برخی کارشناسان معتقدند، عمر مفید خودروهای جدیدنسبت به اتومبیلهای قدیمی، کاهش یافته، موضوعی که با در نظر گرفتن سیاستهای حفظ بازار و فروش و عرضه قطعات تولیدی برای خودروها قابل فهم میشود.
البته به موازات کاهش عمر مفید خودرو، از حیث ایمنی و رفاهی شاهد بهبود کیفیت ساخت اتومبیلها هستیم، با همه این اوصاف، در صورت رعایت برخی موارد و دقت نظر در نحوه بکارگیری خودرو میتوان، عمر مفید خودرو را با افزایش هر چه بیشتری همراه کرد.
در ذیل این گزارش تلاش میشود در گفت و گو با یکی از کارشناسان خودرو، برخی از راهکارهای تاثیرگذار در حصول این امر (افزایش عمر خودرو) مورد بحث و بررسی قرار میگردد.
دقت نظر در تعویض به موقع تسمه تایم خودرو
در تمامی خودروهای جدید، ارتباط میان میل لنگ و سایر اجزای موتور بهواسطه تسمه تایم انجام میپذیرد. در تکنولوژی قدیمی ساخت خودرو، این ارتباط توسط زنجیری خاص برقرار میشد که صدای بالای موتور باعث تغییر جنس تسمه مذکور از فلزی به پلاستیکی شد.
محمد شجاعی، کارشناس خودرو، در گفتگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، ضمن اشاره به موارد فوق، اظهار کرد: بی توجهی به تعویض به موقع تسمه تایم، خسارات بسیاری را به مالک خودرو تحمیل خواهد کرد و در صورت پاره شدن تسمه تایم (بخصوص در سرعت بالا) تعمیر و آماده سازی مجدد اتومبیل، با هزینههای سنگینی همراه خواهد شد.
وی افزود: عمر متوسط تسمه تایم بر حسب میزان کارکرد کیلومتر خودرو محاسبه میشود که به طور معمول پس از ۶۰ تا ۸۰ هزار کیلومتر کارکرد، باید نسبت به تعویض تسمه تایم اقدام کرد.
شجاعی گفت: اگرچه پس از ۸۰ هزار کیلومتر، تسمه تایم پاره نخواهد شد، اما با عنایت به آسیبهای سنگینی که متعاقب پارگی تسمه تایم به خودرو تحمیل میشود، استقبال از چنین ریسکی منطقی و معقولانه به نظر نمیرسد و پیشنهاد میشود حداقل کارکرد که ۶۰ هزار کیلومتر است، مبنای زمان تعویض تسمه مذکور قرار گیرد.
نقش روغن با کیفیت در طول عمر موتور خودرو
این کارشناس خودرو در ادامه با اشاره به نقش تاثیرگذار روغن موتور در ارتقای عمر مفید موتورِ خودرو گفت: اگر بنزین خودرو را به مثابه آب و غذای خودرو تصور کنیم، به طور قطع اهمیت روغن موتور همچون خون در بدن انسان است و کم توجهی و سهل انگاری در انتخاب روغن استاندارد و با کیفیت و همچنین غفلت ازتعویض به موقع آن، میتواند عمر موتور خودرو را تحت الشعاع قرار دهد.
وی افزود: برای تعویض به موقع روغن موتور باید دو مولفه اساسی را مد نظر قرار داد که این دو مولفه بر دو عنصر زمان و میزان کارکرد استوار است.
شجاعی بیان کرد: نمیتوان میزان کارکرد مشخص و واحدی برای روغن موتورها تعیین کرد و هر روغنی بنابر کیفیت و نوع ساخت آن، از شرایط متفاوتی برخوردار است.
کارشناس خودرو گفت: بر روی قوطی هر روغن موتور، میزان کارکرد مفید روغن درج شده که باید مبنای زمان تعویض روغن قلمداد شود، اما برخی صاحب نظران فنی معتقدند، حتی اگر روغن موتوری از قابلیت کارکردی به میزان ۸،۱۰ یا حتی ۱۲ هزار کیلومتر نیز برخوردار بود، بهتر است بعد از ۶ هزار کیلومتر کارکرد، نسبت به تعویض آن اقدام شود.
وی افزود: بهترین کارکرد روغن خودرو در ۶ هزار کیلومتر ابتدایی است و اگر قابلیت کارکرد روغنی فراتر از این میزان تعریف شده بود، با تعویض به موقع، ریسک احتمالات گوناگون به حداقل ممکن کاهش خواهد یافت.
شجاعی تصریح کرد: برخی روغن موتورها درنهایت قابلیت ۴ تا ۵ هزار کیلومتر کارکرد را دارا هستند که در خصوص چنین روغنهایی نباید مبنا را بر ۶ هزار کیلومتر قرار داد.
کارشناس خودرو گفت: برخی گمان میکنند تا پر کردن سقف تعریف شده از حیث کارکرد خودرو (بر مبنای کیلومتر)، نباید نسبت به تعویض روغن اقدام کرد که این رویکرد، اشتباهی بزرگ محسوب میشود.
وی افزود: نظرها در خصوص بازه زمانی تعویض روغن موتور متفاوت است، برخی سه ماه و برخی ۶ و گاهی ۸ تا ۱۰ ماه نیز عنوان میکنند و این مقاطع، بازههایی است که در صورت عدم به حد نصاب رسیدنِ کارکرد، باید با سر رسیدن زمان مذکور، اقدام به تعویض روغن کرد.
شجاعی گفت: مبنا قرار دادن ۶ ماه، منطقیترین زمان برای تعویض روغن است و در صورت رعایت موارد مذکور، تا حدود زیادی عمر موتورِ خودرو (بخصوص رینگ، پیستون و ...) افزایش مییابد.
وسواس بیشتر در کنترل قطعات مصرفی
شجاعی با بیان اینکه سومین مولفه تاثیرگذار در بالا بردن عمر خودرو را در کنترل و دقت نظر در بازدید قطعات مصرفی است، یادآور شد: برخی تصور میکنند قطعات خودروهای فعلی همچون اتومبیلهای ۲۰،۳۰ سال گذشته، عمر طولانی مدت و کارکرد بسیار دارند در صورتیکه حتی در صورت تهیه و خرید قطعات اصلی و فابریک نیز نباید چنین ذهنیتی داشت.
کارشناس خودرو تصریح کرد: سیستم ترمز، باتری، تصفیه بنزین، شیلنگ ها، تسمه دینام، وایر، شمعها و... از مواردی است که باید در بازههای زمانی میان مدت کنترل شوند و در صورت بروز نشانههای خرابی نسبت به تعویض آن اقدام کرد، زیرا خرابی برخی از آنها در نابهنگامها میتواند با خسارات سنگینی همراه شود.
حساسیت به ریزشها و قطراتی که از شیلنگها و کاسه نمدها خارجی میشود
این کارشناس فنی خودرو، با بیان اینکه یکی دیگر از نشانههای خرابی خودرو را در نَشتیهایی است که در قالب روغن، آب یا ضد یخ از خودرو خارج میشود، گفت: برخی از نارساییها در خودرو با نشانه و آلارمهایی همراه میشود که نشتیها از نمونهها و مصادیق آن به شمار میرود.
شجاعی گفت: در صورت نشت آب یا روغن از شیلنگها یا کاسه نمد باید نسبت به آن حساس بود، زیرا ممکن است گاهی با شدت گرفتن نشتی، حجم آب یا روغن ترمز، موتور و... به میزانی کاهش یابد که با خسارات بسیاری همراه شود، پس نتیجه میگیریم نباید نسبت به این آلارمها و نشانههای به ظاهر ساده، بی تفاوت بود.
به لاستیک و عمر مفید آن توجه کنید
کارشناس خودرو در خصوص اهمیت لاستیک خودرو در قسمتهای مختلف اتومبیل، افزود: در صورت بروز ایراد و یا انقضای عمر مفید لاستیک، در کنار ایجاد فشار به جلوبندی خودرو، ممکن است ضریب مخاطراتی همچون ترکیدگی یا تصادفات نابهنگام به دلیل ترکیدگی ناگهانی لاستیک بصورت فزایندهای افزایش یابد.
شجاعی گفت: با عنایت به رخدادها و تجارب تلخی که از ترکیدگی لاستیک خودرو و تمام شدن لنت مشاهده شده، باید با حساسیت بسیار به عمر مفید و میزان آج لاستیک توجه نمود.
عملکرد سیستم خنک کننده خودرو مورد بررسی قرار گیرد
شجاعی در ادامه گفت: کنترل و بازبینی سیستم خنک کننده خودرو را از عامل موثر دیگر در ارتقای عمر مفید اتومبیل است. هنگامی که موتور خودرو روشن است، اجزای مختلف آن با نظم و انتظام خاصی با هم درگیر هستند و مجموعه این فعالیتها و اصطحکاکات دمای موجود در موتور را به میزان بالایی تشدید میکند.
کارشناس خودرو بیان کرد: برای جلوگیری از این افزایش دما، کارکرد استاندارد و صحیح سیستم کنترل دما یا خنککننده نقش بسزایی ایفاء میکند و با چنین اوصافی، کنترل فنی خودرو و مسیر و مجاری عبور مایع خنک کننده ضرورتی است که نباید از آن غافل شد.
بهروز رسانی نرم افزارهای خودرو در اتومبیلهای پیشرفته
شجاعی بعد از موارد سخت افزاری و توجهِ به کنترل و بازبینی به موقع آن، به نرم افزارهایی اشاره میکند که در کارکرد صحیح خودروهای پیشرفته کنونی نقش حائز اهمیتی ایفاء میکند.
وی افزود: در خودروهای جدید، سیستم الکترونیکی و نرم افزارهای فعال در آن، بسیار مهم است و گاهی برخی نارساییهای خودرو در نرم افزارهای بروز رسانی شده و جدید بهبود مییابد؛ بنابراین توجه و دقت نظر در این خصوص میتوند در بالا رفتن عمر مفید خودرو موثر واقع شود.
شجاعی در خاتمه یادآور شد: بازدید دورهای خودرو (حداقل سالی یکبار) از دیگر مواردی است که با رعایت آن میتوان از بروز نارسایی هایِ پنهانی و احتمالی جلوگیری کرد، مشروط بر اینکه دقت نظر لازم در انتخاب مکانیک یا کارشناس فنی خِبره، لحاظ شود.
كوروش هخامنشی (۵۵۰ ـ ۵۳۰ پیش ازمیلاد) پس از ورود به شهر پرشكوه باستانی بابل، برای آزادی ملتهای گوناگون از اسارت بابلیان، فرمانی صادر كرد كه بر پایه آن ۴۰ هزار نفر از بند اسارت آزاد شدند و به سرزمینهای خود بازگشتند.
این منشور ۴۵ سطری، كه به اعلامیه كوروش و منشور آزادی شهرت دارد، شرحی از ورود بدون خونریزی كوروش به شهر بابل و معرفی مقام و منصب كوروش است. كوروش در دو جا از منشور خود تكرار میكند كه او و ارتش ایران، به صورتی آشتیجویانه وارد بابل شدهاند.
به دنبال آن بر چند نكته پافشاری میكند كه از دید تاریخی اهمیت بسیار دارد. او میگوید:
من برای همه انسانها آزادی پرستش خدایانشان را برقرار كردم و فرمان دادم كه هیچ كس حق ندارد به این دلیل مورد بدرفتاری قرار بگیرد. من فرمان دادم كه هیچ خانهای ویران نشود. من صلح و آسایش را برای تمام انسانها تضمین كردم. از روی این فرمان، نسخههای گوناگونی برای ارسال به نواحی امپراتوری هخامنشی نوشته و ارسال شده است.
از زمان نگارش این فرمان تا به امروز ۲۵۵۰ سال میگذرد.
نسخه بدلی از منشور كوروش هماكنون در سازمان ملل متحد نگهداری میشود و آن را نشانهای از همزیستی و تفاهم میان ملتها میدانند.
این منشور در حفاریهای سال ۱۸۷۹ در بابل و در زیر پی دیواری، پیدا شد. این لوح كه از گل رس ساخته شده است، ۵/۲۲ سانتیمتر طول و ۱۱ سانتی متر عرض دارد و دور تا دور آن ۴۵ سطر است. لوح یاد شده به خط و زبان اكدی (بابلی نو) نوشته شده و متعلق به سال ۵۳۸ پیش از میلاد است و هماکنون درموزه بریتانیا قراردارد.
این سند بزرگ تاریخ بشر در سال های آخر قرن نوزدهم کشف شده و متضمن هنگام تسخیر شهر بابل است، کهنترین سند کتبی از دادگستری و مراعات حقوق بشر در تاریخ ایران و مایهی سرافرازی ایرانیان است و تاکنون مورد تحقیق دانشمندان کشورهای بیگانه قرار گرفته و به چندین زبان ترجمه شده و بحثهای علمی دربارهی آن انجام گرفته است. اما نوشته آن به فارسی همیشه از روی ترجمههای دیگران صورت گرفته و فرهنگستان ادب و هنر ایران که به لزوم و اهمیت ترجمه این سند به فارسی از روی اصل منشور واقف بود، تصمیم بر این مورد گرفت که این کار را بر عهده دانشمند عزیز، عبدالمجید ارفعی متخصص زبانهای باستان قرار دهد و خوشبختانه نتیجه تحقیق ایشان منتشر شده است.
هرمزد رسام باستانشناس آشوریتبار بریتانیایی، در سال ۱۸۷۹ میلادی (۱۲۵۸ خورشیدی) در كاوشهای شهر بابل و در نیایشگاه «اسگلیه» (معبد «مردوك» خدای بابل) لوح گلی را یافت كه به زودی مشخص شد منشور كوروش هخامنشی پس از تصرف بابل و شكست دادن «نبونید» پادشاه بابلیان است.
و نخستین نسخهبرداری نیز توسط «تئوفیلوس گ. پینچس» (Theophilus G. Pinches) در کتاب «سنگ نبشتههای آسیای غربی» (Cuneiform Inscription of Western Asia) معروف به «پنج راولینسون» در سال ۱۸۸۲ میلادی به چاپ رسید.
نخستین آوانویسی منشور توسط «سر هنری راولینسون» (Sir H.C. Rawlinson) انجام شد و در «مجلهی انجمن سلطنتی آسیایی» (Journal of the Royal Asiatic Society) سال ۱۸۸۵ به چاپ رسید.
تاكنون میلیونها نفر از این منشور دیدن كردهاند و تحقیقات بسیاری نیز درباره آن صورت گرفته است. جالب است بدانید که چهل سال پیش منشور برای نخستین بار از موزه خارج و به ایران آورده شد.
برخی از سطرهای این استوانه بر اثر آسیبدیدگی قابل خواندن نیست، اما میتوان تا حدی سطرها را بازسازی كرد. به همین سبب است كه در خوانش بخشی از سطرهای استوانه، اتفاق نظری وجود ندارد.
در سال ۱۳۷۵ مجددا بخشی از لوحهای كه تا آن زمان گمان میشد متعلق به نبونید است، توسط «پل ریچارد برگر» مورد مطالعه دوباره قرار گرفت و مشخص شد كه بخش جداشده از استوانه كوروش است.
به این ترتیب سطرهای ۳۶ تا ۴۳ منشور كه افتادگی داشت، بازسازی شد. این بخش كه در دانشگاه ییل آمریكا نگهداری میشد، به موزه بریتانیا انتقال داده شد تا سطرهای منشور كوروش كامل شود.
