برخلاف خبرهای کسلکنندهی این روزها که شرکتهای مختلف خودروسازی از اعداد و ارقام مربوطه به سود و زیانهای سالیانه خود سخن میگویند؛ شنیدن خبری از آئودی درباره برنامه آتی این شرکت برای سال ۲۰۱۸ میتواند به نوبهی خود جذاب و خواندنی باشد. مقر اصلی آئودی در شهر اینگلشتاد آلمان، اعلام کرده است که این شرکت در نظر دارد در سال ۲۰۱۸، بهطور متوسط هر ۳ هفته یک خودروی جدید رونمایی کند. این بدین معنا است که در سال ۲۰۱۸ حداقل شاهد رونمایی ۱۷ خودروی جدید از شرکت آئودی خواهیم بود.
هرچند جزئیات زیادی از این تصمیم آئودی در رسانهها منتشر نشده است؛ اما اگر بخواهیم منطقی فکر کنیم، درخواهیم یافت که تعداد قابل توجهی از این خودروها در واقع نمونههای بهروزشدهی مدلهای پیشین این شرکت خواهند بود و نه الزاما خودروهای جدیدی که برای اولین بار توسط این شرکت آلمانی رونمایی شوند. بهعنوان مثال یکی از خودروهایی که بهطور قطع شاهد حضور نسل جدید و بهروز آن در سال ۲۰۱۸ خواهیم بود، شاسیبلند زیبا و جذاب این شرکت با نام Q8 است که آئودی در نظر دارد نسخهی جدید آن را با پیشرانهی الکتریکی و البته فضای کابین بیشتر رونمایی کند. آخرین تصاویر جاسوسی از این خودرو در ادامهی مطلب قابل مشاهده است.
در بخش خودروهای اسپرت نیز آئودی مدلهای بیشتری از سری RS رونمایی خواهد کرد. در همین زمینه ممکن است نسخهی اسپرت شاسیبلند Q8 با نام Q8 RS سال آینده میلادی برای اولین بار رونمایی شود. تا صحبت از خودروهای شاسیبلند است به این مطلب هم اشاره کنیم که نسخهی جدید Q3 که تصویر جاسوسی آن را در ادامه مشاهده میکنید، قطعا سال آینده میلادی رونمایی خواهد شد. بنا بر تصاویر جاسوسی که اواسط تابستان منتشر شد، باید منتظر نسخهی اسپرت RS5 نیز باشیم.
پس از رونمایی اخیر آئودی از نسخهی جدید خودروهای A7 و A8، قطعا ۲۰۱۸ سالی خواهد بود که آنها از نسل جدید خودروی A6 نیز رونمایی کنند. حالا که صحبت از سری A و خودروهای سدان A7 و A8 شد، شاید بد نباشد این احتمال را هم در نظر بگیریم که ممکن است نسخههای اسپرت این دو خودرو نیز در دست تولید باشند و همانند کراساور Q2 که با تغییراتی، نسخهی اسپرت آن با نام SQ2 رونمایی شد؛ سال آینده میلادی شاهد رونمایی و عرضه خودروهای SA7 و SA8 باشیم.
اخباری مبنی بر احتمال رونمایی از نسخهی جدید خودروهای A1 و R8 نیز شنیده میشود. بنا به شنیدهها، خودروی R8 GT دارای پیشرانهی ۶ سیلندر خواهد بود. همچنین ممکن است سال آینده در خودروهای جدید آئودی شاهد غافلگیریهایی مانند استفاده از سیستم دیفرانسل عقب جدید در خودروهای اسپرت این شرکت آلمانی باشیم. برای حصول اطمینان از این اخبار، باید تا آن زمان منتظر ماند.
شاید در نگاه نخست و در سایهی اخبار جدید در مورد غرشهای منحرفکنندهی فضای دو ستارهی نوترونی در حال برخورد، صحبت از اندازهگیریهای مربوط به ادغام دو سیاهچاله اندکی قدیمی باشد.
این شاید نگاه ما بهعنوان علاقهمندان به علم باشد؛ اما پژوهشگران هنوز از دادههای جمعآوریشده مربوط به رویداد شگفتانگیز ادغام سیاهچالهها استفاده میکنند. در حال حاضر، دو گروه از فیزیکدانان با استفاد از انواع مختلف امواج گرانشی، برای انجام برآوردهای محدودی از سرعت حرکت گرانش تلاش کردهاند. با اینکه نتیجهی تلاشهای آنها چندان هم دور از انتظار نیست؛ اما بهطرز عجیبی آرامشبخش است.
چند قرن پیش، آیزاک نیوتن چنین تصور کرده بود که تکهتکه شدن گرانش، بهصورت لحظهای بوده است؛ این ادعایی بود بعدها آلبرت انیشتین با ارائهی استدلال خود مبتنی بر انتقال نیرو با سرعت نور، به مخالفت با آن برخاست.
بر اساس محاسبات انیشتین، فضا صرفا یک حالت تهی برای حرکت ماده نیست؛ بلکه خودش نیز بهعنوان یک عامل و بازیگر اصلی در این معادلات حضور دارد. جرم و ماده بهتعبیری، پارچهی فضا را میکِشند و با این کار، زمان و مسافت را به گونهای تنظیم میکنند که اشیاء بتوانند به سمت یکدیگر شتاب بگیرند.
همانگونه که سرعت یک ذرهی بیجرم نور در خلأ، توسط محدودهی سرعت جهان هستی محدود میشود، اعوجاجهای (پیچوتاب) فضازمان نیز در سرعتهای بالا بهصورت انرژی جلوه خواهد کرد. اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، گرانش با سرعت ۲۹۹٬۷۹۲٬۴۵۸ متر بر ثانیه حرکت میکند؛ نرخی که ما از آن با عنوان c یاد میکنیم.
مسلما مخالفت کلی با قانون نسبیت عام، کاری سادهلوحانه است؛ اما رویهی صحیح در دنیای علم به ما میگوید که حتی نوابغ هم باید در برابر حقیقت سنجیده شوند. با اینکه گرانش را بهعنوان بخشی لاینفک از سیارهی زمین میشناسیم؛ اما اندازهگیری آن برای دانشمندان کار واقعا دشواری است. نیل کورنیش، فیزیکدان از دانشگاه ایالتی مونتانا، میگوید:
ما تا زمان ظهور نجوم امواج گرانشی، هیچ راهی برای اندازهگیری مستقیم سرعت جاذبه نداشتیم.
اعداد بسیار دیوانهوار هستند
هنگامی که اجرامی دهها برابر بزرگتر از خورشید در مسافتهای دور و در فواصل چندین هزار سال نوری از ما، در مدارهایی گردش میکنند؛ با ایجاد موجهایی در فضا، انرژی از دست میدهند. مقدار این انرژی در آن لحظهی پایانی و قبل از برخورد نهایی، گاهی تا ۱۰ برابر انرژی موجود در هر ستارهای در جهان هستی میرسد.
آیا شما هم از این رقم متعجب شدید؟ با گذشت زمان و با نزدیکتر شدن این امواج دوردست به ما، هر موج به میزان ۱۰ هزار برابر کوچکتر از یک پروتون میشود و فقط بهمدت یک پنجم ثانیه جریان مییابد. ما از یک شبکهی ۴ کیلومتری پرتوهای طولانیِ آراسته با زاویههای قائم برای ردیابی این انحرافها استفاده میکنیم.
این کار ممکن است در عمل ساده به نظر برسد؛ اما تکنولوژی بهکاررفته در آشکارسازها (که ارزش یک جایزهی نوبل را دارند) بسیار پیشتازانه هستند. مخزن روبهرشد دادههای جمعآوریشده توسط این آشکارسازها، زمینه را برای دانشمندان در همهی دنیا فراهم میکند تا بتوانند شواهد موجود از ابعاد پنهان خواص پایهای فضا را بهتر و بیشتر شناسایی کنند. کورنیش میگوید:
سرعت گرانش، مانند سرعت نور، یکی از پایههای اساسی جهان هستی است.
پژوهشگران میتوانند با مقایسهی زمان دقیقی که امواج گرانشی در امتداد رصدخانههای مختلف در سراسر جهان قرار میگیرند، به مقدار سرعت کلی این امواج پی ببرند.
تیم پژوهشگران کورنیش، زمانبندیهای بهدستآمده از سه تشخیص اولیه را برای محدود کردن سرعت امواج به ۵۵ تا ۱۴۲ درصد از میزان c (سرعت نور) یکپارچهسازی کردند. اگر آشکارسازها به میزان کافی در حال کار باقی بمانند، این روش میتواند برای محاسبهی این رقم با حدود یک درصد از مقدار c، استفاده شود.
باید اشاره کنیم که گروه دیگری از فیزیکدانان هم از شلیکهای پیدرپی پرتوهای گامای بهدستآمده از برخورد ستارههای نوترونی در زمانهای گذشته، برای ارائهی برآورد خودشان از همین مقادیر استفاده کردهاند. روش آنها کمی دقیقتر از روش مبتنی گرانش بوده است. در واقع اگر بخواهیم صادقانهتر بگوییم، روش گروه دوم بسیار دقیقتر است.
آنها دریافتند که تفاوت بین شلیک پرتوی گاما و شدت امواج گرانشی بسیار اندک است؛ چیزی در حدود سرعت نور ضرب در ۱۵-۱۰×۳- و ۱۶-۱۰×۷. این فاصله بهقدری نزدیک است که بتوانیم آنها را مساوی با یکدیگر قلمداد کنیم.
البته باید در نظر داشته باشیم که گروه پژوهشی قبلی قادر به پیشبینی برخورد ستارههای نوترونی نبود. داشتن روشهای متعددی که به نتایج مشابه میرسند، اعتمادبهنفس لازم برای ادامهی مسیر را به دانشمندان میدهد و این موضوع بسیار ارزشمند است.
مقالات مرتبط را میتوانید از طریق لینکهای زیر مشاهده کنید.
گوگل هرازگاهی ویژگیهای جدیدی به جستجوگر اینترنتی خود اضافه یا طراحی آن را عوض میکند. در یکی از جدیدترین تغییرات، گوگل محیط کاربری دایرهایشکل را به اپلیکیشن جستجوی خود اضافه کرد. حالا به نظر میرسد این شرکت در حال تست ویژگی مقایسهی مشخصات است.
برای برخی کاربران، جستجو با نوشتن نام دو گوشی به علاوهی عبارت «vs» در بین آنها، ستون مقایسهی جدیدی نمایش میدهد و چند ردیف جدید در نتایج جستجو ظاهر میشود. لمس دکمهی آبیرنگ جزئیات آنها را پیش رو قرار میدهد. همچنین، حالتی برای برجسته کردن تفاوتهای بین دو گوشی در نظر گرفته شده است؛ البته این حالت فقط در مقایسهی دو گوشی کارایی دارد و در حالتی که چند گوشی با هم مقایسه شوند کار نخواهد کرد.
این ویژگی هنوز بهطور کامل ارائه نشده است. بنابراین، تنها برخی از کاربران آن را دریافت کردهاند و برخی دیگر نیز بهزودی دریافت خواهند کرد. شما جزو کدام دسته هستید؟
نشانه مومن پنج چیز است و یکی از آنها زیارت اربعین و قبر سیدالشهدا (ع) است. از این روی در آستانه اربعین حسینی، هرساله عاشقان زیادی اعم از عرب، عجم، مسیحی، یهود و ... پای در مسیر عشق میگذارند و راهی کربلای معلی میشوند.
پیاده روی اربعین ضمن آداب و نکاتی که به همراه دارد، روز اربعین نیز، دارای اعمال و آدابی است که از زیارت قبور شهدای کربلا، زیارت اربعین آغاز و دیگر اعمال این روز است.
یکی از این آداب سفر به حرم سیدالشهدا (ع) و 72 شهید کربلاست که روایات بسیاری نیز درباره زیارت قبور شهدا بیان شده است.
از امام حسن عسکری علیه السلام روایت شده که فرمود: نشانه هاى مؤمن پنج چیز است:
بجاى آوردن پنجاه و یک رکعت نماز (17 رکعت نماز واجب و 34 رکعت نافله)، زیارت اربعین (امام حسین)، انگشتر به دست راست نهادن، پیشانى را به هنگام سجده بر خاک گذاردن و بسم اللّه الرّحمن الرّحیم را در نماز بلند گفتن.
زیارت امام حسین(ع) و زیارت اربعین از اعمال حسنه اربعین حسینی عنوان شدهاند.
زیارت مخصوصه در روز اربعین
یکی از مهمترین علل جایگاه ویژه اربعین در میان شیعیان، همین روایت امام حسن عسکری علیه السلام بر فضیلت این روز است که زیارت مخصوص امام حسین علیه السلام در روز اربعین را یکی از نشانه های شیعه بودن مطرح کردند.
تهذیب: از حضرت ابى محمد حسن بن على عسكرى علیه السّلام، روایت است كه فرمود: نشانههاى مؤمن پنج چیز است: پنجاه و یك ركعت نماز، زیارت اربعین، انگشترى در دست راست كردن، پیشانى به خاك مالیدن، و با صداى بلند بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ* گفتن.
مأثور از امام و روایت شده چنین كاین پنج خصلت است علامت بمؤمنین
اول نماز پنچه و یك ركعت و دوم انـگـشـتــر عقـیـق نـمـودن یـد یـمـیـن
سـوم بلند گفتن بسم اللَّه صلاة چهـارم بـخـاك بهـر خـــدا سـودن جـبین
پنجم كه حق نصیب كند جمله مرد و زن بـوسـیـدن مزار حسـیـــن روز اربـــعـیــن
بخاطر همین بسیاری از شیعیان از اقصا نقاط جهان سعی دارند در اربعین خود را به قبر امامشان در کربلا برسانند و آنهایی هم که شرایط سفر ندارند آرزوی چنین زیارتی در دل دارند.
ائمه علیهم السلام برای ادامه این مسیر و از یاد نرفتن قیام خونین کربلا این روز را بزرگ شمرده و از اولین زائر حسینی یعنی جابر بن عبدالله انصاری - که در اولین اربعین خود را به قبر شهدای کربلا رساند - تجلیل کردند. و کم کم روایات بسیاری در زمینه ثواب زیارت امام حسین علیه السلام در روزهای خاص و در تمام طول سال نقل شد.
زیارت وداع اربعین
السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ عَلِیٍّ الْمُرْتَضَى وَصِیِّ رَسُولِ اللَّهِ.
سلام بر تو اى پسر رسول خدا! سلام بر تو اى پسر على مرتضى جانشین رسول خدا!
السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا ابْنَ فَاطِمَةَ الزَّهْرَاءِ سَیِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِینَ، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا وَارِثَ الْحَسَنِ الزَّکِیِّ.
سلام بر تو اى پسر فاطمۀ زهرا سرور زنان جهان! سلام بر تو اى وارث امام حسن پاک!
السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا حُجَّةَ اللَّهِ فِی أَرْضِهِ وَ شَاهِدَهُ عَلَى خَلْقِهِ.
سلام بر تو اى حجت خدا در زمین و گواه او بر آفریدهها!
السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا أَبَا عَبْدِ اللَّهِ الشَّهِیدَ، السَّلَامُ عَلَیْکَ یَا مَوْلَایَ وَ ابْنَ مَوْلَایَ
سلام بر تو اى ابا عبد اللّه شهید! سلام بر تو اى مولاى من و پسر مولاى من!
أَشْهَدُ أَنَّکَ أَقَمْتَ الصَّلَاةَ وَ آتَیْتَ الزَّکَاةَ، وَ أَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَیْتَ عَنِ الْمُنْکَرِ
گواهى مىدهم که تو نماز را به پا داشتى و زکات دادى و امر به معروف و نهى از منکر کردى
وَ جَاهَدْتَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ حَتَّى أَتَاکَ الْیَقِینُ، وَ أَشْهَدُ أَنَّکَ عَلَى بَیِّنَةٍ مِنْ رَبِّکَ أَتَیْتُکَ
و در راه خدا جهاد نمودى تا اینکه امر یقین تو را فرارسید و نیز گواهى مىدهم که تو دلیل روشن از سوى پروردگارت داشتى؛ و اگر از دور زیارت کند باید بگوید:
توجّهت إلیک یَا مَوْلَایَ زَائِراً وَافِداً رَاغِباً مُقِرّاً لَکَ بِالذُّنُوبِ.
اى مولاى من! اکنون من به عنوان زایر، واردشونده، گراینده، اقرارکنندۀ به گناه و گریزان از خطا.
هَارِباً إِلَیْکَ مِنَ الْخَطَایَا لِتَشْفَعَ لِی عِنْدَ رَبِّکَ.
به درگاه تو آمدهام تا در نزد پروردگارت از من شفاعت کنى.
یَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَیْکَ حَیّاً وَ مَیِّتاً، فَإِنَّ لَکَ عِنْدَ اللَّهِ مَقَاماً مَعْلُوماً وَ شَفَاعَةً مَقْبُولَةً.
اى پسر رسول خدا! درود خدا بر تو در حال حیات و مرگ تو، زیرا تو در نزد خدا از مقام معلوم و شفاعت مورد پذیرش برخوردارى.
لَعَنَ اللَّهُ مَنْ ظَلَمَکَ، وَ لَعَنَ اللَّهُ مَنْ هتک حَرَمَکَ وَ غَصَبَ حَقَّکَ.
