئودی؛ پیتر مرتنز، تأکید میکند که آئودی اولین شرکت خودروسازی آلمانی است که در این رقابتها شرکت میکند و پس از آن رقبایی چون بیامو (در فصل ۲۰۱۸/۱۹) و مرسدسبنز (در فصل ۲۰۱۹/۲۰) وارد میشوند.
به گفته او، نام e-tron که از سال ۲۰۱۲ به خودروهای R18 LMP1 تعلق گرفته است، برای اشاره به خانوادهی خودروهای برقی و هیبریدی جادهای آئودی خواهد بود.
دیتر گاس اضافه میکند:
ما به کمک همکار فنی خود، شفلر، پیشرانه و قوای محرکهای کاملا جدید توسعه دادهایم. شما میتوانید خیلی سریع با دقت در مسکن کربن صفر (راندمان انرژی بالا) به این موضوع پی ببرید. صدای خودرو هم با قبل متفاوت است؛ چراکه ما در طراحی آن مسیرهای جدیدی را در دنیای فناوری پیموده و از روشهای جدیدی استفاده کردهایم.
فیزیکدانان برای بیش از ۲۰ سال مشغول تفکر در مورد این پرسش بودهاند که چرا همواره چنین به نظر میرسد که فضا دائما در حال انبساط و گسترش یافتن است.
پژوهش جدید، بینش عمیقتری را به دانستههای ما در مورد نیروی مخرب مرموزی که بهعنوان انرژی تاریک شناخته میشود، میافزاید و شواهدی را ارائه میدهد مبنی بر اینکه تاثیر شبحوار نیروی مرموز یادشده هر چه که باشد، در طی زمان دارای مقدار ثابتی نبوده است.
در سال ۲۰۱۶، یک تیم بینالمللی از محققان، نوسانات چگالی مادهی قابل مشاهده در سراسر جهان هستی را در طی مدتی طولانی از تاریخ کیهان، بهدقت اندازهگیری کردند.
این تغییرات که بهنام نوسانات آکوستیک بارونی (BAO) از آنها یاد میشود، نوعی معیار را برای کیهانشناسان در مسیر مطالعهی فاصلههای نسبی در طول زمان ارائه میدهد.
درست همانطور که ستارهشناسان از نور ستارههای منفجرشده در نقاط دوردست برای نتیجهگیری گسترش کیهان استفاده کردهاند، کیهانشناسان (ستارهشناسان متخصص در مقیاسهای بزرگ کیهانی) نیز از BAO استفاده میکنند.
هر دو روش و ترفند یادشده ما را به این نتیجه میرساند که جهان ما در حدود ۱۳.۸۲ میلیارد سال پیش پا به عرصهی وجود گذاشته و همین حالت وجودی آن منجر به پراکنده شدن تودههای ماده به بخشهای بیرونیتر شده است. موضوع عجیبتر هم این است که چنین روند گسترش و پراکندگی در جهان در بعضی زمانها سرعت بیشتری نیز میگرفته است.
واحد مورد استفاده برای توصیف این گسترش با نام ثابت هابل یا Constant Hubble شناخته میشود و باور دانشمندان بر این است که انبساط کیهان نتیجهی وجود تنش بین ذرات ماده برای جمع شدن و یکپارچه شدن در کنار هم با تورم فضای میان آنها است.
پرسش این است که چرا فضا گسترش مییابد؟ واقعیت این است که هیچکس جوابی قطعی برای این پرسش ندارد و این یک مشکل بزرگ است.
اخترفیزیکدانان برای رسیدن به توضیحی مستدل، فضای خالی را مورد توجه قرار میدهند تا ببینند که آیا این بخشها دارای ویژگیهای خاصی هستند یا خیر؛ آنها فکر میکنند که شاید فضای خالی، چیزی بیشتر از یک حالت تهی برای میدانها و ذرات باشد.
توضیح مورد علاقهای که در حال حاضر وجود دارد، مدل مادهی تاریک لامبدا (ΛCDM) نامیده میشود. این مدل ترکیبی از مدل فضای خالی فریده-لامیتر-روبرتسون-واکر (FLRW) با توزیع مادهی قابل مشاهده و نامرئی درون آن است.
در این مدل، انرژی تاریک بهمنزلهی فشار مستمر از خلا بین تودههای جرم بوده و احتمالا بر اثر پرت شدن ذرات در داخل و خارج از وجود مجازی پدید آمده است.
اما مدل ΛCDM بر تعدادی از مفروضات مشخص بنا شده است و همین امر سوالاتی را پیش روی ما میگذارد. آیا انرژی تاریک میبایست از آن ویژگیهای اساسی فضا باشد، که در طول زمان ثابت میماند؟ یا اینکه شاید تحت تاثیر محیط واقع میشود و با تغییرات جهان، دستخوش تغییر میشود؟
پژوهشگر باب نیکول از موسسهی کیهانشناسی و گرانش (ICG) در دانشگاه پورتسموث میگوید:
انرژی تاریک از زمان کشف آن در اواخر قرن گذشته، همواره یک معمای اسرارآمیز بوده است.
همهی ما از پیدا کردن نگرش و بینش دقیقتر و بیشتر نسب به ویژگیها و سرمنشا آن ناامید شدهایم.
محققان با اندازهگیری دقیقتر این ناحیههای مادهای که مانند ضربان قلب کیهانی عمل میکنند، دادههای BAO خود را روی یک مدل انرژی تاریک که توسط گونگ بو ژائو، از دانشگاه پورتسموث و مشاهیر ملی نجوم چین (NAOC) ساخته شده است، مورد استفاده قرار میدهند. نتایج این بررسی به توصیفی پویاتر از این نیروی مرموز اشاره دارد.
این نتیجه تاحدودی برپایهی اختلاف بین دادههای تولیدشده توسط بررسی با خود BAO و تفسیرهای مبتنی بر پسزمینه مایکروویو کیهانی (CMB) است. گفتنی است که امواج پسزمینه در واقع بازتابی از نور جهان در لحظات پس از بیگ بنگ هستند.
نمودار تصویر زیر برپایهی بررسی (BAO (SDSS-IV به دست آمده و نشاندهندهی چگونگی ارتباط آن با امواج مایکروویو پسزمینه است.
یکی از راههایی که پژوهشگران باور دارند میتوانند از طریق آن این میزان اختلاف را حلوفصل کنند، مبتنی بر این است که ما باید انرژی تاریک را بهعنوان پدیدهای در نظر بگیریم که پویا است و نسبت به زمان تغییر می کند.
اگر چنین نگرشی درست باشد، بدان معنا خواهد بود که انرژی تاریک نیرویی نیست که صرفا بهوسیلهی خلا ایجاد شده باشد. البته اهمیت و تاثیرگذاری نتایج این گروه پژهوشی هنوز برای رد شواهد دال بر ثابت (استاتیکی) بودن انرژی تاریک در جهان هستی، به اندازهی کافی نیست.
اما همهی این برداشتها میتوانند با دادههای جمعآوری شده از پروژهای موسوم به Instrument Spectroscopic Dark Energy دستخوش تغییر شوند. پروژهی فوق در سال آینده آغاز خواهد شد. ژائو میگوید:
ما از دیدن اینکه که مشاهدات کنونی قادر به بررسی پویایی انرژی تاریک در این سطح هستند، هیجانزده شدهایم و امیدواریم که مشاهدات آینده بتواند مهر تاییدی بر آنچه که امروز میبینیم، باشد.
نتیجهی نهایی هرچه که باشد، ارزشش را خواهد داشت؛ حتی شاید سرنوشت جهانی که تا به امروز برای خودمان متصور بودهایم هم در معرض خطر باشد.
دستاوردهای این تحقیق در Nature Astronomy منتشر شده است.