مترجمان منشور در سالهای مختلف
این منشور بارها توسط دانشمندان غربی ترجمه شده است. نخستین ترجمه آن به زبان انگلیسی توسط «راولینسون» انجام گرفت (۱۸۸۰ م). سپس كسانی همانند «ویسباخ» (۱۸۹۰ م)، «ریختر» (۱۹۵۲ م)، «اوپنهایم» (۱۹۵۵ م) و نیز «لوكوک» (۱۹۹۰ م) به ترجمه آن اقدام كردهاند.
در ایران این منشور برای نخستینبار توسط دكتر عبدالمجید ارفعی، استاد فرهنگ و زبانهای خاور نزدیک باستان، به فارسی ترجمه شده است. او به پیشنهاد بنیاد فرهنگ ایران به انگلستان میرود تا عكسی از متن استوانه كه در موزه بریتانیا نگهداری میشود، تهیه كند. همزمان با تهیه عكسها یک نسخه كپی از استوانه را تهیه میكند و با بازگشت به ایران دست به كار ترجمه آن میزند. او ابتدا قطعات را شكلنویسی و سپس با زیباسازی شكلها به چاپ آن اقدام میكند.
از سویی دیگر با كمک نسخه كپی از استوانه، نكتههایی را كه از نظر شكل مشكوک بودهاند، بازسازی میكند و سطرهایی را كه واضح نبودند، به وضوح بیشتری میرساند. به این ترتیب این اثر كه همراه با توضیحاتی درباره زندگی و زمانه كوروش است، چاپ و منتشر میشود.
سطرهای آغازین منشور كوروش با چنین عبارتهایی آغاز میشود:
منم كوروش، شاه بزرگ، شاه نیرومند، شاه بابل، شاه سرزمین سومر و اكد، شاه چهار گوشه جهان، پسر كمبوجیه شاه بزرگ، شاه انشان، نواده كوروش شاه بزرگ، شاه انشان، از نژاد چیش پیش، از دودمان سلطنتی. هنگامی كه من بابل را به آرامش تصرف كردم با سرور و شادانی كاخ شاهی را جایگاه فرمانروایی قرار دادم... .
این سطرهای ابتدایی برای شناخت كوروش و خاندان او اهمیت تاریخی بسیار دارد. با این سطرها به راحتی خاندان کوروش مشخص میشود.
مجسمه نمادین منشور کوروش در لس آنجلس
این اثر هنری توسط «سسیل بالموند» طراحی شده و برداشت مدرنی از لوح باستانی دو هزار و پانصد ساله موسوم به منشور کوروش کبیر است؛ هدیه جامعه ایرانی-آمریکایی به ایالات متحده آمریکا.
متن استوانه کوروش بزرگ
متن استوانه کوروش که توسط اساتید زبانشناس دنیا ترجمه شده، در چندین سطر زیرآورده شده است. لازم به ذکر است به دلیل حساسیت این سند بزرگ تاریخی، در متن زیر از لغاتی استفاده شده که بسیار نزدیک به مفاهیم برداشتشده باستانشناسی و فرهنگی، تاریخی آن زمان است. از این رو بعضی واژگان کمی صقیل است. اما برای رعایت امانتداری در ترجمه صورت گرفته توسط اساتید بزرگ زبانشناس در ایران، دقیقا عین متن بیان شده است. در بخشهایی که کوروش شاه ایران به مردوک خدای بابل اشاره دارد، تماما براساس رویکرد سیاسی بوده، چراکه در تمامی کتیبههای موجود از دوران هخامنشی و کوروش اشاره به پرستش خدای اهورامزدا شده است.
١. …………………………………………………………………………………. [بنا کرد] (؟)
٢. ………………………………………………………………………………… گوشه ی جهان.
٣. …………………………………… ناشایستی شگرف بر سروری کشورش چیره شده بود
۴. ……………………………………… (فرمود تا به زور) باج گندم و دهش رمه بر آنان بنهند
۵. (پرستشگاهی) همانند اَسنگیل Esangila [ بنا کر]د … از برای او ur و دیگر جای های مقدس
۶. با آیین هایی نه در خور ایشان، آیین پیش کشی قربانی ای نهاد که (پیش از آن) نبود. هر روز به گونهای گستاخانه و خوارکننده سخن میگفت، و نیز با بدکرداری از بهر خوار کردن (خدایان)
٧. بردن نذورات را (به پرستشگاه ها) برانداخت. [او (همچنین) در آیینها (به گونههایی ناروا) دست برد. اندوه و ناشادمانی] را به (= در) شهرهای مقدس بپیوست. او پرستش مردوک Marduk پادشاه خدایان را از دل خویش بشست.
٨. کسی که همواره به شهر وی (= شهر مردوک = بابل Bābilion) تباهکاری روا میداشت (و) هر روز [به آزردن (آن) سرزمین دست (می یازید)، مردمانش] را با یوغی بیآرام به نابودی میکشانید، همهی آنها را.
٩. از شکوههای ایشان انلیل Enlil خدایان (= سرور خدایان = مردوک یا مردوخ یکی از خدایان باستانی تمدن بابل است.) سخت به خشم آمد. [ جایهای مقدس رها شدند و یادنمای (آن) پرستشگاهها (= آثار) به فراموشی سپرده شد]. دیگر خدایان باشنده در میان ایشان (نیز) پرستشگاههای خویش را ترک کردند.
١٠. در (برابر) خشم وی (= مردوک) او (= نبونئید Nabūna’id) آنان (= پیکره های خدایان) را به بابل فرا برد. لیک مردوک، [آن بلند پایه که آهنگ جنگ کرده بود]، از بهر همهی باشندگان روی زمین که جایهای زندگیشان ویرانه گشته بود،
١١. و (از بهر) مردم سرزمینهای سومر Šumer و اکد Akkadî که (بسان) [ کالبد ] مردگان (بیجان) گشته بودند، او (= مردوک) از روی اراده و خواست خویش روی به سوی آنان بازگردانید و بر آنان رحمت آورد و آنان را ببخشود.
١٢. (مردوک) در میان همهی سرزمین ها، به جستجو و کاوش پرداخت، به جستن شاهی دادگر، آنگونه که خواسته ی وی (= مردوک) باشد، شاهی که (برای در پذیرفتن او) دستان او به دست خویش گرفت.
١٣. او (= مردوک) کورش، پادشاه شهر انشان Anšan را به نام بخواند (برای آشکار کردن دعوت وی) و او را به نام بخواند (از بهر) پادشاهی بر همهی جهان.
او (= مردوک) سرزمین گوتیان Qutî و تمامی سپاهیان مندَ Manda (= مادها)، را به فرمانبرداری از او (= کورش) واداشت. او (مردوک) -(واداشت تا)- مردم، سیاه سران، به دست کورش شکست داده شوند.
١۴. (در حالی که) او (= کورش) با راستی و داد پیوسته آنان را شبانی میکرد، خدای بزرگ، نگاهبان مردم خویش، با شادی به کردارهای نیک و دل (پر از) داد او ( = کورش) نگریست.
١۵. (پس) او را فرمود که به سوی شهر وی، بابل، پیش رود. (مردوک) او (= کورش) را برانگیخت تا راه بابل را در سپرد (و خود) همانند دوست و همراهی در کنار وی همواره گام برداشت.
١۶. (در حالی که) سپاهیان بیشمار او که همانند (قطره های) آب یک رود به شمارش درنمیآمدند، پوشیده در ساز و برگ جنگ، در کنار وی گام برمیداشتند.
١٧. او (= مردوک) بیهیچ کارزاری وی (= کورش) را به شهر خویش، بابل، فرا برد. (مردوک) بابل را از هر بدبختی برهانید (و) نبونئید را -پادشاهی که وی (= مردوک) را پرستش نمیکرد- به دست او (= کورش) سپرد.
١٨. همهی مردم بابل، همگی (مردم) سومر و اکد، (همهی) شاهزادگان و فرمانروایان به وی (= کورش) نماز بردند و بر دو پای او بوسه دادند (و) از پادشاهیاش شادمان گردیده، چهرهها درخشان کردند.
١٩. سروری که به یاری وی خدایان ِ(؟) در خطر مرگ (قرار گرفته) زندگی دوباره یافتند و از گزند و آسیب رها شدند، (و) همهی خدایان (؟) به شادی او را همی ستودند و نامش را گرامی داشتند.
٢٠. من، کورش، پادشاه جهان، شاه بزرگ، شاه نیرومند، شاه بابل، شاه سومر و اکد، شاه چهار گوشهی جهان،
٢١. پسر کمبوجه، شاه بزرگ، شاه (شهر) انشان، نوهی کورش، شاه بزرگ، شاه (شهر) انشان، نبیرهی چیش پیش، شاه بزرگ، شاه (شهر) انشان،
٢٢. از تخمهی پادشاهیای جاودانه، آن که پادشاهیش را خداوند (= مردوک) و نبو Nabu دوست میدارند و از بهر شادی دل خویش پادشاهی او را خواهانند.
آنگاه که من (= کورش) آشتی خواهان به بابل اندر شدم،
٢٣. با شادی و شادمانی در کاخ شهریاری خویش، اورنگ سروری خویش بنهادم، مردوک، سرور بزرگ، مهر دل گشاده ام را که د[وستدار] بابل است به خواست خود به [خویشتن گروانید] (پس) هر روز پیوسته در پرستش او کوشیدم.
٢۴. (و آنگاه که) سربازان بسیار من دوستانه اندر بابل گام برمیداشتند، من نگذاشتم کسی (در جایی) در تمامی سرزمینهای سومر و اکد بترسد.
٢۵. من (شهر) بابل و همهی (دیگر) شهرهای مقدس را در فراوانی نعمت پاس داشتم. درماندگان در شهر بابل را که (نبونئید) ایشان را به رغم خواست خدایان، یوغی داده بود (؟) نه در خور ایشان،
٢۶. درماندگیهاشان را چاره کردم و ایشان را از بیگاری برهانیدم.
مردوک، خدای بزرگ از کردارهای من شاد شد و
٢٧. (آنگاه) مرا، کورش، پادشاهی که پرستندهی وی است و کمبوجیه، فرزند ِزاده شدهی من و همگی سپاهیانم را
٢٨. با بزرگواری، افزونی داد و ما به شادمانی، در آشتی تمام، کردارهایمان به چشم او زیبا جلوه کرد و والاترین پایه [خدائیش] را ستودیم. به فرمان او (= مردوک) همهی شاهان بر اورنگ شاهی برنشسته
٢٩. و همگی (شاهان) جهان از زبرین دریا [دریای بالا] (= دریای مدیترانه) تا زیرین دریا [دریای پایین] (= دریای پارس = خلیج فارس)، (همهی) باشندگان سرزمینهای دور دست، همهی شاهان آموری، باشندگان در چادرها همهی آنها
٣٠. باج و ساو بسیارشان را از بهر من (= کورش)؛ به بابل اندر آوردند و بر دو پای من بوسه دادند.
از … تا (شهر) آشور Aššur و شوش MŬŠ. ERIN = Šusan
٣١. آگاده Agade، سرزمین اشنونا Ešnunna، (شهر) زمین مه – تورنو Mê – Turnu، دیر Dēr تا (پایان) نواحی سرزمین گوتیان و نیز (همهی) شهرهای مقدس آن سوی دجله که از دیرباز ویرانه گشته بود، (از نو باز ساختم).
٣٢. (و نیز پیکره ی) خدایانی را که در میانهی آن شهرها (= جای ها) به جایهای نخستین بازگردانیدم و (همهی آن پیکرهها را) تا به جاودان در جای (نخستین شان) بنشاندم (و) همگی آن مردم را (که پراکنده بودند)، فراهم آوردم و آنان را به جایگاههای خویش بازگردانیم.
٣٣. (و نیز پیکرهی) خدایان سومر و اکد را که نبونئید (بیبیم) از خشم سرور خدایان (= مردوک) با بابل اندر آورده بود، به فرمان مردوک، خدای بزرگ به شادی و خوشی
٣۴. در نیایشگاههایشان بنشاندم - جایهایی که دل آنها شاد گردد- باشد که خدایانی که من به جای های مقدس (نخستین شان) باز گردانیدم،
٣۵. هر روز در برابر خداوند (= مردوک) و نبو زندگی دیریازی از بهر من بخواهند و هماره در پایمردی من سخنها گویند، با واژههایی نیکخواهانه باشد که به مردوک، خدای من، گویند که «به کورش، پادشاهی که (با بیم) تو را پرستنده است و کمبوجیه پسرش،
٣۶. بیگمان باش، بهل تا آن زمان باز سازنده باشند … با روزهایی بیهیچ گسستگی.» همگی مردم بابل پادشاهی را گرامی داشتند و من همهی (مردم) سرزمینها را در زیستگاهی آرام بنشانیدم.
٣٧. [ ……………………. یک ؟ غاز، دو اردک و ده قمری (فربه) بیش از (رسم ِمعمول ِدادن ِ) غازها، اردکها و قمریان (معین کردم)
٣٨. [……………بل]ند و بر آنها بیفزودم. در استوار گردانیدن ب[نای ] باروی «ایمگور – انلیل Imgur – Enlil» باروی بزرگ شهر بابل کوشیدم[٢٨] و
٣٩. […………….] دیوار کنارهای (ساخته از) آجر را بر کنار خندق شهر که (یکی از) شاهان پیشین [ساخته و (بنایش را) به انجام نرسانیده] بود،
۴٠. [بدانسان که] بر پیرامون [شهر (به تمامی) برنیامده بود]، آنچه را که هیچ از یک شاهان پیشین (با وجود) افراد به بیگاری گرفته شدهی [ کشورش ] در بابل نساخته بودند،
۴١. [ ….. از قیر ] و آجر از نو بار دیگر بساختم و بنایشان را به انجام رسانیدم.
۴٢. [دروازههای بزرگ وسیع مر آنها را بنهادم ……. و درهایی از چوب سدر با پوششی از مفرغ، با آستانهها و پاشنه [هایی از مس ریخته شده …… هر آن جایی که دروازهها]یشان (یافت میشد)،
۴٣. استوار گردانیدم ………………………………………………………………………. نوشتهای لوحهای (در بردارندهی) نام آشور بانی پال Aššur – bāni – apli شاهی پیش از من در میان آن (= بنا) کردهام.
۴۴. ……………………………………………………………………………………….
۴۵. …………………………………………………………………………… تا به روز جاودان.
استفاده از سلولهای بنیادی برای بهبود زخم، مفهوم جدیدی نیست، اما تا کنون همهی تستها در حد آزمایشگاهی بوده است. سلولهای بنیادی برای مهندسی بافت پوست و بهبود زخم، بهبود زخمهای بازسازیشده و در مرکز پزشکی سامفورد هم بهعنوان یک درمان برای آسیبهای وارد به شانه مورد آزمایش قرار گرفتهاند. سازمان غذا و داروی امریکا اینک دومین آزمایش بالینی سلولهای بنیادی بافت چربی را برای درمان زخمهای پایی که بهبود نمییابند، طراحی کرده است. دوره آزمایشی این دارو در سپتامبر سال جاری آغاز شد.
شرکتکنندگان در این مطالعه، همگی بیش از ۱۸ سال سن داشته و زخمی به مساحت ۳ الی ۲۵ سانتیمتر مربع با A1C کمتر از ۹ را روی پای خود داشتند. علاوه بر این، برای شرکت در مطالعهی فوق، زخم پا باید حداقل ۳ ماه روی پا حضور میداشته و در این مدت هم بهبودی در آن حاصل نمیشده است. به گفتهی دیوید پریس، معاون مدیر اجرایی بخش نوآوری و تحقیق از موسسه سانفورد:
این کارآزمایی بالینی میتواند به درمانهایی برای افراد مبتلا به زخمهایی که بهبود نمییابند، کمک کند؛ از جمله افراد مبتلا به دیابت و افرادی دیگر که بیماری بر کیفیت زندگیشان تاثیر میگذارد.