خداوند کسانى را که به تو ستم نمودهاند لعنت کند و نیز کسانى را که تو را محروم نموده، حقت را غصب نموداند لعنت کند
وَ لَعَنَ اللَّهُ مَنْ قَتَلَکَ وَ لَعَنَ اللَّهُ مَنْ خَذَلَکَ، وَ لَعَنَ اللَّهُ مَنْ دَعَوْتَهُ فَلَمْ یُجِبْکَ وَ لَمْ یُعِنْکَ
و قاتلان تو را لعنت کند و آنان را که دست از یارى تو کشیدند لعنت کند و آنان را که خواندى و به تو پاسخ مثبت ندادند و تو را یارى نکردند لعنت کند
وَ لَعَنَ اللَّهُ مَنْ مَنَعَکَ مِنْ حَرَمِ اللَّهِ وَ حَرَمِ رَسُولِهِ وَ حَرَمِ أَبِیکَ وَ أَخِیکَ
و نیز کسانى را که از رفتن تو به سوى حرم خدا و حرم رسول خدا و حرم پدر و برادرت جلوگیرى کردند لعنت کند
وَ لَعَنَ اللَّهُ مَنْ مَنَعَکَ مِنْ شُرْبِ مَاءِ الْفُرَاتِ لَعْناً کَثِیراً یَتْبَعُ بَعْضُهَا بَعْضاً؛
اللَّهُمَّ فَاطِرَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ عَالِمَ الْغَیْبِ وَ الشَّهَادَةِ.
خدایا! اى پدیدآورندۀ آسمانها و زمین! داناى پنهان و آشکار!
أَنْتَ تَحْکُمُ بَیْنَ عِبَادِکَ فِیمَا کَانُوا فِیهِ یَخْتَلِفُونَ، وَ سَیَعْلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا أَیَّ مُنْقَلَبٍ یَنْقَلِبُونَ.
تو بین بندگانت در آنچه اختلاف دارند حکم مىکنى و زود است آنانى که ظلم کردند بدانند کدامین جایگاه بازگشتشان است.
اللَّهُمَّ لَا تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ زِیَارَتِهِ، وَ ارْزُقْنِیهِ أَبَداً مَا بَقِیتُ وَ حَیِیتُ یَا رَبِّ.
خدایا این زیارت را آخرین عهدم از زیارت قرار مده و همیشه برایم تا وقتى که باقى و زنده هستم روزىام گردان، اى پروردگار!
وَ إِنْ مِتُّ فَاحْشُرْنِی فِی زُمْرَتِهِ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِینَ؛
و اگر زیارت آخر روز عاشورا را در این روز نیز بخواند مناسب است و بدان که مشهور آن است که سبب تأکید زیارت آن حضرت در این روز آن است که حضرت امام زین العابدین علیه السّلام با سایر اهل بیت (ع) در این روز بعد از مراجعت از شام به کربلاى معلى وارد شدند و سرهاى مقدّس شهدا را به بدنهاى ایشان ملحق کردند و این بسیار بعید است.
سازمان فضایی آمریکا(ناسا) ابزار اکتشافی جدیدی برای بررسی امکان وجود حیات در قمر انسلادوس طراحی کرده است که اختصارا "سلفی" نام دارد.
به گزارش ایسنا و به نقل از اسپیس، انسلادوس یکی از قمرهای سیاره زحل است که در ماموریت فضاپیمای "کاسینی"(Cassini) مشخص شد بسیاری از ویژگیهای مورد نیاز برای داشتن حیات در آن وجود دارد.
فوران آب و برخی مولکولهای ارگانیک از بخشهای جنوبی این قمر سبب شد که محققان به بررسی دقیق آن پرداخته و به این نتیجه برسند که انسلادوس نیز ممکن است، همانند "اروپا" قمر مشتری دارای اقیانوسی زیرسطحی از آب گرم باشد.
محققان معتقدند اقیانوس زیرسطحی موجود در قمر "انسلادوس"(Enceladus) تمام مواد مورد نیاز برای حیات موجودات زنده را دارد.
بررسی این فورانها از زوایای مختلف دیدهای مختلفی از ویژگیهای این قمر به دانشمندان داده است.
تحلیل شیمیایی این اقیانوسها قویا حاکی از این است که بستر دریای انسلادوس حاوی فوارههای آب داغ است. همین فوارهها در بستر اقیانوسهای زمین محل رشد و نمو ارگانیسم هاست.
البته وجود این سیستمهای هیدروترمال(گردش آب داغ) به خودی خود تضمین کننده وجود ارگانیسمها در این قمر به قطر ۵۰۰ کیلومتر نیست و احتمال دارد محیط آن استریل باشد.
اما یافتههای تازه دلیل قانع کننده ای برای بازگشت به این کره با ابزارهای پیشرفته فراهم میکند؛ ابزارهایی که بتوانند آب را برای یافتن شواهد زیستی بررسی کنند.
چندی پیش تصاویری از قطب شمال این قمر منتشر شد که ویژگیهای کاملا متفاوتی با جنوب آن دارد و سراسر پوشیده از منابع و فورانهای گازی است.
وجود هیدروژن در این قمر میتواند منبع انرژی برای ایجاد حیات میکروبی باشد و محققان امیدوارند بتوانند نشانههایی از وجود حیات میکروبی در آن بیابند.
یکی از جذابیتهای انسلادوس راحت بودن مطالعه زیر سطح یخی آن است چون این مواد با فوارهها به فضا پرتاب میشوند و کافی است قمری مثل کاسینی از میان آن رد شود.
دکتر اندرو کوتس دانشمند انگلیسی حاضر در ماموریت کاسینی میگوید: ماموریت کاسینی انسلادوس را از نظر جستجو برای یافتن آثار حیات در سایر نقاط منظومه شمسی در صدر قرار داده است. به نظر من سه مقصد اصلی اکنون برابر هستند. مریخ که ممکن است ۳.۸ میلیارد سال قبل حاوی آثار حیات بوده باشد زمانی که شرایط سیاره خیلی متفاوت از امروز بود. قمر "اروپا" که اقیانوسی زیر پوسته اش دارد و حالا انسلادوس. این سه شاید دارای شرایط مناسب برای حیات بوده یا باشند.
دکتر "گابریل توبی"(Gabriel Tobie) محقق فضایی دانشگاه نانت فرانسه در رابطه با این موضوع میگوید: تصاویر ارسال شده از سوی فضاپیمای "کاسینی"(Cassini) در زمان پرواز بر فراز انسلادوس نشان میدهد که مولکولهای ارگانیک پیچیده و هیدروژن در این قمر وجود دارند که انسلادوس را به یکی از اهداف جذاب برای بررسی وجود حیات بیگانه تبدیل میکند.
طبق تخمینهای انجام شده قطر یخهای این قمر حدود پنج کیلومتر است و محققان معتقدند یک هسته با میزان حرارت بالا در این قمر وجود دارد که ممکن است دلیل ایجاد این اقیانوس زیرسطحی احتمالی باشد.
در ابتدای ماموریت کاسینی محققان تصور میکردند سطح انسلادوس به صورت سراسری و کاملا پوشیده از یخ است اما با کشف فورانهای آب مشخص شد که اینگونه نیست.
حال ناسا تصمیم گرفته است در آینده این قمر را مورد واکاوی اختصاصی قرار دهد و به همین دلیل در حال توسعه و تولید ابزارهای شناساگر متعددی برای این ماموریت است.
یکی از مهمترین ابزارهای جدید ناسا "ابزار اساسی زیر میلیمتری حیات انسلادوس"(اختصارا SELFI) نام دارد.
این ابزار که بوسیله محققان مرکز پرواز فضایی "گودارد"(Goddard) ناسا معرفی شده بود به تازگی بودجههای تحقیقاتی برای توسعه کامل را دریافت کرده است.
ابزار شناسایی "سلفی" به طیفنگارهای متعدد و شناساگرهای مدرن مجهز است که به آن این امکان را میدهد که ترکیبات شیمیایی اقیانوس داخلی و میزان فراوانی هر یک از ترکیبات آن را اندازه بگیرد.
مهمترین قابلیت این ابزار این است که میتواند فرکانسهای بسیار بالا را شناسایی کرده و اندازه بگیرد.
محققان ناسا اعلام کردهاند که تا به حال امکان کشف فرکانسهای بالا تا 557 گیگاهرتز امکانپذیر شده است که این میزان برای شناسایی اثرات آب و گاز در سطح انسلادوس کفایت میکند.
پیشرفتهای دیگر در طراحی این ابزار، شامل یک سیستم پردازش اطلاعات فرکانس رادیویی با مصرف انرژی و عملکرد بهینه و همچنین یک طیفسنج دیجیتال پیشرفته برای سیگنالهای RF است. در مورد دوم مدارهای قابل برنامهریزی با سرعت بالا دادههای RF را به سیگنالهای دیجیتالی که میتوانند برای اندازهگیری مقادیر گاز، دما و سرعت فوارههای انسلادوس مورد استفاده قرار بگیرند، تبدیل میکنند.
در محیطهای آزمایشگاه ابزار سلفی تا به حال برای شناسایی 13 نوع مولکول مختلف مورد ارزیابی قرار گرفته که با موفقیت عملیات شناسایی و اندازهگیری را انجام داده است.
دانشمندان تیم توسعه سلفی اعلام کردهاند که این ابزار حساسترین و دقیقترین ابزاری است که برای کاوش در سیارات و قمرهای منظومه شمسی ساخته شده است.
هواوی میت ۱۰، فبلتی مورد انتظار است که با ویژگیهایی نظیر پردازندهی مجهز به واحد پردازش عصبی و نمایشگر بدون حاشیه، رقیبی سرسخت برای بهترینهای بازار خواهد بود.
سری میت هواوی یکی از موفقترین تولیدات این کمپانی چینی تا به امروز است و گوشیهای این سری همواره به نمایشگرهای بزرگ و کیفیت ساخت بالا شهره بودهاند. مونیخ در ۲۴ مهر امسال میزبان مراسم رونمایی از نسل جدید فبلتهای سری میت بود، این گوشیهای جدید با تمرکز ویژه روی بخش پردازنده و نمایشگر به جهانیان معرفی شدند. هواوی همانند نسل گذشته، به نسخهی استاندارد اکتفا نکرد و دو نسخهی پرو و پورشه دیزاین این فبلت را همزمان با میت ۱۰ معرفی کرد.
دوربین، تراشه و مسائل نرمافزاری در هر سه مدل میت معرفیشده در مونیخ یکسان هستند و تفاوت عمدهی آنها به المانها طراحی، نمایشگر، حافظهی ذخیرهسازی و حافظهی رم مربوط میشود. همهی این گوشیها از آخرین تراشهی پرچمدار ساخت هواوی یعنی کرین ۹۷۰ بهره میبرند که نام خود را بهعنوان اولین تراشهی دارای واحد پردازش عصبی مجزا در دنیای موبایل ثبت کرده است. هواوی همانند نسل گذشته از نمایشگر IPS LCD در نسخهی استاندارد استفاده کرده و تنها نسخهی پرو و پورشه دیزاین را به نمایشگر امولد مجهز کرده است.
بازار فبلتهای پرچمدار امسال بیش از هر زمان دیگری شاهد محصولات متنوع است؛ از الجی وی ۳۰ و گلکسی نوت ۸ تازهنفس گرفته تا آیفون ۱۰ مورد انتظار، همه و همه به فتح بازار دل بستهاند. هر کدام از بازیگران جدید این بازار مؤلفههایی برای پیروزی در این رقابت دارند که کار را برای دیگری سخت میکند؛ نمایشگر اولد و قابلیتهای صوتی وی ۳۰، نمایشگر و دوربین گلکسی نوت ۸، فیسآیدی و تراشهی قدرتمند آیفون ۱۰ شور و هیجان خاصی به بازار فبلتها بخشیده است.
آیا داشتههای میت ۱۰ برای این رقابت کافی است؟ مشخصات فنی این گوشی و عملکرد آن چگونه است؟ آیا هواوی دوربین میت ۱۰ را به تکامل رسانده و با یک نمونهی کمنقص روبرو هستیم؟ این سؤالات تنها بخشی از مواردی است که در بررسی پیش رو به آنها پاسخ داده خواهد شد. با بررسی زومیت از آخرین پرچمدار سری میت همراه باشید.
میت ۱۰ توسط دفتر هواوی در ایران برای بررسی در اختیار زومیت قرار گرفته است.
مشخصات فنی
مشخصات/گوشی | میت ۱۰ | میت ۱۰ پرو | میت ۹ | میت ۹ پرو | میت ۸ |
---|---|---|---|---|---|
تراشه | کرین ۹۷۰ | کرین ۹۷۰ | کرین ۹۶۰ |
کرین ۹۶۰ |
کرین ۹۵۰ |
سیستمعامل | اندروید ۸.۰.۱ | اندروید ۸.۰.۱ | اندروید ۷.۱ | اندروید ۷.۱ | اندروید ۶.۰ |
حافظهی رم | ۴ گیگابایت | ۴/۶ گیگابایت | ۴ گیگابایت |
۴/۶ گیگابایت | ۳/۴ گیگابایت |
نمایشگر |
۵.۹ اینچ |
۶.۰ اینچ |
۵.۹ اینچ |
۵.۵ اینچ AMOLED |
۶ اینج |
محافظ نمایشگر | گوریلا گلس | گوریلا گلس | گوریلا گلس ۳ |
گوریلا گلس ۳ | گوریلا گلس ۳ |
تراکم پیکسلی | ۴۹۹ پیکسل بر اینچ | ۴۰۲ پیکسل بر اینچ | ۳۷۳ پیکسل بر اینچ | ۵۳۴ پیکسل بر اینچ | ۳۶۸ پیکسل بر اینچ |
حافظه ذخیرهسازی | ۶۴ گیگابایت | ۶۴/۱۲۸ گیگابایت | ۶۴ گیگابایت | ۶۴/۱۲۸ گیگابایت | ۶۴/۳۲ گیگابایت |
کارت حافظه | تا ۲۵۶ گیگابایت | -- | تا ۲۵۶ گیگابایت | -- | تا ۲۵۶ گیگابایت |
دوربین اصلی |
۱۲+۲۰ مگاپیکسل |
۱۲+۲۰ مگاپیکسل |
دوگانه ۲۰ و ۱۲ مگاپیکسل |
دوگانه ۲۰ و ۱۲ مگاپیکسل |
۱۶ مگاپیکسل |
دوربین سلفی | ۸ مگاپیکسل f/1.6 |
۸ مگاپیکسل f/1.6 |
۸ مگاپیکسل دیافراگم f/1.9 |
۸ مگاپیکسل دیافراگم f/1.9 |
۸ مگاپیکسل دیافراگم f/2.4 |
اثر انگشت | دارد | دارد | دارد | دارد | دارد |
سیم کارت | نانوسیم | نانوسیم | نانوسیم | نانوسیم | نانوسیم |
باتری | ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت | ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت | ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت | ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت | ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت |
وزن | ۱۸۶ گرم | ۱۷۸ گرم | ۱۹۰ گرم | ۱۶۹ گرم | ۱۸۵ |
ابعاد | ۸.۲×۷۷.۸×۱۵۰.۵ میلیمتر | ۷.۹×۷۴.۵×۱۵۴.۲ میلیمتر | ۷.۹×۷۸.۹×۱۵۶.۹ میلیمتر |
۷×۷۵×۱۵۲ میلیمتر |
۷.۹×۸۰.۶×۱۵۷.۱ میلیمتر |
قیمت | ۶۹۹ یورو | ۷۹۹ یورو | ۵۹۹ دلار |
۶۸۶ دلار |
۴۵۰ دلار |
طراحی
ترکیب شیشه و فلز، نمایشگر بدون حاشیه و تلاش برای بالا بردن هر چه بیشتر سایز صفحهی نمایش گوشی، اصلیترین عناصری هستند که این روزها در گوشیهای هوشمند پرچمدار میتوان یافت. هر یک از کمپانیهای تولیدکنندهی گوشی هوشمند در پی آن هستند تا با استفاده از این المانها، محصولاتی با امضای خود و داشتن مشخصات منحصربهفرد طراحی راهی بازار کنند. هواوی نیز از این قاعده مستثنا نیست و در چند سال اخیر نشان داده است که سعی دارد با استفاده از زبان طراحی اختصاصی خود، از زیر سایهی رقبایی نظیر سامسونگ و اپل خارج شود. میت ۱۰ هواوی بهعنوان نسل جدید پرچمدار هواوی نیز با بهرهگیری از المانهایی که اشاره کردیم، طراحی شده است.
استفاده از ترکیب شیشه و فلز در گوشیهای هوشمند را باید بهعنوان یک روش جایگزین برای گوشیهایی با بدنهی فلزی برشمرد؛ بسیاری از گوشیهای هوشمند اندروید نظیر محصولات سامسونگ به منظور پشتیبانی از شارژ بیسیم از ترکیب شیشه و فلز استفاده کردهاند و اپل نیز امسال برای پشتیبانی از همین قابلیت رو به استفاده از شیشه و فلز آورد. اما نکتهی قابل تأمل در مورد میت ۱۰، عدم پشتیبانی آن از شارژ بیسیم است. هرچند استفاده از شیشه در پشت گوشی نیز بهمراتب از بدنهی پلاستیکی بهتر است؛ اما در دست گرفتن یک گوشی با بدنهی فلزی تجربهای بیبدیل و لذت بخش دارد. ضمن اینکه بدنهی شیشهای مستعد جذب اثر انگشت است و در صورتی که به این موضوع حساسیت داشته باشید، باید از وجود قاب برای این گوشی استفاده کنید.
هواوی با وجود استفاده از یک نمایشگر ۵.۹ اینچی، از ترند بازار برای استفاده از نسبت تصویر ۱۸ به ۹ پیروی نکرده، از اینرو این گوشی در مقایسه با رقبایی نظیر الجی وی ۳۰ و همچنین گلکسی اس ۸ و گلکسی نوت ۸ کمی عریضتر است و در نتیجه تجربهی در دست گرفتن میت ۱۰ با ترس سر خوردن و افتادن این گوشی همراه خواهد بود. بهطور حتم زیاد بودن عرض گوشی امکان استفاده از میت ۱۰ را با یک دست کمی مشکل میکند، هرچند هواوی تلاش کرده است با ایجاد انحنا در لبههای پنل پشتی، تا حدودی گریپ بهتری به میت ۱۰ هواوی ببخشد. برای اینکه پشت گوشی یکنواخت نباشد، قسمتی از پنل پشتی که دوربین دوگانه با چینش عمودی در آن قرار گرفته، از نظر ظاهری دارای بافت متفاوتی است؛ هرچند با توجه به استفاده از شیشهی گوریلا گلس، این تغییر قابل لمس نیست.