مراحل هضم غذا در بدن
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفت و گو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان؛ اظهار کرد: هر نوع مواد غذایی میل شده در قسمتهای مختلف بدن چهار بار هضم، مواد زائد آن دفع و با کیفیتترین قسمت غذا جذب بدن میشود.
وی بیان کرد: نخستین هضم در دهان و معده است که مواد زائد حاصل از این هضم به شکل مدفوع از روده خارج میشود؛ بنابراین برای اینکه غذا در مراحل بعدی راحتتر هضم شود، افراد باید غذا را به خوبی بجوند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی افزود: هضم دوم در کبد است، مواد زائد حاصل از این هضم به شکل ادرار و چرک از بدن خارج و مواد جذبشده تبدیل به مو و ناخن میشوند.
عظمایی تاکید کرد: هضم سوم در عروق اتفاق میافتد و مواد جذب شده حاصل از این هضم تبدیل به خون میشوند.
وی تصریح کرد: هضم چهارم در سلول انجام میشود و مواد حاصل از این هضم به سمت اعضای جنسی حرکت میکند. این مواد بهترین پروتئین برای تولید مثل هستند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی گفت: مدت زمان هضم غذا بستگی به نوع ماده غذایی مصرف شده دارد، ولی به طور کلی مواد غذایی ۲ تا سه ساعت پس از میل شدن هضم میشوند.
عمدهترین مشکلات گوارشی افراد
عظمایی درد معده، سوءهاضمه، ترشکردن، حالت تهوع صبحگاهی، تلخی دهان، احساس سنگینی معده، بوی بد دهان و هضم ناقص غذاها را از رایجترین مشکلات گوارشی افراد دانست و اظهار کرد: در برخی موارد نیز مشکلات معده بر اثر فشارهای عصبی ایجاد میشوند.
وی توصیه کرد: برای جلوگیری از بروز مشکلات گوارشی افراد باید از پرخوری، صحبت کردن بین غذا و تندتند غذا خوردن پرهیز کنند. همچنین خودداری از مصرف غذاهای ساندویچی، سرخشده و نوشیدن مایعات زیاد مانند دوغ، نوشابه و دلستر بین غذا ضروری است.

موثرترین درمانهای خانگی معده درد
این محقق و پژوهشگر طب سنتی تاکید کرد: افراد باید پیش و پس از غذا کمی نمک بخورند. مصرف نمک قبل از غذا به کاهش اسید معده و پس از آن به هضم و ضدعفونی کردن غذا کمک میکند.
عظمایی تصریح کرد: افرادی که دچار معده درد و بالا بودن اسید معده هستند میتوانند یک عدد سیبزمینی خام را رنده کنند و به مقدار نصف استکان آب آن را به آرامی بنوشند.
وی اظهار کرد: مصرف عصاره شیرینبیان ۱۵ دقیقه قبل از غذا با مقداری آب جوش ولرم برای تقویت معده،کاهش اسید معده و رفع دلدرد و دلپیچه موثر است همچنین مبتلایان به رفلاکس برای رفع مشکلشان باید ۱۵ دقیقه قبل از غذا عصاره شیرینبیان به همراه مقداری آب جوش و پس از غذا یک استکان عرق بومادران بنوشند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی بیان کرد: افرادی که به ویژه پس از مصرف غذاهای سنگین و گوشتی دچار احساس سنگینی معده میشوند باید برای رفع این احساس مقداری عرق زنیان بنوشند.
عظمایی با اشاره به ضروری بودن مصرف سماق همراه با غذاهای گوشتی به ویژه کباب گفت: افراد باید همراه غذا از سبزیجات تازه استفاده کنند. مصرف سبزیجات تازه علاوه بر سمزدایی بدن به بهتر شدن حرکات دودی روده و جلوگیری از بروز یبوست نیز کمک شایانی میکند.
وی افزود: مصرف ترکیب دمنوشهای بابونه، گلگاوزبان، سنبل الطیب، بادرنجبویه و افسنتین تاثیر بسزایی در تسکین اعصاب معده دارد. افراد برای تهیه این معجون باید مقدار مساوی از این گیاهان را با هم ترکیب و روزانه سه لیوان از آن را میل کنند.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی تاکید کرد: استفاده از مخلوط دمنوشهای زیرهسبز، آویشن، نعناع، کاکوتی، رازیانه، شیرینبیان، زنیان و بومادران سبب تقویت معده و دستگاه گوارش میشود. مصرف این ترکیب برای رفع سردی، ترشی و زخم معده، نفخ و دلدرد موثر است همچنین زنان میتوانند در ۲ تا سه روز نخست عادت ماهیانه روزانه سه لیوان از این معجون را بنوشند.
عظمایی تصریح کرد: ماساژ معده با روغن سیاه دانه یا مصطکی نیز موجب تقویت معده میشود. پرهیز از پرخوری و روزهداری نیز به دفع سموم از معده و روده کمک شایانی میکند.
وی یادآور شد: مبتلایان به دلدرد، دلپیچه و نفخ برای رفع مشکل خود باید از ترکیب آبجوش به همراه عرقنعناع، بارهنگ، گلاب و نبات استفاده کنند. افراد برای تهیه این مخلوط باید سه قاشق غذاخوری عرقنعناع، یک قاشق غذاخوری گلاب و یک قاشق مرباخوری بارهنگ را به یک لیوان آبجوش بیفزایند. نوشیدن این معجون برای افراد کماشتها نیز مفید است.
محققان دریافتند که متابولیسم باکتریهای روده میتواند عامل فشار خون بالا باشد.
به نقل از ساینس، فشارخون بالا، بیماری خاموشی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند و ممکن است منجر به بیماریهای مختلف و حتی مرگ شود.
این بیماری میتواند در خانواده گسترش پیدا کند و عوامل مرتبط با سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، رژیمهای غذایی غنی از سدیم و استرس میتوانند این خطر را افزایش دهند.
در سالهای اخیر، دانشمندان کشف کردهاند، برخی از باکتریهای روده نیز ممکن است به فشار خون بالا کمک کنند.
مطالعات انجام شده نشان داد، زمانی که باکتریهای رودهای با آنتیبیوتیک از بین رفتند، بیماران مبتلا به فشار خون بالا، با کاهش فشارخون مواجه شدند و همچنین هنگامی که باکتریهای روده از افراد مبتلا به فشارخون بالا به موشهای سالم پیوند زده شد، فشارخون بالا در موشهای سالم، بالا گزارش شد.
این شواهد تاکنون نتوانسته است این مکانیسم را توضیح دهد که چگونه باکتریها فشار خون را افزایش میدهد.
محققان دانشگاه ایلینوی و دانشگاه براون نتایج موفقیتآمیزی را در این زمینه بدست آوردهاند.
ژن برای یک آنزیم در برخی باکتریهای خاص است که کورتیزول، هورمون استروئیدی، به استروئید دیگر که به عنوان یک آندروژن شناخته شده، تغییر میکند.
وقتی که باکتریها آن آندروژن را از بین ببرند، محصول نهایی که مولکول GALF نامیده میشود، مانع از فرآیندی است که انتقال سدیم از سلولهای کلیه انسان انجام شود. وقتی این اتفاق میافتد، سدیم در سلول ایجاد شده و فشار خون افزایش مییابد.
محققان امیدوارند از نتایج این بررسی برای کشف دارویی برای مبارزه با فشار خون استفاده کنند.
آنها عنوان کردند، اگر آنها قادر به درک آن بودند که باکتریها چه کاری انجام میدهند، میتوانستند مهار کنندههای آنزیمی توسعه بدهند که تولید کننده GALF در این باکتریهاست.
یک سوم امریکاییها از بیماری فشارخون بالا رنج میبرند.