تحقیقات سلولهای بنیادی
در سال ۲۰۱۴، سازمان جهانی بهداشت تخمین زده بود که ۴۲۲ میلیون نفر مبتلا به دیابت در سراسر جهان وجود دارد. زخمهای غیربهبودی میتواند یک عارضهی ناشی از دیابت باشد؛ یا همچنین میتواند بر آمده از انواع مختلف بیماریهای عروقی باشد. در ایالات متحده ۲.۴ تا ۴.۵ میلیون نفر با زخمهایی مزمن در برخی قسمتهای بدنشان زندگی میکنند. اضطراب بیش از حد در مراقبت از زخمهای غیر بهبودی، بهخصوص برای کسانی که در حال مبارزه با بیماری هستند، میتواند منجر به عفونت، درد و ادامهی مشکلات مزمن سلامتی شود.
سلولهای بنیادی برای درمان دیابت، بازسازی اعضای بدن و موارد بسیار بیشتری مورد تحقیق قرار میگیرند. مطالعهی انجامشده در سانفورد هنوز به پایان نرسیده است؛ اما حمایت FDA از کارآزمایی بالینی نشان میدهد که علاقه و سرمایهگذاری رو به رشد و مناسبی در این زمینهی تحقیقی وجود دارد.
انجام تحقیقات روی سلولهای بنیادی در سال ۱۹۸۱ شروع شده و از هر سو نیز طیفی گسترده از قابلیتها برای این زمینه متصور بودهایم. سلولهای بنیادی را گاهی بهعنوان درمان و روشهای درمانی با پتانسیل بالا و همینطور بهعنوان روشی برای پاسخ به برخی معماها و پرسشهای رازآلود در دنیای پزشکی و در سوی دیگر داستان هم بهعنوان یک عمل ذاتا غیر اخلاقی که ممکن است آسیب بزرگی برای بشریت باشد و به دست افراد نامناسب بیفتند، در نظر گرفتهاند. به نظر میرسد که تحقیقات سلولهای بنیادی در سالهای اخیر، بهطور گستردهای توسط افراد مختلف بهطور عمیق درک و پذیرفته شده است و همچنان بهعنوان مجموعهای از تحقیقات با برنامههای ظاهرا بیشمار در حال رشد است.
کدهای جاوا اسکریپت منطق را به دنیای اچتیامال می آورند. زبان HTML و CSS زبانهای نشانهگذاری هستند و قابلیت کافی برای محاسبات منطقی ندارند؛ بهعنوان مثال نمیتوان از این دو انتظار داشت تا دو عدد را با هم جمع کند و نتیجه را به کاربر نمایش دهد. نمیتوان از آنها انتظار داشت که ورودیهای کاربر در یک فرم ثبتنام را چک کند و درست یا غلط بودن اطلاعات وارد شده را مورد بررسی قرار دهد؛ اما جاوا اسکریپت میتواند تمام این کارها و کارهای بسیار پیچیدهتر را انجام دهد. چگونه میتوانیم از جاوا اسکریپت در وب استفاده کنیم؟ در ادامه همراه زومیت باشید.
برای نوشتن کدهای جاوا اسکریپت نیاز به هیچ ابزار خاصی نیست. تنها یک صفحهی اچتیامال و یک تگ مخصوص کدهای جاوا اسکریپت به نام <script> برای انجام این کار کافی است. در واقع کدهای جاوا اسکریپت در داخل این تگ با نام <script> </script> نوشته میشوند.
برای نوشتن کد جاوا اسکریپت در صفحه کافی است تا تگ <script> </script> را در بین کدهای اچتیامال باز کنید و هر چه به ذهنتان میرسد در آن بنویسید. مرورگر، در هنگام باز شدن صفحه، تمامی کدهای نوشته شده در این تگها را به عنوان کد جاوا اسکریپت شناسایی کرده و آنها را خطبهخط اجرا خواهد کرد.
مثال ۱):
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> آموزش جاوا اسکریپت - زومیت</title>
</head>
<body>
<p>آموزش جاوا اسکریپت</p>
<script>
alert("زومیت")
</script>
<p>آموزش جاوا اسکریپت دوم</p>
<script>
alert("اسکریپت دوم")
</script>
</body>
</html>
مثال دوم: در این حالت سه فایل اسکریپت را در بخشهای مختلف صفحه و به فاصله از هم قرار دادهایم:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> آموزش جاوا اسکریپت - زومیت</title>
</head>
<body>
<p>آموزش جاوا اسکریپت</p>
<script>
alert("زومیت")
</script>
<p>آموزش جاوا اسکریپت دوم</p>
<script>
alert("اسکریپت دوم")
</script>
<p id="red">من یک خط رنگی هستم که با کمک جاوا اسکریپت قرمز شدهام</p>
<p>من نیز همینطور</p>
<p>آموزش جاوا اسکریپت جلسه دوم</p>
<script>
document.getElementById("red").style.color = "red"
</script>
</body>
</html>
درست است که شما این توانایی را دارید تا در هر نقطهی دلخواه از صفحهی اچتیامال، کدهای جاوا اسکریپت را تایپ کنید؛ اما این آزادی به مفهوم آن نیست که هر جا که تمایل داشتید، یک تگ اسکریپت باز کنید و کدهایتان را در آن بنویسید؛ چرا که یک اصل مهم در ایجاد صفحات وب درست و اصولی، منظم بودن کدها، دستهبندی کردن آنها و توسعهی راحت آنها در ادامه است. فرض کنید اگر قرار باشد تمام کدهایتان را در یک صفحه بهصورت نامرتب بنویسید، پیدا کردن کدهای جدید در صفحه و حل مشکلات صفحه به چه دغدغهی مصیبتباری تبدیل خواهد شد. به همین خاطر توصیه میکنیم که برای نوشتن جاوا اسکریپت از هماکنون روشهای اصولی را بیاموزید. بهطور کلی ما برای این کار، دو راه پیش رو داریم:
- راه اول: باز کردن تگ
<script></script>
در داخل صفحهی اچتیامال و نوشتن کدهای جای جاوا اسکریپت درون این تگ - راه حل دوم: نوشتن کدهای جاوا اسکریپت در یک فایل مجزا با فرمت .js و سپس صدا زدن این فایل توسط تگ script در صفحهی اچتیامال.
توضیحات تکمیلی راه حل اول - قرار دادن کدهای جاوا اسکریپت در صفحه:
هنگامی که حالت اول را انتخاب کرده باشید و بخواهید کدهای جاوا اسکریپت را درون همان صفحهی اچتیامال بنویسید، باید دقت کنید که این کدها در کجای صفحه قرار دارند. بهطور کلی دو حالت عمومی برای این وضعیت وجود دارد:
حالت اول: بالای صفحه و در بین تگ <head></head> :
جاوا اسکریپت را میتوان در بین تگ <head></head>
نوشت. چون مرورگر کدهای صفحه را خطبهخط و از بالای صفحه شروع میکند؛ بنابراین قبل از اینکه هیچ چیزی در صفحهی شما بارگذاری شود، ابتدا کدها خوانده و اجرا میشوند.
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> آموزش جاوا اسکریپت - زومیت</title>
<script>
alert("hello zommit guys")
</script>
</head>
<body>
<p>آموزش جاوا اسکریپت دوم</p>
</body>
</html>
در صورتی که کدهای ما هیچ کاری با المانهای HTML درون صفحه نداشته باشند، این موضوع ایراد خاصی ایجاد نمیکند. هر چند در صورت طولانی وسنگین بودن حجم محاسبات یا خواندن فایل از سایتهای دیگر در این بخش، ممکن است با کاهش نامحسوسی در سرعت لود صفحه مواجه شویم؛ اما بهطور کلی میتوانیم کدهای جاوا اسکریپت را در بالای صفحه بنویسیم. اگر به هر دلیلی بخواهید از المانهای اچتیامال در جاوا اسکریپت استفاده کنید و روی آنها تغییر ایجاد کنید، شک نکنید که آن موقع با یک ارور نامشخص روبهرو میشوید؛ ایرادی که شاید ساعتها شما را مشغول خود کند. اما این ایراد چیست؟
همانطور که گفته شد، مرورگر کدها را از بالا به پایین میخواند. پس اگر شما در بالای صفحه کدی را بنویسید که در آن از المانهای پایین صفحه به هر شکلی استفاده شده (مثلا یک تگ اچتیامال انتخاب شده) چون مرورگر به آن تگ هنوز نرسیده است، آن را نمیشناسد و برای شما خطا بر میگرداند. مثال را ببینید:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> آموزش جاوا اسکریپت - زومیت</title>
<script>
document.getElementById("after-head-element").style.color = "red"
</script>
</head>
<body>
<p id="after-head-element">این المان پاراگراف بعد از اسکریپت ما توسط مرورگر خوانده میشود. بنابراین در بالای صفحه که کد اسکریپت نوشتهایم این المان هنوز توسط مرورگر به وجود نیامده و در نتیجه تغییرات ما اعمال نخواهد شد و جاوا اسکریپت ارور نامشخص بودن المان برمی گرداند</p>
<p>آموزش جاوا اسکریپت دوم</p>
</body>
</html>
در مثال بالا ما در جاوا اسکریپت بالای صفحه، المان اچتیامال با آیدی after-head-element
را انتخاب کردهایم. سپس به کمک جاوا اسکریپت دستور سیاساس رنگ را روی این المان اِعمال کردهایم؛ البته توضیح جامع و کامل و نحوهی اعمال تمام این تغییرات و انتخاب المانها توسط جاوا اسکریپت را در جلسات آینده خواهیم گفت، پس میخواهیم که شما تنها به اصل موضوع این جلسه توجه کنید.
مشکلی که در این حالت پیش میآید این است که المان صفحهی ما که آن را در جاوا اسکریپت انتخاب کردهایم، بعد از کد جاوا اسکریپت، توسط مرورگر نمایش (رندر) داده میشود. پس وقتی در حال نوشتن کد هستیم، این المان وجود ندارد که بخواهیم آن را انتخاب کنیم؛ بنابراین در این حالت با یک خطا با مقدار undefined بودن المان روبهرو خواهیم شد که ما را از قافله عقب خواهد انداخت. برای عدم بروز این مشکل دو راه پیش رو داریم. راه سادهتر این است که زمانی که کدهایمان قرار است با اچتیامال درگیر باشند، آنها را در تگ head بالای صفحه ننویسیم. راهحل دیگر نیز استفاده از دستورات جاوا اسکریپت برای اطمینان از لود شدن کامل اچتیامال در صفحه است. آز آنجایی که این راهحل، پیشنیازهای بسیاری نظیر eventListener-ها دارد ناچاریم تا آن را به جلسات بعدی موکول کنیم.
بین تگ Body
شما میتوانید اسکریپتهایتان را در هر کجایی از تگ <body></body>
نیز بنویسید. در واقع میتوانید هر وقت که لازم شد یک تگ script در وسط اچتیامال صفحه باز کنید و کدهایتان را درون آن بنویسید. ولی بهترین کار این است که تگ اسکریپت و کدهای جاوا اسکریپت خود را دقیقا بعد از تمامی تگهای اچتیامال (قبل از بستهشدن تگ body) بنویسید. ولی چرا این کار روش بهتری محسوب میشود؟
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> آموزش جاوا اسکریپت - زومیت</title>
</head>
<body>
<p>آموزش جاوا اسکریپت</p>
<p id="after-head">آموزش جاوا اسکریپت دوم</p>
<script>
alert("زومیت")
</script>
</body>
</html>
منظم شدن کدها یکی دیگر از مزایای بهکارگیری جاوا اسکریپت در پایین صفحه است. شما میتوانید بینهایت تگ اسکریپت در هر جای صفحه که خواستید و در بین اچتیامال خود باز کنید؛ ولی این موضوع تنها سبب شلوغ شدن صفحه و ناخوانا شدن کدهایتان میشود.
جلوگیری از مشکل عدم شناخت تگهای استفاده شده: همانطور که گفتیم مرورگر از بالا به پایین صفحه حرکت میکند. پس تگهایی که در بالا هستند، در ابتدا و سپس تگهای پایینتر خوانده میشوند. پس بدین ترتیب مشکلی که در حالت اول در مورد ناشناخته بودن اچتیامال صفحه داشتیم در این حالت به وجود نمیآید.
راهحل دوم: اضافه کردن فایل جاوا اسکریپت مجزا به صفحه:
روش دیگر برای اجرای کدهای جاوا اسکریپت، آن است که اصلا کدهای جاوا اسکریپت خود را درون صفحه HTML ننویسید. برای این کار باید یک فایل مجزا با پسوند js. برای کدهای جاوا اسکریپت ایجاد کنید. این روش باعث منظم شدن کدها و در اختیار داشتن آنها در یکجا میشود و توسعه و نگهداری کدها را نیز آسانتر میکند.
چگونه کدهای جاوا اسکریپت را در فایل جدا نوشته و آن را در صفحه خود استفاده کنیم؟
برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
-
یک صفحه HTML ایجاد کنید. آن را با نام دلخواه (اینجا ما از Zoomit.html استفاده کردهایم) ذخیره کنید.
-
یک فایل جدید ایجاد و آن را با پسوند .js ذخیره کنید. نام آن را میتوانید app.js بگذارید.
-
حالا برای اینکه این فایل جاوا اسکریپت و فایل HTML را به یکدیگر وصل کنیم باید فایل جاوا اسکریپت را در HTML خود صدا بزنیم؛ برای این کار از تگ script استفاده میکنیم. با این تفاوت که این بار به جای نوشتن کدها بین آن، آدرس فایل جاوا اسکریپتی خود را بدان میدهیم.
-
<script type="text/javascript" src="/app.js"></script>
کلمه type="text/javascript" به مرورگر ما میفهماند که در حال نوشتن چه نوع فایل جاوا اسکریپتی هستیم. کلمه src نیز آدرس فایل جاوا اسکریپت ما را بیان میکند.
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title> آموزش جاوا اسکریپت - زومیت</title>
</head>
<body>
<p>جلسه سوم</p>
<script type="javascript/text" src="app.js"></script>
</body>
</html>
روشهای آدرس دهی به فایلهای جاوا اسکریپت:
به طور کلی برای وارد کردن هر فایل خارجی به صفحه HTML (خواه فایل سیاساس، عکس یا ... باشد) باید آدرس دقیق آن را به تگ مربوطه اضافه نمایید. برای مثال در اتریبیوت src در تگ img شما باید آدرس دقیق عکس را وارد کنید تا عکس شما نمایش داده شود. جاوا اسکریپت و هر منبع خارجی دیگر نیز از این قاعده مستثنی نیستند و برای استفاده در صفحه باید از آدرسی که به تگ آنها میدهیم بارگذاری شوند.
برای آدرس دادن به فایلها دو راه حل وجود دارد:
راه حل اول: اولین راهحل اضافه کردن آدرس دقیق فایل در فضای وب (مثلا www.zoomit.ir/sample-js-file.js) است. همانطور که مشخص است در این روش نیاز به چیز خاصی ندارید؛ تنها چیزی که نیاز دارید آدرس دقیق فایل در اینترنت (یا اگر فایل اچتیامال و فایلهای دیگر لوکال باشند به بیان دیگر هر دو بر روی کامپیوتر خودتان باشند) را در اتریبیوت src قرار دهید؛ شما نیازی به اینترنت ندارید و تنها آدرس فایل در کامپیوتر کفایت میکند.