هواوی در کنار میت ۱۰ از گوشی هوشمندی دیگری با عنوان میت ۱۰ پرو رونمایی کرد؛ از اینرو بر آن شده است تا تغییراتی بین دو نسخه ایجاد کند. میت ۱۰ پرو از وجود سنسور اثر انگشت در پشت گوشی بهره میبرد، اما سنسور اثر انگشت میت ۱۰ در پنل جلویی و حاشیهی پایینی گوشی قرار گرفته است. با توجه به باریک شدن حاشیهی پایینی گوشی، کلید فیزیکی هوم همزمان میزبان سنسور اثر انگشت نیز شده است، این در حالی است که اغلب پرچمداران اندرویدی سنسور اثر انگشت را به پشت گوشی انتقال دادهاند تا علاوه بر حفظ زیبایی گوشی، دسترسی به آن نیز سادهتر باشد. در میت ۱۰ باریک شدن حاشیهی پایین گوشی در کنار استفاده از نمایشگر بزرگ باعث شده تا استفاده از کلید هوم و سنسور انگشت به راحتی امکانپذیر نباشد.
هرچند در میت ۱۰ پرو خبری از جک هدفون ۳.۵ میلیمتری نیست، اما در میت ۱۰ این درگاه در لبهی بالایی گوشی قرار گرفته است. در لبهی پایینی نیز یک درگاه USB تایپ C قرار گرفته است. در قسمت راست این درگاه شاهد قرار گرفتن روزنههای مخصوص اسپیکر هستیم. با توجه به اینکه عرض گوشی در مقایسه با پرچمداران ۲۰۱۷ عریضتر است، هواوی کلید تغییر حجم صدا و کلید پاور را در لبهی راست گوشی قرار داده که از این نظر دسترسی به آنها راحت است.
تلاشهای هواوی برای ایجاد زبان طراحی اختصاصی خود در کنار ایجاد تمایز بین میت ۱۰ و میت ۱۰ پرو باعث شده تا نتیجه گوشیهوشمندی باشد که از نظر طراحی چنگی به دل نمیزند. شاید با در نظر گرفتن این نکته که میت ۱۰ از شارژ بیسیم پشتیبانی نمیکند، استفاده از بدنهی فلزی جلوهی بهتری به این گوشی میبخشید و در عین حال تمایز بیشتری با میت ۱۰ پرو پیدا میکرد. در واقع میت ۱۰ هواوی شخصیت مستقلی نداشته و به نظر میرسد هواوی این گوشی را صرفا برای خالی نبودن جای این نسخه در سری محصولات سال ۲۰۱۷ رونمایی کرده است.
نمایشگر
هواوی نیز مانند دیگر بزرگان دنیای موبایل به استفاده از نمایشگرهای اولد گرایش پیدا کرده است بهطوری که سال ۲۰۱۸ شاهد گوشیهای بیشتری از این شرکت با چنین نمایشگرهایی خواهیم بود. کمبودهای بازار در زمینهی تامین پنلهای اولد باعث کند شدن روند مهاجرت تولیدکنندگان به این نوع از پنلها شده است از طرف دیگر قیمت بالاتر این پنلها نسبت به نمونههای السیدی، استفاده از این نمایشگرها در گوشیهای ارزانقیمت را با چالش روبرو کرده است. هواوی همواره از پنلهای السیدی خوبی در گوشیهای خود استفاده کرده است؛ خوشبختانه میت ۱۰ نیز از این قضیه مسثنی نبوده و شاهد یکی از بهترین السیدیهای بازار تا به امروز هستیم.
نمایشگر میت ۱۰ و روزلوشن بالاتر آن نسبت به برادران گرانقیمتش یکی از مواردی بود که در مراسم رونمایی از گوشی همگان را متعجب کرد؛ هواوی میت ۱۰ را به نمایشگر ۵.۹ اینچی IPS LCD با روزولوشن ۲۵۶۰ در ۱۴۴۰ مجهز کرده است؛ از سوی دیگر میت ۱۰ پرو و نسخهی لوکس پورشه دیزاین نمایشگرهای امولد ۶ اینچی با روزلوشن ۲۱۶۰ در ۱۰۸۰ دارند. در روزگاری که تولیدکنندگان به سمت نمایشگرهای ۱۸ به ۹ گرایش پیدا کردهاند، هواوی نسخهی استاندارد میت ۱۰ را با نمایشگرهای ۱۶ به ۹ عرضه میکند. رزولوشن QHD نمایشگر ۵.۹ اینچی میت ۱۰ تراکم پیکسلی ۴۹۹ پیکسل در هر اینچ را برای این گوشی جدید از سری میت به ارمغان آورده است؛ این نمایشگر ۸۱.۶ درصد از سطح جلویی دستگاه را پوشانده است. تقریبا تمام پرچمداران جدید پشتیبانی از استاندارد HDR را به گوشیهای خود آوردهاند؛ هواوی نیز در نمایشگرهای میت ۱۰، میت ۱۰ پرو و نسخهی پورشه دیزاین پشتیبانی از HDR10 را فراموش نکرده است. استفاده از سابپیکسلهای سفید در نمایشگر میت ۱۰ نیز یکی از ویژگیهای جالب آن به شمار میرود که در یک ماتریس غیر مرسوم و با هدف دستیابی به روشنایی بالاتر در نمایشگر گنجانده شدهاند.
هواوی دو پروفایل «Normal» و «Vivid» را برای تنظیمات رنگ در نمایشگر میت ۱۰ درنظر گرفته است که علاوه بر تغییر سطح دقت رنگها و اشباع آنها تاثیر اندکی نیز روی روشنایی نمایشگر دارند؛ حالت «Vivid» روشنایی رنگها را شادابتر از حالت عادی نشان میدهد و روشنایی نمایشگر نیز در این حالت تقریبا ۲۰ نیت بیشتر از حالت «Normal» است. هواوی برای کنترل بیشتر کاربر روی مصرف نمایشگر میت ۱۰، امکان تغییر رزولوشن را نیز در این گوشی تعبیه کرده است؛ رزولوشن نمایشگر این گوشی به صورت پیشفرض روی تمام اچدی تنظیم شده است. امکان شخصیسازی دمای رنگهای نمایشگر نیز همانند دیگر گوشیهای هواوی در میت ۱۰ نیز وجود دارد. رنگها به خصوص در حالت «Vivid» طراوت خاصی در نمایشگر میت ۱۰ دارند و یکی از بهترینها در پنلهای السیدی بازار هستند؛ اما هنوز هم در برخی از بخشها نمایشگرهای اولد رقبا برتری خود را به رخ نمونههای السیدی میکشند.
هواوی از مدتها پیش تحقیقات مشترکی را با پژوهشگاههای مرتبط با علوم اپتیک و چشم چین برای توسعهی ویژگی «Eye Comfort» آغاز کرده است. خوشبختانه حداقل روشنایی نمایشگر میت ۱۰ برای استفاده در محیطهای کمنور بهینهسازی شده است و شاهد حداقل روشنایی ۱.۲۷ نیتی نمایشگر میت ۱۰ هستیم؛ ترکیب این میزان از روشنایی با قابلیت Eye Comfort برای فیلتر نور آبی نمایشگر تجربهی خوبی را در استفادهی شبانه از گوشی ارائه میدهد. امکان تغییر گرمای رنگ فیلتر و زمانبندی فعال شدن آن نیز همانند گذشته در تنظیمات نمایشگر گنجانده شده است. متاسفانه برخلاف نسخهی پرو خبری از نمایشگر همیشه روشن در نسخهی استاندارد میت ۱۰ نیست.
برای بررسی عملکرد نمایشگر میت ۱۰ در بخش روشنایی و کنتراست آن را در آزمایشگاه زومیت مورد بررسی قرار دادیم. برای دستیابی به حداکثر روشنایی نمایشگر را در حالت «Vivid» قرار داده و به سنجش روشنایی در مناطق مختلف نمایشگر پرداختیم؛ میت ۱۰ مورد بررسی زومیت در حالت تنظیم خودکار، حداکثر روشنایی ۵۰۲ نیت را ثبت کرد. رنگ مشکی در میت ۱۰ مورد بررسی ما چندان عالی نمایش داده نمیشد بهطوری که پیشرفت خاصی نسبت به آخرین پرچمدار سری پی هواوی یعنی پی ۱۰ شاهد نبودیم. با توجه به نتایج بدست آمده در تستهای ما، نسبت کنتراست Native نمایشگر میت ۱۰ چیزی در حدود ۱۲۷ بدست آمد. برای مقایسهی نتایج تست روشنایی نمایشگرهای پرچمداران مختلف بازار از جدول زیر استفاده کنید:
روشنایی نمایشگر | White, 0% | Black, 100%, Manual | White, 100%, Manual | Black, 100% Auto | White, 100%, Auto | Max Native Contrast |
---|---|---|---|---|---|---|
Mate 10 | 1.27 | 3.17 | 315 | 3.93 | 502 | 127 |
iPhone 8 | 2.56 | 1.84 | 550 | 1.95 | 658 | 337 |
iPhone 8 plus | 2.26 | 1.64 | 529 | 1.87 | 629 | 336 |
Xperia XZ1 | 5.2 | 1.03 | 432 | 1.1 | 473 | 430 |
V30 | 3.71 | 0 | 591 | 0 | 706 | ∞ |
Galaxy note 8 | 2.85 | 0 | 738 | 0 | 1074 | ∞ |
OnePlus 5 | 2.4 | 0 | 639 | 0 | 640 | ∞ |
Xperia XZ Premium | 3.87 | 1.38 | 411 | 1.55 | 414 | 298 |
Galaxy S8 Plus | 2.39 | 0 | 698 | 0 | 1119 | ∞ |
iPhone 7 Plus | 1.53 | 1.81 | 553 | 2.21 | 647 | 305 |
LG G6 | 2.51 | 0.68 | 349 | 0.82 | 389 | 513 |
Huawei P10 | 1.73 | 3.57 | 532 | 3.50 | 531 | 152 |
HTC U11 | 4.68 | 3.18 | 395 | 3.97 | 515 | 130 |
اسپیکر
با توجه به افزایش اهمیت روزافزون اسپیکر در گوشیهای هوشمند، هواوی نیز تلاش کرده تا در میت ۱۰ خروجی خوبی را از نظر صوتی برای کاربران ایجاد کند. میت ۱۰ از وجود دو اسپیکر، یکی در لبهی پایینی و یکی بلندگوی مخصوص مکالمات در حاشیهی بالای گوشی استفاده کند. اسپیکر اصلی در لبهی پایینی گوشی و در سمت راست درگاه USB تایپ C قرار گرفته است. اسپیکر بالایی همان اسپیکر مخصوص مکالمات است که در زمان پخش موسیقی نیز صوت از آن پخش میشود، حال آنکه صدای پخش شده از اسپیکر حاشیهی بالا بسیار ضعیفتر از شدت صدایی است که اسپیکر پایینی پخش میکند.
هرچند بلندی صدای اسپیکر بالایی آنچنان بالا نیست؛ اما تاثیرگذار است. برای درک تاثیر پخش صدای اسپیکر بالایی میتوان با انگشت آن را مسدود کرد که در این حالت میتوان درک کرد که وجود این اسپیکر کوچک نقش پررنگی در پخش صدای استریو دارد. بلندی صدای اسپیکرهای میت ۱۰ در زمان پخش موسیقی یا زنگ زدن گوشی بین ۷۳ تا ۸۳ دسیبل متغیر است که در مقایسه با سایر پرچمداران موجود در بازار نشان از تولید صدای بلندی توسط این گوشی دارد.
نرمافزار و رابط کاربری
رابط کاربری گوشیهای هواوی در سالیان اخیر دچار تغییرات ریز و درشت فراوانی شده است بهطوری که با وجود نقصهایش دیگر یک مشکل بزرگ و غیرقابل تحمل نیست. نسخههای اخیر EMUI با وجود اینکه ظاهری به جذابی رقبا ندارند، یکی از روانترینها در نوع خود هستند. در حالی که همگان منتظر رونمایی از نسخهی ششم رابط کاربری EMUI بودند هواوی برای همگام شدن با نسخهی اندروید در گوشیهایش با نادیده گرفتن اعداد ۶ و ۷، گوشیهای جدید مبتنی بر اوریو خود را با نسخهی هشتم EUMI عرضه میکند. اگر پیش از این کاربر گوشیهای هواوی بوده باشید در نگاه اول تفاوت فاحشی از نظر ظاهری در نسخهی هشتم با نسخهی پنجم مشاهده نخواهید کرد با این حال این بدان معنا نیست که هواوی ویژگیهای تازهای به این رابط کاربری نیاورده است. خبر خوشحالکنندهی دیگر این است که طبق ادعای هواوی، گوشیهای بالاردهی این کمپانی به صورت ماهانه آپدیتهای امنیتی اندروید را دریافت خواهند کرد.
بررسی قابلیتهای رابط کاربری میت ۱۰ را با لاکاسکرین آغاز میکنیم. استایل کلی صفحهی لاکاسکرین تغییر خاصی نسبت به گذشته نکرده و همچنان سوایپ به سمت بالا از بخش پایینی نمایشگر میانبرهایی مانند ماشینحساب، تایمر و چراغقوه را در اختیار کاربر قرار میدهد. صفحهی لاکاسکرین هر بار میزبان تصویر متفاوتی است که در پوشهی «MagazineUnlock» قرار دارند.
استفاده از واحد پردازش عصبی اختصاصی در پردازندهی Kirin 970 به ادعای هواوی باعث سرعت بیشتر راهاندازی اپلیکیشنها و ثبات عملکرد گوشی در طولانی مدت خواهد شد؛ اثبات درستی ادعای هواوی مبنی تاثیر یادگیری ماشین بر عملکرد دستگاه نیازمند گذر زمان است. مدیریت مصرف باتری و بهبود کیفیت صدا در تماسها نیز از مواردی است که به ادعای هواوی از هوش مصنوعی و NPU در آن کمک گرفته گرفته شده است.
هواوی امیدوار است با اضافه شدن APIهای شبکه عصبی گوگل به اندروید و درک پتانسیلهای هوش مصنوعی توسط توسعهدهندگان، در آیندهی نزدیک شاهد قدرتنمایی بیشتر گوشیهایش در این بخش باشیم. آنچه که از هوش مصنوعی در میت ۱۰ شاهد آن هستیم چندان محسوس و انقلابی نیست؛ با این حال ما نیز امیدواریم که هواوی در آیندهی نه چندان دور مزد این حرکت جدید خود را بگیرد. هواوی برای سرعت بخشیدن به توسعهی قابلیتهای هوش مصنوعی علاوه بر جلبنظر توسعهدهندگان به شرکایی قدرتمند در این بخش نیاز دارد. متاسفانه در گوشی مورد بررسی ما خبری از نسخهی بهینه شدهی اپلیکیشن مترجم مایکروسافت برای هوش مصنوعی نبود.
رابط کاربری جدید میت ۱۰ بیش از پیش هوشمند شده و شاهد پیشنهادات بیشتر و هوشمندانهتری در بخشهای مختلف هستیم؛ برای مثال با وقتی در یک محیط تاریک در حال مطالعهی محتوا هستید گوشی به شما روشن کردن قابلیت Eye Comfort را پیشنهاد میدهد. بخش پوستهها و شخصیسازی آن یکی از بخشهای مهم رابط کاربری هواوی در سالیان اخیر بوده است که در نسخهی هشتم EMUI نیز همچنان به قوت خود باقی است.
همانند نسخهی پیشین EMUI امکان اضافه کردن اپدراور نیز در رابط کاربری وجود دارد برای تغییر حالت پیشفرض کافی است از بخش تنظیمات نمایشگر گزینهی «Home screen style» را انتخاب کنید. قابلیت جالب دیگری که هواوی از نسخهی پنجم رابط کاربری خود وارد EMUI کرده است، App Twin نام دارد. کاربر به کمک این ویژگی میتواند در اپهایی مانند فیسبوک و واتساپ، همزمان از دو حساب کاربری استفاده کند. این قابلیت در حال حاضر روی لانچرهای دیگر کار نمیکند.
ژستهای حرکتی حسگر اثرانگشت اولین بار با پرچمداران سری پی هواوی وارد گوشیهای این شرکت شدند. حالا هواوی نه تنها این ویژگی را در میت ۱۰ بهبود داده، بلکه برای سادهتر شدن استفاده از گوشی داک شناوری برای حرکت در بین منوها درنظر گرفته است؛ در حالت استفاده از حسگر اثرانگشت بهعنوان کلیدهای ناوبر، یکبار لمس حسگر نقش کلید بازگشت را ایفا میکند؛ همچنین سوایپ به سمت چپ یا راست روی حسگر، اپلیکیشنهای اخیر را نمایش خواهد داد. ناگفته نماند در چنین شرایطی، لمس و نگاه داشتن انگشت روی حسگر عملکردی شبیه به کلید هوم خواهد داشت.
داک شناور اضافه شده به رابط کاربری میت ۱۰ را میتوان در هر نقطهای روی صفحه قرار داد برای این کار تنها کافی است انگشت خود را کمی روی داک نگه داشته و با لرزش دستگاه آن را بسته به ابعاد دست و کشیدگی انگشتان خود در صفحه جایگذاری کنید. این داک را میتوان در چهار جهت اصلی سوایپ کرد و به هر یک از جهتها عملکردی مانند نمایش اپلیکیشنهای اخیر، بازگشت و کلید هوم را نسبت داد. خوشبختانه همانند نسخههای پیشین امکان تغییر چینش کلیدهای نرمافزاری ناوبری نیز در رابط کاربری هواوی وجود دارد.