این بررسی در مجله Steroids آمده است.
محققان دریافتند که متابولیسم باکتریهای روده میتواند عامل فشار خون بالا باشد.
به نقل از ساینس، فشارخون بالا، بیماری خاموشی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند و ممکن است منجر به بیماریهای مختلف و حتی مرگ شود.
این بیماری میتواند در خانواده گسترش پیدا کند و عوامل مرتبط با سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، رژیمهای غذایی غنی از سدیم و استرس میتوانند این خطر را افزایش دهند.
در سالهای اخیر، دانشمندان کشف کردهاند، برخی از باکتریهای روده نیز ممکن است به فشار خون بالا کمک کنند.
مطالعات انجام شده نشان داد، زمانی که باکتریهای رودهای با آنتیبیوتیک از بین رفتند، بیماران مبتلا به فشار خون بالا، با کاهش فشارخون مواجه شدند و همچنین هنگامی که باکتریهای روده از افراد مبتلا به فشارخون بالا به موشهای سالم پیوند زده شد، فشارخون بالا در موشهای سالم، بالا گزارش شد.
این شواهد تاکنون نتوانسته است این مکانیسم را توضیح دهد که چگونه باکتریها فشار خون را افزایش میدهد.
محققان دانشگاه ایلینوی و دانشگاه براون نتایج موفقیتآمیزی را در این زمینه بدست آوردهاند.
ژن برای یک آنزیم در برخی باکتریهای خاص است که کورتیزول، هورمون استروئیدی، به استروئید دیگر که به عنوان یک آندروژن شناخته شده، تغییر میکند.
وقتی که باکتریها آن آندروژن را از بین ببرند، محصول نهایی که مولکول GALF نامیده میشود، مانع از فرآیندی است که انتقال سدیم از سلولهای کلیه انسان انجام شود. وقتی این اتفاق میافتد، سدیم در سلول ایجاد شده و فشار خون افزایش مییابد.
محققان امیدوارند از نتایج این بررسی برای کشف دارویی برای مبارزه با فشار خون استفاده کنند.
آنها عنوان کردند، اگر آنها قادر به درک آن بودند که باکتریها چه کاری انجام میدهند، میتوانستند مهار کنندههای آنزیمی توسعه بدهند که تولید کننده GALF در این باکتریهاست.
یک سوم امریکاییها از بیماری فشارخون بالا رنج میبرند.
این بررسی در مجله Steroids آمده است.
تحقیقات نشان میدهد که عروق میتوانند به عنوان یک خط لوله بین مغز و سیستم ایمنی بدن عمل کنند.
به نقل از زینیوز، محققان اظهار میکنند که بدن از طریق شبکهای از کانالها و اتصالات که سیستم لنفاوی نامیده میشود، مواد زاید و مایعات را مانند یک فاضلاب بیولوژیکی تخلیه میکند.
تحقیقات بیشتر نشان میدهد که عروق میتوانند به عنوان یک خط لوله بین مغز و سیستم ایمنی بدن عمل کنند.
محققان امیدوارند که از این نتایج، بینش جدیدی در زمینه اختلالات عصبی بدست آورد. عروق لنفاوی بخشی از سیستم گردش خون بدن هستند که در اکثر موارد، در کنار رگهای خونی عمل میکنند.
آنها لنف را که یک مایع بدون رنگ حاوی سلولهای ایمنی و مواد زاید است را به غدد لنفاوی حمل میکنند.
رگهای خونی، سلولهای سفید خون را به یک عضو میرسانند و سیستم لنفاوی دفع سلول از بدن را تسریع میکند.
این فرایند به سیستم ایمنی کمک میکند تا تشخیص دهد آیا باکتریها یا ویروسها به یک عضو حمله کرده یا آسیب دیدهاند.
تا همین اواخر، محققان هیچ گونه شواهدی از سیستم لنفاوی در مغز پیدا نکردند و درباره تخلیه مواد زاید مغز نظرات متفاوت بود، اما برخی بر این باور بودند که مغز یک ارگان استثنایی است.
اسکن مغزی و مطالعه کالبد شکافی مغز از افراد غیر انسانی نشان داد که سیستم لنفاوی یک ویژگی مشترک از مغز پستانداران است.
پس از شهادت امام حسين(علیه السلام) سرِ مطهّر حضرت را به كوفه و شام بردند در هر دو شهر، افراد متعدد، آياتی را از رأس مطهّر شنيده و روايت كرده اند.
در روایتی از زید بن ارقم آمده است: سر مبارك حضرت امام حسین را بر نیزه در كوفه در حال خواندن آیات قرآن دیدم: «اَم حَسِبتَ اَنَّ اَصحـَابَ الكَهفِ والرَّقیمِ كانوا مِن ءایـَتِنا عَجَبـا؛ (1) آیا گمان كردی اصحاب كهف و رقیم از آیات عجیب ما بودند؟ ».
موی بر تنم راست شد و گفتم. این ماجرا عجیبتر از جریان اصحاب كهف است. (2)
در نقل دیگری آمده: وقتی راس و سر مبارك را در جایگاهی كه در صیارفه برایش معین كرده بودند، نهادند، چون آن جا در اثر ازدحام جمعیت و عبور و مرور شلوغ بود، سر مبارك برای متوجه ساختن مردم ابتدا به صدای بلند گلو صاف كرد به گونه ای كه همه به تعجب به نظاره سر نشستند و سر مبارك به تلاوت آیات سوره كهف پرداخت و تا : «انهم فتیه آمنوا بربهم فزدناهم هدی و لا نزد الظالمین الا ضلالا» تلاوت كرد. (3)
سر مبارك را بر چوبی نصب كرده و مردم به نوری كه از سر به آسمان ساطع بود، نگاه می كردند كه این آیه را تلاوت فرمود: «و سیعلم الذین ظلموا ای منقلب ینقلبون» (4) (5)
سلمه بن كهیل از سر مبارك شنید كه بر نیزه می خواند: (فسیكفیكهم الله و هو السمیع العلیم)(6) (7)
ابن وكیده گوید: از سر مبارك شنیدم كه سوره كهف را می خواند. شك كردم كه صدا از سر هست یا از جای دیگر كه ناگاه سر مبارك تلاوت را ترك كرد و متوجه من شد و فرمود: ای فرزند وكیده ! مگر نمی دانی كه ما امامان زنده و نزد پروردگارمان روزی خوریم. با شنیدن این كلام او تصمیم می گیرد سر را دزدیده و دفن كند كه سر مبارك به او می فرماید: ای فرزند وكیده ! تو را به این تصمیم راهی نیست و اقدام آنان در ریختن خون من نزد خدا عظیم تر از بردن سرم بر نیزه در شهرها می باشد . پس آن ها را واگذار “اذ الاغلال فی أعناقهم و السلاسل یسحبون ؛ (8) در آن هنگام كه غل و زنجیرها بر گردن آنان قرار گرفته و آن ها را میكشند». (9)
منهال ابن عمرو گوید: سر مبارك را در دمشق بر نیزه دیدم كه آیات سوره كهف تا : (ام حسبت ان اصحاب الكهف و الرقیم كانوا من آیاتنا عجبا) تلاوت می كرد و در این جا به آشكاری تمام فرمود: عجیب تر از اصحاب كهف قتل من و بر نیزه كردن سرم می باشد. (10)
وقتی یزید در پی اعتراض سفیر روم به ظلم رفته بر اباعبدالله ، دستور به كشتن او داد ، سر مبارك با صدای بلند فرمود: (لا حول و لا قوه الا بالله). (11)
مورخان گفته اند كه: چون یزید بن معاویه نواده پیامبر (ص)، حسین بن علی (ع) را كشت، سر او را بر بالای نیزه گذاشت و فرمان داد تا برای عبرت مردم آن را در شهرها بگردانند، و آن سر در این مسیر پیوسته آیه مباركه را قراءت میكرد.