راه حل دوم: راه حل صحیحتر آن است که به جای هر بار وارد کردن آدرس دقیق یک فایل در اینترنت، تمامی فایلهای خود را در یک پوشه قرار دهید و سپس برای مسیردهی آن از آدرس همان پوشه استفاده کنید. این پوشه که تمام اچتیامالها و عکسها و ... در آن قرار دارد پوشه (فولدر) روت یا ریشه نام دارد؛ در واقع این پوشه منبع و نقطه شروع آدرسدهی به باقی فایلها نیز خواهد بود.
برای آدرس دهی به فایلهایی که درون یک پوشه قرار دارند به نکات زیر توجه کنید:
حالت اول: وقتی دو فایل در یک پوشه قرار بگیرند برای آدرسدهی به آنها تنها کافیست تا اسم فایل را وارد کنید؛ مثلا فرض کنید ما یک فولدر به اسم sample1 داریم که در آن دو فایل با نام index.html و index.js وجود دارد. برای صدا زدن فایل جاوا اسکریپت در این صفحه HTML تنها کافیست تا به صورت زیر عمل کنیم:
<script src="index.js" type="text/javascript"></script>
حالت دوم: در حالتی که یک فایل در فولدری جداگانه مانند sample2 قرار دارد و فولدر دیگری با نام js-folder دارید که داخل این فولدر فایل جاوا اسکریپت ما قرار گرفته است صفحه html نیز در فولدر ریشه یا همان sample2 قرار دارد. برای اینکه به فایل HTML فایل جاوا اسکریپتی داخل JS Folder برسید تنها کافی است تا قبل از نام فایل، نام فولدر را به همراه علامت /
بنویسید.
در این حالت، نوشتن نام فولدر مانند این است که ما وارد آن فولدر شده باشیم. به مثال زیر توجه کنید:
<script src="js-folder/index.js" type="text/javascript"></script>
مثال دیگر:
<script type="text/javascript" src="assets/app.js"></script>
در این حالت اگر بی نهایت فولدر دیگر در داخل هم نیز وجود داشته باشند همین کار را تکرار میکنیم؛ یعنی نام آنها را نوشته و وارد آنها میشویم تا زمانی که به فایل اصلی برسیم.
<script type="text/javascript" src="assets/index/js/app.js"></script>
دقت کنید که در این حالت در ابتدای آدرسدهی و در واقع پشت نام اولین فولدر، علامت / نگذاشتهایم. به بیان دیگر ما در حال حاضر در فولدر ریشه هستیم و از آنجا میخواهیم به فولدرهای دیگر حرکت کنیم. حالت بعدی زمانی است که ما در فولدر ریشه نبوده و درون یک فولدر داخلی هستیم و قصد بازگشت به فولدر ریشه را داریم تا از آنجا به جاهای دیگر حرکت کنیم.
حالت سوم: فرض کنید فولدری به نام sample3 داریم که در آن یک فولدر به نام html، فولدری به نام js Folder و یک فولدر به اسم image وجود دارد. فرض کنید که فایل HTML ما در داخل فولدر html و فایل جاوا اسکریپت نیز در فولدر js-folder قرار دارد. برای اینکه از فایل HTML فایل جاوا اسکریپت را صدا بزنیم چه کار باید کنیم؟ در این حالت فایل مبدا ما (همان HTML) در فولدر اصلی نیست در نتیجه نمیتوان تنها نام فولدرها را بنویسیم و وارد آن فولدر شویم. در این حالت با کمک یک
/
ساده در ابتدای آدرس میتوان آدرسدهی را از فولدر ریشه شروع کرد. با قرار دادن علامت / در ابتدای مسیر در حقیقت مسیردهی را از فولدر ریشه شروع کردهایم. در مثال زیر فایل HTML در پوشه اچتیامال قرار دارد و در این پوشه هیچگونه فایل جاوا اسکریپتی وجود ندارد بااین حال چون ما در ابتدای آدرس علامت / قرار دادهایم گویی که از فولدر ریشه آدرس دادهایم.
<script src="/js-folder/index.js" type="text/javascript"></script>
حالت چهارم: فرض کنید یک فولدر با نام sample4 داریم که در این فولدر نیز فولدری به نام app وجود دارد؛ درون فولدر app یک فولدر با نام index وجود دارد که درون آن نیز فولدری به نام HTML و یک فولدر به نام jsfolder وجود دارد. فرض کنید فایل html ما مثل همیشه در داخل فولدر html و فایل جاوا اسکریپت نیز در فولدر jsfolder قرار دارد در این صورت برای اینکه از فایل اچتیامال، فایل جاوا اسکریپت را صدا بزنیم چه کار باید کرد؟
در این حالت باز هم فایل مبدا ما (HTML) در فولدر اصلی نیست پس نمیتوان تنها نام فولدرها را نوشته و وارد آن فولدر شویم. در حالت قبلی با کمک /
به ابتدای آدرس توانستیم تا آدرسدهی را از فولدر ریشه شروع کنیم ولی این روش همیشه جوابگو نخواهد بود؛ فرض کنید فولدرهای بسیاری از فولدر ریشه وجود دارند و برای رسیدن به این فایل باید تمامی آنها را از اول نوشت در حالی که ما میتوانیم با یک روش ساده این مشکل را حل کنیم. اما راهحل چیست؟
استفاده از /..
! وقتی /..
قبل از آدرس یک فایل قرار میدهید بدین معنا است که قصد بازگشت از فولدر را داریم (مثل زدن دکمه back در ویندوز). در این حالت تنها کافی است تا به جای حرکت به سمت فولدرهای جلو به سمت عقب و فولدرهای پیشین حرکت کنید.
اگر در همین مثال مسیر رسیدن به فایل اچتیامال به صورت زیر باشد:
sample4/app/html/index.html
و مسیر رسیدن به جاوا اسکریپت از ریشه به صورت زیر باشد:
sample4/app/jsfolder/index.js
دیگر نیازی نیست برای صدا زدن فایل جاوا اسکریپت در داخل فایل اچتیامال کل مسیر از فولدر ریشه را طی کنیم؛ برای این کار کافی است تا یک بار به فولدر قبلی برگردیم (یعنی فولدر app در این مثال) و از آنجا وارد فولدر بعدی یعنی فولدر جاوا اسکریپت شویم (با زدن دو نقطه در اول آدرس در این حالت & از پوشه HTML به عقب برگشتهایم و بعد وارد پوشه Js شده و در آخر فایل index.js را انتخاب کردهایم).
<script src="../jsfolder/index.js" type="text/javascript"></script>
جهت درک بیشتر و راحتتر این موضوع، میتوانید به نمونههای ساخته شده در سایت w3schools مراجعه کنید.
دومین جلسه از آموزش جاوا اسکریپت نیز به پایان رسید. در این جلسه با نحوهی اضافه کردن کدهای جاوا اسکریپت در یک فایل مجزا و دلایل برتری آن آشنا شدیم. در جلسه بعدی با ابزارهای مخصوص توسعه دهندگان در مرورگر گوگل کروم و فایرفاکس آشنا خواهیم شد. با ما همراه شوید.
مؤسس بلو اوریجین یعنی جف بزوس، از همان سالهای کودکی و نوجوانی علاقهی خود به فضا و زندگی در سیارههای دیگر را نشان داده بود. او در سنین نوجوانی در مصاحبهای اعلام کرد که دوست دارد هتلها و مراکزی تفریحی در فضا بسازد و در عین حال، کرهی زمین را نیز از خطرات کنونی حفظ کند.
شرکت بلو اوریجین در سال ۲۰۰۰ و در شهر Kent تأسیس شد. این شرکت از همان روزهای ابتدایی فعالیتهای خود را بهصورت مخفی و سری انجام میداد. خبرهای رسمی در مورد این شرکت از سال ۲۰۰۳ به بیرون درز کرد. زمانی که جف بزوس تصمیم گرفت زمینهایی برای توسعهی فعالیتهای شرکت در تگزاس خریداری کند، خبرهایی در مورد شرکت فضایی او به گوش رسید.
اولین خبرها و مصاحبههای رسمی در مورد نقشههای بزوس برای سفر به فضا، از سال ۲۰۰۵ منتشر شدند. او در مصاحبهای در این سال اعلام کرد که شرکتش قصد دارد یک فضاپیمای زیرمداری با قابلیت حمل ۳ فضانورد یا بیشتر طراحی کند که توانایی پرواز و فرود عمودی داشته باشد. او مقصد این فضاپیما را لبهی فضا یا «خط کارمن» عنوان کرده بود. خط کارمن، فاصلهای عمودی در حدود ۱۰۰ کیلومتر بالاتر از سطح دریا است که بهعنوان مرز اتمسفر زمین با فضا نیز شناخته میشود. بزوس، فناوری استفادهشده در این فضاپیما را شبیه فضاپیمای McDonnell Douglas DC-X توصیف کرده بود. یکی از نکات جالب تاریخ بلو اوریجین این است که نیل استفنسون (نویسندهی معروف رمانهای علمی تخیلی) تا سال ۲۰۰۶ بهعنوان نیروی پارهوقت در این شرکت فعالیت میکرد. او در رمان آخر خود با نام Seveneves از کارمندان این شرکت به خاطر ایدههای عالی برای کتابش تشکر کرده است.
تا سال ۲۰۱۳، تعداد کارمندان بلو اوریجین به حدود ۲۵۰ نفر رسیده بود. این شرکت تا می سال ۲۰۱۵ تعداد نیروهای خود را به ۴۰۰ نفر افزایش داد. ۳۵۰ نفر از این کارمندان در بخشهای مهندسی، ساخت و تولید و فعالیتهای تجاری و اداری مرکز کنت فعالیت میکردند و ۵۰ نفر دیگر در مرکز پروازی و آزمایشگاهی تگزاس مشغول به کار بودند. طبق آخرین آمار تا آوریل سال ۲۰۱۷، تعداد کارمندان بلو اوریجین به بیش از ۱۰۰۰ نفر رسیده است.
فضاپیمای New Shepard
شرکت بلو اوریجین از سال ۲۰۰۶ برنامههای خود برای تجاریسازی فضاپیمای نیو شپرد اعلام کرد. آنها قصد داشتند این فضاپیما را تا سال ۲۰۱۰ آماده کنند و سفرهای توریستی فضایی را تا یک سفر در هفته راهاندازی کنند. در سال ۲۰۰۸، مشخص شد که این شرکت قصد دارد اولین سفر بدون فضانورد را در سال ۲۰۱۱ و سفر اصلی را در سال ۲۰۱۲ انجام دهد. سرانجام اولین پرواز آزمایشی نیو شپرد در ۲۹ آوریل سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد. این فضاپیما در پرواز آزمایشی به هدف خود یعنی پرواز بیش از ۳۰۷ هزار فوت (۹۳۵۰۰ متر) و سرعت ۳ ماخ رسید. پس از آن، آزمایشهای متعدد دیگری توسط بلو اوریجین انجام شد و هنوز هم پروازهای آزمایشی این شرکت ادامه دارد.
در نوامبر سال ۲۰۱۵، بلو اوریجین موفق شد فضاپیمای نیوشپرد را بهطور کامل به فضا (۱۰۰.۵ کیلومتر از سطح دریا) بفرستد و سپس تقویتکنندهی موشک آن را تنها با ۱.۵ متر خطا در محل تعیینشده فرود بیاورد. این پرواز، اولین رخداد موفقیتآمیز در تاریخ بود که طی آن، یک بوستر موشک فضایی به سلامت به زمین بازگشت.
در تاریخ ۲۲ ژانویهی سال ۲۰۱۶، بلو اوریجین همان بوستری را که در نوامبر سال قبل پرواز کرده بود برای پروازی دیگر آماده کرد. هدف از این آزمایش، اثبات قابل بازیافت بودن بوسترها و موشکهای فضایی بود. در این پرواز، فضاپیمای نیو شپرد به ارتفاع ۱۰۱.۷ کیلومتری رسید و بار دیگر، کپسول و بوستر آن به سلامت به زمین بازگشتند. آزمایش سوم این فضاپیما و بوستر بازیافتی آن نیز در ۲ آوریل سال ۲۰۱۶ با موفقیت انجام شد.
در پایان سال ۲۰۱۶، شرکت اعلام کرد که در صورت موفقیت آمیز بودن تمام آزمایشات، آنها میتوانند تا سال ۲۰۱۸، اولین گروه از مسافران را سوار بر نیو شپرد به فضا بفرستند.
همکاری با شرکتهای مختلف
در سپتامبر سال ۲۰۱۴، بلو اوریجین یک توافقنامهی همکاری با سازمان ULA امضا کرد که طبق آن، بلو اوریجین وظیفهی ساخت موتور موشک برای یکی از فضاپیماهای این شرکت را بر عهده گرفت. شرکت ULA - United Launch Alliance یک شرکت فضایی مشارکتی است که توسط شرکتهای لاکهید مارتین و بخش فضایی بوئینگ تأسیس شده است.
همکاری بلو اوریجین و یوالای به منظور تولید موتور BE-4 برای موشک Vulcan بوده است. توافقنامهی منتشرشده توسط این ۲ شرکت عنوان کرده بود که بلو اوریجین از ۳ سال قبل از اعلام عمومی، روی این پروژه کار میکند. اولین پرواز آزمایشی این پروژه در سال ۲۰۱۹ انجام خواهد شد.
در جولای سال ۲۰۱۵، خبر همکاری بلو اوریجین با شرکت نانورکس (NanoRacks) منتشر شد. این شرکت در زمینهی طراحی، تولید، آنالیز و تأیید ایمنی محفظههای بارگیری فضایی کار میکند. نانورکس در این توافقنامه مسئولیت محفظههای باری فضاپیمای نیوشپرد را بر عهده گرفت.
ناسا، یکی دیگر از شرکای بزرگ تجاری بلو اوریجین است. این شرکت در سال ۲۰۰۹ توانست جایزهی ۳.۷ میلیون دلاری ناسا را برای طراحی طرح مفهومی عملیات ارسال فضانورد به فضا دریافت کند. ناسا در انواع پروژههای بازیافت موشکهای فضایی و پروژههای ریسکی دیگر بلو اوریجین نیز سرمایهگذاری میکند.
از دیگر شرکای تجاری بلو اوریجین میتوان بوئینگ را عنوان کرد. این شرکت در مراحل طراحی و ساخت فاز یک پروژهی DARPA XS-1 با بوئینگ همکاری میکند.
گردشگری فضایی
جف بزوس در مارس سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که قصد دارد گردشگری فضایی را بهعنوان صنعتی جدید مطرح کند. او با اشاره به تفریح و لذت سفرهای هوایی بدلکاری، سفرهای فضایی را به اندازهی آنها جذاب دانست و به این نکته اشاره کرد که میتوان فضا و پرتاب موشک را به کمک توریسم و گردشگری، به بلوغ رساند. از سوی دیگر، هیچ نشانهای از قصد بلو اوریجین برای رقابت با نیروهای نظامی ایالات متحدهی آمریکا در بخش هوافضا وجود ندارد. به بیان دیگر، بزوس هنوز ارزش افزودهای در ورود به آن بازارها پیدا نکرده و تمرکز خود را روی پروژههای گردشگری و حمل بار به فضا گذاشته است.