ژستهای حرکتی مربوط به قابلیت اسپلیت اسکرین، ژستهای گرفتن اسکرینشات و ژستهای کشیدنی (استفاده از نوشتن یکی از حروف الفبای انگلیسی با مفصل انگشت برای اجرای یک اپلیکیشن خاص) بهطور کامل در بررسی گوشیهای پیشین هواوی معرفی شده است. یکی از قابلیتهایی موردنیاز در گوشیهایی با این ابعاد، استفادهی ساده از گوشی با یک دست است؛ سوایپ روی نوار کلیدهای ناوبری اندروید، صفحه را برای استفاده از یک دست کوچک یا بزرگ میکند.
دیگر ویژگیهای نرمافزاری نسخهی هشتم رابط کاربری EMUI مشابه نسخههای پیشین است که پرداختن به آن از حوصلهی این بحث خارج است. در پایان باید گفت EMUI جدید با حفظ ویژگیهای نسخهی پیشین و همچنین اضافه کردن قابلیتهای اندروید اوریو مانند تصویر در تصویر و ویژگیهای جذاب دیگر، کاملترین نسخهی این رابط کاربری تا به امروز است. اگر پیش از این از طرفداران رابط کاربری هواوی نبودهاید نسخهی جدید نیز نظر شما را جلب نخواهد کرد.
دوربین
هواوی پس از تجهیز پی ۹ و میت ۹ به دوربین دوگانه و همکاری با لایکا در این بخش، اکنون در میت ۱۰ نیز از چیدمان مشابهی استفاده کرده است. پرچمدار جدید هواوی از دو سنسور ۱۲ مگاپیکسلی رنگی و ۲۰ مگاپیکسلی سیاه سفید در دوربین خود بهره میبرد که شباهت زیادی به نمونهی به کار رفته در میت ۹ است. تنها سنسور ۱۲ مگاپیکسلی نیز به لرزشگیر اپتیکال مجهز شده است. اما یکی از تفاوتهای اصلی نسل جدید سری میت، کاربرد لنز با گشودگی دیافراگم f/1.6 است که به گفتهی مسئولین هواوی، روشنترین لنز موجود در دنیای موبایل است.
سیستم فوکوس خودکار نیز مشابه نمونهی به کار رفته در محصولات پیشین هواوی است. غول گوشیهای هوشمند چینی در این بخش از ترکیب چهار سیستم فوکوس خودکار بهره برده است. استفاده از فوکوس لیزری، تشخیص عمق میدان، تشخیص کنتراست و فوکوس فازی، باعث شده است تا پرچمدار هواوی در این زمینه حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد و عملکرد سریع و دقیق آن، به خوبی تمام نیازهای کاربران در شرایط مختلف را تامین کند. البته هنوز خبری از استفاده از سیستم Dual Pixel نیست که شاهد عملکرد عالی آن در پرچمداران سامسونگ هستیم. در بررسیهای انجام گرفته نیز با وجود کاربرد چندین سیستم فوکوس خودکار، باز هم عملکرد میت ۱۰ در این زمینه چه از لحاظ سرعت فوکوس و چه در بخش دقت تشخیص سوژه، پس از گلکسی نوت ۸ و سیستم فوکوس Dual Pixel قرار میگیرد.
به جز لنز، در بخش سختافزار، دوربین میت ۱۰ پیشرفت قابل توجهی را به خود ندیده است. اما تغییرات اصلی به نرمافزار و الگوریتمهای پردازش تصویر بازمیگردد. هواوی برای اولین بار از موتور پردازش تصویر اختصاصی خود در میت ۱۰ بهره برده است. کاربرد دو عدد از این پردازنده، باعث شده است تا میت ۱۰ اکنون در کنار سرعت بسیار بیشتر در پردازش، تصاویری با نویز کمتر را به همراه داشته باشد. در کنار ISP جدید، میت ۱۰ در بخش دوربین خود نیز از پردازندهی هوشمند خود بهره گرفته است. واحد هوش مصنوعی کرین ۹۷۰ با درک شرایط محیط، بهترین تنظیم ممکن را برای ثبت تصاویری زیبا اعمال میکند. این واحد همچنین قادر به تشخیص سوژه است تا بدین ترتیب با ثبت چندین تصویر و ادغام آنها، حرکت سوژه را رفع و از محو شدن آن جلوگیری کند.
با وجود بهبودهای متعدد میت ۱۰، بزرگترین نقطهی ضعف دوربین این گوشی را میتوان نویز زیاد آن دانست. ظاهرا نرمافزار الگوریتمهای پردازشی این گوشی هنوز به بلوغ خود نرسیده و تصمیمهای پردازندهی هوشمند کرین ۹۷۰ در برخی شرایط نتایج مناسبی به همراه ندارد. اگر از یک سوژه چندین تصویر ثبت کنید، شاهد تفاوت قابل توجه نتایج خروجی خواهید بود. بهعنوان مثال با این که حالت HDR عملکرد بسیار موثر و خوبی داشته و منجر به افزایش قابل توجه نتایج خروجی دارد، برخی مواقع شاهد کاهش کیفیت تصاویر نسبت به حالت عادی عکسبرداری پس از فعالسازی HDR هستیم. کنترل نویز نیز در میت ۱۰ به خوبی انجام نمیشود و بعضا شاهد حضور آن در شرایط نوری مساعد نیز هستیم.
هواوی با ترکیب دو سنسور ۲۰ و ۱۲ مگاپیکسلی، امکان بزرگنمایی دو برابر را فراهم کرده است که آن را زوم هیبریدی مینامد. در این حالت از رزولوشن بالای سنسور ۲۰ مگاپیکسلی و جزئیات رنگی نمونهی ۱۲ مگاپیکسلی استفاده میشود تا در نهایت تصویری با رزولوشن ۱۲ مگاپیکسل اما کراپ ۲ برابر نسبت به حالت عادی ایجاد شود. این در حالی است که سایر پرچمداران دنیای موبایل از ترکیب دو لنز متفاوت برای این امر بهره میبرند. عملکرد زوم دو برابری میت ۱۰ در حالی که نتیجهی بسیار بهتری از انواع دیجیتالی دارد، باز هم شاهد کیفیت پایینتر تصویر نهایی در مقایسه با آیفون ۸ پلاس و گلکسی نوت ۸ هستیم.
همانند تمامی پرچمداران اخیر دنیای موبایل، میت ۱۰ نیز به حالت مخصوص ثبت تصاویر پرتره مجهز شده است. در این حالت دوربین با تشخیص سوژه و مرز آن با محیط، اقدام به ایجاد جلوهی بوکه میکند تا تصاویری مشابه با دوربینهای حرفهای و عمق زیاد میدان ایجاد شود. میت ۱۰ در این بخش نیز عملکرد بسیار خوبی از خود به نمایش گذاشت و تقریبا در تمامی شرایط مختلف به خوبی با تشخیص مرز سوژه، جلوهی بوکهی مناسبی را ایجاد کرد. با این حال مشکل بزرگی که در این زمینه گریبانگیر میت ۱۰ بوده، لنز عریض آن است. در گلکسی نوت ۸ و آیفون ۸ پلاس، به واسطهی کاربرد لنز دوم با فاصلهی کانونی حدودا ۵۰ میلیمتر در کنار جلوهی بوکه، تصاویر پرتره شباهت بیشتری نسبت به نمونههای دوربینهای حرفهای دارند. این در حالی است که در میت ۱۰، قاب بزرگ تصویر تا حدودی از کیفیت نهایی این دسته از عکسبرداری را کاهش میدهد.
هواوی تنها شرکتی است که با تخصیص سنسوری جداگانه، امکان ثبت حرفهای تصاویر سیاه و سفید را به کاربران میدهد. اگر علاقهمند به این سبک از عکاسی هستید، میت ۱۰ گزینهی بسیار مناسبی است. تصاویر سیاه و سفید ثبت شده با این گوشی کنتراست بسیار خوبی دارند و یک سر و گردن نسبت به الگوریتمهای نرمافزاری تبدیل تصاویر رنگی به انواع سیاه و سفید، عملکرد بهتری دارد.
هواوی برای علاقهمندان به تصاویر سلفی، از سنسور ۸ مگاپیکسلی و لنز روشن F/1.6 در دوربین سلفی خود استفاده کرده است که قابلیتهای زیادی به همراه دارد. دوربین جلوی میت ۱۰ در کنار ثبت جزئیات زیاد، تصاویر جذابی را نیز تولید میکند. حالت پرتره در این بخش نیز وجود دارد و با انتخاب آن جلوهی بوکه در پسزمینهی قاب ایجاد میشود. تنها کمبود دوربین سلفی میت ۱۰ را میتوان عدم وجود قابلیتهای واقعیت افزوده و فیلترهایی دانست که در سایر پرچمداران اندروید مانند گلکسی اس ۸ وجود دارد و البته علاقهمندان اندکی نیز ندارد.
از دیگر قابلیتها دوربین میت ۱۰ هواوی میتوان به ثبت پانورامای سهبعدی اشاره کرد. در این حالت با حرکت دوربین در فضای اطراف سوژه، تصویر نهایی جذابی تولید میشود که با حرکت گوشی، گردش مجدد دوربین حول سوژه شبیهسازی میشود. هواوی به خوبی این قابلیت را تعبیه کرده و استفاده از آن بر خلاف برخی فناوریهای مشابه همانند اسکن سه بعدی صورت سونی اکسپریا XZ1، به مهارت و حوصلهی زیادی احتیاج ندارد.
در بخش فیلمبرداری نیز پرچمدار هواوی قابلیتهای زیادی به همراه دارد که میتواند نیازهای کاربران این بخش را به خوبی فراهم کند. در کنار امکان فیلمبرداری با رزولوشن 4K و نرخ ۳۰ فریم بر ثانیه، امکان ضبط ویدیوهای صحنه آهسته با رزولوشن 1080P و نرخ ۱۲۰ فریم بر ثانیه یا 720P و نرخ ۲۴۰ فریم بر ثانیه نیز در دسترس است. لرزشگیر اپتیکال نیز کمک شایانی به حذف لرزشها در شرایط مختلف میکند.
مشکلات میت ۱۰ در بخش دوربین عموما به پردازش تصویر و انتخاب تنظیمات مناسب پس از تشخیص سوژه و قاب بازمیگردد که نشان از عدم بلوغ ISPهای هواوی دارد. قطعا این شرکت مطرح چینی در آیندهی نزدیک با بهروزرسانیهای نرمافزاری دوربین بسیار خوبی پرچمدار خود را کمنقصتر خواهد کرد.
گالری تصاویر دوربین هواوی میت ۱۰
قابلیت PC Mode
یکی از مهمترین قابلیتهای هواوی میت ۱۰، امکان استفاده از آن در حالت دسکتاپ و بهعنوان یک کامپیوتر است؛ قابلیتی که پیشتر سامسونگ با گلکسی اس ۸ به دنیای گوشیهای اندرویدی معرفی کرده بود؛ اما آنچه باعث تمایز میت ۱۰ از همتای کرهای آن میشود، بینیاز بودن این گوشی از یک وسیلهی جانبی است. در حالیکه پرچمداران سامسونگ به دستگاهی موسوم به داک برای تبدیل شدن به کامپیوتر نیاز دارند، فبلت پرچمدار چینیها تنها بهکمک یک کابل USB نوع C به HDMI که از استاندارد Display Port 1.2 پشتیبانی میکند به مانیتور یا تلویزیون متصل میشود. در این حالت کاربر میتواند با استفاده از ماوس و کیبورد بلوتوث تجربهای نزدیک به کامپیوتر را با میت ۱۰ داشته باشد؛ البته هواوی امکان استفاده از گوشی بهعنوان ترکپد یا کیبورد مجازی را نیز فراهم کرده است.
برای آنکه تجربهی دسکتاپ کاملی داشته باشید، باید اپلیکیشنهای مورد استفادهی شما از قابلیت PC Mode پشتیبانی کنند، در غیر اینصورت، بهصورت عمودی و همانند گوشی روی مانیتور اجرا خواهند شد. نکتهی جالب توجه در خصوص قابلیت یادشده این است که در حالت اتصال به مانیتور، تمام تماسها و اعلانها توسط خود گوشی مدیریت میشوند؛ بنابراین چنانچه بهعنوان مثال در حال ارائهی مطلبی در یک جلسه باشید، اعلانها آزارتان نخواهند داد.
در حالت کلی تجربهی PC Mode برای ما خوشایند بود و اگر لگهای گاهگدار گوشی را در حالت دسکتاپ نادیده بگیریم، میتوان میت ۱۰ را بهعنوان کامیپوتری مناسب برای کاربریهای روزمره نیز استفاده کرد؛ البته باید خاطرنشان کنیم که برخلاف راهکار سامسونگ، قابلیت PC Mode هواوی، گوشی را حین اتصال به مانیتور، شارژ نمیکند. اضافه شدن چنین قابلیتی به میت ۱۰ را به فال نیک میگیریم و امیداواریم در آینده شاهد افزایش اپلیکیشنهای سازگار با آن باشیم که در این صورت، PC Mode به برگ برندهی هواوی در رقابت با پرچمداران دیگر مبدل خواهد شد.
بازده و عملکرد
میت ۱۰ نخستین محصول تجاری هواوی محسوب میشود که از پردازندهی اختصاصی و جدید این شرکت موسوم به کرین ۹۷۰ بهره میبرد. چینیها اواسط شهریور امسال، در جریان نمایشگاه ایفا ۲۰۱۷ برلین از این تراشه رونمایی کردند و مدعی شدند که آن را با محوریت هوش مصنوعی توسعه دادهاند. کرین ۹۷۰ تراشهای ۶۴ نانومتری و هشت هستهای است که توسط HiSilicon، یکی از زیرمجموعههای هواوی طراحی شده است.
نوع کلی چینش هستهها در کرین ۹۷۰ مشابه نسل قبل این تراشه موسوم به کرین ۹۶۰ است؛ اما چینیها مدعی هستند که بهرهوری انرژی این تراشه ۲۰ درصد بهبود یافته و بهلطف لیتوگرافی ۱۰ نانومتری تراشه، مساحت کلی آن نیز ۴۰ درصد کاهش یافته است. تعداد ترانزیستورهای کرین ۹۷۰ نسبت به نسل قبل، افزایشی ۳۷.۵ درصدی تجربه کرده است و اکنون تعداد آنها به ۵.۵ میلیارد ترانزیستور میرسد.
مشخصات فنی / تراشه | کرین ۹۷۰ | کرین ۹۶۰ | کرین ۹۵۰ |
---|---|---|---|
پردازندهی مرکزی | ۴ هستهی Cortex-A73 با فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز ۴ هستهی Cortex-A53 با فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز |
۴ هستهی Cortex-A73 با فرکانس ۲.۴ گیگاهرتز ۴ هستهی Cortex-A53 با فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز |
۴ هستهی Cortex-A72 با فرکانس ۲.۳ گیگاهرتز ۴ هستهی Cortex-A53 با فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز |
واحد پردازش گرافیکی | Mali-G72 MP12 | Mali-G71 MP8 | Mali-T880 MP4 |
واحد پردازش عصبی | بله | خیر | خیر |
پردازش محتوا | دیکُد 4K و ۶۰ فریمبرثانیه با استاندارد HEVC & H.264 انکُد 4K و ۳۰ فریمبرثانیه با HDR10 |
انکُد و دیکُد 4K و ۳۰ فریمبرثانیه با استاندارد HEVC & H.264 دیکُد 4K و ۶۰ فریمبرثانیه با استاندارد HEVC |
دیکُد و انکُد فولاچدی با استاندارد H.264 دیکُد 4K و ۶۰ فریمبرثانیه با استاندارد HEVC |
کنترلر حافظه | ۴ کانال LPDDR4 | ۲ کانال LPDDR4 | ۲ کانال LPDDR4 |
مودم التیایی | LTE Cat 18 | LTE Cat 12 | LTE Cat 6 |
رابط فلش | UFS 2.1 | UFS 2.1 | eMMC 5.1 |
فرایند ساخت | ۱۰ نانومتر TSMC | ۱۶ نانومتری FinFET | ۱۶ نانومتری FinFET |
کرین ۹۷۰ توسط شرکت تایوانی TSMC و با لیتوگرافی ۱۰ نانومتری +FinFET تولید میشود. پردازندهی مرکزی (CPU) بر مبنای معماری مجموعهی دستورالعمل ARMv8-A شرکت آرم توسعه داده شده است. این واحد از هشت هستهی پردازشی بهره میبرد که در یک خوشهی قدرتمند، شامل چهار هستهی Cortex-A73 با فرکانس ۲.۳۶ گیگاهرتز و یک خوشهی کممصرف، شامل چهار هستهی Cortex-A53 با فرکانس ۱.۸۴ گیگاهرتز و بر اساس معماری رایانش ناهمگون big.LITTLE آرم کنار یکدیگر قرار گرفتهاند.
کرین ۹۷۰ نخستین تراشهی موبایل است که از جدیدترین واحد پردازش گرافیکی شرکت آرم، موسوم به Mali-G72 MP12 بهره میبرد که از ۱۲ هستهی پردازشی با فرکانس ۸۵۰ مگاهرتز و توان پردازشی ۵۹۲.۲ گیگافلاپس تشکیل شده و طبق ادعای چینیها، بهکارگیری آن در تراشهی کرین ۹۷۰ باعث شده است عملکرد این پردازندهی موبایل نسبت به کرین ۹۶۰، حدود ۲۰ درصد سریعتر شود و مصرف انرژی آن نیز ۵۰ درصد کاهش یابد. این GPU از استانداردهای DirectX 12 و OpenCL 2.0 ،OpenGL ES 3.2 ،OpenVG 1.1 ،Vulkan 1.0 پشتیبانی میکند.