شاید قرائت این آیه به این امر اشاره می كند كه جهان در ضمن معادله ای حكیمانه جریان می كند كه یكی از جمله های آن حمایت كردن خداوند متعال از مظلومان و ستمدیدگان است، بدان جهت كه یاری دادن به ستمدیدگان جزئی از آن معادله به شمار میرود كه پروردگار ما سبحانه و تعالی در همه ابعاد جهان به جریان انداخته بوده است.
معنی این آیه آن است كه: ای انسان! آیا چنان گمان میكنی كه آنچه بر آنان گذشت چیزی عجیب و غریب است؟ هرگز چنین نیست
زمانی كه سر امام حسین ـ علیه السّلام بالای نیزه حمل میشد، شیخ مفید به نقل از زید بن أرقم آورده است، روز دوّم كه عبیدالله دستور داد تا سرهای شهدا را در كوفه بگردانند «من سر امام حسین را دیدم كه آیهای از سوره كهف را كه ـ ام حسبت ان اصحاب الكهف و الرقیم كانوا من آیاتنا عجبا را تلاوت میكرد
آنچه مورّخین و علماء و بزرگان علوم اسلامی پیرامون مسأله شهادت امام حسین علیه السّلام و حمل سر مبارك ایشان به مجلس ابن زیاد در كوفه و از آنجا به شام نقل كردهاند عبارت از این است: كه در آخرین لحظات كه سپاه دشمن بر امام حسین علیه السّلام یورش بردند، توسط سنان بن أنس سر امام از تن ایشان جدا شد و سر حضرت توسط خولی به نزد ابن زیاد در كوفه برده شد. بعد از چند روزی كه سرهای شهداء كربلاء به همراه كاروان اسراء در كوفه بود عبید الله دستور داد كه اسراء و سرهای شهدا را به همراهی 500 نفر نیرو به شام به نزد یزید بن معاویه بفرستند و در حالیكه سرهای شهدا بر روی نیزهها حمل میشد وارد شام شدند و از آنجا به نزد یزید برده شد.
شیخ مفید میفرمایند: بامداد روز بعد كه عبید الله بن زیاد سر از بالش ستم برداشت دستور داد سر مبارك حضرت امام حسین را با دیگر سرها در میان تمام كوچهها و قبیلههای كوفه بگردانند.
علامة مجلسی هم در بحار به ذكر این مطلب اشاره كرده است و میگوید: از زید بن ارقم روایت شده است كه میگوید من شنیدم كه سر امام حسین این آیه را تلاوت میكرد[12]«أَمْ حَسِبْتَ أَنَّ أَصْحابَ الْكَهْفِ وَ الرَّقِیمِ كانُوا مِنْ آیاتِنا عَجَباً»[13]
امّا روضة الشهداء ملا حسین كاشفی به این مطلب اشاره میكند و مینویسد: وقتی كاروان اسراء به همراه سرها در حالیكه بر روی نیزهها حمل میشدند و به طرف شام برده میشدند، در بین راه یك مردی یهودی بنام یحیی حرّانی به استقبال این كاروان آمد، ناگاه چشمش به سری افتاد كه لبهای وی به هم میخورد. میگوید راوی كه این یهودی گفت من نزدیكتر رفتم و گوش فرا داشتم كه این كلمات را شنیدم «وَ سَیعْلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا أَی مُنْقَلَبٍ ینْقَلِبُونَ»[14]
یحیی از مشاهدة این جریان متعجّب شد و پرسید این سر كیست؟ گفتند: آن سر حسین بن علی كه مادرش فاطمه دختر پیامبر است و در این زمان كه یحیی این جریان را دید مسلمان شد.[15]
پی نوشت ها:
1. کهف (18) ، آیه 9.
2. الارشاد، شیخ مفید، ج 2، ص 116، کنگره شیخ مفید.
3. مقتل الحسین ، مقرم، ص 332.
4. شعراء (26) ، آیه 227.
5. مناقب، ابن شهراشوب ، ج 2 ، ص 188.
6. بقره(2) ، آیه 137.
7. اسرار الشهادة ، ص 488.
8. غافر (40) ، آیه 71.
9. شرح قصیدة ابیفراس ،ص 148.
10. خصائص سیوطی ، ج 2 ، ص 127.
11. مقتل العوالم ، ص 151.
[12] . مجلسی، بحار الانوار، نشر بیروت، چاپ سوّم،1403 هجری، ج 45، ص 121.
[13] . كهف/9.
[14] . شعراء/227.
[15] . كاشفی سبزواری، حسین، روضه الشهداء، قم، نشر نوید آلام، چاپ اوّل، 1379، ص 458.
سوئد، کشوری کوچک و ثروتمند با مالیاتهای سنگین است که کارمندان و کارکنان آن از مزایای اجتماعی سخاوتمندانه و تعطیلات طولانیمدت بهره میبرند. ممکن است باورهای اقتصادی ما حاکی از آن باشند که سازوکار کشوری با سطح رفاه سوئد، در تضاد با روحیهی کارآفرینی باشد. مطالعات نشان میدهند که هرچه میزان هزینهی سرانهی صرفشده توسط دولت در یک کشور بالا باشد، تعداد استارتاپهای آن کشور نیز به ازای هر کارمند کمتر خواهد بود. ایدهای پنهان در پسِ نتایج حاصل از این مطالعات آن است که بالا بودن مالیات بر درآمد در یک کشور، سود پیشبینیشده برای کارآفرینان را کاهش میدهد؛ بنابراین انگیزهی آنها برای تأسیس شرکتهای جدید پایین میآید.
با این همه، سوئد سرآمد حمایت از شکلگیری کسبوکارهای جدید و جاهطلب است؛ چنین حمایتی از کسبوکارهای نوپا و نوین از کشوری که در لیست پرجمعیتترین کشورهای دنیا، با جمعیت ۱۰ میلیون نفری خود در جایگاه هشتاد و نهم ایستاده است، انتظار نمیرود. شرکتهای بینالمللی نظیر اسپاتیفای (سرویس استریم موسیقی)، کلارنا (کسبوکار پرداخت آنلاین) و کینگ (شرکت فعال در حوزهی گیمینگ)، همگی در سوئد تأسیس شدهاند. استکهلم پس از سیلیکون ولی، بیشترین تعداد سرانهی شرکتهای چند میلیارد دلاری فعال در حوزهی فناوری را تولید میکند و بهطور کلی در سوئد ۲۰ استارتاپ (شرکتی که صرف نظر از ابعاد، حداقل سه سال از تأسیس آن میگذرد) به ازای هر ۱۰۰۰ کارمند وجود دارد؛ درحالیکه این آمار برای ایالات متحدهی آمریکا، طبق دادههای بهدستآمده توسط سازمان بینالمللی همکاری و توسعهی اقتصادی (OECD) تنها پنج استارتاپ است.
دفتر کار اسپاتیفای
فلاویو کلوینو، اقتصاددانی از سازمان OECD، میگوید:
آمارها نشان میدهند که نرخ بقاء استارتاپها و نرخ رشد نسبی آنها در سوئد بالا است.
سوئد به لحاظ شناسایی فرصتها نیز ردهی نخست را در بین کشورهای توسعهیافته به خود اختصاص داده است؛ حدود ۶۵ درصد از جمعیت ۱۸ تا ۶۴ سال سوئد تصور میکنند فرصتهای خوبی برای راهاندازی یک کسبوکار در محل زندگیشان وجود دارد؛ درحالیکه این آمار برای گروه سنی مشابه از جمعیت ایالات متحدهی آمریکا، ۴۷ درصد است.