شرکت بلو اوریجین اولین فضاپیمای بیرون از جو خود را به احترام اولین فضانورد آمریکایی که در مداری به دور زمین پرواز کرد، نیو گلن (New Glenn) نامگذاری کرده است. در زمان اعلام این نام، بزوس اشارهای مبهم به پروژهی بعدی داشت و نام آن را نیو آرمسترانگ عنوان کرد. او تاکنون هیچ توضیحی در مورد پروژهی بعدی نداده است.
در ماه مارس سال جاری اعلام شد که بلو اوریجین اولین مشتری پروازی خود را پیدا کرده است. شرکت Eutelsat اعلام کرده که قصد دارد تعدادی از ماهوارههای خود را در سال ۲۰۲۲ با استفاده از موشکهای نیو گلن به فضا بفرستد.
امکانات و تجهیزات
بلو اوریجین در نقاط مختلف ایالات متحدهی آمریکا، مراکز تحقیق و توسعه و پایگاههای پرواز فضایی تأسیس کرده است. این شرکت یک پایگاه تحقیق و توسعه در نزدیکی سیاتل دارد. پایگاه عملیاتی پرواز فضایی بلو اوریجین نیز در غرب تگزاس واقع شده است. این شرکت در حال حاضر در تلاش برای توسعهی یک پایگاه پرتابی سفرهای مداری فضایی در ایستگاه کیپ کاناورال است.
بلو اوریجین در سال ۲۰۱۵، مرکز فضایی Launch Complex 36 را در کیپ کاناورال اجاره کرد تا ایستگاه پرتاب موشک مداری خود را در آن بسازد. در سال ۲۰۱۶ اعلام شد که اولین پرتاب از این ایستگاه در سال ۲۰۲۰ انجام خواهد شد.
مرکز ساخت، تولید و آزمایش موشک های زیرمدراری بلو اوریجین در تگزاس واقع است. این مرکز در نزدیکی شهر ون هورن ساخته شده است. تا سال ۲۰۱۵، تعداد کارمندان این مرکز ۵۰ نفر گزارش شده است. علاوه بر ایستگاههای پرتاب و فرود موشکهای زیرمداری، مرکز تگزاس مجهز به استندهای آزمایش موتور موشک نیز هست.
یکی دیگر از مراکز تحقیق و توسعهی بلو اوریجین، در آلاباما ساخته خواهد شد. آنها در ژوئن سال ۲۰۱۶ اعلام کردند که این مرکز در هانتسویل آلاباما و به منظور ساخت موتور موشک BE-4 ساخته خواهد شد.
تجهیزات حمل و نقل فضایی
شرکت بلو اوریجین تمرکز اصلی خود را روی ساخت موشک و فضاپیمای مدرن گذاشته است تا با پیشرفت آنها، قیمت سفرهای فضایی را کاهش دهد. راهکار اصلی این کاهش قیمت، بازگشت موشکها به زمین و قابلیت پرتاب مجدد آنها خواهد بود.
Charon
اولین موشک آزمایشی بلو اوریجین، از روی قمر پلوتو با نام کارون نامگذاری شده بود. این موشک مجهز به ۴ موتور جت Viper Mk رولز رویس بود. این موشک به منظور آزمایش کنترل خودکار موشک، برای پروازهای ارتفاع پایین طراحی شد. موشک کارون تنها یک بار بهصورت آزمایشی و در سال ۲۰۰۵ پرتاب شد. ارتفاع این پرتاب آزمایشی ۹۶ متر بود و کارون بعد از آن با کنترل کامل به زمین بازگشت. کارون در حال حاضر در موزهی هوافضای شهر سیاتل نگهداری میشود.
Goddard
موشک آزمایشی بعدی گودارد یا PM11 نام داشت. این موشک در نوامبر سال ۲۰۰۶ به صورت موفقیتآمیز پرتاب شد. گودارد به منظور تحقیقات بیشتر برای پروژهی نیو شپرد توسعه داده شد. نام این موشک به احترام رابرت گودارد، از پیشگامان صنایع موشکی انتخاب شده بود.
پروژه زیرمداری نیوشپرد
این پروژه که پیش از این بهطور مفصل در مورد آن خواندیم، از یک کپسول حمل فضانورد و یک بوستر پرتابی تشکیل شده است. این ۲ بخش پس از پرتاب و رسیدن به مقصد نهایی به زمین باز خواهند گشت. بوستر بهصورت عمودی روی زمین فرود خواهد آمد و بخش مسافری آن نیز به کمک چترهای نجات به زمین بازخواهد گشت. هر ۲ قسمت نیوشپرد برای استفادهی مجدد و چندباره طراحی شدهاند. این پروژه علاوه بر اهداف اصلی، بهمنظور انجام تحقیقات پیشرفتهتر فضایی در ناحیهی زیرمداری زمین طراحی شده است.
پروژه نیوگلن
بلو اوریجین در سال ۲۰۱۵ اعلام کرد که اولین وسیلهی حمل و نقل فضایی خود را برای سفر به فضای بیرون از جو زمین آماده خواهد کرد. آنها تحقیقات خود در این زمینه را پیش از سال ۲۰۱۲ شروع کرده بودند. بلو اوریجین ابعاد این فضاپیمای خود را بسیار بزرگتر از نیوشپرد اعلام کرد. این شرکت اعلام کرده است که اولین پرواز مداری موشک خود را در سال ۲۰۲۰ و از ایستگاه فضایی فلوریدا انجام خواهد داد.
موتور موشک
شرکت بلو اوریجین برای ساخت فضاپیماها و موشکهای خود، توسعهی موتور آنها را در مراکز تحقیقاتی و ساخت و تولیدی خودش انجام میدهد. اولین موتوری که خبر توسعهی آن بهصورت رسمی منتشر شد، Blue engine 3 یا BE-3 نام داشت. اگر چه توسعهی این موتور از ابتدای دههی ۲۰۱۰ شروع شده بود؛ اما خبر رسمی آن در ژانویهی سال ۲۰۱۳ منتشر شد. BE-3 یک موتور برودتی با سوخت هیدروژن و اکسیژن مایع است که توانایی تولید ۴۹۰ کیلونیوتن نیرو را در حداکثر توان خود دارد. این موتور در حالت فرود نیز میتواند نیروی شتابدهی خود را تا ۱۱۰ کیلونیوتن کاهش دهد. آزمایشهای تأیید عملکرد این موتور پس از ۴۵۰ تست روشن کردن موتور و فعالیت ادامهدار بیش از ۵۰۰ دقیقه، در آوریل سال ۲۰۱۵ به پایان رسیدند. موتور BE-3 برای به پرواز درآوردن موشکهای پروژهی نیوشپرد و به منظور انجام پروازهای زیرمداری طراحی شده است.
این شرکت با توسعهی بیشتر BE-3، نمونهای پیشرفتهتر از آن را برای پروازهای تا ارتفاع بالاتر طراحی کرده و نام آن را BE-3U گذاشته است. این موتور دارای نازل های سوخت بهبودیافته برای فعالیت بهتر در فضای خلأ است. فرآیند ساخت این موتور نیز تفاوتهایی با نسل قبل دارد؛ چرا که BE-3U موتوری غیر قابل بازیافت است ولی نسل قبلی برای قابل بازیافت بودن ساخته شده است.
موتور دیگری که توسط بلو اوریجین توسعه یافته، بسیار بزرگتر از خانوادهی BE-3 است. این موتور که Ble Engine 4 یا BE-4 نام دارد، از سوخت اکسیژن مایع و متان مایع استفاده میکند. طراحی BE-4 بهگونهای است که توانایی تولید ۲۴۰۰ کیلونیوتن نیرو داشته باشد. اگرچه طراحی و ساخت این موتور از سال ۲۰۱۱ شروع شد؛ اما بلو اوریجین اطلاعات اولیه در مورد آن را در سال ۲۰۱۴ منتشر کرد. در پایان سال ۲۰۱۴، بلو اوریجین توافقنامهای با ULA امضا کرد تا با همکاری این سازمان، توسعهی موتور پیشرفتهی خود را ادامه دهد و آن را برای استفاده روی فضاپیمای Atlas V این شرکت آماده کند.
ایامدی پس از سالها فعالیت بهعنوان پردازندهی لپتاپهای پایینرده (در اکثر مواقع)، ظاهرا سرانجام قصد دارد بهطور جدی به مبارزه با اینتل برخیزد. پردازندههای جدید ایامدی که به نام رایزن موبایل شناخته میشوند، برای رقابت مستقیم با پردازندههای نسل هشتمی اینتل طراحی شدهاند. AMD ادعا کرده است که تراشههای جدیدش در زمینهی پردازش چندرشتهای، عملکرد بهتری نسبت به رقبایش (Core i5 و Core i7 اینتل) دارند؛ همچنین گفته شده است که پردازندههای رایزن موبایل به لطف بهرهگیری از واحد پردازش گرافیکی یکپارچهی ایامدی به نام Radeon Vega، سرعت گرافیکی بالاتری به نسبت به تراشههای یادشده دارند.
تراشههای جدید AMD که در حقیقت، نسخهی خاص لپتاپ پردازندههای ردهبالا و قدرتمند رایزن (مخصوص کامپیوترهای دسکتاپ) هستند، قرار است برای اولین بار اوایل فصل تعطیلات امسال، در داخل سه لپتاپ پریمیوم و باریک قرار بگیرند. AMD گفته است که در سال ۲۰۱۸، پردازندههای بیشتری از این سری که بعضی از آنها توان بالاتری دارند، در لپتاپهای بیشتری به کار گرفته خواهند شد.
طبق گفتهی مدیران AMD، این شرکت در ابتدا قصد دارد یک جفت پردازندهی قدرتمند برای بازار لپتاپ عرضه کند: Ryzen 7 2700U و Ryzen 5 2500U. هر دوی این تراشهها، دارای چهار هسته با بهرهگیری از معماری Zen ایامدی هستند و پیشرفتهای جزئی دیگری نیز به خود دیدهاند. این تراشهها با بهرهگیری از واحد پردازش گرافیکی Radeon Vega، توانایی خوبی جهت پردازشهای گرافیکی دارند و همهی این اجزا در داخل یک تکه سیلیکون جای داده شده است. این دو پردازنده، توانی معادل ۱۵ وات دارند و در نام آنها از پسوند U استفاده شده است؛ جالب است بدانید که اینتل هم برای پردازندههای محبوب ۱۵ واتی خود از همین پسوند استفاده میکند. این یعنی AMD با ساخت این تراشهها، درست همان بازار نوتبوکهای سبک و باریکی را که اکنون از پردازندههای ۱۵ واتی اینتل استفاده میکنند هدف قرار داده است. این کمپانی با قرار دادن واحد پردازش گرافیکی Vega در این تراشهها، قصد دارد توجه گیمرها را نیز به خود جلب کند و آنها را به خرید پردازندههای جدیدش ترغیب کند. ایامدی همچنین گفته است که در این تراشههای جدید، با به کار بردن برخی فناوریها، به مصرف کمتر باتری کمک کرده است.
مشخصات | Ryzen 5 2500U با Vega 8 | Ryzen 7 2700U با Vega 10 |
---|---|---|
پردازنده | چهار هسته با فناوری پردازش موازی چند ترد، فرکانس پایه ۲ گیگاهرتز، حداکثر فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز، هستههای ذن، فناوری ساخت ۱۴ نانومتری | چهار هسته با فناوری پردازش موازی چند ترد، فرکانس پایه ۲ گیگاهرتز، حداکثر فرکانس ۳.۸ گیگاهرتز، هستههای ذن، فناوری ساخت ۱۴ نانومتری |
پردازنده گرافیکی | وگا ۸، هشت واحد پردازشی، حداکثر فرکانس ۱۱۰۰ مگاهرتز | وگا ۱۰، ۱۰ واحد پردازشی، حداکثر فرکانس ۱۳۰۰ مگاهرتز |
TDP | ۱۵ وات | ۱۵ وات |
پشتبانی از حافظه DRAM | تا DDR4-2400 | تا DDR4-2400 |
حافظه کش L2 | ۵۱۲ کیلوبایت به ازای هر هسته | ۵۱۲ کیلوبایت به ازای هر هسته |
حافظه کش L3 | ۱ مگابایت به ازای هر هسته | ۱ مگابایت به ازای هر هسته |
ترانزیستور | ۴.۹۵ میلیارد | ۴.۹۵ میلیارد |
این دو APU جدید AMD، دارای یک CPU با چهار هسته خواهند بود و توان بالایی در پردازش چندرشتهای (Multi-Threading) و در مجموع، هشت عدد ترد (Thread) در خود دارند. نرخ کلاک پایهی این پردازندههای جدید در بازهی ۲ گیگاهرتز تنظیم میشود؛ این درحالی است که AMD ادعا کرده توانایی پایهی تمامی هستهها، بالاتر از این مقدار است (در ادامهی مقاله، بیشتر در اینباره توضیح خواهیم داد). گفته شده که فرکانس بوست CPU برای دو پردازندهی Ryzen 7 2700U و Ryzen 5 2500U به ترتیب ۳.۸ گیگاهرتز و ۳.۶ گیگاهرتز است که این مقدار برای یک پردازندهی ۱۵ واتی، رقم بسیار بالا و مناسبی به شمار میرود. طبق اعلام AMD، تولیدکنندگان دستگاهها میتوانند از این تراشههای جدید در حالات قابل تنظیم TDP (از ۹ تا ۲۵ وات) استفاده کنند. تصور ما این است که این حالات مختلف، توانایی تغییر فرکانس این پردازندهها را ندارند؛ اما میتوانند صرفا روی پروفایل توربو تأثیر بگذارند.
چهار هستهی بهکاررفته در پردازندههای رایزن موبایل، در داخل یک واحد تجمیع هسته (CCX) جای میگیرند و به همین دلیل دیگر شاهد تأخیر CCX به CCX در پردازندههای دسکتاپ که از CCX دوگانه یا دو واحد تجمیع هسته بهره میبرند، نخواهیم بود. در پردازندههای رایزن موبایل به جای داشتن ۲ مگابایت کش L3، به ازای هر هسته فقط ۱ مگابایت کش L3 وجود دارد؛ یعنی در مجموع در این پردازندهها، ۴ مگابایت کش L3 قرار داده شده است. هستههای Zen ایامدی از انواع کشهای L3 Victim استفاده میکنند که البته این کار ممکن است تأثیر اندکی در عملکردهای وابسته به سیپییو داشته باشد؛ با اینحال وقتی بحث ما به استفاده از گرافیک مجتمع میرسد، سرعت این کشهای L3 اهمیت پیدا میکند.
در داخل تراشههای رایزن موبایل، از ۱۱ واحد پردازشی Vega استفاده شده است که البته Ryzen 7 2700U توانایی استفاده از ۱۰ عدد آنها و Ryzen 5 2500U توانایی استفاده از ۸ عدد آنها را دارد.
واحدهای گرافیکی این دو تراشه، به ترتیب Vega 10 و Vega 8 نامیده میشوند. AMD قصد ندارد برای این تراشهها، فرکانسهای پایهای که در ابتدای مقاله گفتیم ارائه دهد؛ اما حداکثر فرکانس کاری این واحدهای گرافیکی، به ترتیب ۱۳۰۰ و ۱۱۰۰ مگاهرتز خواهد بود. یکی از نکاتی که AMD تأکید ویژهای بر آن دارد، توانایی انتقال توان بین CPU و GPU است؛ فرآیندی که باعث میشود همیشه، بالاترین حد عملکرد برای این تراشهها مهیا شود. هر دوی این پردازندهها قرار است از رم دوکانالهی DDR4-2400 استفاده کنند؛ البته طبق اعلام رسمی AMD وجود یا عدم وجود ماژولهای دوگانهی رم در دستگاهها، به کمپانیهای سازندهی لپتاپها بستگی دارد. با توجه به برخی از بازخوردهای رسیده از سوی کمپانیهای سازنده، عموم این شرکتها محصولات خود را با یک ماژول رم عرضه میکنند. تراشههای رایزن موبایل ایامدی برای برقراری ارتباط بین GPU و CPU از فناوری Infinity Fabric بهره میبرند؛ این فناوری با نصف نرخ کلاک رم اجرا میشود و ایامدی گفته است که نسبت به PCIها، پهنای باند بهتر و تأخیر کمتری ارائه میدهد.