تراشهی بهکاررفته در Huawei Mate 10، عنوان نخستین پردازندهی موبایل را یدک میکشد که از یک واحد پردازش مبتنی بر شبکهی عصبی (NPU) اختصاصی نیز بهره میبرد که به گفتهی ریچارد یو، مدیرعامل هواوی، صرفا نقش یک شتابدهندهی هوش مصنوعی را برعهده دارد. واحد پردازش عصبی کرین ۹۷۰ نسبت به پردازندهی مرکزی (CPU) آن، ۲۵ برابر عملکرد بهتری ارائه میدهد و مصرف انرژی آن ۵۰ برابر بهینهتر است؛ بنابراین NPU بهکاررفته در تراشهی کرین ۹۷۰ میتواند محاسبات هوش مصنوعی را سریعتر و با مصرف انرژی کمتری انجام دهد.
وقتی صحبت از پردازش مبتنی بر هوش مصنوعی (یا بهطور کلی هر اَبَرپردازش دیگر) میشود، آنچه اهمیت دارد، تعداد عملیات ممیز شناوری (فلاپس) است که پردازنده میتواند در هر ثانیه انجام دهد. طبق ادعای هواوی، توان محاسباتی واحد پردازش عصبی (NPU) بهکاررفته در تراشهی کرین ۹۷۰، هنگام استفاده از اعداد ممیز شناور ۱۶ بیتی (FP16)، معادل ۱.۹۲ ترافلاپس است.
عملیات ممیز شناور ۱۶ و ۸ بیتی، اهمیت بسیاری در حوزهی هوش مصنوعی دارند؛ چرا که شبکههای عصبی در ماتریسهای محاسباتی از اعداد دَهدَهی استفاده میکنند؛ با این حال، نیازی نیست اعداد ممیز شناوری یادشده دقت بسیار بالایی داشته باشند (نیازی به وجود تعداد زیادی عدد، پس از ممیز نیست)؛ بنابراین محاسبات ممیز شناور ۸ و ۱۶ بیتی بسیار مهمتر از محاسبات ۳۲ و ۶۴ بیتی هستند.
در حال حاضر از کاربردهای هوش مصنوعی در میت ۱۰ که به مدد واحد پردازش عصبی تراشهی کرین ۹۷۰ فراهم شدهاند، میتوان به بهینهسازی عملکرد گوشی در طولانیمدت با یادگیری الگوی استفادهی کاربر از گوشی، بهینهسازی مصرف انرژی گوشی، تشخیص تصویر، تشخیص صدا، پردازش طبیعی زبان و بهبود کیفیت تصاویر ثبتشده از طریق شناسایی هوشمند سوژه و شرایط نوری محیط اشاره کرد؛ اما بیشک چینیها در این زمینه کماکان در ابتدای راه قرار دارند.
هواوی امیدوار است تراشهی کرین ۹۷۰، «پلتفرمی باز برای هوش مصنوعی مبتنی بر موبایل» باشد. این شرکت امیدوار است تا با گذاشتن این پلتفرم در اختیار توسعهدهندگان و شرکای تجاری خود، کاربردهای جدید و نوآورانهای برای قابلیتهای پردازش هوش مصنوعی این تراشه توسعه یابد؛ بنابراین تراشهی کرین ۹۷۰ از Tensorflow/Tensorflow Lite و Caffe/Caffe2 پشتیبانی میکند.
از ویژگیهای مهم دیگر تراشهی کرین ۹۷۰، میتوان به پشتیبانی آن از دیکُد و اِنکُد (با استانداردهایی مانند H.265 و H264) ویدیوهای با رزولوشن 4K، پردازش رنگهای ۱۰ بیتی (HDR10)، بهرهمندی از نسل جدید پردازندههای حسگر هواوی موسوم به i7 و مبدل دیجیتال به آنالوگ ۳۲ بیتی/۳۸۴ کیلوهرتزی اشاره کرد. همانند کرین ۹۶۰، پردازندهی جدید چینیها از دوربینهای دوگانه، حافظهی UFS 2.1 و کنترلر حافظهی LPDDR4 (این بار با فرکانس ۱۸۳۳ مگاهرتز) پشتیبانی میکند.
هواوی میت 10 از چهار گیگابایت حافظهی رم و ۶۴ گیگابایت حافظهی ذخیرهسازی بهره میبرد؛ اما خوشبختانه برخلاف نسخهی پرو، مدل عادی میت ۱۰ از درگاه کارت حافظهی میکرو اسدی نیز بهره میبرد و میتوان حافظهی گوشی را از این طریق تا سقف ۲۵۶ گیگابایت ارتقاء داد. در جدول زیر میتوانید عملکرد حافظهی ذخیرهسازی داخلی میت ۱۰ را بهلحاظ نرخ خواندن و نوشتن در قیاس با سایر رقبا مشاهده کنید.
عملکرد حافظهی ذخیرهسازی ابزارهای موبایل پرچمدار | ||||
---|---|---|---|---|
مدلها / عملکرد | نرخ خواندن ترتیبی | نرخ نوشتن ترتیبی | نرخ خواندن تصادفی | نرخ نوشتن تصادفی |
هواوی میت ۱۰ | ۸۲۴.۰۵ مگابایتبرثانیه | ۲۰۶.۱۳ مگابایتبرثانیه | ۱۷۷.۴۷ مگابایتبرثانیه | ۱۵۷.۶۱ مگابایتبرثانیه |
اکسپریا ایکسزد وان سونی | ۶۷۶.۹۲ مگابایت بر ثانیه | ۲۰۶.۴۹ مگابایت بر ثانیه | ۱۵۷.۸۹ مگابایت بر ثانیه | ۱۴.۸۱ مگابایت بر ثانیه |
الجی وی ۳۰ | ۶۸۱.۶۵ مگابایت بر ثانیه | ۱۵۸.۳۶ مگابایت بر ثانیه | ۷۱.۷۶ مگابایت بر ثانیه | ۱۱.۱ مگابایت بر ثانیه |
اچتیسی یو ۱۱ | ۷۱۶.۴۱ مگابایت بر ثانیه | ۱۶۲.۴۲ مگابایت بر ثانیه | ۹۰.۹۵ مگابایت بر ثانیه | ۶۵.۶۳ مگابایت بر ثانیه |
گلکسی نوت ۸ | ۷۹۰.۸۶ مگابایت بر ثانیه | ۲۰۳.۹۱ مگابایت بر ثانیه | ۱۲۳.۶۶ مگابایت بر ثانیه | ۱۴.۲ مگابایت بر ثانیه |
گلکسی اس ۸ پلاس | ۷۷۲.۶۶ مگابایت بر ثانیه | ۱۷۹.۱۱ مگابایت بر ثانیه | ۱۲۲.۹۴ مگابایت بر ثانیه | ۱۴.۸ مگابایت بر ثانیه |
* این نتایج با اجرای بنچمارک AndroBench استخراج شدهاند.
همانطور که نتایج بنچمارک نشان میدهد، حافظهی ذخیرهسازی داخلی هواوی میت ۱۰ در هر چهار معیار خواندن/نوشتن ترتیبی و تصادفی عملکرد بسیار بینظیری را از خود بهنمایش گذاشت و در حقیقت در این زمینه، با اختلاف قابل توجهی از تمام پرچمداران اندرویدی سال ۲۰۱۷ پیش است.
ما در زومیت برای آنکه عملکرد پردازشی میت ۱۰ را ارزیابی کنیم، علاوهبر اجرای بازیهای گرافیکی و تحتفشار قرار دادن گوشی، بنچمارکهای مختلفی را نیز روی آن اجرا کردیم که در ادامه میتوانید نتایج آن را در قیاس با سایر رقبا مشاهده کنید:
جدول بنچمارک ابزارهای موبایل پرچمدار | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
تلفن / تبلت |
AnTutu 6 | 3DMark IceStorm Unlimited |
PCMark | Geekbench 4 /Single Multi | GFXBench /Manhattan 3.1 Offscreen | GFXBench /Car Chase Offscreen | GFXBench /T-Rex OffScreen | Vellamo /Browser Metal |
CF Bench |
Huawei Mate 10 |
176022 |
35995 |
6740 |
1859 6437 |
23FPS 37FPS |
13FPS 21FPS |
60FPS |
6597 4074 |
4825281 |
iPhone 8 |
210531 |
64769 |
-- |
4239 9196 |
106FPS 41FPS |
-- |
120FPS |
-- |
-- |
iPhone 8 Plus |
223699 |
64084 |
-- |
4285 9469 |
59FPS 48FPS |
-- |
117FPS |
-- |
-- |
Xperia XZ1 |
166167 |
36752 |
6298 |
1811 6508 |
38FPS 37FPS |
25FPS 24FPS |
59FPS |
6262 3442 |
68111 |
LG V30 |
170756 |
39506 |
5714 |
1909 6330 |
17FPS 34FPS |
12FPS 23FPS |
56FPS |
5267 3215 |
65698 |
Galaxy Note 8 |
174364 |
32586 |
5121 |
1992 6673 |
23FPS 43FPS |
13FPS 26FPS |
60FPS |
7118 3193 |
58788 |
iPad Pro 10.5 | 227599 | 54609 | - | 3928 9325 |
58FPS 100FPS |
- | 59FPS 217FPS |
- | - |
OnePlus 5 |
171993 |
41163 |
6666 |
1953 6716 |
40FPS 40FPS |
24FPS 24FPS |
60FPS |
7303 2714 |
68851 |
Sony Xperia XZ Premium |
161200 |
39926 |
6675 |
1979 5927 |
41FPS 40FPS |
25FPS 23FPS |
60FPS 108FPS |
6739 3423 |
65027 |
HTC U11 |
173946 |
40449 |
6887 |
1892 6350 |
14FPS 31FPS |
10FPS 19FPS |
48FPS 89FPS |
7044 2720 |
68303 |
173282 |
31219 |
5307 |
2019 |
22FPS |
13FPS |
57FPS |
7565 |
58165 |
|
130962 |
* |
5221 |
1749 |
12FPS |
8.2FPS |
41FPS |
4368 |
34373 |
|
Samsung Galaxy S8 |
171795 |
28659 |
5045 |
1988 |
23FPS |
13FPS |
58FPS |
4467 |
54718 |
HTC U Ultra | 148858 | 26849 |
6489 |
1645 |
44FPS |
18FPS |
57FPS |
5888 |
67896 |
Huawei P10 | 120,852 | 22,923 |
6299 |
1928 |
18FPS |
12FPS |
52FPS |
6004 |
55,639 |
Xiaomi Mi Mix | 138654 | 26098 |
6798 |
1821 |
46FPS |
19FPS |
57FPS |
5978 |
69034 |
Google Pixel Xl | 138,423 | 25,856 |
6589 |
1478 |
44FPS |
18FPS |
57FPS |
5846 |
68021 |
Huawei Mate 9 | 122,178 | 27,471 | 6321 5612 |
1940 5855 |
20FPS 20FPS |
12FPS 11FPS |
57FPS 62FPS |
- / 3382 |
59,427 |
Moto Z | 136846 | 24987 | 18FPS 32FPS |
12FPS 19FPS |
4901 |
65879 | |||
Xiaomi Mi5s | 134568 | 25648 | 1701 3992 |
26FPS 26FPS |
16FPS 16FPS |
4896 |
64359 | ||
Xperia XZ | 124589 | 24569 |
4856 |
64589 | |||||
Apple iPhone 7 | 168242 | ||||||||
Galaxy Note 7 | 132586 | 23989 |
4823 |
63989 | |||||
OnePlus 3 | 141895 | 27546 |
4986 |
66587 | |||||
Galaxy S7 edge | 127589 | 24046 |
4789 |
65489 |
میت ۱۰ در بنچمارک انتوتو که تمام جنبههای گوشی، مانند GPU ،CPU، حافظهی رم و تجربهی کاربری را مورد بررسی قرار میدهد، به امتیاز ۱۷۶۰۲۲ دست یافت که نزدیک به سایر پرچمداران اندروید حال حاضر است؛ اما بهمیزان قابل توجهی پایینتر از امتیاز آیفون ۸ / ۸ پلاس محسوب میشود. بنچمارک Ice Storm Unlimited یک تست آفاسکرین برای مقایسهی CPU و GPU در دستگاههای مختلف محسوب میشود؛ بنابراین مواردی مانند رزولوشن نمایشگر و DPI آن، تأثیری بر نتایج ندارد، در این تست، میت ۱۰ موفق به کسب امتیاز ۳۵۹۹۵ شد که بهصورت جزئی از امتیاز گلکسی نوت ۸ بالاتر است؛ اما نسبت به گوشیهایی مانند آیفون ۸ و وانپلاس ۵ در حد بسیار پایینتری قرار میگیرد.
بنچمارک PCMark، عملکرد دستگاه را بهجای الگوریتمهای انتزاعی و غیر قابل لمس، بر اساس تسکهای روزمره میآزماید. همانطور که مشاهده میکنید، Huawei Mate 10 در این آزمون، امتیاز بالایی را کسب کرده و در کنار یو ۱۱، پرچمدار اچتیسی، بهترین عملکرد را به نمایش گذاشته است. بنچمارک گیکبنچ با محوریت بررسی عملکرد CPU در تسکهای روزمره، در دو حالت تک و چند هستهای عمل میکند؛ این تست نشان میدهد که پردازندهی مرکزی هواوی میت ۱۰ عملکردی نزدیک به سایر پرچمداران اندروید دارد؛ اما آیفون ۸ / ۸ پلاس با پردازندهی A11 Bionic، با اختلافی فاحش، بالاترین امتیاز را در دنیای گوشیهای هوشمند در اختیار دارد.
در بنچمارک GFXBench که روی پردازش گرافیکی تمرکز دارد، آزمونهای Car Chase ،Manhattan و T-Rex را در دو حالت آناسکرین و آفاسکرین اجرا کردیم. میت 10 در تمامی آزمونها عملکردی بسیار نزدیک به پرچمداران اندرویدی مبتنی بر تراشهی اسنپدراگون ۸۳۵ و پردازندهی گرافیکی آدرنوی ۵۴۰ دارد و در این خصوص شاید تنها بتوان گوشی وان پلاس ۵ را یک مورد استثنایی دانست که به سبب بهرهگیری از نمایشگر فول اچدی و رابط کاربری سبکتر و بهینهتر، عمکلرد بهتری نسبت به سایر رقبا دارد. میت ۱۰ در این آزمونها از رقبای اصلی خود، یعنی آیفون ۸ پلاس و گلکسی نوت ۸ نیز عملکرد ضعیفتری را به نمایش گذاشت.
از بنچمارک Vellamo که توسط شرکت کوالکام توسعه داده شده است، آزمونهای Browser و Metal را انتخاب کردیم که به ترتیب، عملکرد مرورگر وب و CPU را زیر ذرهبین قرار میدهند. آزمون Browser نشان میدهد که عملکرد مرورگر وب میت ۱۰ در ردیف گوشیهایی نظیر اکسپریا ایکسزد پریمیوم و اچتیسی یو ۱۱ قرار میگیرد؛ اما نتیجهی بهدستآمده در آزمون Metal، بالاترین امتیازی است که ما تاکنون در بررسی پرچمداران اندرویدی با آن مواجه شدهایم. در نهایت بنچمارک CF-Bench را داریم که عمدتا عملکرد پردازندهی مرکزی و حافظه را مورد آزمایش قرار میدهد. در این بنچمارک، میت ۱۰ امتیاز بسیار عجیب ۴۸۲۵۲۸۱ را کسب کرد که ۷۰ تا ۸۰ برابر امتیاز کسبشده توسط سایر پرچمداران اندرویدی است؛ احتمال میدهیم که این موضوع ناشی از تجهیز تراشهی کرین ۹۷۰ به واحد پردازش عصبی (NPU) و ناسازگاری بنچمارک CF-Bench با آن باشد.
باتری
یکی از معدود مواردی که در میت ۱۰ نسبت به میت ۹ دستخوش تغییر نشده، ظرفیت باتری آن است؛ البته نباید این مساله ناامیدتان کند، چرا که حتی در استانداردهای امروزی نیز ظرفیت ۴۰۰۰ میلیآمپرساعتی برای گوشیهای هوشمند، انتخابی شگفتانگیز محسوب میشود. باید خاطرنشان کنیم که محصولی مانند گلکسی نوت ۸ که رقیب مستقیم میت ۱۰ نیز محسوب میشود، با وجود ابعاد بسیار بزرگتری که نسبت به فبلت چینیها دارد از یک باتری با ظرفیت ۳۳۰۰ میلیآمپرساعت بهره میبرد.
شاید چنین تصور کنید که هواوی با جا دادن چنین باتری حجیمی در دل گوشی ۵.۹ اینچی خود، ریسک بالایی را به جان خریده است و احتمال دارد که میت ۱۰ نیز به سرنوشتی مشابه گلکسی نوت ۷ دچار شود؛ اما هواوی مدعی است برای رفع هرگونه نگرانی از احتمال بروز چنین مشکلی، پس از تستهای سنگین و سختگیرانهی ۱۵ لایهای، موفق به دریافت گواهی از مؤسسهی TÜV Rheinland آلمان در بخش کیفیت باتری میت ۱۰ شده است.
برای آنکه پروسهی شارژ باتری ۴۰۰۰ میلیآمپرساعتی میت ۱۰ طولانی نباشد، هواوی فناوری شارژ سریع ۵ ولت و ۴.۵ آمپری انحصاری خود موسوم به SuperCharge خود را نیز برای میت ۱۰ در نظر گرفته است. از آنجایی که این فناوری نسبت به سایر فناوریهای شارژ سریع، از ولتاژ پایینتری بهره میبرد، از این رو باتری گوشی حین شارژ کمتر از رقبا گرم میشود. بررسیها حکایت از آن دارند که باتری میت ۱۰ ظرف مدت ۳۰ دقیقه به میزان ۵۸ درصد شارژ میشود.