تولید استارتاپ برای هر اقتصادی که در تکاپو برای دستیابی به بهرهوری، اشتغالزایی و در حالت کلی پویایی است، حیاتی به نظر میرسد؛ اما این موضوع برای کشوری مانند آمریکا نیز که در آن روند ایجاد کسبوکارهای جدید کُند شده، حائز اهمیت است. برخلاف موج اجتماعی ایجادشده حول استارتاپها در بین مردم آمریکا، تنها هشت درصد از شرکتهای آمریکایی در قالب استارتاپ با تعریف امروزی آن میگنجند؛ درحالیکه این آمار در سال ۱۹۷۸ حدود ۱۵ درصد بود. در سوئد این فرآیند وارونه است و روند ایجاد کسبوکارهای جدید در آن از دههی ۹۰ میلادی در حال شتاب گرفتن است. درحالیکه رشد تولید ناخالص ملی ایالات متحدهی آمریکا کماکان آهسته است، اقصاد سوئد در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ به ترتیب نرخ رشد ۴ و ۳ درصدی داشته که حتی با وجود کوچکتر بودن اقتصاد سوئد نسبت به آمریکا، رشدی قابل توجه محسوب میشود. سوئد در این زمینه، سایر کشورهای بزرگ اروپایی را نیز از اواسط دههی ۹۰ میلادی پشت سر گذاشته است؛ اما سوئدیها چگونه به چنین موقعیتی دست یافتهاند؟
پاسخ این سؤال ابعاد مختلفی دارد که بخش عمدهی آن، مربوط به تغییرات رخداده طی ۳۰ سال گذشته است. سوئدیها از سال ۱۹۹۰، زمینهی رقابت با شرکتهای بزرگ را برای استارتاپها فراهم کردهاند. یوزف شومپیتر، یکی از اقتصاددانان قرن بیستم معتقد بود اقتصادها هنگامی رونق میگیرند که «تخریب خلاقانه» رخ دهد، بدین مفهوم که کسبوکارهای نوپا توانایی بدل شدن به جایگزینی برای شرکتهای کهنهکار و قدیمی داشته باشند. سوئد پیش از این، اقتصاد کنترلشدهای داشت که در آن شرکتهای دولتی و انحصاری، حاکم مطلق بازار بودند و این موضوع رخدادن جایگزینهای یادشده را بسیار دشوار میکرد؛ اما از آن زمان، مقررات تغییر کرده و سادهتر شدهاند. لارس پرسون، اقتصاددانی از مؤسسهی تحقیقاتی اقتصاد صنعتی سوئد که در زمینهی ایجاد کسبوکارهای نوین تحصیل کرده، معتقد است درحالیکه سوئد مسلط شدن به بازار را برای شرکتهای انحصارطلب دشوار میکرد، ایالات متحدهی آمریکا مقررات خود را به نفع شرکتهای بزرگ (عمدتا از طریق لغو قوانین ضد انحصارطلبی و صدور مجوز برای ادغام شرکتها) تغییر میداد.
اصلاحات سوئد در واکنش به بحران مالی دههی ۹۰ میلادی صورت گرفت؛ هنگامی که رشد تولید ناخالص ملی این کشور کاهش یافت، نرخ بیکاری افزایش پیدا کرد و دولت در تلاش برای جلوگیری از کاهش ارزش ارز خود، نرخ بهرهی بانکی را به ۵۰۰ درصد افزایش داد. به گفتهی پرسون، دولت سوئد برای جان بخشیدن به رشد اقتصادی این کشور و افزایش رقابت، از صنایعی مانند تاکسیرانی، برق، مخابرات، راهآهن و مسافرتهای هوایی داخلی مقرراتزدایی کرد؛ این استراتژی باعث کاهش قیمتها در صنایعی مانند مخابرات و در نهایت جذب مشتریان بیشتر شد. دولت سوئد همچنین برخی از سرویسهای دولتی نظیر نگهداری از سالمندان و تحصیلات ابتدایی را به ارگانهای خصوصی واگذار کرد. پرسون میگوید «اصلاحات بازار محصول»، صدور مجوز به شرکتهای نوپا را سادهتر و بیرون راندن شرکتهای قدیمی و ناکارآمد از بازار را ممکن کرد. در سال ۱۹۹۳ قانون جدید رقابت با هدف جلوگیری از ادغام شرکتهای بزرگ و فعالیتهای ضد رقابتی اجرا شد. پانتوس براونرهلم، استاد اقتصاد در مؤسسهی فناوری رویال در سوئد، میگوید:
روند کلی بدین شکل است که فعالیت را برای شرکتهای انحصارطلب دشوار کنید، شرکتهای جدیدی وارد بازار خواهند شد.
سوئد به ایدهی بحثبرانگیزی که بر اساس آن، کاهش مالیات بر شرکت (مالیات مستقیم وضع شده بر سازمانهای انتفاعی، مانند شرکتها، بانکها و شرکتهای بیمه) باعث افزایش کارآفرینی میشود نیز اعتبار میبخشد؛ چرا که اصلاحات سال ۱۹۹۱ سوئد، مالیات بر شرکت را از ۵۲ درصد به ۳۰ درصد کاهش داد. امروزه نرخ مالیات بر شرکت در سوئد معادل ۲۲ درصد و بسیار پایینتر از نرخ ۳۹ درصدی ایالات متحدهی آمریکا است؛ البته باید خاطرنشان کنیم که شرکتهای کمی این میزان از مالیات را پرداخت میکنند. پیش از اصلاحات دههی ۹۰ میلادی، سوئد از چند طریق شرکتهای قدیمی و کهنهکار را به اشخاصی که به آغاز کسبوکارهای جدید تمایل داشتند، ترجیح میداد. اشخاص حقیقی در سوئد علاوه بر مالیات درآمد خودشان از کسبوکار به پرداخت مالیات درآمد کسبوکارشان نیز مجبور بودند، درحالیکه شرکتهای قدیمی راهکارهایی برای کاهش مالیات مضاعف در اختیار داشتند.
دفتر کار کلارنا
اما به گفتهی پرسون، اصلاحات دههی ۹۰ میلادی، بهصورت قابل توجهی، میدان را برای رقابت هموار کرد. در یکی از یادداشتهای سال گذشتهی پرسون چنین آمده است:
تا سال ۱۹۹۱، سیستم مالیات سوئد، نگاه نامساعدی به شرکتهای جدید، کوچک و کمتر کاپیتال داشت؛ درحالیکه شرکتهای بزرگ و مالکیت سازمانی را ارجح میدانست.
سوئد در دههی ۲۰۰۰ میلادی، مالیات بر ارث و مالیات بر اشخاص ثروتمند را نیز کنار گذاشت و این موضوع باعث تشویق بیشتر افراد به کسب درآمدهای بیشتر و سرمایهگذاری در اقتصاد شد. براونرهلم در این رابطه میگوید:
از آنجایی که سرمایهی بیشتری در دسترس بود؛ بنابراین سرمایهگذاران فرشتهی (سرمایهگذاری که سرمایهی یک یا چند شرکت نوپا را فراهم میکند) بیشتری پا به عرصه گذاشتند.
امروزه در سوئد معافیتهای مالیاتی قابل توجهی برای راهاندازی و مالکیت یک کسبوکار وجود دارد؛ بهعنوان مثال، اکنون کارآفرینان میتوانند بخش بیشتری از درآمدشان را بهعنوان درآمد حاصل از سرمایه در اختیار داشته باشند که نرخ مالیات پایینتری دارد.
تینو سنندجی، اقتصاددان ایرانی - سوئدی از دانشکدهی اقتصاد استکهلم، میگوید:
نباید چنین برداشت کرد که کاهش مالیات بر شرکت لزوما تضمینی برای شکلگیری کسبوکارهای جدید است.