طی هفتههای آینده و با برگزاری کنفرانسهای مختلف نهایتا خواهیم فهمید دقیقا کدامیک از لپتاپها قرار است به پردازندههای رایزن موبایل تجهیز شوند؛ با اینحال فعلا بر اساس گفتههای AMD، سه لپتاپ سبک و باریک از این پردازندهها بهره خواهند برد؛ اچپی Envy X360، ایسر سوئیفت ۳ و لنوو Ideapad 720S.
لپتاپ اچپی Envy ایکس ۳۶۰
در میان این سه لپتاپ، اچپی Envy ایکس ۳۶۰، بزرگترین نمونه بهحساب میآید؛ این لپتاپ نمایشگر ۱۵.۶ اینچی با رزولوشن 1080p و از نوع IPS دارد؛ از رم دوکانالهی DD4-2400 بهره میبرد و باتری با ظرفیت معادل ۵۵.۸ وات ساعت وظیفهی تأمین توان مورد نیاز لپتاپ را برعهده دارد. ایکس ۳۶۰ از حافظهی ۵۱۲ گیگابایتی از نوع SSD یا ۱ ترابایتی از نوع HDD بهره میبرد. این لپتاپ با داشتن حدود ۲ کیلوگرم وزن، اندکی سنگین به نظر میرسد؛ اما بد نیست بدانید که لپتاپ Envy ایکس ۳۶۰ (همانطور که میشود از روی نامش حدس زد) دارای لولای چرخشی است و این یعنی میتوانید از آن بهعنوان یک تبلت استفاده کنید؛ چرا که این لپتاپ، نمایشگری لمسی دارد. اچپی Envy ایکس ۳۶۰ دارای پورت یواسبی نوع سی (USB-C) است و در هنگام عرضه در ماه نوامبر سال جاری، ۶۹۹ دلار قیمت خواهد داشت.
لپتاپ لنوو ایدیاپد ۷۲۰ اس
لپتاپ لنوو ابعادی کوچکتر از اچپی Envy ۳۶۰ ایکس دارد و طبعا وزنش هم کمتر است. آیدیاپد ۷۲۰ اس (Ideapad 720S) با داشتن تنها ۱.۱۴ کیلوگرم وزن، بسیار سبک است و در دو مدل مختلف عرضه میشود که یکی از آنها دارای نمایشگر ۱۳.۳ اینچی 1080p از نوع IPS و دیگری دارای نمایشگر ۱۳.۳ اینچی با وضوع تصویر 4K از نوع IPS است. همچنین این لپتاپ در دو نسخه و با هر دو پردازندهی Ryzen 7 2700U و Ryzen 5 2500U به بازار عرضه خواهد شد. ایدیاپد ۷۲۰ اس -همچون اکثر نوتبوکهای محبوب بازار- از طراحی زیبایی در لبهها برخوردار است و در ضخیمترین نقطهی بدنه، ضخامتی برابر با ۱.۲۷ سانتیمتر دارد و مدتها است لپتاپی با چنین ضخامت اندک و پردازندهی ایامدی، به بازار عرضه نشده است. لنوو ایدیاپد ۷۲۰ اس دارای یک باتری با ظرفیت ۴۸ وات ساعت و پورت یواسبی نوع سی خواهد بود. همچنین گفته شده است که این نوتبوک، از حافظهی ۱ ترابایتی از نوع SSD بهره میبرد. شاید ضعیفترین بخش این لپتاپ، میزان رم آن باشد. لنوو در این لپتاپ از رم تککانالهی DDR4-2133 استفاده کرده و گفته است که امکان ارتقاء آن به دوکاناله در آینده وجود ندارد.
لپتاپ ایسر سوئیفت ۳
سوئیفت ۳ تفاوتهای اندکی با دو لپتاپ بالا دارد. این لپتاپ دارای نمایشگر ۱۵ اینچی 1080p خواهد بود که البته لمسی نیست. همچنین جدیدترین محصول ایسر از ۲۵۶ گیگابایت حافظهی ذخیرهسازی از نوع SSD برخوردار خواهد بود.
رایزن موبایل چه ویژگیهای جدیدی دارد؟
علاوه بر مشخصاتی که AMD از پردازندههای لپتاپ جدید خود اعلام کرده، برخی از معیارهای عملکرد مرتبط به این پردازندهها نیز در دسترس قرار گرفته است. به گفتهی AMD برخی از این پردازندهها از فناوری اختصاصی SenseMI نیز بهره خواهند برد.
توجه: تمامی بنچمارکهایی که در ادامهی این مطلب میآیند، از سوی ایامدی منتشر شدهاند و برای صحبت در مورد دقیق بودن این نتایج، باید یک مدل از این پردازندهها را تهیه کنیم و مورد بررسی قرار دهیم.
ایامدی و هدفگذاری برای عملکرد بهتر
وقتیکه شرکتهای مختلف، محصولات جدید خود را روانهی بازار میکنند، همواره نتایج چندین بنچمارک مختلف را نیز با آنها ارائه میکنند؛ چنین نتایجی معمولا توسط کارشناسان همین شرکتها و طی آزمایشهای داخلی به دست میآیند و به همین دلیل، تا زمان عرضهی آنها به بازار نمیتوان در مورد میزان دقیق بودن این نتایج نظری ارائه داد.
«دادن یک وعده و دستیابی به نتیجهی بالاتر از آن» خط مشی همیشگی AMD بوده است. برای مثال میتوان به عرضهی سری Zen اشاره کرد؛ AMD به هنگام معرفی این پردازندهها، قول بهبود ۴۰ درصدی توان پردازشی دستورالعمل بر کلاک نسبت به انواع قدیمیتر این شرکت داده بود؛ اما زمانی که این پردازندهها در اوایل سال ۲۰۱۷ روانهی بازار شدند، شاهد عملکردی ۵۲ درصدی از سوی آنها بودیم.
به گفتهی AMD این شرکت موفق به دستیابی به تمامی اهداف تعیینشده در زمینهی طراحی رایزن موبایل است. ظاهرا پردازندههای سری رایزن موبایل قرار است نسبت به نسل پیشین خود، تا ۲۰۰ درصد عملکرد سیپییو بالاتر، ۱۲۸ درصد عملکرد جیپییو بهتر و البته ۵۸ درصد مصرف انرژی کمتری داشته باشد.
این نتایج بهخوبی قانون «دادن یک وعده و دستیابی به نتیجهی بالاتر از آن» AMD را به رخ میکشند؛ چرا که این کمپانی پیشتر در رویداد AMD Analyst، قول ۵۰ درصد افزایش عملکرد سیپییو، ۴۰ درصد افزایش عملکرد جیپییو و ۵۰ درصد کاهش مصرف انرژی داده بود.
با نگاهی مختصر به این اعداد متوجه میشویم که افزایش ۲۰۰ درصدی عملکرد سیپییو، بهطور مستقیم به دو برابر شدن تعداد هستهها و Thread-ها و همچنین افزایش IPC ارتباط دارد. همانطور که پیشتر اشاره شد، ایامدی در رویداد AMD Analyst قول افزایش عملکرد ۵۰ درصدی برای تراشههای جدیدش داده بود؛ احتمالا غول فناوری نیمهرساناها در آن زمان توانایی افزایش IPC نداشته و انتظارات خود را بر پایهی دو برابر کردن تعداد هستهها و تردها تعریف کرده است. تراشهی Ryzen 7 2700U موفق شد در بنچمارک Cinebench R15 امتیاز ۷۱۹ کسب کند؛ این در حالی است که FX-9800P (نسل قبلی این پردازندهها) توانسته بود امتیاز ۲۴۰ کسب کند. با تقسیم ۷۲۰ بر ۲۴۰ به عدد ۳ میرسیم؛ یعنی ۳ برابر قدرت بیشتر؛ یا بهعبارتی دیگر، ۳۰۰ درصد قدرت بیشتر. فرکانس اوج پردازندههای رایزن موبایل از ۷۵۸ مگاهرتز (در نسل قبل) به حدود ۱۳۰۰ مگاهرتز رسیده است، یعنی با افزایشی ۷۰ درصدی روبهرو شده است.
در بنچمارک FutureMark نتایج جالب و قابل پیشبینی به دست آمد؛ Ryzen 7 2700U توانست امتیاز ۹۱۵ کسب کند و از آن طرف، FX-9800P موفق به کسب امتیاز ۴۰۰ شد. باز هم با تقسیم این دو بر یکدیگر، متوجه افزایش ۲.۲۹ برابر (۱۲۹ درصد) قدرت رایزن موبایل میشویم.
در بنچمارک Cinebench R15 و در حالت MultiThreaded، پردازندهی رایزن ۷ تنها ۱۵۹۴ ژول انرژی مصرف کرد؛ این رقم برای FX-9800P، معادل ۲۷۸۲ ژول بود؛ با تقسیم این دو بر یکدیگر، متوجه این میشویم که رایزن ۷ حدودا ۵۸ درصد کمتر انرژی مصرف کرده است.
با نگاهی کلی به عملکرد سیپییو و میزان مصرف انرژی، به این نتیجه میرسیم که پردازندههای رایزن ۷، بهبود زیادی به خود دیدهاند: ۲۷۰ درصد عملکرد به ازای هر وات انرژی. این رقم، بسیار تحسینبرانگیز است.
عملکرد در کارهای معمولی
ایامدی برخی نتایج مربوط به بنچمارکهای تراشههای جدیدش را برای عملکردهای معمولی منتشر کرده و در بخشی جداگانه، به سرعت اجرای نرمافزارها پرداخته است.
مقایسهی عملکرد سه پردازندهی ایامدی رایزن ۷ 2700U (رنگ نارنجی)، ایامدی رایزن ۵ 2500U (رنگ قهوهای) و ایامدی افایکس 9800P (رنگ خاکستری) در اجرای اپلیکیشنها - همانطور که میبینید، ظاهرا پردازندههای رایزن موبایل، اپلیکیشنها را تا ۴۱ درصد سریعتر اجرا میکنند
ایامدی گفته است که کاربران میتوانند بههنگام اجرای اپلیکیشنهایی که در تصویر بالا قابل رؤیت هستند، انتظار سرعت ۲۰ تا ۴۰ درصد بیشتر داشته باشند. انتظار داشتیم که AMD نتایج مربوطه را دقیقتر و با جزئیات بیشتری اعلام کند؛ مثلا میتوانست در قالب یک ویدیو، نحوهی اجرا شدن و کار با نرمافزار سنگینی مثل فتوشاپ را مقایسه کند.
مقایسهی عملکرد پردازندههای ایامدی رایزن ۷ 2700U (رنگ نارنجی)، ایامدی رایزن ۵ 2500U (رنگ قهوهای)، اینتل Core i7-8550U (رنگ آبی) و ایامدی افایکس 9800P (رنگ قرمز)
ایامدی برای مقایسهی پردازندههای بالا، از بنچمارکهای POV-Ray ،PCMark 10 ،TrueCrypt و Passmark استفاده کرده است. در تمامی این بنچمارکها به جز Passmark، ایامدی نشان داده است که هر دو پردازندهی رایزن ۷ و رایزن ۵ توانستهاند عملکردی بهتر از پردازندهی نسل هشتمی چهار هستهای اینتل Kaby Lake-R داشته باشند. البته ایامدی در این بررسیها، از پردازندهی Core i5-8250U نیز استفاده کرده بود که بنا به دلایلی، جزئيات آن را در تصویر بالا قرار نداده است؛ به جای آن، میتوانید در جدول زیر مقایسهی کامل این پردازندهها را ببینید:
پردازنده/بنچمارک | PovRay 3.7 | PCMark 10 | TrueCrypt | Passmark 9 |
---|---|---|---|---|
Ryzen 7 2700U | 1320 | 3102 | 4.60 | 3316 |
Ryzen 5 2500U | 1192 | 2693 | 3.55 | 3254 |
Core i7-8550U | 1101 | 2533 | 3.30 | 3550 |
Core i5-8250U | 1195 | 2814 | 3.50 | 3696 |
FX-9800P | 663 | 1907 | 1.85 | 1887 |
نکتهی جالب توجه این است که در تمامی این بنچمارکها، پردازندهی Core i5 توانسته امتیاز بیشتری نسبت به پردازندهی Core i7 کسب کند. در این بررسیها، پردازندهی Core i7 در داخل یک لپتاپ ایسر اسپین ۵ و Core i5 در داخل لپتاپ ایسر سوئیفت ۳ قرار داشت و تفاوتِ ایجادشده، ظاهرا به همین موضوع ربط دارد. Core i5 حتی موفق شد در تمامی بنچمارکها بهجز TrueCrypt از پردازندهی رایزن ۵ نیز پیشی بگیرد. احتمالا به همین دلیل، ایامدی نتایج این پردازنده را در تصویر بالا قرار نداده است.
ایامدی سعی کرده است اثبات کند که پردازندههای جدیدش حتی در مقایسه با رقبای همرده که دارای چهار هسته هستند نیز عملکرد بهتری دارند:
ایامدی گفته است که پردازندهی ۱۵ واتی رایزن ۷ موفق شده است در بنچمارک Cinebench R15، پردازندهی ۹۱ واتی Core i5 را با اختلافی ۸ درصدی، شکست دهد. هدفی که ایامدی از انجام این مقایسه میخواهد به آن برسد، این است که به کاربران بفهماند پردازندههای جدیدش واقعا قدرتمند هستند. همانطور که در بالا میبینید، پردازندهی Core i5-7600K توانسته است با داشتن چهار هسته و چهار Thread، امتیاز ۶۶۲ کسب کند و این رقم برای پردازندهی ایامدی رایزن ۷ با مشخصاتی مشابه، ۷۰۷ بوده است. البته اینتل پردازندههای قدرتمند دیگری هم دارد؛ برای مثال پردازندهی ۳۵ واتی Core i7-7700T در تستهایی مشابه موفق به کسب امتیاز ۷۷۷ شده است. ایامدی بهخوبی توانسته در یک پردازندهی ۱۵ واتی کوچک، عملکردی در حد و اندازهی پردازندههای دسکتاپ ایجاد کند.
عملکرد در اجرای بازیها
یکی از نقاط قوت تراشههای موبایل Carrizo و Bristol Ridge کمپانی ایامدی در سالهای اخیر، در زمینهی اجرای بازیها بوده است. تا حدی که این پردازندهها موفق شدهاند بدون نیاز به کارت گرافیک مجزا، عدهی کثیری از بازیهای eSport را بدون کاهش نرخ فریم، اجرا کند. البته با وجود ۳۵ واتی بودن این پردازندهها، دستیابی به چنین نتایجی کاملا منطقی بود.
ایامدی با ساخت رایزن موبایل نشان داده است که به عملکرد در اجرای بازیها اهمیت میدهد؛ چرا که استفاده از این پردازنده، به معنای دستیابی به نرخ فریم بالاتر و همچنین کیفیت تصویر بهتر است.