زومیت، شارژدهی گوشیهای هوشمند را با چهار آزمون مختلف بررسی میکند. ابتدا ویدیویی با رزولوشن اچدی، در شرایطی بهصورت مداوم تا زمان خاموش شدن دستگاه پخش میشود که روشنایی نمایشگر روی ۲۰۰ نیت تنظیم شده است و تمام ارتباطات بیسیم قطع شدهاند (حالت هواپیما). در آزمایش بعدی الگوریتم وبگردی روی دستگاه متصل به شبکهی وایرلس با شدت روشنایی ۲۰۰ نیت نمایشگر اجرا میشود و این آزمایش نیز تا زمان خاموش شدن گوشی ادامه دارد.
و در نهایت بنچمارک PCMark و GFXBench روی گوشی اجرا میشوند که نمونهی اول، یکی از گزینههای توانمند در شبیهسازی استفادهی روزمرهی کاربران از گوشیها است و دیگری ترکیبی از توانایی پردازشی را در کنار شارژدهی بررسی میکند. گوشیهای موبایل باید قادر به ارائهی نتایجی مناسب در هر دو بخش باشند. برخی از برندها با اورکلاک پردازنده، توان پردازشی بالایی به ارمغان میآورند؛ اما هنگام شرایط کاری سنگین، باتری گوشی بهسرعت خالی خواهد شد.
گوشی / تست | نمایشگر | ظرفیت (mah) | ویدیو (h) | وبگردی (h) | GFXBench Manhattan 3.1 Battery LifeTime |
GFXBench | PCMark (h) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Huawei Mate 10 | 1080p / "5.9 | 4000 | 13:16 | 12:17 | TBA | TBA | 6:17 |
iPhone 8 | 4.7" / 750p | 1821 | 9:35 | 8:10 | 122min | 3995Frame | -- |
iPhone 8 Plus | 1080p / "5.5 | 2691 | 13:10 | 11:30 | 171min | 2051Frame | -- |
Xperia XZ1 | 1080p / "5.2 | 2700 | 11:37 | 9:28 | 180.3min | 1610Frame | 6:32 |
LG V30 | QHD+ / "6.0 | 3300 | 12:30 | 9:36 | 237.7min | 802.3Frame | 8:25 |
Galaxy Note 8 | WQHD+ / "6.3 | 3300 | 13:48 | 10:25 | 173.1min | 833.7Frame | 6:41 |
OnePlus 5 | 1080p / "5.5 | 3300 | 16:45 | 11:40 | 185.6min | 1,937Frame | 10:00 |
Sony Xperia XZ Premium | 4K / "5.5 | 3,230 | 7:00 | 10:04 | 180.3min | 1,718Frame | 7:44 |
HTC U11 | QHD / "5.5 | 3,000 | 11:04 | 10:12 | 339.4min | 730.0Frame | 7:55 |
+Samsung Galaxy S8 | WQHD+ / "6.2 | 3,500 | 14:27 | 12:16 | 157.8min | 827.5Frame | 9:31 |
LG G6 | QHD+ / "5.7 | 3,300 | 12:30 | 8:31 | 391.3min | 479.5Frame | 6:21 |
Samsung Galaxy S8 | WQHD+ / "5.8 | 3,000 | 12:30 | 10:05 | 8:15 | ||
HTC U Ultra | QHD / "5.7 | 3,000 | 8:40 | 7:35 | 5:54 | ||
Huawei P10 | 1080p / "5.1 | 3,200 | 14:24 | 12:00 | 6:30 | ||
Xiaomi Mi Mix | 1080p / "6.4 | 4,400 | 14:10 | 13:40 | 10:13 | ||
Pixel XL Google | 5.5" / QHD | 3,450 | 11:10 | 9:30 | 7:12 | ||
Pixel Google | 5" / 1080p | 2,770 | 11:20 | 8:10 | 6:46 | ||
Huawei Mate 9 | 5.9" / 1080p | 4,000 | 14:15 | 14:17 | 9:22 | ||
Huawei Honor 8 | 5.2" / 1080p | 3,000 | 9:00 | 10:40 | 6:16 | ||
Huawei Nova Plus | 5.5" / 1080p | 3,340 | 11:00 | 10:50 | 9:18 | ||
Motorola Moto Z | 5.5" / QHD | 2,600 | 8:50 | 6:50 | 4:55 | ||
Xiaomi Mi 5s | 5.15" / 1080p | 3,200 | 13:00 | 12:10 | 7:55 | ||
iPhone 7 | 4.7" / 750p | 1,960 | 9:20 | 10:00 | -- | ||
Xperia XZ | 5.2" / 1080p | 2,900 | 9:00 | 9:20 | 6:31 | ||
iPhone 7 Plus | 5.5" / 1080p | 2,900 | 14:20 | 12:00 | -- |
میت ۱۰ در آزمون Work 2.0 Battery بنچمارک پیسیمارک با ثبت زمان ۶ ساعت ۱۷ دقیقه، عملکردی مشابه اکسپریا ایکسزد وان و گلکسی نوت ۸ از خود برجای گذاشت و از این حیث، اختلاف فاحشی با زمان ۱۰ ساعتی ثبتشده توسط وانپلاس ۵ دارد؛ فبلت پرچمدار چینیها در تست پخش ممتد ویدیو نیز با ثبت زمان ۱۳ ساعت و ۱۶ دقیقه، عملکردی نزدیک به گلکسی نوت ۸ داشت و از این حیث نیز میتوان آن را یکی از بهترینهای بازار دانست. هواوی میت ۱۰ بهطور معمول و در استفادههای نسبتا سنگین که استریم فیلم و موسیقی، وبگردی، استفاده از اپلیکیشنهای پیامرسان و شبکههای اجتماعی و انجام گاهوبیگاه بازی را شامل میشود، میتواند یک روز کامل، شما را همراهی کند.
جمعبندی
سری میت همواره قابلیتهای منحصربهفردی را به همراه داشته است تا خود را محصولی ممتاز در سبد محصولات هواوی معرفی کند. میت ۱۰ نیز از این قاعده مستثنی نیست و با بازهی گستردهای از قابلیتهای مختلف به بازار عرضه شده است تا موفقیتهای نسل پیشین خود را ادامه دهد.
نمایشگر ۵.۹ اینچی IPS LCD میت ۱۰ یکی از بهترین نمونههای موجود در ردهی خود است. با این حال در صورتی که نمایشگر اولویت اول خرید شما را تشکیل میدهد، میت ۱۰ پرو با نمایشگر ۶ اینچی سوپرامولد گزینهی جذابتری به نظر میرسد. اما این موضوع به معنی ضعف میت ۱۰ در این بخش نیست و این گوشی به راحتی از پس تمام نیازهای کاربران برخواهد آمد.
هواوی تمرکز ویژهای در تجهیز نسل جدید پرچمدار خود به سختافزاری قدرتمند داشته است و کرین ۹۷۰ میت ۱۰ این گوشی را در این زمینه ممتاز کرده است. پردازندهی هشت هستهای قدرتمند این گوشی در کنار واحد پردازشی شبکهی عصبی باعث شده است تا کرین ۹۷۰ هوشمندتر از سایر پردازندههای دنیای موبایل باشد و اکنون قابلیتهایی مانند تشخیص سوژههای موجود در تصاویر را به همراه داشته باشد. البته دوربین میت ۱۰ چندان بینقص نیست و برخی مواقع عملکرد نامطمئنی از خود به جای میگذارد.
باتری حجیم با شارژدهی بالا، یکی از مشخصات همیشگی سری میت بوده است. میت ۱۰ نیز در همین راستا از باتری با ظرفیت ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت بهره میبرد که در تستهای زومیت نیز شاهد توانایی بالای آن در شارژدهی بسیار خوب بودیم.
هواوی میت ۱۰ یکی از کاملترین گوشیهای تولید شده توسط غول فناوری چین است. اما بزرگترین مشکل این گوشی، سایهی سنگین برادر بزرگتر و البته لوکستر آن است. میت ۱۰ پرو در حالی که تمامی قابلیتهای میت ۱۰ را به همراه دارد، از نمایشگر بهتر با نسبت ۱۸ به ۹، حافظهی رم بیشتر و طراحی زیباتری بهره میبرد تا خود را بهعنوان پرچمدار اصلی هواوی و رقیب گوشیهای توانمندی اعم از گلکسی نوت ۸ و آیفون ۱۰ معرفی کند. معمولا کاربرانی که با برچسب قیمتی ۷۰۰ یورو یک گوشی هوشمند مشکلی ندارند، مانع بزرگی جهت پرداخت ۱۰۰ یورو اضافی برای خرید نمونهی زیبا و لوکستر محصول مورد نظر خود ندارند.
نکات مثبت
- بدنهی باکیفیت با طراحی بدون حاشیه
- سختافزار قدرتمند
- عملکرد بسیار خوب دوربین
- شارژدهی بسیار خوب
نکات منفی
- دوربین در برخی موارد عملکرد قابل اعتمادی ندارد
- عدم پشتیبانی از شارژ بیسیم
- مقاومت کمتر در برابر نفوذ مایعات (IP53 در برابر IP68 سایر پرچمداران)
طبق یک مطالعه جدید، نوزادانی که به سن شش ماهگی میرسند توانایی ارزیابی احتمال وقوع رویدادهای مختلف را دارند.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، محققان به نوزادانی که در سن 18 ماهگی قرار داشتند، کلیپهای متحرکی را نشان دادند که در آن یک دستگاه پر از توپهای دو رنگ به رنگهای آبی و زرد وجود داشت. تعداد توپهای آبی بیشتر و تعداد زردها کمتر بود.
این مطالعه نشان داد که نوزادان قادر به تعیین اینکه کدام رنگ بیشتر نمایش میشود را داشتند.
در این مطالعه که توسط محققان مؤسسه "ماکس پلانک" انجام شده، 75 نوزاد را در سن 6، 12 و 18 ماهگی و در حال تماشای کلیپهای مختلف مورد بررسی قرار گرفتند.
محققان این پژوهش میگویند:"شش ماهگی حداقل سنی است که نوزادان شروع به پردازش اطلاعات احتمالی میکنند."
یک پژوهش که پیشتر انجام شده نشان میدهد که کودکانی که در سن چهار ماهگی قرار دارند قادر به انجام این کار نبودند و به نظر نمیرسد که هنوز نسبت به این اطلاعات حساس باشند.
در شش ماه اول زندگی، نوزادان قادر به کسب اطلاعات در مورد رویدادهایی که یکی بعد از دیگری اتفاق میافتد هستند. آنها همچنین میتوانند یک رویداد را با دیگری مقایسه کنند.
در فیلمی که به کودکان نمایش داده شد، یک ماشین پر از توپ(بیشتر آبی، با تعداد اندکی زرد) وجود داشت که توپها را به سبدهای مختلف پرتاب میکرد.
تعداد توپهای آبی به اندازهای بود که احتمال پرتاب توپهای زرد توسط دستگاه، 625 بار کمتر بود.
محققان با ردیابی حرکات چشم نوزادان، توانستند تعیین کنند که بچهها به کدام توپها بیشتر خیره میشوند.
از آنجایی که تعداد توپهای آبی بیشتر بود، کودکان میتوانستند پیشبینی کنند که توپی که در سبد قرار میگیرد به احتمال زیاد به رنگ آبی است.
این بدان معنی است که آنها میتوانند این احتمالات را پیشبینی کنند.
محققان همچنین این آزمایش را با توپهای قرمز و سبز نیز انجام دادند تا اطمینان حاصل شود که رنگ در جلب توجه نوزادان نقشی ندارد.
در این پژوهش مشخص شد که از اوایل زندگی، مغز ما توانایی ارزیابی وقایع احتمالی را دارد.
محققان واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی موفق به طراحی و ساخت شناور هوشمندی شدند که سیستم حباب ساز موجود در آن اصطکاک بدنه قایق را با آب کاهش داده و باعث پیمایش بیشتر و مصرف انرژی کمتر میشود.
به گزارش ایسنا دکتر مجید قدسی، عضو هیات علمی دانشکده علوم و فنون دریایی و سرپرست تیم شناور هوشمند واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه این شناور هوشمند در سومین جشنواره ملی دانشجویی " دریا مسیر پیشرفت" در بین 32 تیم شرکت کننده، موفق به کسب رتبه برتر شد، گفت: سومین جشنواره ملی "دریا مسیر پیشرفت" با حمایت معاونت علمیوفناوری ریاست جمهوری و همکاری برخی سازمانها و دانشگاههای کشور توسط دانشگاه صنعتی شریف و با هدف برقراری ارتباط بین صنعت و دانشگاه و تربیت متخصص در این زمینه و تولید ابتکار و خلاقیت در صنعت دریایی کشور برگزار شد.
دکتر قدسی گفت: شناور واحد علوم و تحقیقات با طول 120 سانتیمتر، عرض 26 سانتیمتر (بیشترین عرض)، ارتفاع 20 سانتیمتر و دو موتور واترجت در این مسابقات شرکت کرد. سیستم فرمانپذیری آن از طریق تغییر مسیر کانالهای واتر جت است. سیستم حباب ساز موجود در این شناور اصطکاک بدنه قایق را با آب کاهش داده و باعث پیمایش بیشتر و مصرف انرژی کمتر میشود.
به گفته وی، این شناور دارای حداکثر سرعت 7 متر بر ثانیه و قدرت مانورپذیری بالا است. طراحی و ساخت این شناور در آزمایشگاه هیدرولیک دریای واحد علوم و تحقیقات با حمایت مسؤولین این واحد و همکاری دانشکده علوم و فنون دریایی و دانشکده محیط زیست و انرژی صورت گرفت. همچنین اداره کل تربیت بدنی واحد جهت تست شناور و دکتر سروری عضو هیأت علمی دانشکده برق و کامپیوتر در این پروژه همکاری شایان توجهی داشتند.
بر اساس اعلام روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات، سرپرست تیم شناور هوشمند واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه این مسابقات در دو کلاس هوشمند و کنترل از راه دور برگزار شد و شامل دو آیتم سرعت و مانور بوده است، ادامه داد: شناورهای هوشمند از نظر دفاعی و تحقیقاتی کاربردهای فراوان دارند. این نوع شناورها بدون سرنشین بوده و نیاز به اپراتور برای کنترل ندارند و میتوانند با قدرت مانور و سرعت بالا در سطح آب برای مأموریتهای مختلف در شرایط مختلف جوی و محیطی مورد استفاده قرار گیرند.
پنجشنبهی هفتهی گذشته، ایسوس لپتاپ مخصوص بازی ردهبالای خود را عرضه کرد. این لپتاپ جدید که ROG G703 نامیده شده، دارای یک CPU اورکلاکشده با نمایشگری ۱۷.۳ اینچی (رفرشریت ۱۴۴ هرتز) است و به نام ROG Chimera هم شناخته میشود. این لپتاپ گیمینگ همچون ROG Zephyrus که اوایل ۲۰۱۷ عرضه شد، باریک نیست؛ بااینحال چون ایسوس آن را یک لپتاپ DTR نامیده است، میتوان گفت که ROG G703 قرار است تجربهی گیمینگ مشابه رایانههای دسکتاپ ارائه دهد.
ایسوس ROG G703 مدتها است که در کشور ایالات متحده عرضه شده و قیمت بالایی (حتی بیشتر از رایانههای دسکتاپ مخصوص بازی) دارد؛ دلیل این موضوع مشخص است. لپتاپ گیمینگ جدید ایسوس ضمن بهره بردن از نمایشگر باکیفیت، یک محصول قدرتمند قابل حمل است.
سال گذشته ایسوس اعلام کرد که در صدد است از پنل ۱۲۰ هرتزی AHVA در لپتاپهای ROG و ROG Strix استفاده کند تا با این کار، تجربهی گیمینگ لپتاپها را به تجربهی گیمینگ رایانههای دسکتاپ نزدیکتر از قبل کند. از آن موقع تاکنون، اکثر تولیدکنندگان لپتاپ گیمینگ ردهبالا، در محصولاتشان از پنل فول اچدی با رفرشریت ۱۲۰ هرتز استفاده میکنند.
محصول جدید ایسوس نخستین لپتاپ در دنیا است که به پنل ۱۷.۳ اینچی AHVA با رفرشریت بینظیر ۱۴۴ هرتز مجهز میشود. این پنل از فناوری G-Sync هم پشتیبانی میکند و این یعنی میتواند بر اساس نحوهی پرفورمنس بازی، رفرشریت مخصوصی ارائه دهد.
ایسوس برای آنهایی که علاقهای که به داشتن پنل ۱۴۴ هرتز ندارند، محصول دیگری تدارک دیده است؛ این شرکت میخواهد چندین مدل جدید از سری لپتاپهای G703 را با نمایشگر 4K60 و NTSC صد درصد عرضه کند.
ایسوس قصد دارد در زیر بدنهی زیبای ROG G703VI Chimera از پردازندهی قدرتمند Core i7-7820HK اینتل استفاده کند. 7820HK قرار است یک پردازندهی اورکلاکشده باشد و میتواند در حالت تکهستهای، با فرکانس ۴.۳ گیگاهرتز کار کند.
طبق گفتهی ایسوس، تمامی مدلهای ROG G703 قرار است به کارت گرافیک انویدیا جیفورس GTX 1080 (فرکانس ۱۹۷۴ مگاهرتز در حالت بوست) تجهز شوند. این کارت گرافیک از فناوری G-Sync انویدیا بهره میبرد و میتواند بهصورت پویا، رفرشریت را تنظیم کند. جیتیایکس ۱۰۸۰ بهخوبی با نمایشگر ۱۴۴ هرتزی این لپتاپها هماهنگ است. البته همهچیز قرار نیست به سختافزار خلاصه شود؛ چرا که ایسوس از حضور چهار اسپیکر قدرتمند در این لپتاپ خبر داده است.