علاوه بر این، کاهش اینچنینی مالیات میتواند نابرابری اقتصادی را نیز تشدید کند؛ اما وضعیت کنونی سوئد به ما نشان میدهد که کاهش هدفدار مالیات میتواند بر پویایی اقتصاد یک کشور بیافزاید. با وجود آنکه سوئد به داشتن مالیات بر درآمد بسیار بالا ،شهرت دارد؛ اما امروزه، علاوه بر آنکه مالیات در آن نسبت به گذشته کاهش بسیاری تجربه کرده است، مالیات برای شرکتها نسبت به کشورهای توسعهیافتهی دیگر پایینتر است. اصلاحاتی که از سال ۱۹۹۱ در سوئد آغاز شدند نرخ بالای مالیات بر درآمد مرزی را از ۸۵ درصد به ۵۷ درصد کاهش دادهاند و امروزه سیستم مالیات این کشور نسبتا مسطح است؛ بدین مفهوم که نهتنها ثروتمندان، بلکه بسیاری از اشخاص حقیقی نیز نرخ مالیات نسبتا بالایی میپردازند. با وجود آنکه با این روش، طبقهی متوسط جامعهی سوئد نیز مالیات بر درآمد بالایی پرداخت میکنند؛ اما بسیاری از شهروندان این کشور با این مسئله مشکلی ندارند؛ چرا که معتقدند در قبال چنین مالیات بالایی، مزایایی همچون تحصیل رایگان و خدمات درمانی در اختیارشان قرار میگیرد.
پیش از دههی ۹۰ میلادی، رقابت خارجی اندکی نیز در سوئد به چشم میخورد. قوانین مبتنی بر حمایتگرایی، اشخاص خارجی را از بدل شدن به سهامدار عمده در شرکتهای سوئدی منع میکرد؛ همچنین در دههی ۸۰ میلادی کمتر از ۵ درصد کارمندان بخش خصوصی در شرکتهایی با مالکیت خارجی مشغول به کار بودند. سوئد در دههی ۹۰ میلادی مسیر را برای ورود شرکتهای خارجی به بازار این کشور، هموار کرد. بدین ترتیب، شرکتهای بیشتری در این کشور حضور داشتند که قادر به تصاحب استارتاپهای بالغ بودند و این موضوع کارآفرینان را به راهاندازی کسبوکارهای جدید تشویق میکرد؛ بهعنوان مثال مایکروسافت در سال ۲۰۱۴ شرکت بازیسازی موجانگ را با پرداخت ۲.۵ میلیارد دلار تصاحب کرد. شرکتهای ناکارآمد داخلی که توانایی رقابت با شرکتهای خارجی را نداشتند، کنار رفتند و عرصه را برای ظهور شرکتهای جدید فراهم کردند. سهم مالکیت خارجی شرکتهای سوئدی نیز از ۷ درصد در سال ۱۹۸۹ به ۴۰ درصد در سال ۱۹۹۹ رسید.
دفتر کار موجانگ
تمام این مقرراتزداییها با ظهور اینترنت همزمان شد؛ بنابراین اشخاص بیشتری همزمان با آزمودن این فناوری جدید، در حال ایجاد کسبوکارهای جدید بودند. در دههی ۹۰ میلادی، دولت سوئد برای شرکتهایی که به تمام کارکنان خود، از کارمندان خدماتی گرفته تا کارمندان ردهبالا، کامپیوترهای خانگی اهدا میکردند، معافیتهای مالیاتی در نظر میگرفت. در همان زمان، دولت سرمایهگذاری روی سرویس اینترنت پرسرعت را نیز آغاز کرد. هرچند روند پذیرش کامپیوتر در سوئد مشابه ایالات متحدهی آمریکا بود؛ اما سوئدیها هنگامی که اصلاحات دههی ۹۰ میلادی این کشور، زمینه را برای توسعه فراهم کرد، کارآفرینان را نیز به داشتن تفکر دیجیتال تشویق کردند. پیجی پارسون، یکی از شرکای شرکت سرمایهگذاری مستقر در لندن نورثزون در این رابطه میگوید:
اصولا هر شهروند سوئدی با سن زیر ۴۰ سال با یک کامپیوتر در خانهی خود رشد کرده است. در دههی ۱۹۹۰ تقریبا تمام شهروندان سوئد آنلاین بودند.
حتی امروز نیز سوئد در بین کشورهایی با بالاترین سرعت اینترنت قرار دارد. میانگین سرعت اینترنت سوئدیها ۲۲.۵ مگابیت بر ثانیه است؛ درحالیکه آمریکاییها از اینترنتی با میانگین سرعت ۱۸.۷ مگابیت بر ثانیه بهره میبرند. این موضوع بر زندگی بیرک نیلسون، یکی از مؤسسان تیکتیل، شرکت سوئدی فعال در زمینهی تجارت الکترونیک که موفق به جذب سرمایهی ۳۲ میلیون دلاری شد نیز تأثیر گذاشته است. داشتن کامپیوتر در دوران کودکی، نیلسون را به شروع کدنویسی در سنین جوانی ترغیب کرد. دفتر تیکتیل در استکهلم فضایی باز برای مهندسان این شرکت با ابزارهای سرگرمی متنوع نظیر میزهای فوتبالدستی سفارشیشده با بازیکنان هاکی به جای بازیکنان فوتبال (!) محسوب میشود. نیلسون ۳۳ ساله کدنویسی را از سن ۱۱ سالگی آغاز کرده است. آغاز فعالیت نیلسون در زمینهی فناوری به دوران دبیرستان وی باز میگردد، هنگامی که او در سن ۱۶ سالگی بلاگی را برای یک مجلهی سوئدی ایجاد کرد. نیلسون در سن ۱۹ سالگی با هممؤسسان خود آشنا شد و کار روی تیکتیل را آغاز کرد.
همانند بسیاری دیگر از استارتاپهای سوئدی، تیکتیل فعالیت خود را در قالب یک شرکت بینالمللی آغاز کرد. نیلسون و هممؤسسان دیگر تیکتیل، همواره قصد داشتند سرویسهای خود را بهصورت بینالمللی به فروش برسانند. از آنجا که وسعت کم سوئد بازار محدودی در اختیار شرکتهای این کشور و محصولات آنها قرار میدهد؛ معمولا شرکتها از بدو امر، برای فروش بینالمللی خدمات و محصولاتشان برنامهریزی میکنند، از این رو ناگزیر به رقابت سنگینی با شرکتهای بینالمللی میشوند و این مسئله بر چالاکی و سرعت عمل آنها میافزاید؛ درحالیکه در ایالات متحدهی آمریکا، شرکتها عموما میتوانند بدون نیاز به مواجهه با رقبای خارجی، تمرکز خود را تنها بر مشتریان داخلی و بومی خود معطوف کنند. نیلسون در این رابطه میگوید:
ما بهنوعی با تفکر صادرات سرویسها و محصولات خود رشد کردهایم.
تیکتیل اخیرا مقر اصلی خود را به نیویورک منتقل کرده و فروشگاهی در جنوبشرقی نیویورک احداث کرده است. ایالات متحده در حال حاضر بزرگترین بازار تیکتیل به شمار میرود.
فروشگاه تیکتیل
پویایی اقتصاد سوئد در نهایت به شکلگیری کسبوکارهای بیشماری منجر شد و این کسبوکارها نیز زمینهی اشتغال را برای افراد بیشماری به ارمغان آوردند. بر اساس دادههای حاصل از تحقیقات سازمان OECD، شرکتهای سوئدی با سابقهی بیش از سه سال، به ازای هر ۱۰۰ شغل موجود در اقتصاد این کشور، پنج شغل جدید به وجود آوردهاند؛ درحالیکه این آمار برای ایالات متحده تنها دو شغل است. کالوینو، اقتصاددان سازمان OECD در این رابطه میگوید:
هنگامی که به نرخ اشتغالزایی کلی سوئد نسبت به کشورهای دیگر توجه کنید، این کشور یکی از بهترین عملکردها را بین کشورهای مختلف ثبت کرده است.