عملکرد پردازندههای رایزن موبایل در بازیهای Quake Champions ،Counter Strike: Global Offensive،Overwatch ،Dota 2 و League Of Legends
نتایج بالا از لپتاپ اچپی Envy ایکس ۳۶۰ با پردازندهی رایزن 2700U 7 و گرافیک Vega 10 به همراه رم دوکاناله به دست آمدهاند. متأسفانه ایامدی هیچ مقایسهای با نسل قبل پردازندهها در زمینهی گیمینگ انجام نداده؛ اما این کمپانی گفته است که توانسته در بازی Leauge of Legends با کیفیت 1080p و قرار دادن تنظیمات روی Medium، نرخ فریمی معادل ۶۰ دریافت کند. همچنین اعلام شده است که بازیهای دوتا ۲ (با کیفیت 1080p و تنظیمات در بالاترین حد) و همچنین CS:GO (با کیفیت 1080p و تنظیمات در حالت Medium) با نرخ فریم ۵۰ اجرا شدهاند.
در نگاه اول، این نتایج آنچنان که باید، تحسینبرانگیز نیستند؛ چرا که دستیابی به نرخ فریم ۵۰ یا ۶۰، امروزه به یک امر عادی تبدیل شده است. از طرفی دستیابی به این نرخ فریمها با چنین تنظیماتی، زیاد کار بزرگی به نظر نمیرسد. برای اظهار نظر دقیق در این مورد، بهتر بود که ایامدی نتایج مقایسهی آن را با دیگر پردازندهها نیز منتشر میکرد.
فناوری SenseMI
وقتی ایامدی پردازندههای دسکتاپ سری Zen را روانهی بازار کرد، از پنج فناوری جدید نیز رونمایی کرد و همهی آنها را با هم SenseMI نامید. در ادامه بهطور خلاصه، این فناوریها را به شما معرفی میکنیم:
- فناوری Pure Power: مجموعهای از حسگرها برای بهینهسازی مصرف انرژی.
- فناوری Precision Boost: چگونگی افزایش فرکانس کاری.
- فناوری Extreme Frequency Range: هر موقع امکانش بود، فرکانس کاری از حدِ ماکسیمم توربو نیز بالاتر میرود.
- فناوری Neural Net Prediction: با استفاده از فناوری شبکهی عصبی، عملکرد نرمافزارها پیشبینی و بدین ترتیب دادههای لازم بارگذاری میشود.
- فناوری Smart Prefetch: مجموعهای متشکل از الگوریتمها که برای بالا بردن سطح Prefetch با هم کار میکنند.
در پردازندههای رایزن موبایل، هر یک از این فناوریها با بهبودهایی روبهرو میشوند.
ویژگی Precision Boost 2
بسیاری از الگوریتمهای توربوی پردازندهها با سنجش تعداد هستهها و تردهای آنها کار میکنند و بر اساس میزان انرژیِ موجود، ولتاژ خاصی به آن میدهند.
ایامدی برای پردازندههای رایزن موبایل، مدل جدید توربو را طراحی کرده است. وقتی که سیستم در حالت P0 توربو قرار گیرد، از الگوریتم جدید توربو استفاده میکند؛ این الگوریتم جدید بر اساس درجه حرارت سیپییو، جریان ورودی و میزان بار آن، کار میکند. این الگوریتم حتی چیزهای مثل حسگرهای گرمایی خارجی و عمر باتری را نیز در نظر میگیرد و بهترین فرکانس توربو را ارائه میدهد. این الگوریتم میتواند همچون الگوریتمهای بهکاررفته در پردازندههای دسکتاپ عمل کند و تأثیر بسزایی در عملکرد گیمینگ داشته باشد. این احتمال وجود دارد که ویژگی Precision Boost 2 برای نسلهای بعدی پردازندههای رایزن دسکتاپ ایامدی نیز طراحی شود.
ویژگیهای رمزگذاری و رمزگشایی
AMD از ویژگی «رمزگذاری و رمزگشایی» پردازندهی گرافیکی Vega بهطور کامل در رایزن موبایل استفاده کرده است. بزرگترین مزیت این کار، این است که پردازندههای رایزن موبایل توانایی این را دارند که کدک VP9 راکه توسط یوتیوب استفاده میشود رمزگشایی کند.
ممکن است از خود بپرسید که چرا AMD در نام پردازندههای جدیدش بهجای استفاده از عدد ۱۰۰۰ (مثل پردازندههای دسکتاپ) از عدد ۲۰۰۰ استفاده کرده است. ظاهرا در ابتدا قرار بوده تمامی پردازندههای سری رایزن حتی پردازندههای موبایل، در نامشان عدد ۱۰۰۰ به کار برود. اما پاسخ جالبی برای این موضوع وجود دارد. طبق گفتهی رسمی AMD، این شرکت بیشتر ایدههایی که میخواست آنها را در پردازندههای دسکتاپ رایزن قرار دهد (اما موفق به انجام این کار نشده است) سرانجام در رایزن موبایل به کار گرفته است که از میان آنها میتوان به Precision Boost 2 اشاره کرد. گرچه معماری Zen این سری هیچ تغییری به خود ندیده است؛ اما چون ایامدی تغییرات جدید زیادی در رایزن موبایل داده و میخواسته به کاربران این موضوع را نشان دهد، این پردازندهها را با عدد ۲۰۰۰ معرفی کرده است؛ به همین دلیل است که به جای Ryzen 7 1700U، پردازندهی Ryzen 7 2700U را داریم.
ایامدی فعلا با کمپانیهای اچپی، لنوو و ایسر برای قرار دادن این پردازندهها در لپتاپهای آنها، قرارداد همکاری امضا کرده است. تا لحظهی نگارش این مقاله، تنها اچپی در مورد برنامههای همکاری آیندهی خود با AMD برای این پردازندهها سخن گفته است. هیچیک از سه لپتاپی که قرار است به رایزن موبایل تجهیز شوند، لپتاپهای پرچمدار نیستند؛ با این حال قیمت آنها در بازهی ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار قرار دارد و در میان آنها مشخصاتی مثل نمایشگر 4K، حافظهی ۱ ترابایتی SSD و باتریهای ۴۸ تا ۵۵ وات ساعتی دیده میشود که همگی مشخصههای خوبی هستند.
AMD برای دستیابی به فروش خوب برای پردازندههای رایزن موبایل باید موانع متعددی را از پیش رو بردارد. نخست اینکه این کمپانی باید به فروشندگان بفهماند که رایزن موبایل یک پردازندهی قدرتمند است؛ چرا که اگر زمانی که این پردازنده روانهی بازار میشود، فروشندگان به چشم یک محصول پایینرده به آن نگاه کنند، قطعا آن را برای خرید به مشتریانشان پیشنهاد نخواهند کرد.
دوم، ایامدی باید قدرتمند بودن رایزن موبایل را وارد اذهان عمومی کند. بعد از سالها اشتباه در زمینهی پردازنده که منجر به بازخوردهای منفی از سوی کاربران شده است، ایامدی باید این کاربران را برای استفاده از رایزن موبایل متقاعد کند و به آنها بفهماند که رفتن بهسوی دستگاههایی که در قلب تپندهشان از پردازندههای ایامدی استفاده میکنند، کاری منطقی و درست است و ارزشش را دارد.
سوم، AMD باید رویهی خود را در بازار تغییر دهد. درحالیکه این روزها اینتل در تلاش است تا ویژگیهای جدیدی ارائه دهد، ایامدی رویکردی متفاوت دارد و به دنبال این است که به همه بفهماند که به اندازهی اینتل، در کارش خوب است.
دیدگاه شما در اینباره چیست؟ به نظر شما آیا پردازندههای سری رایزن موبایل میتوانند در بازار موفق عمل کنند؟
گروهی از پژوهشگران در آزمایشگاه سرن (CERN) واقع در سوئیس که بزرگترین آزمایشگاه فیزیک ذرهای جهان به شمار میرود، یک بار دیگر مطالعاتی را انجام دادهاند تا ببینند چرا جهان ما با وجود تقارنهایی بنیادین که میتوانند منجر به نابودی فوری جهان شوند؛ همچنان وجود دارد و گسترش مییابد. متأسفانه در نتایج مطالعاتی که این پژوهشگران روی مغناطیس پروتون و پاد پروتون انجام دادهاند، هیچ تفاوت خاصی دیده نمیشود.
به لطف وجود مقادیر برابری از ماده و پاد ماده، جهان ما کاملاً متوازن است. شاید این جمله بسیار زیبا به نظر برسد؛ اما همین موضوع میتواند به یک مشکل بزرگتر که بحث وجود هستی را به میان میآورد، منجر شود. از آنجایی که توازن ماده و پاد ماده یک اصل بنیادین است؛ بنابراین نمیتواند وجود آورندهی چیزی باشد و جهان ما در واقع نباید اصلاً وجود داشته باشد.
با توجه به مدل استاندارد فیزیک، جهان ما وقتی به وجود آمد، دارای مقادیر برابری از ماده و پاد ماده بود. در نگاه اول منطقی به نظر میرسد؛ اما مشکل این است که هر ذرهی پاد ماده، وجود ذرهی ماده را لغو میکند و هیچ چیزی باقی نمیماند. مگر اینکه واقعاً هیچ ماده و پاد مادهای نباشد و در اینجا است که ما میگوییم چرا؟
دانشمندان پیشتر به این مشکل اشاره کرده بودند؛ اما اکنون مقالهی جدیدی در ژورنال Nature منتشر شده است که این موضوع را تأیید میکند و حالا باید بگوییم جهان ما با وجود این تضادهای آشکار، اصلاً نباید وجود داشته باشد. دانشمندان اکنون میگویند باید یک تفاوت جرئی و ناشناختهای بین ماده و پاد ماده باشد (مانند تفاوت در جرم، بار الکتریکی یا هر تفاوت دیگری) که اجازه داده تا جهان ما وجود داشته باشد.
برای کاوش هرچه بیشتر این احتمال جالب، دانشمندان آزمایشگاه سرن، تصمیم گرفتهاند تا به دنبال اختلافاتی در مغناطیس باشند. این پژوهشگران برای محاسبهی مغناطیس پاد ماده با دقتی حیرتانگیز که نظیر آن دیده نشده است، از روشی استفاده کردند که توسط پژوهشگران دانشگاه ماینتس آلمان توسعه داده شده است. متأسفانه وقتی نتایج نشان داده شدند، باز هم هیچ تفاوتی مشاهده نشد.
کریستین اسمورا، پژوهشگر آزمایشگاه سرن در بیانیهی رسمی که از سوی دانشگاه ماینتس منتشر شد، این چنین گفت:
تمام مشاهداتی که ما داشتهایم نشان دادهاند که ماده و پاد ماده در توازن کامل هستند و اختلافی بین آنها مشاهده نمیشود. به همین دلیل، جهان ما در واقع نباید وجود داشته باشد. یک تفاوت هرچند جزئی، باید در جایی وجود داشته باشد؛ اما ما به سادگی نمیتوانیم پی ببریم که این اختلاف کجا است. منبع اختلاف کجاست؟
اگرچه پژوهشگران آزمایشگاه سرن نتوانستند اختلافی بین ماده و پاد ماده پیدا کنند؛ اما نتیجهی کار آنها به یک دلیل دیگر نیز با ارزش است. این پژوهش باعث شد که ما با دقت و جزئیاتی که تا کنون نظیر آن مشاهده شده، به مغناطیس پاد ماده بنگریم. پاد ماده را نمیتوان در ظرفی فیزیکی نگه داشت؛ بنابراین پژوهشگران روشی را ابداع کردند که با استفاده از آن، پاد پروتونها را به وسیلهی میدانهای مغناطیسی و الکتریکی در یک جفت دامِ پنینگ نگه داشتند.
استفان اولمِر، سخنگوی بخش همکاریهای چند ملیتی در آزمایشگاه سرن، میگوید:
اندازهگیری پاد پروتونها بسیار دشوار است و ما به مدت ۱۰ سال روی این موضوع کار کردیم. موفقیت نهایی ما، ایدهی انقلابی اندازهگیری دو ذره را به همراه داشت. این اوج نتیجهی سالها تحقیق و توسعهی بیوقفه است. یکی دیگر از نتایج مهم این تحقیق چند ساله، تکمیل موفقیتآمیز یکی از دشوارترین اندازهگیریهای انجام شده در ابزار دامِ پنینگ بود.
با این حال، تا جایی که به مسئلهی وجودی جهان مربوط میشود، ما به همانجایی که شروع کرده بودیم بازگشتیم؛ ماده و پاد ماده اساساً متوازن هستند. ما نتوانستهایم هیچگونه اختلافی در جرم، بار الکتریکی و حتی مغناطیس این دو ذره پیدا کنیم. اکنون میتوانیم بگوییم بر اساس هر آنچه که تا به امروز میدانیم، جهان ما نباید وجود داشته باشد. با این حال پژوهشگران امیدوارند که بالاخره یک روزی بتوانند پاسخی برای این معما بیابند. گام بعدی پژوهشگران این است که طی سالهای آینده و با توسعهی روشهای پیچیدهتر و نوآورانهتر، اندازهگیریهای مربوط به پروتونها و پاد پروتونها را به سطح جدیدی وارد کنند.
آلفا (ALPHA)، یکی از آزمایشگاههای مهمی است که در محوطهی سازمان سرن قرار دارد. پژوهشگران این آزمایشگاه در نظر دارند که به توازنهای اساسی میان اتمهای هیدروژن و پاد هیدروژن نگاهی بیاندازند؛ بنابراین شاید یکی از این گروهها بتواند چیزی را پیدا کند که وجود جهان ما را توضیح دهد.
پس از حضور ماموریت موفق آمیز در جنگ جهانی دوم، جیپ (Jeep) نظامی آن دوران، به لطف سیستم چهار چرخ خود در دههی ۵۰ و ۶۰ میلادی به پلتفرمی محبوب برای افراد اهل ماجراجویی در مناطق جنگلی و کوهستانی و خانوادههای ساکن در مناطق خارج از شهر شد.
امروزه در بازار خودروهای آمریکا، تقریبا یک سوم آنها، از سیستم تمام چرخ محرک یا چهار چرخ محرک به عنوان قابلیتی برای افزایش چسبندگی به سطح استفاده میکنند. بطور کلی، اکثر وانت پیکاپها و شاسیبلندهای بزرگ سیستم چهار چرخ محرک (4WD) را یا بصورت استاندارد و یا در قالب آپشن ارائه میدهند؛ از طرفی تمام کراساورها و شاسیبلندهای محور جلو و تعداد زیادی از خودروهای سواری و سدان محور جلو و محور عقب، میتوانند به سیستم تمام چرخ محرک (AWD) مجهز شوند. مزیتهای هر سیستم به عوامل زیادی چون نوع خودرو و نحوهی استفاده از آن و البته فصول سال و جادهها بستگی دارد. در ادامه هر سیستم را بطور جداگانه بررسی کرده و در پایان، به نکات منفی هر کدام اشاره میکنیم.