همچنین گفته شده است که در این لپتاپ از سیستم خنککنندهی Anti-Dust Cooling استفاده شده که همانطور که از نامش پیدا است، میتواند گرد و خاک را از روی خود و دیگر قطعات پاک کند و در مجموع، عملکرد بسیار خوبی در زمینهی خنک کردن دستگاه نشان دهد. این سیستم خنککننده دارای دو عدد فن ۱۲ ولتی است و میتواند فشار هوای بسیار زیادی بهمنظور پاک کردن گرد و غبار و دیگر از داخل قطعات لپتاپ ایجاد کند. از طرفی اگر به هوای خنک بیشتری نیاز بود، این سیستم میتواند فنهایش را سریعتر بچرخاند و هوا را خنکتر از قبل کند.
لپتاپ ایسوس ROG G703VI-XH74K قرار است به ۳۲ گیگابایت رم DDR4-2800 (قابلافزایش به ۶۴ گیگابایت) مجهز شود و از دو عدد PCIe 3.0 و بهره ببرد.
مشخصات دقیق این لپتاپ را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید:
مشخصات فنی لپتاپ ایسوس ROG G703 | |
---|---|
اندازهی نمایشگر | ۱۷.۳ اینچ |
رزولوشن نمایشگر | ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل |
نوع پنل | IPS |
رفرشریت نمایشگر | ۱۴۴ هرتز |
زمان پاسخدهی | ۷ میلیثانیه |
محدودهی رنگی | 72% NTSC |
CPU | Core i7-7820HK اینتل (احتمال وجود i7-7700HQ در مدلهای دیگر) |
PCH | CM238 اینتل |
کارت گرافیک | انویدیا جیفورس GTX 1080 (با ۸ گیگابایت حافظهی GDDR5X) |
رم | ۳۲ گیگابایت DDR4-2800 (قابلافزایش به ۶۴ گیگابایت) |
حافظه | دو عدد اساسدی ۲۵۶ گیگابایتی RAID 0 بههمراه چهار عدد PCIe 3.0 یا ۱ ترابایت SSHD |
وایفای | 2×2 802.11ac |
بلوتوث | نسخهی ۴.۲ |
اترنت | کنترلر 1 GbE |
USB | چهار عدد USB 3.0 نوع A بههمراه یک عدد USB 3.0 نوع C (با کانکتور TB3) |
تاندربولت | یک عدد کانکتور USB Type-C Thunderbolt 3 |
خروجی صفحهنمایش | یک عدد مینیدیسپلی پورت ۱.۴ بههمراه یک عدد HDMI 2.0 |
صدا | دو عدد اسپیکر دو واتی، دو عدد اسپیکر سهواتی، ESS Sabre DAC، میکروفون، Smart Amp، جک ۳.۵ میلیمتری برای هدست، جک ۳.۵ میلیمتری برای میکروفون |
باتری | ۷۱ واتساعت |
ابعاد / وزن | ۴۲.۵ در ۳۱.۹ در ۵.۱ سانتیمتر / ۴.۸ کیلوگرم |
قیمت | ۳۴۹۹ دلار |
هفتمین رزمایش «اقتدار هوایی فداییان حریم ولایت» با محوریت پایگاه هشتم شکاری اصفهان و با حضور اسکادرانهای پروازی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران به مدت 3 روز به مرحله اجرا در آمد.
در این تمرین گسترده هوایی، انواع جنگندههای شکاری بمب افکن و رهگیر، هواپیماهای ترابری، سوخترسان، ارتباطی، شناسایی، شنود الکترونیکی، بالگردها و هواپیماهای بدون سرنشین حضور داشتند و با اجرای 3 مرحله عملیاتی متفاوت شامل «گسترش و شناسایی منطقه درگیری»، «تمرین درگیری هوایی، شلیک تسلیحات هوا به سطح و پدافند غیرعامل» و نهایتا «بازگشت به پایگاه مبدا» بخشی از توان رزمی نهاجا را به نمایش گذاشتند.
در این گزارش قصد داریم کمی با جزئیات بیشتر به آنچه در این رزمایش رخ داده است، بپردازیم.
اجرای تمرینهای مختلف نظامی که با نام رزمایش (مانور) شناخته میشود، یکی از اصلیترین روش های ارتقای توان نیروی های مسلح کشورهاست. در این تمریانت است که با اجرای تمرینات منظم و دوره ای فرصت شبیه سازی درگیری ها و نبردها، به نیروهای متخصص داده شده و عملا توانایی آنان در شرایط نزدیک به میدان درگیری مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
نیروهای مسلح کشورمان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همواره سعی در اجرای این مهم دارند. در این میان نقش تمرینات رزمی در نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بسیار چشمگیر است چرا که با توجه به حساسیت بالای توان هوایی و تجهیزات محور بودن آن، لزوم تست تسلیحات مختلف و آموزشهای میدانی به کارکنان بیش از پیش احساس می شود.
در این میان علی رغم مشکلات فراوان از جمله تحریم های گسترده نظامی، کارکنان زحمت کش این مجموعه در کنار سایر بخش های نیروهای مسلح، فعل خودکفایی را به خوبی صرف کرده اند و با اجرای دقیق تعمیرات و به روز رسانی ناوگان هوایی، تست تسلیحات جدید در بخش های گوناگون و توجه به ارتقای سامانه های مختلف اعم از راداری، جنگ الکترونیک، ناوبری و... توان عملیاتی خود را به خوبی به نمایش گذاشته اند که تمامی این اقدامات با پرواز مقتدرانه خلبانان آموزش دیده کشورمان در محیط رزم تکمیل و به منصحه ظهور میرسد.
با این توصیفات، بنا بر زمان تعیین شده توسط مقامات ارشد نظامی کشورمان، بازه زمانی هشتم تا دهم آبان ماه سال جاری جهت برگزاری هفتمین رزمایش اقتدار هوایی فداییان حریم ولایت مشخص و در روز موعود با رزم مقدس «ابوالفضل العباس (ع)» در منطقه عمومی اصفهان آغاز شد.
طی روزهای منتهی به زمان این رزمایش، هواپیماهای شکاری از پایگاه های مختلف هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران وارد منطقه هوایی شهید بابایی اصفهان شدند.
بنا بر اعلام سخنگوی رزمایش، امیر سرتیپ دوم خلبان مسعود روزخوش، این رزمایش با شعار امنیت، ثبات، دوستی و صلح پایدار برای کشورهای دوست در منطقه عمومی اصفهان به عنوان مرکزیت مانور هوایی اجرا و میدان تیر انارک شهرستان نائین اصفهان نیز جهت اجرای عملیات های هوا به هوا و هوا به سطح در نظر گرفته شده بود.
در این رزمایش اکثریت پایگاههای هوایی کشور حضور داشته و انواع هواپیماهای جنگنده شامل F-4 ، F-5 ، F-7 ، F-14 ، MiG-29 ، Su-24 و صاعقه در کنار هواپیماهای ترابری C-130 ، سوخت رسان بوئینگ 707 و 747، هواپیماهای ارتباطی، هواپیمای شناسایی RF-4، پهپادها و بالگردهای ترابری تمرینات به فعالیت مشغول شدند.
در این رزمایش انواع تمرینات شامل درگیری های هوا به هوا، شلیک تسلیحات بهینه سازی شده نهاجا از جمله بمب های هوشمند و نقطه زن و راکت های ساخت ایران، اجرای تمرینات جنگ الکترونیک، شناسایی منطقه درگیری، پوشش هوایی، پدافند غیرعامل، تمرین آماده باش ها بر اساس طرح های پراکندگی، تفرقه، استتار، اختفا، فریب الکترونیکی و اقدامات درون سیستمی به مرحله اجرا در آمد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
نهایتا با برگزاری تمرینات از پیش تعیین شده، هواپیماهای شکاری، منطقه هوایی اصفهان را به سمت پایگاه هوایی متبوع خود ترک کردند.
همچنین بنا بر گفته سخنگوی رزمایش، تمرین عملیات بردبلند جنگنده ها در خارج از رینگ پدافندی همراه با سوختگیری هوایی، دقت در نقطه زنی بمب ها و راکت ها در عملیات هوا به زمین و موشک های هوا به هوا با قدرت تخریب بالا، کنترل و هدایت آتش شکاری بمبافکنها، رصد اطلاعاتی منطقه عملیات با استفاده از تصاویر هوایی پرنده های با سرنشین و بدون سرنشین، گشت هوایی هواپیماهای رهگیر به منظور مقابله با هرگونه تجاوز هوایی دشمن و انهدام اهداف کشف شده از محورهای مورد توجه فرماندهان است.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود اظهار داشت که سامانه ها و تسلیحات ساخته شده و ارتقاء یافته در مراکز دانشگاهی و صنعتی کشور، صنایع هوایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و جهاد خودکفایی نیروی هوایی ارتش در این رزمایش به نمایش گذاشته خواهد شد و انجام تیراندازی های هوا به هوا، تیراندازی علیه اهداف هوایی با سرعت و در ارتفاعات مختلف، تیراندازی و بمباران هوا به زمین در روز و شب با استفاده از بمب های هوشمند سنگین و نیمه سنگین و استفاده از انواع موشک های لیزری، تلویزیونی، حرارتی، راداری و انواع راکت ها و بمب های تولید شده به دست متخصصان داخل کشور از دیگر بخشهای مهم است که در سطح گسترده ای صورت می پذیرد.
امیر روزخوش خاطرنشان کرد که محور اصلی این رزمایش انهدام اهداف سطحی و هوایی است که توسط خلبانان شجاع و جوان نیروی هوایی با تمرین تاکتیک های نو و ابتکاری در راستای استفاده از مهمات هوشمند برد بلند و نقطه زن در محیط واقعی نبرد و شرایط جنگ الترونیک انجام می گیرد و از دیگر اهداف رزمایش اقتدار هوایی فدائیان حریم ولایت نیز اجرای تمرینات تقویمی و سالیانه، ارتقای سطح مهارت فرماندهان در طرح ریزی و کنترل عملیات های هوایی در محیط واقعی جنگ الکترونیک، بروز رسانی سامانه ها و آزمایش دستاوردهای دفاعی و نمایش گوشهای از اقتدار رزمی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که نشان از آن دارد که نیروی هوایی ارتش در کنار سایر قوای مسلح کشور تحت فرماندهی ولی امر مسلمین وظیفه تامین امنیت پهنه هوایی کشور را بر عهده دارد.
* روز نخست
در روز اول رزمایش، اقدامات لازم جهت شناسایی منطقه عمومی رزمایش صورت پذیرفت، با توجه به آنکه تمرین در شرایط واقعی نزدیک به نبرد در حال شبیه سازی بود لذا منطقه مورد نظر باید مورد تصویر برداری واقع شده تا خلبانان تیزپرواز نیروی هوایی به دقت آن را بمباران کنند.
به همین منظور هواپیماهای با سرنشین و بدون سرنشین نهاجا در کنار هواپیماهای جمع آوری اطلاعات سیگنالی و شنود الکترونیکی در ساعات مختلف شبانه روز به پرواز در آورده و اهداف از پیش تعیین شده را مورد شناسایی قرار دادند که از جمله این اقدامات می توان به حضور هواپیمای شناسایی RF-4E فتوفانتوم جهت تصویربرداری در کنار بهره گیری از نسل جدید پهپادها اشاره کرد.
سپس با تحلیل تصاویر به دست آمده و انجام چند پرواز تمرینی بر فراز میدان تیر انارک اصفهان، شرایط برای تست مهمات جنگی در بخش اصلی رزمایش ، محیا شد.
* روز دوم
در روز دوم رزمایش، عملا مرحله اصلی تمرینات تیزپروازان نیروی هوایی به مرحله اجرا در آمد.
در این بخش، ابتدا هواپیماهای شناسایی در کنار پهپادها اقدام به تصویربرداری از محیط رزمایش کرده و حاصل فعالیت آنان جهت تحلیل یگانهای شکاری مورد بهره برداری قرار گرفت. سپس هواپیماهای بمب افکن نهاجا در پوشش یگانهای رهگیر که با ایجاد چتر ایمن بر فراز آنان امنیت را در جهت یک ماموریت موفق تضمین می کردند به سوی اهداف مورد نظر پرواز کرده و در این میان با سوخت گیری هوایی از ناوگان سوخت رسان برد پروازی را افزایش داده و نهایتا اقدام به بمباران با تسلیحات مشقی کردند.
پس از آن هواپیماهای ترابری نیز اقدام به بارریزی تاکتیکی و رهاسازی چتربازان نیروهای مخصوص در منطقه عمومی رزمایش کردند و در بخش دیگر، پروازهای شبانه اجرا شد که در در ذیل به صورت جز به جز به بررسی امور صورت گرفته توسط جنگنده های نهاجا در روز دوم اشاره میکنیم.
* تامکت F-14
جنگنده F-14A ملقب به تامکت، هواپیمایی شکاری با وظیفه دفاع هوایی، رهگیری و همچنین ایجاد برتری هوایی در میدان نبرد است که وظیفه انجام گشت های هوایی برای یگان های بمب افکن اعزامی به منطقه رزمایش را بر عهده دارد.
در این تمرین ها، جنگنده های تامکت با بهره گیری از تسلیحات هوا به هوا شامل موشک های هدایت راداری AIM-7 اسپارو و هدایت حرارتی AIM-9 سایدوایندر، به سمت منطقه مورد نظر پرواز کرده و با اجرای گشت هوایی یا همراهی ناوگان بمب افکن در قالب وظیفه TOP COVER (ایجاد چتر ایمن هوایی بر فراز یگان های پروازی خودی) ، منطقه را در برابر تک شکاری های دشمن فرضی ایمن ساختند.
همچنین این جنگنده در همراهی با دیگر شکاری رهگیر حاضر در تمرینات که میگ 29 بوده است، عملیات شناسایی ناحیه و همچنین تمرین درگیری هوایی با یکدیگر را به انجام رساندند.
در بخشی دیگر از تمرینات نیز تامکتها با سوخت گیری از هواپیمای سوخت رسان بوئینگ 707 افزایش مداومت پروازی در منطقه نبرد را اجرا کردند و همچنین در بخش تمرینات شبانه روز دوم رزمایش نیز F-14 ها پس از پرواز، با اجرای سوختگیری هوایی در ارتفاع پست (پایین) مداومت و ماندگاری خود را در منطقه نبرد افزایش داده و با پوشش هوایی ناوگان بمب افکن F-4 و Su-24 که مامور به انهدام اهداف در عملیات شبانه بودند ، به عمق میدان نبرد نفوذ کردند.
* فالکروم MiG-29
جنگنده های شکاری رهگیر MiG-29 ملقب به فالکروم از نمونه رزمی/ آموزشی MiG-29UB در رزمایش حضور داشتند که همانند تامکتها وظیفه دفاع هوایی و گشت رزمی در منطقه به آنان سپرده شد و در روز نخست تمرینات، فالکرومها به اجرای تمرین درگیری هوایی با F-14 پرداختند.
* فنسر Su-24
بمب افکن ضربتی Su-24MK ملقب به فنسر، یک هواپیمایی راهبردی و بردبلند در اختیار نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که همواره به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان رزمایش های انجام گرفته توسط نیروی هوایی و سایر تمرینات مشترک مورد استفاده قرار میگیرد.
فنسرهای اعزامی به منطقه عمومی رزمایش نیز تسلیحات دقیق و نقطه زن بهینه سازی شده شامل موشک Kh-25 را جهت اجرای تمرینات حمل می کردند.
موشک Kh-25ML یا X-25 یک سلاح هوا به سطح لیزری است که جهت انهدام اهداف مختلف مورد استفاده واقع می شود.
در تمرین های روز نخست رزمایش، بمب افکن ضربتی Su-24 با اصابت قرار دادن اهداف از پیش تعیین شده و اجرای پروازهای تمرینی برد بلند توانایی خود را به نمایش گذاشتند که از جمله آن میتوان به عملیاتهای سوختگیری شبانه شکاری به شکاری در ارتفاع پایین (بنا بر گفته سخنگوی رزمایش برای نخستین بار) اشاره کرد.
همچنین بمب افکن ضربتی سوخو 24 در بخش شبانه تمرینات با بهره گیری از بمب های خود اقدام به اجرای عملیات CARPET BOMBING (فرش بمب) کردند که در حقیقت همان بمباران سنگین است که به واسطه رعایت اصل غافلگیری و پرواز در ارتفاع پایین صورت پذیرفت.
* فانتوم F-4
جنگنده بمب افکن F-4 ملقب به فانتوم را می توان اصلی ترین رکن هر رزمایش نیروی هوایی دانست.
این هواپیما که اصالتا با توانایی اجرای ماموریت های مختلف و به صورت مولتی رول (همه کاره) متولد شده است، میتواند در بخش های مختلف اعم از رهگیری هوایی، شناسایی، بمباران، شلیک تسلیحات هدایت دقیق، ضد کشتی و... به ایفای نقش بپردازد.
همانند دیگر تمرینات نهاجا، فانتومها نیز ماموریتهای خاص خود را دنبال میکردند که در این میان بخشی از آنها از مبدا منطقه عمومی رزمایش و بخشی دیگر از پایگاه سوم شکاری همدان در این تمرینات حضور داشتند.
در روز دوم رزمایش، هواپیماهای راهبردی شناسایی/عکسبرداری RF-4E ملقب به فتوفانتوم با بهره گیری از غلاف جنگ الکترونیک AN/ALQ-101 با حضور بر فراز میدان نبرد، اقدام به تصویر برداری کردند.
این مهم از آنجا اهمیت دارد که در شرایط حاضر با وجود پهپادهای پیشرفته و نسل جدید می توان جهت شناسایی ایمن منطقه درگیری از نمونه مختلفی از آنان بهره جست اما به جهت سرعت و سقف پروازی و برد عملیاتی بالا، همچنان فتوفانتوم به عنوان یک سلاح استراتژیک تلقی میشود که تنها با وظیفه عکسبرداری و شناسایی و با اتکا به مهارت خلبان و بهره گیری از سامانه های جنگ الترونیک (بدون بهره گیری از هیچ سلاحی) به عمق میدان درگیری نفوذ کرده و با چشمان (دوربین) تیزبین خود نمای کامل را از شرایط درگیری به ارمغان می آورد.