استارتاپهای سوئدی بالاترین نرخ بقا پس از گذشت سه سال را نیز در کارنامهی خود دارند؛ ۷۴ درصد از استارتاپهای این کشور موفق به گذر از این برههی سهساله میشوند.
عملکرد تحسینبرانگیز استارتاپهای سوئدی را میتوان به برخی از جنبههای گستردهتر سازوکار این کشور نیز نسبت داد؛ بهعنوان مثال تورهای امنیت اجتماعی این کشور (برنامههایی برای انتقال پول به فقرا یا افراد آسیبپذیر در برابر شوک و فقر بدون اخذ پول از آنها و با هدف بازداشتن این قشر از رفتن به پایینتر از سطح معینی از فقر) به کارآفرینان کمک میکند تا ریسکپذیر باشند. تحصیل در سوئد رایگان است و دانشجویان میتوانند برای هزینههای زندگی، وامهایی را دریافت کنند و این موضوع به هرکسی امکان ادامهی تحصیل در مقاطع بالاتر میدهد. خدمات درمانی نیز رایگان است و برای نگهداری از کودک، حمایتهای مالی گستردهای در نظر گرفته شده است. هیچکدام از این مزایا مستلزم داشتن شغل نیست؛ بنابراین سوئدیها با علم به اینکه نیازهای اولیهی زندگیشان برآورده خواهد شد، میتوانند در زمینهی کارآفرینی ریسکپذیر باشند.
مایکل دمبرگ، وزیر کسبوکار و نوآوری سوئد
مایکل دمبرگ، وزیر کسبوکار و نوآوری سوئد میگوید:
تصور میکنم لازمهی داشتن کشوری نوآور، تأمین امنیت [از هر نظر] مردم آن است؛ بهطوری که آنها شهامت ریسک کردن داشته باشند.
بهعنوان مثال بیرک نیلسون میدانست چنانچه کسبوکارش فروبپاشد، کماکان از خدمات درمانی بهره میبرد و ناگزیر به پرداخت وامهای دانشجویی سنگین نیز نیست. نیلسون در این رابطه میگوید:
حتی اگر شکست بخورید، حتی اگر اعلام ورشکستگی کنید، سوئد تور امنیتی شناختهشده و جاهطلبانهای برای شما دارد؛ بنابراین تصور میکنم که ریسکپذیری در سوئد به اندازهی آمریکا دلهرهآور نباشد.
به نظر میرسد استارتاپهای سوئد از مشخصههایی سود میبرند که بیش از آنکه به جنبههای اقتصادی مربوط باشند به فرهنگ جامعهی سوئد بازمیگردند؛ بهعنوان مثال، با توجه به وسعت کم سوئد، نیلسون و همکارانش بهصورت مداوم با مؤسسان شرکتهای موفقی همچون اسپاتیفای و کلارنا همکاری میکردند و به دنبال مصلحتاندیشی آنها بودند. اشتراکگذاری اینچنینی دانش بین کارآفرینان میتواند بر بهرهوری آنها بیافزاید. همچنین گفته میشود خصوصیتهای فرهنگی مردم سوئد، احتمال همکاری آنها را تقویت میکند. اریک استم، استاد دانشکدهی اقتصاد دانشگاه اوترخت میگوید سوئدیها نسبت به مردم سایر کشورها، اعتماد بیشتری نسبت به یکدیگر دارند؛ بدین مفهوم که احتمالا همکاری آنها نیازی به قراردادهای پیچیده ندارد و این موضوع، مشارکت آنها را سادهتر میکند. همچنین میتوان چنین برداشت کرد که به دلیل وجود چنین اعتمادی بین سوئدیها، مدیران و سرپرستان هر شرکت نسبت به نوع کارکرد کارکنان خود انعطاف نشان دهند و این موضوع میتواند زمینهساز ایدههای جدید باشد.
باید خاطرنشان کنیم که نرخ «کارآفرینی سازمانی» در سوئد بسیار بالا است؛ بدین مفهوم که کارکنان شرکتها در پروژههای خارج از وظایف تعریفشدهی خود مشارکت میکنند؛ بهعنوان مثال شرکت مخابراتی اریکسون، واحدی موسوم به Ericsson Garage دارد که در آن، کارکنان میتوانند روی پروژههای متنوعی از فناوریهای پوشیدنی گرفته تا ابزارهایی برای کمک به سالمندان کار کنند. براساس تحقیقات اخیر اریک استم و مایکل استنکولا از مؤسسهی تحقیقاتی اقتصاد صنعتی استکهلم، حدود ۲۸ درصد از کارمندان سوئد طی سه سال گذشته در فعالیتهای مبتنی بر کارآفرینی سازمانی شرکت داشتند؛ درحالیکه این آمار برای آمریکاییها ۱۱.۷ درصد است.
البته باید در نظر داشت که بخشهایی از سیستم سوئد نیز میتوانند راهاندازی و ادارهی یک شرکت را دشوار کنند. به گفتهی ران اندرسون، مؤسس و رئیس هیئتمدیرهی ملبیگارد، یکی از شرکتهای صنعتی بزرگ سوئد، استخدام کارکنان مستعد خارجی دشوار به شمار میرود؛ چرا که درآمد بر مالیات برای طبقهی متوسط نسبت به کشورهای دیگر بسیار بالاتر است. سوئد نیز در حال حاضر بر سهام پاداش (فُرمی از پاداش که بسیاری از استارتاپها برای جلب نظر کارکنان آتی خود ارائه میدهند) نیز مالیات بر درآمد وضع میکند؛ البته دولت سوئد، سال آیندهی میلادی این سیاست را تغییر خواهد داد.
بیشک سوئد ثابت میکند که کشورها میتوانند در کنار مالیاتهای نسبتا بالا و یک تور امنیتی قابل اتکا، اقتصاد پویایی داشته باشند. این کشور همچنین ثابت میکند که اقتصاد در طول زمان میتواند از حالتی با کسبوکارهای نوپای انگشتشمار به حالتی با کسبوکارهای نوپای متعدد و پویا تغییر کند. اندرسون میگوید طی ۲۵ سال گذشته که وی کسبوکار خود را راهاندازی کرده، سوئد برای کارآفرینان به مکانی بهتر و بهتر بدل شده است. براونرهلم در این خصوص میگوید:
ما به ملتی استارتاپمحور در سوئد تبدیل شدهایم و این پدیدهای جدید است.
سوئد به شوک اقتصادی سنگینی برای بازگشت به چنین مرحلهای نیاز داشت و امیدواریم که سایر کشورها نیز با تقبل هزینهی کمتر، به چنین دستاوردی دست یابند.
بری سی. باریش (Barry C. Barish)، رینر ویس (Rainer Weiss) و کیپ اس. تورن (Kip S. Thorne) برندهی جایزهی نوبل فیزیک در سال ۲۰۱۷ شدند. این سه فرد از اعضای گروه همکاری موسوم به آشکارساز LIGO-Virgo بودند که موفق به کشف امواج گرانشی شد.
نمایندهی کمیته اعطای جایزهی نوبل در یک کنفرانس خبری در استکهلم روز سهشنبه هفته جاری گفت:
جایزهی امسال به پاس کشفیاتی است که جهان را تکان داد.
نیمی از مبلغ این جایزه به ویس اعطا شد. وی متولد برلین بوده و در حال حاضر شهروند آمریکایی محسوب میشود و بهعنوان استاد فیزیک در مرکز MIT فعالیت میکند.