سیستم چهار چرخ محرک (4WD)
در دهه ۱۹۸۰ و پیش از آن، خودروهای مجهز به سیستم چهار چرخ محرک فقط در مدلهای وانت و مدلهای مرتبط با پیکاپ خلاصه میشد؛ این خودروها که معمولا «دو دیفرانسیل» خوانده میشدند و با نشان 4x4 فخر میفروختند، بیشتر توسط افراد اهل گشت و گذار در مناطق ناهموار یا ساکنین مناطق کوهستانی استفاده میشدند. قابلیتهای آفرود و گذر از جادههای ناهموار این شاسیبلندها همیشه مورد توجه بود. اما در آن دوران، راننده باید از خودرو پیاده میشد و بصورت دستی با قفل کردن هابهای چرخ جلو، تمام توان موتور را به چهار چرخ میرساند. اما سیستمهای چهار چرخ محرک امروزی بسیار پیشرفتهتر هستند و انواع مختلف تنظیمات را به همراه دارند که البته قابلیت فعال/غیر فعال شدن در حین حرکت را نیز در اختیار قرار میدهند.
سادهترین و ارزانترین سیستم چهار چرخ محرک، به سیستم چهار چرخ محرک «یک جانبه» معروف است. در این سیستم، قدرت پیشرانه فقط به اکسل عقب منتقل میشود مگر زمانی که راننده دکمهی مخصوصی را فشار دهد تا چرخهای جلو نیز وارد سیستم انتقال قدرت شوند. اکثر پیکاپها و شاسیبلندهای امروزی به سیستم چهار محرک کامل مجهز هستند؛ در این سیستم راننده قابلیت انتخاب بین حالتهای محور عقب، چهار چرخ محرک و خودکار را دارد. در حالت خودکار، فقط در صورت تشخیص حسگرهای موجود در خودرو، چرخهای جلو هم نیرو میگیرند. نوع دیگر سیستم چهار چرخ محرک «دائمی» بوده که مانند حالت خودکار سیستم قبلی است، اما در همهی شرایط تمام چرخها نیرو میگیرند و فقط نسبت توزیع این نیرو با توجه به شرایط موجود متفاوت است.
بطرو کلی، سیستمهای چهار چرخ محرک به ویژگی «دنده سنگین» مجهز هستند؛ در این حالت حداکثر گشتاور در اختیار قرار میگیرد تا عبور از چالههای گلی و برفی یا شیبهای تپهها امکان پذیر شود. برای فعال کردن حالت دنده سنگین، راننده باید دکمه یا اهرم مخصوصی را فعال کند؛ این حالت فقط برای استفاده در سرعت پایین و آن هم به مدت کوتاه طراحی شده است.
سیستم تمام چرخ محرک (AWD)
سیستم تمام چرخ محرک در بسیاری از خودروهای سواری و سدان، تقریبا تمام کراساورها و شاسیبلندهای جادهای، چندین شاسیبلند که بر پایه پیکاپ ساخته شدهاند و یک مینیون (تویوتا Sienna) وجود دارد. این سیستم مانند سیستم چهار چرخ دائمی است که برای حفظ چسبندگی لازم در جادههای بارانی یا برفی، نیروی کافی را به تمام چرخها منتقل میکند. این نوع خودروها برای کسانی که در مناطق دورافتاده و برفی زندگی میکنند و به دنبال یک خودروی توانا در شرایط سخت و البته قابلیتهای سواری خوب یک خودروی محور عقب در جادههای صاف هستند، مناسب است.
برخی سیستمهای تمام چرخ محرک، با استفاده از فناوری گشتاور برداری، هندلینگ خودرو را بهتر کرده و سرعت پیچیدن را افزایش میدهند. علاوه بر این، سیستمهای تمام چرخ محرک، مشکلات همیشگی سیستمهای محور جلو و محور عقب را برطرف میکنند. خودروهای محور عقب معمولا مستعد بیش فرمانی و انحراف بخش عقب خودرو هستند، از طرفی خودروهای محور جلو با مشکل انحراف فرمان ناشی از گشتاور دست و پنجه نرم میکنند.
در شرایط رانندگی نرمال، برخی سیستمهای تمام چرخ محرک ۱۰۰ درصد قدرت را به چرخهای جلو میفرستند، اما بعضی سیستمها، قدرت با بطور ۵۰-۵۰ بین محور عقب و جلو تقسیم میکنند. بیشتر خودروهای لوکس و اسپرت که به سیستم تمام چرخ محرک مجهز هستند، بهمنظور حفظ حس رانندگی اسپرت، قدرت بیشتری را به محور عقب میفرستند. برخلاف سیستمهای چهار چرخ محرک، در سیستمهای AWD خبری از دندههای سنگین نیست که همین مورد نشان دهندهی عدم وجود قابلیتهای آفرود در این نوع خودروها است.
برخی شاسیبلندها و کراساورها به «سیستم مدیریت سطح جاده» مجهز هستند؛ در این نوع سیستم با تنظیم محرک بودن چهار چرخ و وجود حالتهای مختلف رانندگی، حداکثر چسبندگی حاصل میشود. معمولا این نوع سیستمها با تنظیمات رانندگی در شرایط نرمال، برفی، شنی و گلی از طریق دکمهها و اهرمهای موجود در کنسول مرکزی فعال میشوند.
محدودیتها و نکات منفی
معمولا در صورت آپشن بودن سیستم تمام چرخ یا چهار چرخ محرک، باید انتظار افزایش قیمتی حدود ۲ هزار دلار را داشته باشیم، البته با توجه به بازار محل زندگی شما، شاید وجود این آپشن باعث فروش سریعتر خودرو هم شود. علاوه بر قیمت کلی، باتوجه به پیچیده بودن این سیستم، برای تعمیر و نگهداری خودرو باید مبلغ بیشتری هم پرداخت کنید. از طرفی با نصب این سیستم بر روی خودرو و افزایش وزن، مصرف سوخت نیر بیشتر خواهد شد. رانندگی در حالتی که به تمام چرخها نیرو وارد میشود، تعویض زودهنگام لاستیکها را هم به دنبال دارد.
اگر بخواهیم منطقی نگاه کنیم، در صورتی که در مناطق صعب العبور یا برفی زندگی نمیکنید، دلیلی برای خرید خودروی تمام یا چهار چرخ محرک موجود ندارد. در مجموع، خودروهای محور عقب، به دلیل افزایش چسبندگی و جلوگیری از انحراف، منفعت بیشتری را از سیستم چهار چرخ محرک میبرند. از سوی دیگر، با در نظر گرفتن شرایط برف کمتر در اکثر مناطق شهری و حاشیهای، خودروهای سدان یا کراساورهای محور جلو جوابگو خواهند بود.
باید در نظر بگیرید که نکات منفی یک خودرو در ارتباط با آب و هوا و شرایط مربوط به آن، به سادگی با تعویض تایرهای مناسب آن شرایط برطرف میشود. اگر خودروی اسپرت با تایرهای معمولی و تابستانی دارید، بهتر است در فصل زمستان حداقل تایرهای چهار فصل فصل را نصب کنید. اما اگر در مناطقی زندگی میکنید که در زمستان معمولا برف زیادی میبارد، حتما باید تایرهای مخصوص زمستانی داشته باشید. جالب است بدانید که بر اساس آزمایشهای انجام شده، یک خودروی محور جلو با تایرهای زمستانی در برابر یک خودروی تمام چرخ محرک با قدرت مساوی و تایرهای چهار فصل، عملکرد بهتری را در برف خواهد داشت.
به هر حال باید یادآوری کنیم که مهم نیست خودروی شما به چه سیستمی مجهز است، در پایان این قوانین فیزیک است که پیروز میشود. در جادههای برفی یا بارانی، نیرو گرفتن تمام چرخها سرعت بیشتری به خودرو میدهد؛ شاید در جادههای یخی این سیستم کمی کمک کننده باشد، اما هندلینگ خودرو خیلی کم بهبود مییابد و البته این نوع سیستمها تقریبا هیچ تاثیری بر فرآیند ترمز گرفتن نخواهند گذاشت.
حتی پرقدرتترین خودروهای چهار چرخ محرک هم اگر بدون توجه به شرایط جاده رانندگی شوند، بدون شک منحرف خواهند شد.
گاهی اوقات ما ساعت و روزها زمان صرف میکنیم تا بتوانیم رزومهی کاری خود را تکمیل کنیم. حتی گاهی اوقات مقدار قابل توجهی هزینه میکنیم تا یک فرد متخصص برایمان رزومهبنویسد؛ اما باز هم نمیتوانیم در سمت شغلی یا شرکت مورد نظر دعوت به مصاحبه شویم. دلیل این موضوع چیست و چگونه می توان این مشکل را حل کرد؟
مسئولین منابع انسانی رزومهها را نگاه نمیکنند
این روزها تکنولوژی بسیار پیشرفت کرده است و بسیاری از شرکتها از فرم آنلاین برای درخواست استخدام استفاده میکنند. از آنجایی که پر کردن فرم آنلاین راحتتر است، متقاضیان زیادی آن را پر میکنند. درنتیجه مسئولان منابع انسانی از ATS (سیستم ردیابی متقاضیان) استفاده میکنند تا بتوانند درخواستهای دریافتشده را در مدتزمان کمتری بررسی کنند. این سیستمها متقاضیانی که شرایط مورد نظر را نداشته باشند کنار میگذارند. حتی تحقیقات نشان میدهند که تنها ۳ درصد افرادی که بهصورت آنلاین تقاضانامه پر میکنند برای مصاحبهی حضوری دعوت میشوند. بنابراین اگر فرم آنلاین پر کردید و برای مصاحبهی حضوری دعوت نشدید، یعنی سیستمهای ATS فرم شما را رد کردهاند.
رزومهها ممکن است دیده شوند اما خوانده نمیشوند
تصور کنید که هزاران نفر برای یک موقعیت شغلی درخواست پر میکنند و بعد از بررسی ATS-ها، رزومهی صدها نفر برای بررسی بیشتر در اختیار مسئولان منابع انسانی قرار میگیرد. این افراد فرصت ندارند که رزومهی صدها متقاضی را با دقت بررسی کنند؛ بنابراین باید طوری طراحی شده باشند که توجه این افراد را به خود جلب کنند. درواقع نتیجهی یک مطالعه نشان میدهد که اگر رزومهی شما نتواند در مدتزمان ۶ ثانیه توجه کارمند منابع انسانی را به خودش جلب کند، دور انداخته خواهد شد.
استفاده از فضای سفید به نفع شما است
برای اینکه یک رزومه بتواند در عرض ۶ ثانیه ارزش خودش را ثابت کند، باید باارزشترین محتوا را در کمترین زمان در اختیار کارمند منابع انسانی قرار دهد. ۲ نکتهی زیر در نوشتن یک رزومهی تأثیرگذار کمک میکنند:
۱- فضای سفید داخل رزومه، خوانایی متن را افزایش میدهد: هرچقدر مقدار فضاهای سفید داخل صفحات رزومه بیشتر باشد، راحتتر خوانده می شود. بنابراین به جای اینکه رزومهی خود را در یک صفحه خلاصه کنید، آن را در ۲ صفحه بنویسید. یک صفحهی شلوغ ممکن است باعث شود که فرد استخدامکننده، رزومهی شما را کنار بگذارد. یک قاعدهی کلی برای افزایش خوانایی رزومه وجود دارد و این است که مقدار حاشیهی صفحه نباید کمتر از ۷ اینچ و اندازهی فونت آن نباید کمتر از ۱۱ باشد.
۲- حقایق را ذکر کنید و از خودتان تعریف نکنید: برای اینکه رزومهی خود را خلوت کنید تمام جملاتی را که در مورد ارزش و اهمیت یک دستاورد توضیح میدهند کنار بگذارید. جملاتی مانند «من یک فرد نوآور و خلاق هستم که در این زمینه تخصص دارم.» هیچ تأثیر مثبتی روی افراد استخدامکننده نخواهد گذاشت. در عوض حقایق را بیان کنید. بهعنوان مثال بگویید: «من یک تیم ۲۰ نفره با بودجهی ۵۰۰ هزار دلاری را مدیریت کردهام.» استفاده از اعداد نهتنها خوانایی رزومه را بالا میبرد بلکه در ذهن خواننده بیشتر ماندگار میشود.
یاد بگیرید خودتان رزومه بنویسید
نوشتن رزومه، علم پرتاب موشک نیست و نیازی نیست که حتما توسط یک فرد متخصص انجام شود. بسیاری از افراد هزینههای بسیار بالایی میپردازند تا بتوانند یک رزومهی تأثیرگذار داشته باشند. اما واقعیت این است که هر شغلی مهارتهای خاص خودش خود را میخواهد و بهتر است که با توجه به هر شغل روی موارد مورد نظر تأکید بیشتری شود. اینکه بخواهید برای هر درخواست شغل از یک نفر تقاضا کنید برایتان رزومه بنویسد، بسیار پرهزینه خواهد بود. از طرفی نوشتن رزومه یک مهارت محسوب میشود. بنابراین کمی زمان بگذارید و خودتان این کار را انجام دهید. همچنین فراموش نکنید که این روزها توصیهنامههای تخصصی، تأثیر بیشتری نسبت به رزومه دارند.
به نظر میرسد دنیا بر خودروهای برقی تمرکز کرده است و نمونههای جایگزین با سلول سوختی به دلیل مشکلات فراوانی که دارند، کاملا از چشم عموم افتادهاند؛ اما بیامو همچنان بر تولید خودروهای با این فناوری متمرکز است. به گفتهیماتیاس کلیتز، سرپرست بخش خودروهای جایگزین برقی کمپانی بیامو، سلولهای سوختی هنوز هم قابل استفاده هستند.
اگر فکر میکنید خودروهای هیدروژنی بیامو را در آیندهای نهچندان دور در خیابانها خواهید دید، اشتباه میکنید؛ چرا که طبق گفته کلیتز، در حال حاضر هیچ حرکتی که به بیامو اجازه بدهد تا قبل از سال ۲۰۲۵ خودروی هیدروژنی تولید کند، وجود ندارد. بر خلاف خودروهای الکتریکی، بزرگترین مشکل، نبود زیرساختهای لازم برای تأمین سوخت خودروهای هیدروژنی است؛ چراکه سوخترسانی هیدروژن به دلیل قابلیت ترکیب سریع با اکسیژن موجود در هوا و وقوع انفجار احتمالی، بسیار پیچیده و خطرناک است.
کلیتز در ادامه میگوید:
ما در فرایند خدمترسانی کنار مشتری خواهیم بود. بعضی باید هیدروژن مورد نیاز را تولید کنند، بعضی هم باید آن را به دست مشتری برسانند. این سلسله مراتب بسیار طولانی و وقتگیر است و تولید خودرو در آخرین مرحله این زنجیره قرار دارد. ما به همهی این مراحل برای به نتیجه رساندن یک محصول نیاز داریم.
در آینده از هیدروژن بهعنوان سوخت خودرو استفاده خواهیم کرد؛ ولی در حال حاضر فقط در مراحل تولید بعضی از محصولات بیامو استفاده میکنیم. بهعنوان مثال در آمریکا از هیدروژن برای نیروی محرکه لیفتتراک استفاده میکنند. اگر هیدروژن را بهصورت مایع در طی مراحل تولید استفاده کنیم، پایداری بیشتری خواهد داشت. البته ما میتوانیم با استفاده از گرمایی که حین مراحل تولید حاصل میشود، هیدروژن را نگهداری کنیم که این حالت بسیار اقتصادیتر است.
این شرکت باواریایی، از گذشته به طراحی خودروی هیدروژنی علاقهمند بوده است. آنها با چند پروتوتایپ، با بدنهای از i8 شروع کردند و به سری GT5 رسیدند؛ مدلی که چندی پیش در نسخهی پیشتولید و با موتوری قدرتمند در زیر کاپوت رونمایی شد. متأسفانه از وقتی که این مدل در حضور تعداد اندکی از خبرنگاران رونمایی شد، تا کنون هیچ خبر تازهای از سوی بیامو منتشر نشده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.