پس از این تمرینات و بهره گیری از تصاویر به دست آمده از هواپیماها و پهپادهای شناسایی، فانتوم ها از نمونه رزمی F-4E، با اجرای پروازهایی بر فراز منطقه رزمایش، تمرینات خود را با رهاسازی بمب های مشقی 500 پوندی MK.82 به انجام رسانده و پیش از آن نیز با اجرای سوخت گیری هوایی از تانکر سوخترسان بوئینگ 747 شعاع رزمی خود را افزایش دادند.
همچنین در بخش شبانه تمرینات، فانتوم ها در پوشش چتر ایمن هوایی جنگنده های رهگیر F-14، با سوخت گیری هوایی و افزایش برد اهدافی را در منطقه عمومی رزمایش منهدم ساختند که در میان یک فروند از آنان با رهاسازی Flare (منور) اقدام به روشن نمودن منطقه کرده و سپس باقی فانتوم ها اهداف را بمباران می ساختند که در این میان بمباران سنگین یا ایجاد فرش بمب از اهداف مورد نظر طراحان رزمایش بوده است.
* تایگر F-5
جنگنده بمبافکنهای ریزنقش F-5 ملقب به تایگر در دو نوع رزمی F-5E و آموزشی/رزمی F-5F حضور داشتند که در روز دوم، تمرینات بمباران اهداف در میدان تیر انارک را با مهمات مشقی به انجام رساندند.
در این تمرینات دو فروندی، هر جنگنده مجهز به دو تیر بمب مشقی 500 پوندی مارک 82 بوده است که در دو نوع تاخیری جهت پرتاب در ارتفاع پایین مورد استفاده قرار می گیرد.
این بمب ها در نمونه واقعی خود با سرجنگی قدرتمند می توانند آسیب های بالایی را به اهداف مورد نظر وارد کنند.
همچنین جنگنده های صاعقه 1 و نمونه دو کابین صاعقه 2 نیز در این روز، با حمل بمب های مشقی MK.82 و پرتاب آنان به سمت اهداف از پیش تعیین شده ، میزان آمادگی خود را جهت حضور در روز اصلی محک زدند.
* ایرگارد F-7
جنگنده بمب افکن های F-7 ملقب به ایرگارد نیز در دو نمونه رزمی F-7N و آموزشی/رزمی FT-7N در تمرینات حضور داشتند.
دراین بخش از تمرینات جنگنده های F-7 با بهره گیری از راکت انداز های ساخت داخل اقدام به هدف قرار دادن موقعیت مورد نظر در میدان تیر کردند.
همچنین در بخشی دیگر از تمرینات نیز این هواپیماها با بهره گیری از بمب های مارک 82 مشقی اهدافی را بمباران ساختند.
* هرکولس C-130
هواپیماهای ترابری تاکتیکی C-130 هرکولس، به عنوان اسب کاری نهاجا، همواره جز اولین یگان های پروازی است که در شرایط گوناگون اعم از جنگی، حوادث و بلایای طبیعی، کمک های بشر دوستانه، حمل و نقل تجهیزات و... به ایفای نقش میپردازد.
هرکولسها در روز دوم رزمایش با بهره گیری از پوشش هوایی رهگیرهای نهاجا به عمق منطقه نبرد نفوذ کردند و با رهاسازی تاکتیکی بار و همچنین یگان های نیروهای ویژه ماموریت محوله خود را به انجام رساند.
در کنار اجرای ماموریت های از پیش تعیین شده، طبق اعلام امیر سرتیپ دوم خلبان روز خوش سخنگوی هفتمین رزمایش هوایی اقتدار فداییان حریم ولایت، عملیات جنگ الکترونیک و آزمایش انواع سامانه های پیشرفته ارتباطی نیروی هوایی ارتش با استفاده از بسترهای امن شبکه های بی سیم و باسیم، انواع سامانه های تسهیلات پروازی و انواع سامانه های تاکتیکی مأموریت های ابلاغ شده در جنگ الکترونیک را با موفقیت صورت پذیرفت، ضمن آنکه برای اولین بار پهپادهای تهاجمی مجهز به بمب های هوشمند نقطه زن با پرواز برد بلند و در محیط جنگ الکترونیک، با غافلگیری دشمن، سامانه های پدافندی دشمن فرضی را منهدم کردند.
همچنین در این مرحله از رزمایش، تیم های متخصص در حوزه های جنگ نوین حاضر در منطقه رزمایش به مقابله با تک شیمایی دشمن فرضی پرداختند و نهایتا وی اظهار داشت که افزایش حجم قدرت آتش و دقت در اصابت اهداف متحرک و ثابت زمینی و هوایی، استفاده از مهمات نقطه زن و دور ایستا با قدرت تخریب بسیار بالا در شرایط جنگ الکترونیک یکی دیگر از نقاط قوت این رزمایش است.
* روز سوم
در روز پایانی هفتمین رزمایش اقتدار هوایی فداییان حریم ولایت، تمرین انهدام اهداف از پیش تعیین شده با استفاده از تسلیحات جنگی و در شرایط شبیه سازی شده واقعی نبرد، در کنار عملیات های مقابله با حملات ش.م.ه، جستجو و نجات، جنگ الکترونیک، گشت مسلحانه هوایی و شبیه سازی درگیری هوایی، سوخت گیری جهت اجرای عملیات های بردبلند، بارریزی تاکتیکی و بهره گیری از هواپیماهای ارتباطی در جهت ایجاد کانال های امن رادیویی صورت پذیرفت.
لذا در این تمرینات همانند سالهای اخیر یک پایگاه هوایی در مقیاس واقعی، شامل باند پروازی، رمپ (پارکینگ هواپیماها)، آشیانه ها، ایستگاه های رادار و سکوهای پرتاب موشک، مخازن سوخت، انبار مهمات یا به طور کل هرآنچه در یک پایگاه هوایی دشمن فرضی متخاصم وجود دارد، در منطقه میدان تیر انارک شهرستان نائین اصفهان مورد شبیه سازی دقیق قرار گرفت که از این رو اقدامی جالب و ارزشمند محسوب می شود چرا که انجام تمرینات هوایی در شرایط نزدیک به واقعیت تاثیر فراوانی در عملکرد نیروهای عملیاتی دارد.
از سوی دیگر تمرینات جنگ الکترونیک که امروزه به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان نبردها طبقه بندی میشود نیز به طور خاص مورد توجه برنامه ریزان و فرماندهان حاضر در رزمایش هوایی قرار گرفت.
طبق اعلام فرماندهان نیروی هوایی، میدان تیر انارک اصفهان، تنها مرکز جنگال (جنگ الکترونیک) کشور محسوب شده و عملیات های مورد نظر با استفاده از سیستم های اخلال گر، ضد اخلال گر و ضد ضد اخلال گر، توسط هواپیماهای مختلف، مورد آزمایش و اجرا قرار گرفت.
همچنین در بخشی دیگر از تمرینات نیز، تست تسلیحات به روز شده و تشخیص قابلیت دقیق آن مد نظر قرار گرفت تا با بررسی فاکتورهای مختلف و تشخیص عملکرد، بهره برداری از آنان در شرایط اصلی درگیری به بهترین نحو صورت پذیرد که در این میان توجه خاص طراحان رزمایش مبنی بر بهره گیری از تسلیحات بومی و همچنین استفاده از سلاح های نقطه زن و دور ایستا جهت انهدام اهداف از فاصله دور و خارج از رینگ پدافندی دشمن قابل توجه است لذا همانند روز دوم در ادامه به صورت جزء به جزء به بررسی اقدامات صورت گرفته با توجه به اعلان رسمی مسئولان رزمایش می پردازیم.
F-14: تامکت ها از مبدا پایگاه هوایی اصفهان، همانند روز دوم، وظیفه اجرای پوشش هوایی بر فراز منطقه رزمایش (ایجاد چتر ایمن یا TOP COVER) و همچنین اجرای تمرینات شبیه سازی شده درگیری هوایی با یک فروند جنگنده MiG-29UB را به انجام رساندند.
در این تمرینات، هواپیماهای درگیر با استفاده از سامانه های اخلال گر و جنگ الکترونیک توانایی یکدیگر را مورد ارزیابی قرار داده و با اجرای مانورهای سنگین هوایی، وظایف مورد نظر را صورت دادند، همچنین یک فروند تامکت با فلر ریزی بر فراز منطقه رزمایش، فرار از موشک های حرارتی دشمن فرضی را تمرین کرد.
فلرها (Flare) که با نام شراره شناخته می شود گوی های آتشینی هستند که همانند منور از جنگنده پرتاب شده و موشک های حرارتی را که هدف آنان حرارت بازتاب شده از موتور هواپیماهای شکاری است را با ایجاد هدفی کاذب منحرف می کنند.
دیگر سیستم منحرف کننده تسلیحات هوا به هوا چف (Chaff) است که با نام باریکه شناخته شده و از جنس براده ها و نوارهای باریک آلومینومی است که با ایجاد سطح مقطع راداری کاذب، می تواند تسلیحات هدایت راداری فعال را منحرف کند.
در کنار این تمرینات، جنگنده های تامکت بار دیگر مداومت پروازی خود را بر فراز منطقه درگیری با سوخت گیری از تانکر بوئینگ 707 افزایش دادند و با همراهی ناوگان بمب افکن اعزامی به منطقه درگیری مانور آنان را در مقابل تک دشمن فرضی ایمن ساختند.
MiG-29: فالکروم های حاضر در رزمایش علاوه بر انجام درگیری های هوایی، اقدام به شلیک موشک های هوا به هوا کردند.
در این تمرین یک فروند جنگنده MiG-29UB مجهز به موشک حرارتی R-73 آرچر، یک تیر هدف حرارتی TDU-11 پرتاب شده از جنگنده F-5F را مورد اصابت دقیق قرار داد که این تمرین، شبیه سازی درگیری هوایی با هدفی پر سرعت و سپس اصابت آن با استفاده از موشک های حرارتی است که پس از رهاسازی TDU و گردش شدید جنگنده حامل هدف، عملیات قفل و سپس انهدام صورت می پذیرد.
همچنین فالکروم ها علاوه بر پوشش هوایی و تمرین درگیری با جنگنده F-14، اقدام به تیراندازی هوا به زمین کردند.
Su-24: بمب افکن ضربتی فنسر در مرحله اصلی رزمایش خوش درخشید. طبق اعلام سخنگوی رزمایش اهداف متفاوتی توسط خلبانان تیزپرواز این هواپیماها و با بهره گیری از سلاح های دقیق و نقطه زن هدایت لیزری مورد اصابت قرار گرفت.
به نظر می رسد که در این تمرینات اهداف مشخصی همانند سطوح مستحکم هدف موشک های هدایت لیزری Kh-25ML این بمب افکن بوده است. ضمن آنکه با بهره گیری از اصل غافل گیری و پرواز در ارتفاع پایین نیز فنسرها توانستند هدف های متحرک را منهدم سازند.
F-4: جنگنده بمب افکن های فانتوم در روز سوم، بخشی از توان گسترده رزمی و توان حمل تسلیحاتی خود را به نمایش گذاشتند.
نخست این جنگنده ها با بهره گیری از بمب های 500 پوندی MK.82 هدفی را در منطقه رزمایش مورد اصابت قرار دادند و سپس با بهره گیری از موشک هدایت اپتیکی بهینه سازی شده AGM-65 ماوریک هدفی متحرک را نابود کردند. پس از آن نیز با بهره گیری از بمب های 2000 پوندی هدایت اپتیکی قاصد ساخت صنایع داخلی کشورمان، اهداف مستحکم را از فاصله دور و با حجم تخریب گسترده منهدم کردند.
در پایان نیز 2 فروند از جنگنده های F-4، هرکدام با رهاسازی 8 تیر بمب 500 پوندی MK.82 فرش بمبی را بر فراز پایگاه دشمن فرضی ایجاد کردند که با ایجاد آتشی جهنمی، تمامی اهداف باقی مانده را منهدم ساخت، در کنار تمرینات بمباران فانتوم ها با اجرای سوخت گیری از تانکرهای غول پیکر بوئینگ 747، پرواز در فواصل برد بلند را شبیه سازی کردند که در این میان F-4ها در حال همراهی یک فروند از هواپیماهای سوخت رسان 747 و با اسکورت جنگنده رهگیر F-14 به عنوان حسن ختام رزمایش از مقابل دید حاضران عبور کردند.
F-5: تایگرهای حاضر در روز اصلی رزمایش هرکدام با حمل دو تیر بمب 500 پوندی MK.82، اهداف خود را در سطح میدان تیر انارک اصفهان مورد حمله قرار دادند.
همچنین در بخشی دیگر از تمرینات،F-5ها با بهره گیری از راکت اندازهای به سمت نقاط مورد نظر شلیک کرده و در پایان نیز تیراندازی هوا به زمین صورت پذیرفت ، ضمنا جنگنده های صاعقه نیز هرکدام با رهاسازی بمب های 500 پوندی MK.82 ، اهداف خود را شامل باندهای پروازی، ایستگاه های رادار و سکوهای پرتاب موشک، مخازن سوخت و انبار مهمات منهدم کردند.
F-7: ایرگاردهای حاضر در روز اصلی نمرینات، نخست با بهره گیری از راکت اندازها اهداف حیاتی دشمن فرضی را مورد حمله قرار دادند. پس از آن برای نخستین بار با بهره گیری از بمب های نسل جدید و دور ایستا با نام یاسین هدفی را از فاصله 60 کیلومتری منهدم کردند.
این موضوع از آنجا اهمیت دارد که بنا بر نظر طراحان رزمایش انهدام اهداف از برد بالا و به دور از پدافند دشمن به جهت ایمن ساختن هواپیماهای خودی همواره مدنظر است و به نظر می رسد که در این راستا با بهره گیری از تسلیحات جدید و هدایت شونده می توان اهداف را با ایمنی بالاتر و دقت فوق العاده از فاصله زیاد منهدم نمود بدون آنکه نیاز به حضور مستقیم جنگنده بر فراز میدان نبرد باشد.
C-130: در این رزمایش، برای نخستین بار هواپیماهای ترابری تاکتیکی هرکولس اقدام به بمباران هوایی کردند.
در این راستا نخست یک فروند از این هواپیماها با رهاسازی 50 تیر بمب مشقی 100 پوندی، سطح گسترده ای از میدان نبرد را هدف قرار داد و پس از آن نیز یک فروند هرکولس دیگر اقدام به رها سازی 3 تیر بمب Mk.84 با وزن 2000 پوند کرد.
نهایتا این هواپیماها با رهاسازی نیروهای تیپ ویژه در راستای تمرینات چتربازی بخشی دیگر از توان خود را به نمایش گذاشتند.
بالگردها: بالگردهای بل 214 در راستای عملیات جستجو و نجات را که اختصارا SAR نامیده می شود در منطقه عمومی رزمایش حاضر بود.
پهپادها: هواپیماهای بدون سرنشین در جنگ های حال حاضر به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان نیروهای مسلح هر کشوری طبقه بندی می شوند. این هواگردها همانطور که از نام آنان پیداست فاقد خلبان بوده و به همین دلیل می توانند در شرایط نیازمند ریسک بسیار بالا و با توجه به توانایی های رزمی خود مورد بهره برداری قرار گیرند بدون آنکه نگرانی از آسیب جانی وجود داشته باشد.
در این رزمایش نیز از روز نخست توجه به این هواپیماها به صورت خاص دنبال می شد و در امر شناسایی منطقه نبرد مورد بهره برداری واقع شدند، ضمن آنکه در روز پایانی با بهره گیری از سلاح های هدایت دقیق اهدافی را در میدان تیر انارک اصفهان نابود ساختند.
لازم به ذکر است که طبق اعلام سخنگوی هفتمین رزمایش هوایی اقتدار فداییان حریم ولایت، این تمرینات با موفقیت کامل و با دستیابی به تمام اهداف از پیش تعیین شده ضمن رعایت تمامی نکات فنی و ایمنی به پایان رسید و تست تسلیحات به روز ساخت کشورمان با بهره گیری از توان رزمی نیروی هوایی مورد بررسی قرار گرفت ضمن آنکه اجرای عملیات در محیط جنگ الترونیک و سکوت رادیویی در کنار پدافند غیرعامل و مقابله با حملات ش.م.ه با بهره گیری از تاکتیک های نوین صورت پذیرفت همچنین بهره گیری از علوم روز خصوصا آموزش های داده شده به خلبانان که توسط اساتید پیشکسوت نهاجا در سال های گذشته انجام شده بسیار مثبت ارزیابی شد و این ارزیابی در خصوص کارکنان آمادی و نگهداری وتعمیر هواپیما هم همین منوال بود.
امیر روزخوش در بخش دیگر از سخنان خود اعلام کرد که ما در این رزمایش با موفقیت موشک ها، بمب ها و تسلیحات کاملا بومی و بهینه شده را تست عملیاتی کردیم و پایان کامل تمرینات زمانی خواهد بود که همه جنگنده بمب افکن ها و هواپیماهای ترابری و سوخت رسان به پایگاه های اصلی خود برگردند.
وی ارتقا توان عملیاتی نیروی هوایی ارتش را به عنوان نیروی مستقل در جنگ های نا متقارن را دیگر دستاورد این رزمایش عنوان کرد و ادامه داد: در این رزمایش از انواع پهپاد وهواپیماهای بدون سرنشین به منظور بمباران، ورود در صحنه عملیات و تهیه نقشه و عکس های هوایی به منظور پشتیبانی از نیروهای سطحی استفاده شد، همچنین سوخت گیری هوایی در ارتفاع پست به منظور بمباران برد بلند و نفوذ در عمق دشمن را از دیگر دستاوردهای رزمایش عنوان کرد.
* Bull's-eye (چشم گاو - خال) یک اصطلاح رایج در میان خلبان نیروی هوایی در مواقعیست که مهمات دقیقا به هدف اصابت میکند.
.: Weblog Themes By Pichak :.