بخش دیگر جایزه نیز میان باریش از نبراسکا و تورن متولد یوتا است تقسیم شد. هر دوی این دانشمندان در موسسهی فناوری کالیفرنیا (کلتک) کار میکنند. ویس در گفتگوی تلفنی با کنفرانس استکهلم چنین گفت:
بسیاری از ما هنگامی که برای اولین بار آنها [امواج گرانشی] را در سپتامبر سال ۲۰۱۵ کشف کردیم، هنوز آن را باور نداشتیم.
وی گفت ماهها طول کشیده است تا دانشمندان خودشان را متقاعد کنند که آنها واقعا امواج گرانشی را آشکار ساختهاند. کمیتهی نوبل از سال ۱۹۰۱ تا به امروز، ۱۱۱ جایزهی نوبل فیزیک را به خود اختصاص داده است. سال گذشته، سه محقق بهپاس کارهایشان در در زمینهی توپولوژی برندهی این جایزه شدند. بهگزارش واشنگتن پست، توپولوژی علم مطالعهی تغییرات حالت پیچیدهتر از محور مایع به جامد است.
برندگان سال ۲۰۱۶، تحولات عجیبی را کشف کرده بودند؛ تحولاتی که ماده را به ابررسانا یا مایع بدون اصطکاک تبدیل میکنند تا قادر به ایجاد گردابهای چرخشی شوند که هرگز توقف نمیکنند.
برندگان جایزهی نوبل فیزیک، به جرگهی فرهیختگانی همچون آلبرت انیشتین، ماری کوری و نیلز بور میپیوندند. از برندگان جدیدتر نیز میتوان به آندره ژیم و کنستانتین نوسلوف، دانشمندان دانشگاه منچستر اشاره کرد که جایزهی نوبل سال ۲۰۱۰ را کسب کرده بودند. آنها آزمایشهای پیشگامانهای را با گرافن انجام دادند. گرافن یک شبکهی کربنی با ضخامت تکاتمی است.
در سال ۲۰۱۳، فرانسوا انگلرت و پیتر هیگز، برای پیشبینیشان پیرامون ذرات زیراتمی به نام بوزون هیگز برندهی این جایزه شدند. این همان ذرهای بود که وجود آن در سال ۲۰۱۲ توسط برخورددهندهی هادرونی بزرگ در سرن اثبات شد.
پیشبینی اینکه چه کسی هر سال برندهی جایزه فیزیک نوبل خواهد شد، اغلب برپایهی حدس و گمانهزنیها صورت میگیرد و فرآیند انتخاب، عمیقا محرمانه است. اما این موارد به هیچ روی، گمانهزنیها را محدود نمیکنند. تشخیص امواج گرانشی سیاهچالهها به عنوان یک رقیب جدی در سال جاری و سال گذشته مطرح بوده است. با این حال امسال از سالهایی بود که تا حدودی پیشبینیها درست از آب در آمدند.
گروهی مشتکل از بیش از هزار دانشمند، محقق و تکنسین در تشکیل تیم همکاری علمی LIGO نقش دارند و این تلاشها منجر به کشف موجهای گرانشی فضازمان در سپتامبر ۲۰۱۵، برای اولین بار شد.
آشکارسازها از آن زمان تا به امروز، سه کشف دیگر از امواج گرانشی را هم تجربه کردهاند که همگی آنها از ادغام سیاهچالهها با همدیگر به وجود آمده بودند. گروه LIGO، و همچنین آشکارساز ایتالیایی ویرگو، اخیرا خبر کشف جدیدترین اعوجاج کیهانی در ماه سپتامبر سال جاری داده بودند.
برندگان جایزهی نوبل شیمی در روز چهارشنبه اعلام شدند.
جایزهی نوبل اقتصاد که از جوایز اصلی محسوب نمیشود، اما هماکنون به یاد آلفرد نوبل هر ساله اهدا میشود و برنده آن نیز روز دوشنبه هفته آینده از سوی کمیته نوبل اعلام خواهد شد.
در حال حاضر چندین شرکت مختلف، مشغول طراحی سیستم تاکسیهای پرنده هستند؛ ولی هیچکدام سابقهی لازم در دانش ماشینهای پرنده را بهاندازهی غول هواپیمایی جهان، شرکت ایرباس ندارند. سال گذشته، این شرکت پروژهای با نام ایرباس شهری (CityAirBus) معرفی کرد که برای حمل مسافران در مناطق شهری بهصورت خودران، طراحی شده است؛ حالا این شرکت، هفتهی گذشته برای اولین بار این اتوبوس هوایی را آزمایش کرده است.
بر اساس گزارشات سازمان جهانی بهداشت (WHO)، جمعیت مناطق شهری از سالهای ۱۹۶۰ تا ۲۰۱۴، بین ۳۴ تا ۵۴ درصد افزایش یافته است و هیچ نشانهای مبنی بر کاهش سرعت رشد این روند، وجود ندارد. به دنبال افزایش مهاجرت به مناطق شهری، ترافیک و آلودگی جزو جدانشدنی شهرها شده است؛ مدیران ایرباس معتقدند که یکی از راهحلهای موجود، پرواز بر فراز جمعیت است.
متخصصان ایرباس، در حال حاضر مشغول پروژههای تحقیقاتی در این زمینه هستند؛ از جملهی این پروژهها، سرویس اشتراک هلیکوپتری ووم (Voom)، سرویس انتقال مرسوله با پهپادِ اسکایوِیز (Skyways) و هواپیمای خودران، تکسرنشین و عمودپرواز با نام واهانا (Vahana) است. ایرباس در حال رایزنی با سرویس اوبر نیز هست؛ شرکت اوبر به دنبال سرویس هوایی برای خدمات تاکسی خود است.
اما احتمالاً ایرباس شهری، محتملترین مدل مفهومی است که امکان دارد عملی شود؛ چرا که حداقل در ابتدا، بهعنوان یک هلیکوپتر با خلبان به کار گرفته میشود. با تغییر مقررات در آینده، ایرباس شهری نیز سرانجام به یک هواپیمای خودران تبدیل خواهد شد.
مدل ایرباس شهری در نمایشگاه تجهیزات هوایی پاریس، در اوایل سال جاری میلادی به نمایش گذاشته شده بود؛ این هواپیمای عمودپرواز الکتریکی که نیروی مورد نیاز خود را از موتورهای برقی ۱۰۰ کیلوواتی تأمین میکند، با استفاده از هشت پروانه و سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت، قابلیت حمل چهار سرنشین خواهد داشت. ایرباس شهری با تجربهی اولین آزمایش میدانی خود و به کار گرفتن دو عدد از پروانهها، یک قدم به موفقیت نزدیکتر شده است.
ماریوس ببسل، مدیر تیم مهندسی پروژهی ایرباس شهری، میگوید:
پس از انجام این آزمایش، درک بهتری از پیشرانههای برقی ایرباس شهری پیدا کردیم که برای عملی کردن آن، آزمایشهای سختتر و بیشتری انجام خواهیم داد؛ درعینحال، مدل اصلی ایرباس شهری را هم در دست ساخت داریم.
مدیران ایرباس امیدوارند که محصول جدید آنها، روزی قادر به حمل سرنشین بر فراز کلانشهرها باشد و مانند، فرودگاههای استاندارد و ایستگاههای راهآهن، مکانی مخصوص به خود داشته باشد. اولین برنامهی این شرکت، تست ایرباس شهری در حالت فعال بودن کامل سیستمهای برقی آن است. در صورت موفقیتآمیز بودن این آزمایش، قدم بعدی، اولین پرواز در نمایش عمومی ایرباس شهری، اواخر سال ۲۰۱۸ خواهد بود.
.: Weblog Themes By Pichak :.